May 5, 2016

Kak Long Berdiet

Assalamualaikum

Bertemu lagi kita ya...Kak Long akui badan Kak Long sejak dah beranak 4 ni macam di pam pam besarnya...Asyik makan jer...Dah tu malas nak exercise...Memang semangat ler badan Kak Long nie...Last sekali Kak Long timbang berat badan dah cecah 70kg...Dah tu usia pun dah 35 tahun...Kadar metabolisma sangat sangat rendah kut...

Aduhaiiiii...Memang menangis wo tengok berat dah cecah 70kg tu...Kak long cakap dengan Mr Hubby yang Kak Long kena buat sesuatu...Tapi Kak Long tak tahu nak mula dari mana...Yang pasti time tu Kak Long memang dah ada exercise dah...Boleh dikatakan seminggu 2 atau 3 kali Kak Long akan turun main netball...Sambil main netball sempat la juga joging sket sket...

Tapi kalau exercise jer makan tak control pun tak boleh juga kan...Mujur la Kak Long tak suka minum ais dan yang manis manis nie...Jadi Kak Long teruskan banyak minum air suam dan jangan tak percaya Kak Long berhenti makan nasi...Kak Long main taram jer berdiet nie...Kak Long start tak makan nasi 12 April 2016...Erm, kiranya dah masuk 3 minggu Kak Long tak makan nasi nie...

Kawan kawan cakap Kak Long amalkan Diet Atkins...Tapi kalau Diet Atkins ni ada 2 minggu induction kut sekurang kurangnya...Induction nie tempoh masa di mana kita langsung tak ambil karbohidrat seperti nasi, meehoon. roti, oat...Ermmmm...Kak Long memang tak buat kut macam tu...Meehoon, roti dan oat masih lagi Kak Long makan...Cuma Kak Long tolak habis nasi putih tu...

Dah 3 minggu ni memang nampak perubahan juga...Berat dah turun 2kg...So berat Kak Long sekarang 68kg...Syukur alhamdulillah...Ada part part badan yang dah nampak susut contohnya perut yang muncccciiittt dulu dah kurang muncccciiittttnya...Yang nie memang aim Kak Long sebelum berdiet dulu...Sebab bila amek gambar jer mesti orang duk tegur...Preggy lagi ker...Adoiiii stress okay...

Meh Kak Long share antara makanan yang Kak Long makan sepanjang tempoh 3 minggu nie tanpa nasi...

Telur Dadar & Sayur Campur (Ayam)

Kailan Goreng & Ikan Tenggiri Goreng

Salad & Ayam Berempah

Sambal Sarding, Telur Dadar & Sayur Kacang (Ayam)

Ikan Selar Pindang & Sayur Campur

Ikan Siakap Steam & Sayur Campur

Sayur Kobis & Ikan Goreng Sambal

Ikan Goreng & Sup Telur + Sayur

Kak Long tawakal jer berdiet nie...Ada yang kecam kata Kak Long diet poyo poyo...Jadi meh kita buktikan pada semua ya,,,Insyaallah dengan izin ALLAH SWT berat Kak Long akan semakin menurun menjelang Aidilfitri nie...Berat yang ideal dan sihat...Semoga ALLAH SWT permudahkan segala urusan Kak Long nie...

15 comments:

Kakzakie Purvit said...

Tak mustahil boleh berjaya misi Lynn sebelum raya
Raya ni dah boleh berkebaya:)

lieyalatif said...

caiyok kak!!! yg penting buat betul2...in sha Allah nampak kesannye nanti...pastu lagi satu jgn lupe fadhilat puase...isnin kamis selagi mampu buat...in sha Allah mmg nampak kesanyer.....mcm lieya ni buat mcm tu laaa....isnin kamis puase..... ari lain bepes mkn berat (nasi lemak ke ape2 je laa)...lunch mkn epal...mlm ratah lauk jek....mmg napmak kesannye..srkang berat menten 48kg....alhamdulillah...

Lynn Hamzah said...

Kakzakir Purvit : hahahaha...mama dah anak 4 kak...nak pakai kebaya malu arr...

Lynn Hamzah said...

lieya latif : aim akak nak capai target berat ideal dulu...then lepas tu baru leh makan nasi semula...isnin khamis mmg nak puasa juga macam ko buat tu...tapi lunch ko makan epal jer ya...gempak tu...

Nurhidayu said...

jum..jum..kita diet sama2

Chekgu Azrine said...

kita yang teruja baca nih
good luck ye kaklong
sebenarnya kita pun dah naik berat sgt ni
pun sdg fikir nak berdiet

Lynn Hamzah said...

Nurhidayu : diet juga ya...chaiyok chaiyok...

Lynn Hamzah said...

Chekgu Azrine : sebelum naik makin banyak dan susah nak turun better do something dear...mula mula mungkin payah sket tapi lama lama dah okey...

Nafira usof said...

kalo sungguh2 buat insyaAllah.. boleh berjaya! janji kena istiqomah.
Zura pon dah risau ngan berat sendiri dah nih. huhuhu
nak diet jugakkkkk.

SYANI said...

Kita pun tengah diet.. sama2 kita usaha ye.

eima said...

semoga berjaya ....
tp klu tatahan mkn juga nasi tau ...

Lynn Hamzah said...

Nafira Usof : memnag betul tu...kena istiqomah...jom ler diet sama...

Lynn Hamzah said...

SYANI : chaiyok chaiyok...

Lynn Hamzah said...

eima : tq...insyaallah ok...

TukangKebun said...

Lebih kurang sebayalah kita ni ya.
Berat sebelum kahwin dan sekarang ada juga tambahan 12kilogram....
Hmmm.....sedapkan hati Tukang Kebun pakai tangga dari lif.