August 11, 2016

Paper Bahasa Arab

Assalamualaikum 

Last week anak dara Kak Long yang sulung ada exam sekolah agama...Untuk pembelajaran sekolah agama di Johor nie ada 4 kali exam dalam setahun...Jadi last week merupakan exam yang kali ketiga...Preparation memang last minute sebab sehari sebelum exam baru ler anak dara tu bagi tahu nak exam esok...Aduhaiiii...Mama dia memang ler over sket bila bab belajar dan exam nie...

So sesi menelaah buku dilakukan juga walaupun dah last minute...Nak tak nak Qistina kena stay sampai kul 10.00 malam setiap hari untuk baca buku...Syukur alhamdulillah, semalam dia bawa balik result exam...Semuanya lulus...Tapi kannnnn...Ada satu paper nie dia dapat 16/50...Perghhhhh...Berderau darah Kak Long nie ha...

Paper Bahasa Arab nie kalau ikut pengalaman masa Kak Long sekolah dulu' memang ler bukan favorite subjek Kak Long...Gayanya macam dah menurun juga kat anak nie...So kalau ikut keputusan semalam dia gagal la paper tu...Tapi Qistina cakap ustazah dia salah tanda, jadi hari nie hari last untuk maklumkan pada ustazah sekiranya ada pembetulan...Dia kata kalau ustazah betulkan semula, markah dia jadi lulus dah...

Kak Long sebenarnya nak mengajar dia pun tak pandai Bahasa Arab nie...Kalau subjek lain tu siap Kak Long buatkan nota untuk dia baca...Tapi yang Bahasa Arab nie memang jauh dari hati la...Hadoooiiii...Korang ada tips tak macam mana nak mengajar anak subjek Bahasa Arab nie?  Meh pakat share dengan Kak Long meh...Tak lama lagi dah nak exam hujung tahun kan...Kalau boleh tak nak ler gagal lagi...

2 comments:

Falsya said...

alhamdulillah semua passedddd..ehehe..hopefully sempat ustazah betulkan markah tuh..hehee..

falsya pun bahasa arab dulu mmg hurmmm, atas angin je kak..;p

Lynn Hamzah said...

Falsya : harap harap gitu ler...risau juga nie...tgk balik kang dia cakap apa...