July 27, 2015

Salam Aidilfitiri

Assalamualaikum

Hihihihihi...Dah 11 Syawal okey hari nie...Baru nie ler berkesempatan nak update blog...Di kesempatan ini juga saya mewakili keluarga saya mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua pembaca setia blog ALL ABOUT US nie...Mohon maaf andai ada yang terasa hati dari setiap bait bait ayat yang saya tulis di blog nie yer...

Meh beralih kepada sambutan hari raya kami sekeluarga pula yer...Syawal kali nie turn beraya di N9...Saya memang jenis ikut turn balik beraya nie...Tak kisah ler family beraya di mana sekali pun...Hihihihih...Disebabkan raya di N9, maka sebelum raya kami berkesempatan balik sekejap ke Rawang...KAmi balik ke Rawang petang selasa 14 Julai...Dapat ler berbuka puasa sekali lagi dengan family di Rawang...

Disebabkan family saya akan beraya di Batu Pahat, maka kitorang tak ler sibuk nak masak rendang, ayam masak merah bagai...Jadi sempat ler saya, Mr Hubby dan Amani berjalan sat kat Jalan TAR...Sebenarnya banyak jer pilihan tudung kat JB nie...Tapi saya tetap ler nak gie membeli kat Jalan TAR sana...Hihihihihi...Dah terbiasa sopink kat Jalan TAR kan, jadi tak sah kalau tak gie sana...Dapat juga belikan tudung untuk ibu dan jubah untuk mak mertua saya...

Kami balik ke N9 selepas solat subuh 16 Julai tu...Memang bajet nak sampai awal di N9 sebab nak tolong mak mertua perah santan untuk buat lemang...Tapi disebabkan kena singgah NSK beli barang keperluan untuk buat lontong dan lauk pauk sket, sampai jer kami kat N9 tengok lemang dah dibakar...Nampak nak mengelat kat situ kan...Huhuhuhu...

Minta maaf la banyak banyak kat mak dan ayah sebab tak dapat nak membantu...Rasa ralat pun ada juga sebab nampak macam kitorang nie mengelak nak menolong...Next time harap dapat joint sama buat lemang nie...

Pagi raya lepas ayah dan Mr Hubby balik sembahyang raya, kitorang tunggu plak adik Mr Hubby datang...Then bila Chaer dan Ila sampai, sempat la salam raya dan minta maaf bagai...Minta tolong Chaer amekkan gambar 1 family...Huisssshhh...Punya la payah nak amek gambar raya...




 Percubaan demi percubaan...Sudahnya dapat la sekeping yang okey...Itupun mata Qistina duk terpejam...Adoi la anak...Hihihihihi...


Sebelum tu ada juga bergambar...Time tu mood anak anak syurga okey lagi...Senang jer nak amek gambar...


Kalau ada yang amekkan gambar satu family time nie memang best arr...Dah tu kamera gedabak boleh tertinggal plak kat JB...Hahahaha...Amek gambar guna hp jer la...

Orang nak peace, Zahra pun nak peace juga...Tapi habis 10 jari dia buat peace...Sudahnya muka dia tak nampak...Hahahahaha...

Lepas bergambar, kitorang gerak ke rumah Pak Lang Mr Hubby di Serting...Kat sana jumpa plak Acik Anor adik mak...Memang plan nak gie beraya rumah Acik Anor juga hari raya pertama tu...Jadi, tak lama lepas kitorang sampai rumah Pak Lang, Acik Anor sekeluarga pun balik ke rumah diorang...

 Time nie kat rumah Pak Lang...

 Dengan 2 orang adik sepupu Mr Hubby...Baik Kak ngah dan Kak Lang nie...Kalau diorang ada, anak anak syurgaku memang diorang ler yang handle especially Zahra dan Qaleesya...Baik plak tu anak anak syurgaku dengan makcik makcik diorang nie...

