June 20, 2016

15 Ramadhan

Assalamualaikum 

Hari nie dah masuk hari ke 15 kita umat Islam berpuasa...Dah sampai ke pertengahan Ramadhan...Pejam celik pejam celik tinggal separuh bulan jer lagi kita akan meninggalkan Ramadhan...


Tengok pic ni, 10 pertengahan Ramadhan adalah kemaafan...So jom bermaafan di antara kita...Buang yang keruh ambil yang jernih...Semoga ALLAH SWT permudahkan segala urusan kita di muka buminya...

Take care semua...

June 14, 2016

Happy 5th Birthday Qaleesya

Assalamualaikum 

Puasa ke hari nie?  Dah ada yang ponteng puasa?  Syukur alhamdulillah Kak Long masih full...Hari ni hari ke9 kita berpuasa kan...Pejam celik pejam celik nanti tiba pula pertengahan puasa...Kang macam tak percaya dah penghujung Ramadhan...Cepat betul masa berlalu sekarang nie...

Kerja kerja kat office dah settle nie...So Kak Long update ler blog nie...Sehari sebelum puasa hari tu Kak Long dengan family Rawang gi makan makan kat VIVO Anggun Rawang...Makan makan ni sebenarnya idea adik Kak Long...Dia nak belanja kitorang satu family sebab dia dah dapat kerja...So malas nak pergi jauh jauh kitorang decide melepak kat VIVO Anggun Rawang jer...

Kebetulan dah gie makan makan tu terus ler order kek sepotong dua untuk celebrate sekali birthday Qaleesya...Hari lahir dia jatuh pada 6 Jun, hari pertama puasa...So celebrate sehari awal...


Staff VIVO Anggun Rawang memang sporting habis...Time nak hantar kek ni, diorang pasangkan lagu Happy Birthday...Qaleesya memang tersipu sipu malu time diorang hantar kek nie...Hahahahaha...Siapa yang kenal anak Kak Long nie memang faham sangat dah dengan perangai Qaleesya nie...

Antara adik beradik, dia la yang paling lasak tapi hati dia lembut macam tisu...Hihihihi...Lasak memang lasak, tapi bila tersentuh sket start ler melalak sekuat tidak...Bertabah la mama dan papa nak menguruskan anak yang sorang nie...


Nie time tersipu sipu malu...Hahahaha...Badan dah ler bam bam...Duduk plak atas papa dia...

Atuk Ayah yang ambilkan gambar nie...Nak suruh Zahra duk fokus memang susah ler...Dia lagi teruja tengok lilin tu...

 Anyway thanx a lot kat  Finaz sebab belanja whole family makan hari tu...Dah kerja, dah ada duit sendiri...Dah leh menyimpan dan fokus untuk masa depan...Semoga ALLAH SWT permudahkan segala urusan ko yer dik...

 Asyik nak bergurau jer...Memang diorang rapat sebab anak saudara bukan ramai sangat pun...4 orang nie jer ha...

Atuk Ibu dan Atuk Ayah...Semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat...

 My little Amani pun dah makin ligat lately nie...Suka makan dan suka main...

Zahra with Acik Uda...Makin hari makin semangat adik Kak Long yang sorang nie...Meh diet macam Kak Long meh...Comfirm ko kurus nanti...Cewahhhhh...

Syamim jer tak dapat join makan makan hari tu...Insyaallah next trip kita kumpul satu family makan makan macam nie lagi ya...

Selamat berbuka puasa yer semua...Take care...

June 12, 2016

Officially 65kg Today

Assalamualaikum...

Salam 7 Ramadhan buat semua...Pagi tadi sebelum gi Solat Dhuha, Kak Long singgah jap kat Unit HEK...Diorang kat Unit HEK dah faham sangat kalau Kak Long masuk sana mesti nak timbang berat...Hihihihihi...

Syukur alhamdulillah berat badan Kak Long officially 65kg hari nie...Rasa seronok sangat...Dalam hati ada taman...Berbunga-bunga jer rasa...Dah 2 bulan Kak Long tak makan nasi...Sebelum nie berat Kak Long 70kg...So selama 2 bulan nie dapat reduce 5kg...Syukur sangat sangat sebab berat badan Kak Long nie memang susah nak turun...


Selama ni dah bermacam macam produk dah Kak Long cuba tau...Pernah dulu Kak Long siap beli produk apa ntah...Gie consultation dengan awek cina kat Giant U Mall tapi berat tak juga turun turun...Kak Long pernah gak makan supplement macam macam tapi tak juga berkesan...

Mula mula nak cuba Diet Atkins nie, Kak Long memang rasa macam tak logik jer kalau tak makan nasi boleh kurus...Macam tak percaya pun ada...Tapi Kak Long tekadkan juga ler...Berat dah cecah 70kg waktu tu...Nak tak nak memang kena diet wo...Nak exercise kadang kadang Kak Long tak der masa...Harapkan exercise buat kerja kerja rumah jer la...Itu pun berapa sangat ler kalori yang terbakar bila buat kerja kerja rumah tu...

Ni bila timbang berat dah reduce 5kg setelah 2 bulan tak makan nasi memang ler Kak Long happy sokmo...Hihihihi...Ni gambar Kak Long sebelum amalkan Diet Atkins nie...


Memang berisi sungguh kan...

Kak Long tak mau tepek dulu gambar terkini 65kg nie...Kak Long nak capai target 58 - 68 kg baru leh tepek gambar...Hihihihi...Kena berjaya dulu yer korang...Ni ada yang suggest suruh Kak Long cari Chia Seed dan Teh Hijau...Haaaa...Insyaallah akan Kak Long usahakan seberapa segera...

Okey la...Ni Kak Long update sambil buat kerja kerja opis...Nak kena fokus balik buat kerja...Take care semua...Nanti Kak Long update lagi ya...

June 8, 2016

Salam Ramadhan

Assalamualaikum 

Wah...Dah 3 hari kita umat Islam berpuasa kan...Erm...Macam mana korang berpuasa tahun nie? Ok tak? Masih belum terlewat kut untuk Kak Long ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak sekaligus Selamat Berpuasa untuk semua pembaca blog Kak Long nie...




Syukur alhamdulillah dalam family Kak Long cuma kitorang bertiga jer yang berpuasa...Kak Long, Mr Hubby dan Nur Qistina Farzana...Konon konon Nur Qaleesya Arissa sibuk juga suruh bangunkan sahur tapi bila memikirkan dia baru jer 5 tahun kitorang tak ler kerah dia berpuasa pun...

Semalam, hari ke2 Ramadhan...Qistina berjaya melengkapkan ibadah puasa sekaligus dengan mengerjakan Solat 5 Waktu...Syukur alhamdulillah...Tahun nie dia dah 9 tahun...Memang dah wajib kitorang suami isteri kerah dia untuk Solat 5 Waktu...Harapan kitorang Qistina istiqamah dalam melaksanakan perintah ALLAH SWT...

So, untuk yang lain lain jom kita perbanyakkan amalan kita di bulan yang mulia nie...


Selain daripada memperbanyakkan amalan...Jom sama sama kita mengawal nafsu kita di bulan Ramadhan nie...Bukan nafsu makan jer tau...Hihihihi...



Take care semua...Nanti Kak Long update lagi ya...