May 26, 2015

Jalan Jalan @ Bukit Merah & Taiping

Assalamualaikum 

Hoiiiiihhhhh...Berminggu tak update...Serius memang busy dengan kerja kerja hakiki kat office...Bila kat rumah pun of cos ler busy jugak sebab i is supermommy...Nak masak, nak basuh baju, nak sidai kain, nak kemas rumah...Jadi memang tak der masa ler nak update blog bagai...Tapi hari nie cuba juga cari masa untuk update blog jap...

Kitorang sekeluarga gie jalan jalan ke Perak time cuti hari pekerja hari tu...Ayahanda dah booking homestay kat Bukit Merah...Jadi kita gie bersuka ria satu family ke Bukit Merah...Buang jauh jauh segala masalah dan tenangkan hati serta bersuka ria dengan family tercinta...

Day 1 - 1st May 2015 

Jalan jammed dari Rawang ke Bukit Merah...Perjalanan yang sepatutnya amek masa 3 jam akhirnya mengambil masa 7 jam...Serius sakit jiwa bila menghadap jammed nie...Tapi tabahkan jer la hati nie sebab niat pun nak pergi bersuka ria...Sampai di Bukit Merah lebih kurang jam 2.30 petang...Terus mandi dan solat...Rehat rehat jap dan lepas asar baru kitorang gerak gi Taiping...

Kitorang gie makan Yong Tau Fu kat Medan Selera belakang Balai Bomba Taiping...First time makan kat sini...Disebabkan tak der yang menggemari Sotong Kangkung maka tak order pun menu tu...Cuma makan Yong Tau Fu jer...

Lepas tu kitorang gie rumah abang sepupu kat Kamunting...Lepas maghrib singgah jap Econsave Kamunting dan beli sket barang barang dapur...Beli untuk 2 hari...Breakfast memang kitorang akan breakfast kat homestay jer...Standby biskut, roti, magee...Mana la tahu tengah malam kelaparan ker...Hihihihi...

Day 2 - 2nd May 2015

Hari kedua kitorang breakfast dulu kat homestay...Sepanjang hari kedua nie memang bajet nak gie Bukit Merah Laketown Resort jer...Dah janji dengan anak-anak syurga nak gie mandi manda...Jadi mama papa spend duit lebih sket ler kat sini...Ayahanda @ Atuk Ayah pun banyak juga berhabis kat sini sebab sponsor makan tengahari...Faham faham jer la kos makan memang agak tinggi bila kat theme park nie...

Disebabkan ada baby kecik jadi kitorang sewa Cabana...Haaaa...Bayar ler RM120 untuk kos sewa Cabana dari pagi sampai petang...Kat situ dapat ler makan dengan selesa juga dan Nur Qaseh Amani dapat ler tidur dengan aman sket tanpa haruk pikuk kebisingan orang yang mandi manda...

 Saya kecik lagi...Jadi saya tidur dan main main kat Cabana jer...Mama saya sibuk juga mandi...Tapi bila saya nangis mama datang kat Cabana susukan saya...

 Yang 3 orang nie memang kanak-kanak ribena...Diorang yang over okey...I is sentap sebab tak dapat nak joint main permainan kat situ...Al maklumlah ada 3 anak anak syurga yang nak kena handle selain dari nak menyusukan Nur Qaseh Amani...

 Nur Qhasrina Zahra memang berani...Pakai jer pelampung dia boleh handle diri sendiri...


Yang dua orang nie pun seronok juga mandi...Nur Qaleesya Arissa tak mau naik walaupun makan...Seronok sungguh yer gie mandi kat Bukit Merah Laketown Resort nie...

Lepas mandi manda kitorang gie Eco Park plak...Erm...Apa yang ada kat dalam Eco Park nie? Biasa la...Binatang binatang...Dah macam zoo la jugak...Mini zoo...Punya la jauh nak berjalan dari Water Park ke Eco Park nie...Sempat la bergambar sekeping 2 untuk tepek kat dalam blog nie haaaa....




Gie Eco Park tapi tak amek gambar binatang...Alahai sabar jer la...Anak anak syurgaku memang seronok jalan jalan kat adlam Eco Park nie...

New Word from Nur Qhasrina Zahra, Monyet dipanggil Kunyit...Hahahahahaha...Memang sakan kitorang gelak bila dia panggil monyet tu kunyit...Kebetulan ada monyet kecik yang jinak dalam Eco Park tu...Terjerit jerit dia panggil kunyit...

Balik jer homestay masing masing dah kepenatan...Mula mula cadangan nak gie Kuala Sepetang tapi bila semua dah kepenatan terus cancel...Takut nanti anak anak syurga meragam...Jadi better kita melepak kat homestay jer...Masak masak dan makan makan...Syokkkk...

Day 3 - 3rd May 2015 

Lepas breakfast kitorang terus kemas kemas dan check out...Kuar dari homestay lebih kurang jam 9.30 pagi...Destinasi pertama yang nak kitorang pergi adalah Muzium Taiping...First time masuk Muzium Taiping nie...Kat luar ada kereta kereta lama...Jadi amek peluang bergambar sat...

 The whole family


 Dalam Muzium Taiping dah macam zoo plak...Banyak betul binatang binatang yang dah diawetkan kat dalam muzium nie...Anak anak syurga of cos ler teruja...


 Menatap sungguh segala binatang yang ada...





Haaa...Wefie bersama Mr Hubby dan anak anak syurga...

Lepas timba ilmu pengetahuan kat Muzium Taiping, kitorang gie pekena cendol dan rojak plak...Port mana?  Dah tentu la Bismillah Cendol...


 Cendol memang best...Tapi saya just jamah jer...Masih berpantang ais...





Cendol saya jamah, tang rojak saya pulun...Hahahahah...Memang best...Recommend korang gie minum cendol dan makan rojak kat Bismillah Cendol nie...

Lepas tu kitorang singgah rumah abang sepupu sekali lagi di Kamunting...Diorang duk prepare lunch plak...Makan lagi...Hahahahaha...Lepas solat baru ler gerak balik ke Rawang...

Seronok bila dapat jalan jalan dengan family...Insyaallah ada rezeki leh berjalan lagi nanti...Tapi time cuti panjang macam nie jer la...

4 comments:

Maria Firdz said...

Seronoknya... Release tension sungguh jenjalan cmni kan..

Lynn Hamzah said...

Maria Firdz : Syukur alhamdulillah...masa bersama keluarga memang terbaikkk...

Fifi Nadhrah said...

taipung.. kampung saye tu!~

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI