March 30, 2015

Zakat 2014

Assalamualaikum...

Hari ni dapat envelope dari MAINJ...Apa tu? MAINJ ni Majlis Agama Islam Negeri Johor...Macam pelik juga tiba tiba dapat surat personal dari MAINJ ni...Sekali bila buka rupanya MAINJ hantar penyata rasmi bayaran zakat bagi tahun 2014...

Untuk pengetahuan semua kami suami isteri baru jer start buat potongan gaji untuk pembayaran zakat pendapatan April 2014...Setelah lebih 10 tahun bekerja baru la terhegeh-hegeh nak bayar zakat pendapatan...Selama nie? On off bayar zakat...Sedih kan...Sejujurnya pembayaran zakat pendapatan nie memang perkara WAJIB yang harus kita buat...Ada insan lain yang memerlukan di luar sana, dan kita yang berupaya nie harus membantu...Salah satunya dengan pembayaran zakat kepada MAINJ untuk diagihkan kepada golongan yang memerlukan...

Rasa sedih sangat sebab selama 10 tahun duk on off bayar zakat pendapatan nie...Jadi tahun lepas dah nekad dengan Mr Hubby...Kita kena juga bayar zakat pendapatan...Boleh jer nak bayar tiap hujung tahun tapi kami berdua prefer untuk bayar setiap bulan melalui potongan gaji...


Saya bukan la seorang yang pakar dan arif sangat tentang agama...Tapi saya dan Mr Hubby memang rasa lain bila dah start potongan zakat nie...Rasa lebih tenang dan berkat...Kebiasaannya saya akan bayar semua hutang piutang secara perbankan online hari pertama dapat gaji...Then lepas tu bayar duit pengasuh anak-anak...Bila dah settle semua, baru ler tengok balance kat dalam akaun...Ehhhh...Tinggal banyak nie jer...Time tu duk terfikir, mampu ke nak survive sampai hujung bulan? 

Syukur alhamdulillah, duit gaji sentiasa cukup..Kadang kadang fikir macam tak logik jer bila tengok balance dalam akaun tu...Dengan nak balik kampung jengah orang tua...Dengan nak beli susu pampers anak anak...Tapi ALLAH SWT dah tetapkan yang terbaik buat kami...Syukur Ya ALLAH...Harapan kami semoga kami berdua istiqamah dalam melaksanakan suruhanNYA yang satu ini...Insyaallah...


" Mudah-mudahan Allah memberi pahala kepada mu atas apa yang kamu berikan dan menjadikannya sebagai pembersih harta mu serta Allah memberkati atas baki harta mu. Ya Tuhan Kami, terimalah daripada apa yang kami lakukan.  Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Megetahui. (Hadith : Raudah Nawawi) "

March 29, 2015

Anugerah Khidmat Cemerlang

Assalamualaikum

Citer dah basi yer...Tapi tetap juga nak update...Hihihihi...

Syukur alhamdulillah...Tahniah pada Mr Hubby kerana terpilih menjadi pekerja cemerlang untuk penilaian tahun 2014...Rasanya dah beberapa tahun nama Mr Hubby dicalonkan...Tak der rezeki sebelum ni...Tapi rezeki memihak pada Mr Hubby kali ni...

Bersyukur sangat sebab LPP mengiktiraf juga kerja Mr Hubby...Saya dah pernah juga terima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang nie...Tahun 2009 kalau tak silap saya...Time tu saya terima anugerah di Tiara Beach Resort, Port Dickson...Yang sampaikan anugerah tu cuma Ketua Pengarah LPP jer...Tapi tahun ni Mr Hubby untung...Anugerah disampaikan oleh YB Menteri Pertanian di MAEPS, Serdang...Memang untung sangat sebab dapat terima anugerah tu dari YB Menteri Pertanian..


 Tahniah...Semoga lebih cemerlang lagi yer...


