September 8, 2016

Jalan Jalan : Taman Rama Rama & Reptilia, Melaka

Assalamualaikum 

Taman Rama Rama & Reptilia, Ayer Keroh, Melaka memang favorite place anak anak...Setiap kali ke Melaka memang diorang request nak datang sana...So 31 Ogos hari tu kebetulan gie tengok Perbarisan Kemerdekaan kat Dataran Pahlawan, layankan permintaan anak anak...

Harga tiket untuk Dewasa RM22.00, manakala untuk kanak-kanak 3 tahun ke atas RM16.00...Untuk family Kak Long kitorang spend RM76.00...Zahra dan Amani tak kena caj...Syukur alhamdulillah...Jimat duit...Hihihi...

 Memang jinak rama rama kat sini...Tengok tu hinggap atas kepala Qistina...

 Sorang satu ada rama rama...

 Dah jalan jalan pun still tak terbang lagi...Baju Qistina nie tertumpah air manis kut...

 Amboooii...Posing sakan...Awat la Zahra buat muka gitu...Hahahaha...

 Dah puas tengok rama rama diorang bagi ikan makan lak...

Leka sungguh Amani, Qaleesya dan Mr Hubby tengok ikan ikan nie...

Berebut-rebut nak makan...Besar besar ikan koi nie...Seronok tengok...

Lepas berjimba kat Taman Rama Rama & Reptilia nie, kitorang terus balik ke rumah masing masing...Insyaallah next trip ke Fraser Hills plak...Nak gie cuti sekolah minggu depan...

September 5, 2016

Jalan Jalan : Dataran Pahlawan, Melaka

Assalamualaikum 

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Memang seronok menyambut kemerdekaan Malaysia yang ke 59 hari tu di Dataran Pahlawan, Melaka Bandaraya Bersejarah...First time kut sambut kat Melaka nie...Sebenarnya kitorang tak planning pun nak ke Melaka...Tapi adik Mr Hubby ajak ke Melaka 30hb tu...Dia cakap bilik dah ready...Jadi kalau nak join datang jer, bawa toto extra sebab bilik luas...

So Kak Long dan Mr Hubby discuss berdua...Disebabkan tak der nak rushing apa so kitorang gerak lepas Maghrib...Sampai Melaka terus gie hotel...Adik ipar amek hotel kat area shop lot depan Menara Taming Sari tu jer...Motif sebab nanti nak gie tengok perbarisan leh jalan kaki jer...Tak payah nak sibuk sibuk pusing sana sini cari parking...

Malam tu tak der nak merayap mana mana pun...Just gie makan Asam Pedas...Lepas makan terus balik dan lepak dalam bilik...Anak anak seronok sebab dapat jumpa sepupu diorang...Duk main kejar kejar dalam bilik sambil tiup bubble...

Pagi 31hb tu kitorang kuar bilik seawal jam 7.45 pagi...Tak pergi beli sarapan apa pun...Mujur ler adik ipar dah standby barang makanan...Yang anak anak plak sibuk nak duduk dengan sepupu diorang...So Kak Long dengan Mr Hubby jer yang berlegar sana sini...Sambil nak tunggu perbarisan tu, puas ler melayan kerenah Amani...Belum start perbarisan dia dah mengaruk dulu...Huhuhuhu...

Keterujaan sungguh bila jumpa kakak dan abang askar nie...Memang salute habis dengan diorang nie...So amek peluang bergambar la yer...Diorang pun sporting habis...

Angkatan Tentera Malaysia merupakan pasukan terakhir sekali untuk perbarisan...Diorang duk melepak kat padang sambil nak tunggu turn diorang berbaris...Pun Kak Long tak lepaskan peluang untuk posing bersama...

Duk berlegar-legar sana sini sementara nak tunggu perbarisan bermula...

 Time nie tengah nyanyi lagu Tanggal 31...Memang semangat sebab semua duk nyanyi sama...

 Tengok ler tu...Diorang duk kusyuk tengok perbarisan dari tempat duduk seberang jalan...

Sempat bergambar dengan Maskot Majlis Perbandaran Alor Gajah...

Ni antara gambar pasukan yang menarik minat Kak Long...

 Ni Kak Long pasti sangat...Kontigen Majlis Perbandaran Alor Gajah...

 Tak sure dari kontigen mana...Kalau tudung tu tukar warna merah lagi sesuai dengan tema kan...

 Ok...This one paling Kak Long suka sebab warna JDT...Hahahahaha...

 Kontigen Lembaga Pertubuhan Peladang Negeri Melaka...Memang simple...Pakai baju korporat jer...Perbarisan diketuai oleh Encik Mohd Nor bin Jantan...Dulu pernah kerja kat Johor...Sebab tu Kak Long kenal...Hihihihi...

Time kontigen nie kuar...Semua orang duk bersorak sebab diorang pakai spec mata hitam...Hihihi...Segak wooo...

Ni kontigen Persatuan Seni Silat Gayung Melaka...Dah macam pahlawan zaman Kesultanan Melaka kan...Time diorang kuar pun ramai yang bersorak...

 Harus hormat dengan kontigen nie...Tapi sayangnya nama persatuan diorang tu...Salah kut...Sepatutnya Persatuan Veteran ATM Negeri Melaka...

Kitorang tak tengok sampai habis...Kononnya nak tunggu sehingga Truck & Kereta Kebal ATM kuar...Tapi lambat sangat...Dah nak kena check out...So kitorang gerak balik ke hotel dalam kul 11.20 pagi gitu...Anak anak dah mengadu kelaparan dah...

Sampai hotel terus kemas-kemas dan check out...Kak Long ajak diorang lunch kat Hjh Rahmah Kari Kepala Ikan...Memang favorite place Kak Long dan Mr Hubby kalau nak lunch di Melaka...Then lepas tu baru berjalan ke Taman Rama Rama Ayer Keroh...Tu tunggu next entry ya...