Lepas tu kitorang beraya plak ke rumah wan dan Induk Ani di Batu Kikir...Kat rumah wan, Induk Ani sajikan kitorang meehoon tom yam...Memang syok la...Menu rare di hari raya...Memang sodaplah melantak...Sudahnya ayah suruh saya masak meehoon tomyam untuk jamu tetamu yang datang hari raya kedua nanti...Syukur alhamdulillah time sopink kat NSK sebelum raya hari tu saya tergerak hati nak membeli udang dan sotong...Jadi kalau nak buat meehoon tom yam tu, x ler susah sangat nak mencari bahan basahnya...


Lepas beraya di rumah wan dan induk, beraya plak ke rumah Acik Anor...Kat rumah Acik Anor, anak anak syurgaku duk teruja tengok lembu....Biasa la kan...Budak bandar bila balik kampung memang suka jer tengok ayam, lembu, kambing bagai nie...Lembu tu plak garang semacam jer kan...Jadi spoil mood diorang nak dekat dekat kat kandang lembu tu...

Hari raya pertama tu dapat ler beraya 5 buah rumah...Then kitorang balik semula ke rumah mak dan merehatkan diri...Hihihihi...Hari raya kedua seawal pagi dah bersiap sedia nak memasak...Sempat juga saya dan Mr Hubby ke pasar Simpang Durian beli sayur tambahan untuk buat Meehoon Tom Yam...Nasi impit mak dah siap rebus lepas beraya semalamnya...Jadi pagi tu mak siapkan bahan bahan untuk kuah lontong...Saya bantu mak masak 2 menu tu...

Nasib baik hari tu Amani tak meragam sangat...Jadi dapat ler memasak dalam keadaan yang tenang...Hihihi...Dah tengahari baru siap dan akhirnya baru saya mandi...Hahahahahaha...Bau masam masin busuk semuanya ada...Mujur la tetamu yang nak beraya lum sampai lagi...Hari raya kedua tu memang kitorang duk rumah jer...Tunggu saudara mara datang beraya...

Then raya ketiga esoknya baru ler saya balik ke Batu Pahat...Sampai di Batu Pahat gie beraya rumah atuk saya, Pak Long dan beberapa rumah saudara di Kampung Sungai Suloh tu...


Time nie beraya di rumah atuk saudara saya...Atuk saudara saya nie kawen dengan kawan saya time sekolah di Rawang dulu...Hahahahaha...Fine, atuk saudara saya muda lagi yer...Pangkat jer nampak tua...Hihihihi...

Haaa...Ni la kawan saya time sekolah menengah dulu...Ogy kawen dengan Pijan (atuk sedara saya)...Hihihihihi...Tak sangka sungguh...

Tahun ni saya tak planning buat open house...Kalau ada kawan-kawan atau saudara mara yang nak datang beraya, inform jer kat saya...Nanti saya leh masak masak sket...

Salam aidilfitri buat semua...Maaf zahir dan batin yer...

July 8, 2015

Kuih Raya

Assalamualaikum 

Hari nie dah 21 Ramadhan kan...Macam mana dengan persediaan kuih raya korang? Tengok kat FB ramai yang dah upload duk buat kuih raya tahun nie...Almaklumlah bila dah start GST nie harga kuih raya pun kena GST juga...Melambung naiknya...Jadi buat sendiri lagi jimat dan yang pasti fresh...

Sejujurnya tahun nie saya tak prepare satu jenis pun lagi kuih raya...Sadis sungguh...Tapi itu la kenyataannya...Sebenarnya tahun lepas pun saya tak buat kuih raya nie...Last year alasan tak buat kuih raya sebab preggykan Nur Qaseh Amani...Tapi this year, sihat segar bugar pun belum start buat kuih raya lagi...Bila dah tak buat tu, patutnya gie la beli sebalang 2 ker kuih raya kan...Tapi membeli pun tidak...

Hohohohoho...Parah gini...Saya sebenarnya setiap tahun ada yang memberi kuih raya...Kebiasaannya sumbangan dari Pertubuhan Peladang Kawasan di negeri Johor nie...Jangan salah anggap yer...Bukan saya sorang jer yang dapat...Semua staff di pejabat nie dapat juga...Adil dan saksama gitu...Kadang kadang tu sampai duk agihkan kat family saya dan family mertua kerana lambakan kuih raya...

Orang sedekah kat kita, jadi bila ada lebih tu tak salah kita agihkan pada orang lain juga...Tapi tahun nie dah ada senarai kuih raya yang saya nak buat sendiri kat rumah...Puas duk belek belek resepi...


 Cornflakes Madu

Cookies Ala-Ala Famous Amos 

Chocolate Almond

Erm...Tak susah mana pun sebenarnya nak buah kuih raya nie...Tapi kenapakah dah 21 Ramadhan saya tak gerak gerak lagi nak buat kuih raya?

* Pic kredit kepada Mr Google *

July 5, 2015

Iftar Geng Zaman Sekolah SMPW

Assalamualaikum 

Semalam kawan-kawan sekolah SMPW dulu berbuka ramai ramai kat Bangi Golf Club sana...Disebabkan saya baru jer dapat tahu dalam minggu lepas, maka tak dapat la nak joint...Diorang nie rajin betul buat program...Tapi setiap kali event saya tak berpeluang nak joint...Ada sekali tu saya dah bayar pun...Tapi tak der rezeki juga nak joint...Sedih...Salah satu sebab tak dapat nak joint tu sebab jauh kut...Al maklumlah saya duk kat JB...Diorang plak majoriti kat KL sana...Takkan la disebabkan saya sorang program nak ubah kat JB kut...Hahahahaha...

Tak per la...Insyaallah ada rezeki boleh la saya joint untuk program yang akan datang...Diorang ada up gambar gambar posing time Iftar semalam...Meh share kat blog nie supaya senang nanti nak godek godek balik bila dah tua nanti...Hihihi...Boleh tunjuk kat anak cucu juga...


 Muka masing masing tak berubah...Makin ayu terutama sekali Faie...


Gambar yang Faie upload nie complete semua yang hadir...

Time zaman sekolah kat SMPW dulu saya cuma stay 2 tahun jer...Dari form 1 ke form 2...Then form 3 sambung belajar kat Rawang sebab family duk pindah Rawang...Sebenarnya boleh jer kalau saya nak stay kat SMPW tu sampai habis form 3...Sebabnya time 2 tahun kat sekolah tu, saya stay kat hostel...Amek aliran agama...Ada belajar Bahasa Arab gitu...Tapi saya nie degil...Duk minta juga ayah pindahkan sekolah...Sebabnya saya rasa macam tak boleh nak bawa subjek Bahasa Arab tu...

Kawan kawan kat SMPW dulu memang best...Sampai sekarang nie diorang tak lupa kat saya...Rasa seronok sangat bila Zamshila @ Shishi minta no hp nak add dalam group wassap "Students Kesayangan Mekyam"...Berbunga bunga rasa bila kawan kawan dok ingat juga kat kita...Cuma masa singkat sangat hari tu bila diorang cakap pasal Iftar nie...

Insyaallah next program diorang nak buat reunion...Harap harapnya dapat la joint yer...

Meh share sket gambar time sekolah sekolah dulu...

 Disebabkan dah lama benar tinggalkan zaman sekolah...Saya hanya ingat sebahagian jer kawan kawan kat dalam gambar nie...

Haaa...Majoriti dalam nie saya kenal...Hihihi...Antara best friend time sekolah dulu...

Rindunya zaman sekolah...Tak yah nak fikir apa pun...Hihihihi...