Nah belanja gambar time saya dapat APC tahun 2009...Time nie kena buat persembahan zapin...

March 10, 2015

Set Berpantang Terbaik Yang Pernah Saya Jumpa

Assalamualaikum

Berpantang kali nie memang best...Hahaha...Pelik kan...Pelik kan...Ada ke orang yang suka berpantang nie? Hihihihi...

Syukur alhamdulillah, bersalin kali nie jahitan cuma 1 jer walaupun Nur Qaseh Amani lahir seberat 3.0 kg...Untuk pengetahuan semua, Nur Qaseh Amani yang paling berat dilahirkan yer...Dan petang Nur Qaseh Amani dilahirkan saya dah dibenarkan keluar wad...Saya teruskan berpantang dengan sesi mengurut pada hari kedua - hari keempat...

Macam tak percaya seawal 4 hari saya dah berjalan balik ke kampung Mr Hubby di Negeri Sembilan...Kebetulan adik ipar saya nak kawen hujung minggu tu...Dah tentu la kami sekeluarga kena balik juga kan...Bayangkanlah...Bukan la nak berlagak kuat dan gagah sangat tapi itu la kenyataannya...

ALLAH SWT izinkan saya dan Nur Qaseh Amani untuk travel ke Negeri Sembilan...Ada saudara mara dan kawan kawan yang tanya apa yang menyebabkan saya boleh tegap dengan cepat...Jamu apa yang saya makan?

Sejujurnya, saya tak pernah amalkan memakan jamu sejak dari berpantang anak pertama hinggalah berpantang anak keempat nie...Yang saya tahu setiap kali nak bersalin, saya cuma beli param dan pilis jer...Itupun untuk digunakan untuk urut satu badan dan tepek kat dahi...

Walaupun tak makan jamu, saya amalkan makan supplement Shaklee...Orang cakap saya berpantang moden...Erm, tak la moden sangat...Saya tetap bertungku, berbengkung, jaga pemakanan...Dan sebagai tambahan untuk badan saya lebih sihat dan tegap selepas bersalin saya amek complete set untuk mama berpantang...Saya makan B Complex, Zinc, Vitalea, Vita C...

Jadual pemakanan supplement memang saya tak pernah miss...Memang patuh sungguh sungguh...Dan hasilnya sangat sangat best...Badan saya rasa lebih sihat dan bertenaga...Walaupun dah habis berpantang, sehingga kini saya masih lagi proceed dengan supplement Shaklee ni...Supplement yang ada ni boleh dimakan walaupun dah habis berpantang tau...Jadi memang sangat sangat menjimatkan...

Dan satu lagi sebelum terlupa...Nur Qaseh Amani memang ada jaundice waktu mula mula lahir...Saya tawakal jer dengan teruskan makan supplement Shaklee...Syukur alhamdulillah, jaundice tak teruk dan tak kena tahan wad pun...Memang rasa bersyukur sangat sangat...

Korang korang yang masih terfikir fikir nak makan set berpantang yang mana satu, boleh la masukkan Set Berpantang Shaklee dalam list korang...Percayalah, hasilnya sangat superb...

March 9, 2015

Pengalaman Bersalin - Qaseh Amani

Assalamualaikum

Hari ni nak share dengan korang semua saat saat nak melahirkan Nur Qaseh Amani...Dah agak lambat nak share citer ni dengan korang semua...Tapi tetap juga nak share...Harap korang sudi la membaca yer...

Due date Nur Qaseh Amani pada 30 Januari...Tapi doc dah jangka yang Nur Qaseh Amani akan lahir lebih awal dari due date...Dalam fikiran saya biarlah sebelum wedding adik ipar yang berlangsung pada 17 Januari...Jadi nanti boleh la terus buat kenduri aqiqah sekaligus di kampung...

