December 14, 2015

Jalan Jalan @ Kuala Gandah

Assalamualaikum 

Cuti sekolah nie Kak Long dan Mr Hubby memang tak der buat rancangan apa apa pun untuk anak anak syurga kitorang...Sejak dari awal cuti sekolah hari tu...Boleh dikatakan tiap minggu kitorang tak der kat rumah...Tak ler berjalan ke mana mana pun...Tapi berulang alik balik ke Negeri Sembilan dan Batu Pahat...

Awal cuti sekolah hari tu ayah mertua dimasukkan ke wad Hospital Seremban...5 hari kitorang berkampung di rumah adik ipar Kak Long di Sendayan...Setiap hari la berulang alik ke hospital...Disebabkan Hospital Seremban ni boleh bawa anak anak masuk melawat maka dapat ler anak anak syurgaku tengok atuk diorang kat wad tu...

Then awal bulan 12 baru nie atuk kesayangan Kak Long pula masuk wad...Sepanjang atuk di wad Hospital Batu Pahat, ibu Kak Long yang jaga...Jadi bila ada masa free memang kitorang berulang alik Negeri Sembilan dan Batu Pahat...Tengok insan-insan tersayang...

Kebetulan ada satu hari time balik ke Negeri Sembilan, kitorang sempat buat plan ke Kuala Gandah...Jarak jauh perjalanan cuma lebih kurang 1 jam setengah jer...Kitorang gerak dari rumah MIL lepas zuhur...Sampai Kuala Gandah dalam kul 3 lebih...Kalau korang pergi berkunjung ke Kuala Gandah...Ada 2 tempat yang korang leh gie...

Kuala Gandah Elephant Conservation Centre  

Haaaa...Disini merupakan tempat pemuliharaan gajah di Malaysia...Boleh juga dikatakan sebagai training centre untuk gajah gajah nie...Datang dah petang jadi terlepas la nak tengok pertunjukan gajah...Dapat ler anak anak syurga dan sepupu diorang bagi makanan tebu kat gajah yang ada...


Lepas jer bagi makan kat gajah gajah di Kuala Gandah Elephant Conservation Centre...Kitorang pun gerak ke Deer Land...Jarak antara 2 tempat ni tak jauh pun...Korang akan jumpa simpang ke Deer Land dulu...Tapi sebab nak kejar pertunjukan gajah, kitorang gerak terus tengok gajah...Tapi tetap juga x sempat tengok...

Deer Land Kuala Gandah 







Bayaran masuk ke Deer Land nie RM6.00 untuk Dewasa dan RM3.00 untuk Kanak Kanak...Terima kasih la Mr Hubby sebab bayarkan bayaran masuk nie...Hihihihi...Next time boleh la tolong bayar lagi yer...Tapi gie yang best lagi tau macam Zoo Negara ke...

Kat Deer Land nie ada banyak binatang lain juga...Dan yang paling syok environment kat Deer Land nie memang la sesuai untuk segala binatang yang ada dalam Deer Land...Rusa kat sini di lepaskan bebas...Jadi kita boleh tengok Rusa tu berlari lari sana sini...Bunyi memang happening...Realll wooo...

Kat sana Mr Hubby sempat jumpa kawan sekolah dia...Lupo plak nama dia saper...Tapi sempat ler borak borak...Member dia duk Pahang...First time gak gie sini...Hihihihi...


Nie time Krismas ada juga cuti panjang...Duk terfikir fikir nak bawak anak anak syurga ke mana...Korang ada cadangan tak? Meh share sket...

8 comments:

Falsya said...

sonoknye jenjalan..falsya kalau cuti xgie memana pun..duk umah je..nak jalan dh xlarat dh..hhehe

Rizziela said...

kalau bawa anak2 sy..mau suka giler ni..bagi makan binatang

Lynn Hamzah said...

Falsya : hihihi...sajer bawak anak anak...release stress...

Lynn Hamzah said...

Rizziela : erm...budak budak memang suka aktiviti macam nie kan...kita mak ayah layankan jer...

lieyalatif said...

ehh akak dah pi yeak kuala gandah nieh...lieya pun tingin nak pi situ...nak tgk gajah mandi...gajah buat show...tapi tulaa sampai sudah tak pi2....takpe laa tgk pic akak pun kire okey dah leee heheheeheh

Chekgu Azrine said...

teringin sangat nak pergi sini tgk gajah..bilala rezeki tuh nak sampai..hehehee

Lynn Hamzah said...

lieyalatif : haah...baru jer dpt pergi nie lieya...memang syok...bawak la anak anak pergi nanti...mesti diorang having fun...

Lynn Hamzah said...

Chekgu Azrine : insyaallah...satu hari nanti mesti dapat pergi...