July 3, 2015

Happy 8th Birthday Nur Qistina Farzana

Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah...Hari ini 3 Julai 2015 bersamaan 16 Ramadhan merupakan birthday princess saya Nur Qistina Farzana...Tahun nie Qistina dah berusia 8 tahun...Rasanya macam baru jer semalam saya lahirkan dia...Masih teringat lagi saya situasi kelam kabut di atas katil di Wad Hospital Sultanah Aminah...Jangkaan tarikh kelahiran pada 11 Ogos 2007 tapi saya dah melahirkan dia pada 3 Julai 2007...

Sebulan awal dari tarikh jangkaan yang sepatutnya...Syukur alhamdulillah, Nur Qistina Farzana membesar dengan sihat...Dan kini makin bertambah semangatnya...Hihihihi...


Ina, kalau Ina baca entry mama nie...Mama nak ucapkan Selamat Hari Lahir yang ke8 untuk Ina...Mama doakan anak mama ni dipanjangkan usia, disihatkan tubuh badan, dikurniakan akal yang cerdik...Mama doakan Ina berjaya dunia dan akhirat...

Mama minta maaf seandainya mama tak dapat menyediakan apa yang Ina nak dengan sempurna...Tapi mama akan cuba sedaya upaya untuk menjadi mama yang terbaik buat Ina...Mama harap Ina tak ambil hati dengan setiap teguran yang mama lontarkan pada Ina...

Mama inginkan yang terbaik buat Ina...Mama yakin Ina faham...Dan mama tahu Ina seorang anak yang baik...Ina juga seorang kakak yang baik untuk adik adik...Mama sayangkan Ina sepenuh hati Mama dunia dan akhirat...

Happy 8th Birthday My Love
Nur Qistina Farzana

July 2, 2015

Promo Julai 2015

Assalamualaikum

Lama tak up pasal Shaklee dalam blog nie kan...Syukur alhamdulillah rezeki saya dengan Shaklee masih ada...Masih ada sales setiap bulan...Syukur alhamdulillah...

Meh saya update promosi dari Shaklee untuk bulan Julai nie yer...

B Complex - Buy 4 at 3

Maksudnya seperti bayar untuk 3 botol tapi korang dapat 4 botol ataupun dengan bahasa yang lebih simple beli 3 percuma 1...Hihihihi...Harga sebotol B Compex ni hanya RM56.00...Ada 120 biji dan pengambilan hanya sebiji sehari...Boleh tahan 4 bulan nie...Kos untuk sebulan cuma RM14.00 sahaja...


Vita Lea For Children - Buy 4 at 3


Pun sama promosinya macam B Complex tadi...Vita Lea for Children best sangat tau...Rasa anggur...Anak anak saya memang suka Vita Lea nie...Boleh kunyah begitu sahaja...Yummmyyy...Harga sebotol Vita Lea for Children nie RM117.00...Ada 60 biji...

 Vivix - Buy 7 at 6

Vivix ni promosinya beli 7 botol dengan harga 6 botol...Seperti beli 6 percuma 1...Harga sebotol Vivix adalah RM503.50...Terasa mahal kan...Tapi khasiat Vivix ni memang banyak...Disarankan pengambilan satu sudu kecil setiap hari dan sebotol Vivix nie boleh bertahan selama 1 bulan...


Kalau ada di antara korang yang nak beli supplement Shaklee, boleh hubungi saya Lynn Huraiza di talian 0137660226 untuk tempahan/pertanyaan lanjut...Boleh juga dapatkan Shaklee dengan harga yang lebih murah dengan menjadi ahli Shaklee...Untuk menjadi ahli Shaklee yang sah pun boleh hubungi saya juga di talian yang sama...


Lynn Huraiza
0137660226
SID : 914534

July 1, 2015

Syukur Alhamdulillah

Assalamualaikum 

Syukur alhamdulillah...Hujan membasahi bumi Johor Bahru ketika ini...Dah lama rasanya hujan tak turun...Kepanasan di bulan Ramadhan dan akhirnya pada 14 Ramadhan hujan turun...Syukur ya ALLAH, sejuk bumimu ini...