January 12, 2016

Rompakan Bersenjata di Bandar Baru Kangkar Pulai

Assalamualaikum 

Semalam kita dikejutkan dengan viral message tentang rompakan bersenjata di hadapan sebuah taska di Bandar Baru Kangkar Pulai...Perghhh...Memang tak sangka sungguh perkara tu terjadi di dalam kawasan perumahan Kak Long...Kes tu memang benar benar terjadi yer...Bukan main main tau...


Dan malam tadi ada sorang akak nie message Kak Long personally...Kak Nor nie merupakan isteri kepada sahabat satu jabatan Kak Long...Ingatkan message tengah malam nak order barang yang Kak Long jual...Rupa rupanya nak bagi tahu info tentang kes rompakan semalam...

Yang kena rompak ni anak saudara Kak Nor...Dan dia minta saya dan family berjaga jaga sebab perompak nie kita tak jangka tindakan dia...Semalam anak saudara dia kena acu dengan pistol...Memang trauma...Mujur tak ditembaknya anak saudara Kak Nor nie...

Sekarang nie kita dah tak boleh nak menjangka apa yang bakal terjadi di sekeliling kita nie...Kita tengok orang tu macam baik jer, macam okey jer...Tapi hakikatnya kita tak tahu perangainya macam mana...Macam kes semalam...Mana nak jangka penjenayah tu ada pistol...ALLAH SWT lindungi anak saudara kawan saya tu...Kalau la ditembaknya kesian la pada anak anak, pada suami, pada keluarga...

Terlalu ramai orang jahat di luar sana sekarang nie...So kita kena lebih berhati-hati...Kalau tak perlu nak buka pintu pagar tu tak payah ler buka...Balik jer rumah terus cepat cepat kunci pintu pagar...Dan sekarang nie Kak Long mula terfikir tentang kebaikan Auto Gate nie...Insyaallah ada rezeki nanti leh buat Auto Gate untuk rumah sendiri...

Anak anak kita pun kalau boleh biar la main kat dalam rumah jer...Memang ler nampak macam kita ni nak kongkong anak...Tapi sebelum apa apa yang buruk terjadi, better kita cegah dulu kan...Kak Long tahu tak semua yang sependapat dengan Kak Long nie...Erm...Masing masing ada cara masing masing...So kita buat yang terbaik untuk diri kita, family kita dan persekitaran kita yer...

Take care semua...

January 7, 2016

Barang Baru 2 : Doraemon Poket

Assalamualaikum 

Meh korang yang suka sopink online tu...Ni ada barang barang baru yang Kak Long jual dari Doraemon Poket...





Tricycle nie Kak Long jual RM275.00...Harga dah termasuk postage...


Play Tent ni luas...Budak budak comfirm suka main kat dalam khemah comey nie...Harga Kak Long offer RM65.00...


Didatangkan dalam 2 warna...Pink dan Biru...


 Baby Playgym with Ball ni Kak Long jual RM170.00...Bola siap ada lebih kuran 30 biji dalam ni...



Yang ni sesuai untuk baby...Boleh golek golek sambil tengok mainan kat atas tu...RM150.00...

 Mama Bag ni RM75.00...Ada banyak pilihan warna lain...





Beg ni pun comey belaka...RM80.00 untuk satu set...

Kalau nak order meh wassap Kak Long yer...

0137660226

January 4, 2016

Cuti Cuti @ Johor Bahru

Assalamualaikum 

Apa khabar semua? Selamat Tahun Baru 2016...Sorry lambat wish korang...Entry nie entry tertunggak ya...Hope jangan jemu membaca...Baru baru nie kan ada cuti panjang sempena Maulidur Rasul dan Krismas kan...4 hari tu cuti...First time cuti panjang panjang gini kitorang tak berjalan...Kebetulan tak ke mana mana family Mr Hubby datang ke Johor Bahru...Jadi sebagai tuan rumah, kitorang bawa ler berjalan jalan di sekitar Johor Bahru nie...

Mak ngan Ayah datang dengan adik ipar sekeluarga...Diorang datang 1 kete jer...Sampai di JB tengah malam Rabu tu...Time diorang sampai Kak Long dah tidur dah...Anak anak syurga pun dah tidur...Jadi Mr Hubby ler yang melayan dalam setengah jam gitu sebelum kesemuanya pun ketiduran kepenatan...

Khamis pagi memang tak dapat nak gerak ke mana mana sebab Mr Hubby terlibat dengan Perarakan Maulidur Rasul Peringkat Daerah Johor Bahru di Pasir Gudang...Jadi kitorang just lepak lepak kat rumah dan masak apa yang ada dalam fridge jer...Berjemaah memasak dengan emak almaklumlah bila emak mertua datang ke rumah, memang nervous agak tinggi juga...

Dah tu emak bagi tahu nak datang agak last minute juga...Tak sempat nak mengemas rumah yang macam tongkang pechah tu dan tak sempat juga nak membeli barang barang basah...Main redah jer masak apa yang ada...Dapat ler masak Sambal Sotong Petai dan Sup Ayam...Petang tu ingatnya nak berjalan juga tapi apa kan daya...ALLAH SWT tak izinkan sebab hujan lebat...Jadi duk ketiduran sekejap dan dapat ler borak borak dengan Emak dan Ayah...

Lepas Maghrib kitorang baru mulakan perjalanan explore Johor Bahru...Tempat pertama yang kitorang pergi malam tu perkarangan Istana Besar Johor Bahru...Kat situ kan ada air panjut dan paling best ada crown besar...Leh posing posing amek gambor...Hihihihi...