Awal pagi lebih kurang jam 2 pagi 13 Januari perut dah rasa semacam...Asyik mengeras jer...Baring belah kiri tak okey, saya pusing baring belah kanan...Adalah 2 jam duk pusing pusing gitu atas katil...
Jam 4 pagi saya terus bangun dan cuba tidur duduk kat ruang tamu...Tapi perut tetap juga mengeras...Memang rasa semacam...Mr Hubby dah suruh saya mandi...Syukur alhamdulillah lepas mandi saya diberi peluang buat solat tahajud...Berdoa agar ALLAH SWT permudahkan segala urusan seandainya saya ditakdirkan bersalin pada 13 Januari tu...

Ingatnya nak tunggu azan Subuh tapi dah tak daya menahan sakit...Bila saya dan Mr Hubby dah siap, terus kejutkan anak anak...Saya sempat minta maaf pada ketiga tiga puteri saya...Nur Qistina Farzana seakan memahami, sama sama kitorang menangis awal pagi tu...Kitorang terus hantar anak anak kat rumah pengasuh dan terus ke Pakar Perbidanan Khor & Loh...

Pagi tu memang tak makan apa pun...Ada la beli roti dan air milo kotak...Tapi tak termakan dan terminum time sakit tu...Sampai jer kat Pakar Perbidanan Khor & Loh, lebih kurang jam 6 lebih...Nurse yang bertugas terus buat VE...Check bukaan time tu dah 4 cm...Jadi saya terus ditolak ke Labour Room...

Masa di Labour Room, nurse yang bertugas check lagi...Dah 6 cm...Memang cepat sangat...Time 6 cm tu lebih kurang jam 7 pagi...Nurse cakap kalau boleh tunggu la sampai Dr Ong datang...Dr Ong time tu dah on da way...Contraction memang kerap sangat...Nurse suruh saya baring mengiring supaya lebih dipermudahkan...

Syukur alhamdulillah, sakit nak bersalin kali ni tak lama...Tapi bila dah buka 10 cm dan Dr Ong suruh push...Saya dah tak ada tenaga...Dalam fikiran saya kena kuatkan semangat juga untuk bersalin normal...Sudahnya 3 kali usaha untuk push baru la Nur Qaseh Amani lahir melihat dunia...

Nur Qaseh Amani lahir tepat 8.10 pagi...Rasa lega sangat bila tengok anak yang dikandung 38 minggu di dalam perut lahir ke dunia...Rasa bersyukur sangat sebab ALLAH SWT permudahkan segala urusan...

Disebabkan saya melahirkan Nur Qaseh Amani awal pagi 13 Januari tu...Saya minta kebenaran Dr Ong untuk keluar petang tu juga...Dr Ong cakap okey boleh keluar asalkan baby dan mama sihat...Nur Qaseh Amani pun dah berak kencing sebelum tengahari jadi memang boleh sangat kalau nak balik...

Syukur alhamdulillah, kali ni saya cepat tegap...Nak tahu rahsianya? Nanti saya share di entry yang akan datang yer...Apa yang saya amalkan dan makan supaya badan cepat tegap...

Meh tengok gambar gambar sewaktu Nur Qaseh Amani baru sahaja dilahirkan...

March 6, 2015

Rindunya Nak Berblogging

Assalamualaikum

Lama betul tak berblogging...Last entry time baru melahirkan Nur Qaseh Amani...Sebulan lebih merehatkan diri dari dunia blogging...

Lepas ni nak buat comeback...Rindu nak celoteh kat blog kesayanganku ini...Macam macam nak citer...Macam macam naj share dengan korang semua...

Dan yang paling utama nak berkunjung juga ke rumah kawan kawan blogger yang lain...Cuti sebulan lebih ni memang tak menyinggah mana mana blog pun...Ntah korang ingat lagi tak dengan Lynn ni...Hohohoho...

Owh yer...Meh belanja sket gambar Nur Qaseh Amani...Untuk tatapan semua...Tak lama lagi dah nak naik kerja...Sekejap jer dah nak 2 bulan kan...