May 10, 2016

Jalan Jalan @ Kolam Air Panas Jasin

Assalamualaikum

Melaka memang dekat di hati...Boleh dikatakan tiap bulan kitorang berkunjung ke Melaka nie...Terbaru Kak Long sekeluarga berjalan jalan dengan Pro anak beranak...Mula mula nak set up small reunion...Tapi Lee dan Ezmad tak dapat nak joint...Jadi kitorang 2 family jer la yang berjalan ke Melaka kali ni...Insyaallah berjimba di next trip plak ya...

Pagi Jumaat 29 April tu kitorang gerak dari rumah jam 7.30 pagi...Memang dah plan nak gerak awal sebab first activity pagi tu nak bawak anak anak ke Kolam Air Panas Jasin...Syukur alhamdulillah kitorang sampai ke Kolam Air Panas Jasin lebih kurang jam 10.30 pagi...Lewat sket sampai dari jangkaan masa yang sebenar sebab singgah breakfast dulu kat RnR Pagoh...

Tak susah pun nak cari Kolam Air Panas Jasin nie...Itu sebab kitorang guna Waze...Tapi kalau korang yang tak ada Waze memang payah juga nak mencari sebab Kolam Air Panas Jasin nie jauh juga la dari Exit Jasin tu...Nak menerangkan pun tak berapa nak pandai ler...So kalau ada yang berminat nak pergi ke Kolam Air Panas Jasin ni sila goggle dulu jalannya ya...

Bayaran masuk untuk Dewasa RM6.50 manakala bayaran masuk untuk Kanak Kanak cuma RM3.50...Kolam Air Panas Jasin ni bukan ler macam Theme Park tu...Ada juga Park tapi tak ler banyak...Tapi diorang ada inflatable park...Yang tu korang kena bayar bila nak main...





This time Kak Long tak mandi...Just duk tepi perhatikan jer then sambil tu amek gambar upload kat FB...

 Dah tak takut dah mandi kat kolam macam nie...Dia plak yang over excited tak mau dipegang...

 Qistina muka monyok sebab dia mengajak kitorang semua pergi ke area air panas...Tapi kitorang suruh mandi dulu kat situ...Hihihihi...

 Khayla pun kecik kecik dah pandai mandi kat park yer...

Dah nak dekat sejam mandi kat park kat atas tu, kitorang gie kat area Air Panas plak...


Rendam kaki kat Air Panas...Memang good therapy nie...Especially untuk mereka yang selalu sakit sakit kaki...

Then masuk ke Area Zon Jingga nie...Suhu air panas di antara 34 deg. Celsius hingga 44 deg. Celcius...





 Ada lebih kurang 8 kolam kalau tak silap Kak Long...So seperti dalam sign board kat atas tu...Korang dilarang swimming dalam nie ya...Sekadar berendam sahaja...Air memang panas...


Dah tu ada kolam panjang macam ni juga...Boleh masuk dalam 10 - 15 orang kut...So disebabkan kitorang datang pagi jadi tak ler ramai yang ada kat Kolam Air Panas Jasin nie...Untuk pengetahuan korang Kolam Air Panas Jasin nie ada harinya dibuka sampai kul 2.00 pagi...Agaknya malam malam mesti penuh kan Kolam Air Panas Jasin nie...

Mr Hubby gie usha satu port lagi...Tapi Mr Hubby awal awal dah info Kak Long...Jangan masuk sebab ramai benor lelaki...So no picture di kawasan tersebut sebab aiii is malu hokay nak masuk area tu...



Area Zon Merah nie la yang Mr Hubby kata ramai lelaki...Suhu direkod 42 deg Celcius - 49 deg Celcius...Memang panas nie...Kanak kanak pun tak digalakkan berada di kawasan nie...Jadi korang yang nak bawa anak anak cukup setakat di Zon Jingga la yer sebab pihak pengurusan dah warning kan...

Lebih kurang jam 12.00 tengahari kitorang dah sibuk kemas kemas dan terus gerak ke Homestay Kampung Morten...Malam tu stay 1 malam kat Homestay Kampung Morten...Pengalaman pertama untuk Pro sekeluarga...Homestay best...Sebab lebih luas berbanding homestay yang pernah kitorang stay sebelum ni di Kampung Morten...

Mr Hubby sempat singgah Solat Jumaat dekat masjid berdekatan dengan Kampung Morten tu...Selamber badak jer parking tepi tepi jalan...Hihihihi...

Sampai jer kat Homestay Kampung Morten lebih kurang 2.10 petang...


 Rumah Melaka memang best sebab ada tangga...Kak Long memang suka rumah macam nie...

Mesti bergambar kat tingkap yer...

Kitorang lepak lepak sat kat homestay...Kak Long amek kesempatan bersihkan diri dan solat...Lepas tu terus bersiap siap nak kuar ke Bandar Hilir...

So kita sambung kat next entry ya...Kang panjang bebenor bosan plak korang membaca...Jom solat Dhuha jom...

3 comments:

Kakzakie Purvit said...

Kalau dah jumpa air anak-anak mana boleh sekejap aje Lynn.
Adik tu pun dah pandai tak mahu pegang dah:) Kita yg tengok aje takut
Tapi baik mandi-manda di water team park macam ini Lynn daripada di pantai takut - macam-macam kes dah terjadi sekarang ni.

Falsya said...

nie kalau semek nie mau ngamuk xnak naik nie..hehehe

TukangKebun said...

Oh tak tahu pula di Jasin ada air panas.
Dah lama planning nak bawa anak jalan-jalan ke Melaka asyik tak done je lagi.
Lain kali kalau berkesempatan bolehlah pergi ke sini.