August 10, 2016

Hasil Berdiet

Assalamualaikum 

Dah lama kan Kak Long tak update blog...Hadoiiii...Kak Long memang busy sokmo...Nak up cerita pasal raya pun tak berkesempatan lagi dik non...Maaf la yer...Nanti ada masa Kak Long update citer raya ya...

Hari ni Kak Long nak update dengan korang pasal hasil berdiet Kak Long nie ha...Hurmmmm, macam tak percaya kan...12 Ogos nie dah nak 4 bulan Kak Long berdiet...Ramai juga yang kecam Kak Long berdiet nie ha...Tapi Kak Long pedulik apa...Yang penting Kak Long bahagia wei bila tengok banyak sangat perubahan dalam diri Kak Long nie...

Dulu sebelum Kak Long start diet ramai sangat la yang komen Kak Long nie macam orang preggy 4 bulan...Huhuhuhu...Puas la posing gaya macam macam supaya tak nampak effect gemokkksss tu...Tapi memang tak leh nak menipu ler dik non...Tetap juga nampak gemoksss sebab memang dah sedia ada gemoksss kan...

Kak Long nekad jer...Kak Long mulakan Diet Atkins dengan Fasa 4...Memang merapu la kan sebab orang semua start buat Atkins dengan Fasa 1...Mulakan dengan Induction dulu tapi Kak Long terus lompat gie Fasa 4...Sebenarnya Kak Long ni masih lagi menyusukan anak yang bongsu...Makanya kalau nak start Fasa 1 macam risau tak cukup makan jer...Kang susu tak der plak kan...Jadi Kak Long buat ler undang undang sendiri...Terus start Fasa 4...

Untuk makluman korang yang tak tahu lagi, Fasa 4 nie korang dah boleh amek Karbo dan Gula...Tapi dalam kuantiti yang dikawal la yer...Itu pasal la bila korang tengok gambar makanan yang Kak Long up kat FB atau IG tu ada jer unsur Karbo dalam tu...

Cuma untuk 3 bulan pertama Kak Long memang tak sentuh nasi langsung...Kak Long start makan nasi time raya hari tu...Itupun dikawal...Tapi Karbo yang lain lain macam Mee, Meehoon, Roti, Biskut semua Kak Long bedal...Sayur sayur memang favorite Kak Long...Jadi memang tak der masalah langsung kalau nak makan sayur nie...

Meh tengok perubahan Kak Long setelah 4 bulan berdiet...


 La ni badan dah lebih kurang jer dengan Mr Hubby...Kak Long naik heran tengok Mr Hubby Kak Long nie...Dari mula kawen badan dia tetap la gitu juga...Kalau naik pun kat perut jer kut...Yang lain steady jer...Sebab tu ler Kak Long beria benar berdiet nie ha...Nak bagi sama padan...Hihihihi...

Ukuran bahu dah nak lebih kurang jer Mama dengan Qistina...Cuma dia rendah sebab baru darjah 3 kan...Tshirt Kak Long dah ada yang muat dengan dia... 

With adik ipar...Kalau boleh nak peha kurus macam dia...Kena rajin exercise lagi nie...

Yang ni paling latest...Time majlis raya kat pejabat 2 Ogos lepas...Muka nampak penat...Time sebelum majlis tak mau amek gambar...Bila dah penat...Badan dah berpeluh baru ler sibuk nak bergambar...

Korang yang kat luar sana yang nak berdiet, Kak Long sarankan baik ler mulakan sekarang...Jangan la nak tangguh tangguh lagi...Sebab lagi lama korang tangguh lagi banyak ler berat badan korang akan naik...Bila korang dah start diet dan tengok berat makin hari makin turun, bukan jer korang rasa lebih sihat...Perasaan pun lebih bahagia wei...Rasa confident dengan diri sendiri pun jadi lebih tinggi...Itu yang Kak Long rasa la...

Jumpa lagi di next entry...Take care semua...

8 comments:

SYANI said...

Banyak perubahan tu.. Tahniah Lynn.

Lynn Hamzah said...

SYANI : tq kak...masih berusaha lagi untuk kurangkan 4 - 5 kg

Kakzakie Purvit said...

Syabas Lynn...
Kalau ada kegigihan dan cekal memang nampak hasilnya:)

Rizziela said...

diet atkiens kan..susahnya s nak start balik

lieyalatif said...

tahniah kak...

better late than never kekdahnye kan kak...mmg nampak perubahannye...tahniah kak!!

Lynn Hamzah said...

Kakzakie Purvit : terima kasih kak...memang puas hati kak atas hasil usaha sendiri...

Lynn Hamzah said...

Rizziela : Haah...Kalau dah stop memang ada payah sket kalau nak start balik kan...

Lynn Hamzah said...

Lieya Latif : tq lieya...ko memang banyak bagi semangat...akak sayang ko ketat ketat...