May 24, 2016

Exam Pertengahan Tahun

Assalamualaikum 

Dah lama tak jengah blog nie...Hari ni Kak Long cuba cari masa update 1 entry kat blog nie yer...Meh la teruskan membaca...

Anak anak korang dah selesai exam ke? Syukur alhamdulillah Qistina anak dara Kak Long yang sulung tu dah selesai exam sekolah kebangsaan dan sekolah agama pada 12 Mei yang lepas...Dia start exam 8 Mei hingga 12 Mei...Seminggu full exam pagi hingga ke petang...Fuhhhhhhh...Anak yang nak exam Kak Long yang lagi berdebar sebenarnya...

Kak Long sebenarnya tak dapat nak sembunyikan perasaan risau ni depan Mr Hubby atau anak time minggu exam nie...Hahahahahah...Masalah pengurusan emosi sungguh kan...Kadang kadang bila Qistina tak dapat nak jawab soalan start ler Kak Long nak meroyan...Kesian kat anak tu...Dah ler stress nak belajar untuk exam pagi dan petang...Mama dia plak meroyan kat rumah time mengajar...Memang emosi sungguh kan Kak Long nie...

Tapi Kak Long rasa korang yang mak mak pun mesti macam nie juga kan bila anak nak exam...Betul tak korang???? Jangan cakap korang leh mantain cool jer bila anak nak exam nie...Memang korang kelentong ler tu...Hahahahahah...

Minggu lepas cikgu dah start update result exam...Owh yer...Result exam sekarang dah boleh tengok online tau...Meh klik Result Exam untuk tengok result exam anak anak korang...

Syukur alhamdulillah...Kak Long nampak ada peningkatan dalam result Qistina untuk exam pertengahan tahun nie...Terutama sekali untuk result Bahasa Melayu...Dulu Kak Long memang risau sebab pernah sekali tu dia dapat D untuk Bahasa Melayu Pemahaman...Perghhhh...Dia dah tentu susah hati, yang Kak Long plak leh menangis tengok result dia...Huhuhuhuhu....Haru biru wei...

So untuk result kali nie no more C dan juga D...Syukur alhamdulillah...Kak Long dah semak kertas soalan yang cikgu pulangkan...Sama sama duduk dengan Qistina tengok apa yang silap...Lepas ni kena terus focus juga...Mr Hubby walaupun tak mengajar secara direct dia memang amek port juga pasal pembelajaran Qistina nie...Dia la yang selalu dengar Qistina berbual pasal apa yang belajar kat sekolah, apa yang cikgu cakap, apa yang diborakkan dengan kawan kawan sekelas...Mr Hubby pun cakap Qistina lebih positif berada di kelas dia yang sekarang nie...

Cuma baru baru nie Qistina ada mengadu kat kitorang...Dia cakap Cikgu Matematik tak mau mengajar dalam kelas...Uishhhh...Kalau tak mengajar cikgu tu buat apa ek kat kelas...Ada sorang mak kawan Qistina pun cakap gitu juga...Anak dia mengadu yang Cikgu Matematik tak mengajar dalam kelas...Nak kena jumpa cikgu kelas ler jawabnya nie nanti...Nak tanya lebih lanjut pasal Cikgu Matematik nie...

Yang Qaleesya pula, sampai sekarang nie masih tak exam exam...Minggu ni minggu last sekolah sebelum cuti pertengahan tahun...Agaknya exam lepas naik cuti nanti kut...Ermmmm...Yang sorang nie memang asyik main jer kerjanya...Kalau tak main tengok Astro Ceria...Kang kalau dia okey dia buka buku buku dia...Dia amek buku lukisan dan pensil warna dia...

Qistina rajin juga melayan Qaleesya belajar...Baru baru ni sama sama buat latihan kat Majalah Aulad...Kak Long perhatikan jer diorang belajar sama sama...Rasa seronok jer bila tengah baik gitu...

Semoga ALLAH SWT permudahkan proses pembelajaran anak anak Kak Long dan Mr Hubby...

1 comment:

lieyalatif said...

same je situasi kite kak...mak mane tak risau bile anak nak exam kan...lagi2 skrang ni sukatan pelajaran susah laaa...lieya tgk subjek anak2 yg darjah 5 dan 4 ni boleh tahan susahnyer...sian dieorg.... so lieya tak push sgt... ikut kemampuan..tak mo dieorg stress...lieya cume le bantu sikit2 mase buat revision dan hantar ke tusyen je laaaa...