 Posing sakan...Selama ni duk tengok dalam kete jer...Bila ada family yang datang Johor Bahru baru dapat singgah...

 Crown

 Tumpang amek gambor sat yer...


 Sampai tertonggek tonggek amek gambar...

 Disebabkan pakai tshirt Wings nie ada yang dah confuse Kak Long preggy lagi ke...Adoi ler...Agak perut buncit sket jer mesti orang ingat pregnant ek...Dah tak der muka orang lain ke nak pregnant? Kak Long anak dah 4 orang dik...Kak Long salute kalau mak mak kat luar sana yang solid molid badannya bila dah beranak pinak nie...Tapi Kak Long ni masih belum dapat berat dan figure yang macam zaman anak dara dulu...

P/S : Sila abaikan statement Kak Long di atas nie yer...Buat bodo jer dan notice tak der apa apa okey...

Lepas lepak kat situ...Kitorang ke Dataran Bandaraya plak...Duk melepak makan steamboat...Syok weiii...Mr Hubby belanja makan malam tu...Tq Mr Hubby...Dah settle makan kitorang layankan anak anak syurga...Gie main belon...Beli mainan...Rezeki anak anak syurga...Papa layankan jer...


Esoknya kitorang sarapan kat rumah sebelum kuar ke JPO...Mr Hubby beli nasi lemak, pau sambal dan donut kat gerai Abang Sado...Dah kenyang sarapan kat rumah baru ler gerak ke Johor Premium Outlet (JPO)...

 Wefie 1 family...Emak pun ada sama...

 Ayah dah beransur pulih...Syukur alhamdulillah...

 Ehhh...Pandai ke drive tu Naurah?

Bila gie JPO time cuti Krismas nie, patutnya sediakan duit lebih banyak...Tapi kalau dalam handbag tak der duit pun tak per...Asalkan korang ada Debit Kad...Debit Kad yer korang...Bukannya Credit Card...Kat JPO semua kedai leh accept Debit Kad nie...Yang penting dalam bank korang ada ler duitnya...Jangan kosong plak...Nak beli apa pun tak boleh...

Kak Long masuk Michael Kors, Gucci, Carlo Rino, Guess...Kononnya nak beli handbag...Duk berkenan dengan handbag di Michael Kors...Walaupun dah ada duit spare untuk MK tapi hati berdetik untuk tangguhkan sementara hasrat tu...Duk telan air liur jer tau memendam keinginan tu...Tak per tak per...Nanti akak ku pinang juga kamu...



 Time duk sibuk memilih wallet untuk Emak, anak anak syurgaku dah membimbit beg tangan pilihan masing masing...Taste diorang sama okey...Pergh...Budak butik Guess tu mesti berangin jer dengan Qaleesya dan Qhasrina kan...Hihihihi...

Kak Long merasa la juga beli handbag kat JPO nie...Beli brand Carlo Rino...Harga sangat berpadanan dengan beg...Tapi MK tu tetap ku idam juga...Akan ku kembali ke JPO meminangmu yer...Hahahahaha...

Sambil duk tunggu adik ipar habis sopink...Anak anak syurga menghabiskan masa dengan Pony Rides...Kak Long izinkan naik sebab FOC okey...Kalau kat Zoo Johor 1 kali pusing RM6.00...Tapi kat JPO tak perlu bayar...Seronok kan gitu...

 Mula mula Qistina...

 Lepas tu Qhasrina...

Apesal adik dulu ek...Qaleesya mano?

 Kakak Qistina ngan adik Qhasrina duk pujuk Qaleesya naik...Hihihihi...Anak yang sorang nie hati ada kecik sket...Dia memang semangat badannya tapi ada part hati kecik...

 Akhirnya naik juga Qaleesya...Berjaya diorang pujuk dia...Dah naik sekali syok ler pulak...

Lepas tu kitorang beredar dari situ dan tunggu lagi adik ipar habis sopink...Duk tengok lagi butik MK tu...Adoiii la...Sobsobsob Kak Long menahan kesedihan di hati...Emak dan Ayah time tu dah mengadu lapar...Kitorang memang tak mau bawa makan kat JPO tu...Makan dah ler mahal...Sedap tak seberapa plak tu...Jadi dari membazir duit...Kitorang gie makan kat Restoran ZZ Sup Tulang...

 Qhasrina ni tak mau tengok kamera la plak...Adik dia geram sangat dah tu...Rambut Qhasrina jadi mangsa...



Makan 3 Sup Tulang Geabox + Nasi Putih, 5 Nasi Ayam Penyet dan pelbagai jenis air...Kena caj RM84.00 sajork...Tima kaseh kat Ayah sebab belanja hari tu...

Perghhh...Panjang sungguh entry nie...

Lepas makan kitorang gi Kilang Bateri...Adik ipar nak gie Al Ikhsan...Diorang buat offer sampai 70%...Jadi terus ke Kilang Bateri dan melepak kat situ...Kitorang tak beli apa...Cuma beli air jer dan minum minum kat Food Court...Sedap wei air kat booth apa ntah namanya...Harga RM5.00 untuk satu bekas besar...Kak Long rekomen korang gie beli kat Kilang Bateri tu...Memang best...

Lepas tu duk melepak plak makan Pisang Cheese kat gerai cucu saudara Ayah kat Taman Perling...


Nahhhh...Tayang kat korang...Memang terbaik...Kalau nak try korang search Surau Al Hidayah Taman Perling, Johor...

Okeyyy...Bye...Jumpa next entry...