December 22, 2015

Persiapan Sekolah Anak Anak

Assalamualaikum 

Erm...Biasa la bila dah hujung tahun gini mesti kita yang dah jadi mak bapak nie duk sibuk nak siapkan duit untuk yuran sekolah anak-anak, duit untuk beli buku dan baju sekolah anak-anak dan hujung tahun nie juga la konon kononnya berhajat nak bawak family berjimba holiday kan...Tapi niat nak berjimba holiday tu lum comfirm lagi...Yang penting fokus untuk persekolahan anak anak dulu...

Kalau nak difikirkan dengan gaji laki bini yang mungkin overall dalam RM5k satu keluarga macam Kak Long ni memang tak cukup wooo kalau semua perbelanjaan ni nak dibuat sekali harung...Mana nak settlekan loan rumah, mana nak settle loan kete, mana nak settle bayaran pengasuh anak anak lagi...Dengan harga barang yang makin hari makin melambung dan dicampur plak dengan GST...Memang boleh berpeluh peluh memikir...Betul tak korang?



Syukur alhamdulillah...Untuk sesi persekolahan anak anak untuk tahun 2016 ni...Kak Long dan Mr Hubby memang dah prepare awal awal...Tahun depan nie bukan setakat Nur Qistina Farzana jer yang sekolah...Nur Qaleesya Arissa pun akan memulakan persekolahan...Qaleesya akan start belajar di Tadika Agama Johor pada 3 Januari 2016...Qistina pula dah Darjah 3 tahun depan...

Untuk pengetahuan korang Kak Long dan Mr Hubby memang ada akaun bersama...Tiap bulan kitorang memang akan mendisiplinkan diri untuk menabung kat dalam akaun bersama tu...Jadi sejak lepas Hari Raya Aidilfitri hari tu...Duit saving dalam akaun bersama tu hanya dikeluarkan untuk perbelanjaan sekolah anak anak jer...Walaupun tak seberapa amaun yang disimpan setiap bulan tapi kalau dikumpulkan lepas la nak buat belanja persekolahan anak anak...

Dan start dari tahun lepas Kak Long dah mula amalkan sopink barang sekolah anak anak sikit sikit...Tak ler rasa terbeban sangat bila kuar duit berbelanja tu...Tahun nie Mak Cik Kak Long sudi nak jahitkan baju sekolah Qistina...Jadi save sket perbelanjaan kat situ dan rezeki Qistina juga sebab dapat kain sekolah jenama Canggih dari Mak Cik Kak Long...Anak dia kena jadi pengawas perpustakaan jadi memang tak pakai ler kain biru tu...Yang paling rapat dengan dia kitorang, jadi memang bersyukur sangat ler bila dia offer nak bagi kain biru dan jahitkan baju kurung Qistina...

Kasut sekolah anak-anak Kak Long beli yang biasa biasa jer...Kak Long beli kat Kedai BATA di Aeon Taman Universiti...Anak anak pilih brand B First untuk kasut sekolah tahun nie dan kebetulan ada offer di Kedai BATA...2 pasang kasut cuma RM59.00...Jadi ada penjimatan la juga di situ...2 minggu lepas Kak Long balik ke Batu Pahat...Sambil ziarah nenek Kak Long di kampung, Kak Long amek peluang berbelanja baju sekolah Qaleesya, tudung sekolah Qistina & Qaleesya dan beg sekolah juga...



Berbelanja barang-barang persekolahan anak anak nie pun sama juga sepeti berbelanja untuk Hari Raya Aidilfitri...Anak anak sebenarnya tak ler memilih sangat brand nie...Bagi diorang bila dapat baju sekolah, kasut sekolah dan beg sekolah baru tu memang dah rasa seronok yang amat sangat...Qistina tak putus putus ucap terima kasih kat mama dan papa dia sebab belikan semua barang barang tu...Kita sebagai mak bapak nie la yang kena ukur baju di badan sendiri...Berbelanja ikut pada kemampuan kita...

31 Disember dan 1 Januari nie time nak bayar yuran sekolah dan beli buku pula...

Sekolah Kebangsaan Qistina = RM126.80
Sekolah Agama Qistina = RM132.90
Tadika Agama Johor Qaleesya = RM424.00

Maka total yang perlu dibayar untuk 2 hari nie untuk anak anak syurgaku sebanyak RM683.70...Mungkin ada juga tambahan seperti sumbangan PIBG untuk sekolah kebangsaan Qistina dan sumbangan dana untuk sekolah agama Qistina...Overall kena standby RM800.00 la untuk 2 beradik nie...

Macam mana pula dengan persediaan korang?

December 14, 2015

Jalan Jalan @ Kuala Gandah

Assalamualaikum 

Cuti sekolah nie Kak Long dan Mr Hubby memang tak der buat rancangan apa apa pun untuk anak anak syurga kitorang...Sejak dari awal cuti sekolah hari tu...Boleh dikatakan tiap minggu kitorang tak der kat rumah...Tak ler berjalan ke mana mana pun...Tapi berulang alik balik ke Negeri Sembilan dan Batu Pahat...

Awal cuti sekolah hari tu ayah mertua dimasukkan ke wad Hospital Seremban...5 hari kitorang berkampung di rumah adik ipar Kak Long di Sendayan...Setiap hari la berulang alik ke hospital...Disebabkan Hospital Seremban ni boleh bawa anak anak masuk melawat maka dapat ler anak anak syurgaku tengok atuk diorang kat wad tu...

Then awal bulan 12 baru nie atuk kesayangan Kak Long pula masuk wad...Sepanjang atuk di wad Hospital Batu Pahat, ibu Kak Long yang jaga...Jadi bila ada masa free memang kitorang berulang alik Negeri Sembilan dan Batu Pahat...Tengok insan-insan tersayang...

Kebetulan ada satu hari time balik ke Negeri Sembilan, kitorang sempat buat plan ke Kuala Gandah...Jarak jauh perjalanan cuma lebih kurang 1 jam setengah jer...Kitorang gerak dari rumah MIL lepas zuhur...Sampai Kuala Gandah dalam kul 3 lebih...Kalau korang pergi berkunjung ke Kuala Gandah...Ada 2 tempat yang korang leh gie...

Kuala Gandah Elephant Conservation Centre  

Haaaa...Disini merupakan tempat pemuliharaan gajah di Malaysia...Boleh juga dikatakan sebagai training centre untuk gajah gajah nie...Datang dah petang jadi terlepas la nak tengok pertunjukan gajah...Dapat ler anak anak syurga dan sepupu diorang bagi makanan tebu kat gajah yang ada...


Lepas jer bagi makan kat gajah gajah di Kuala Gandah Elephant Conservation Centre...Kitorang pun gerak ke Deer Land...Jarak antara 2 tempat ni tak jauh pun...Korang akan jumpa simpang ke Deer Land dulu...Tapi sebab nak kejar pertunjukan gajah, kitorang gerak terus tengok gajah...Tapi tetap juga x sempat tengok...

Deer Land Kuala Gandah 







Bayaran masuk ke Deer Land nie RM6.00 untuk Dewasa dan RM3.00 untuk Kanak Kanak...Terima kasih la Mr Hubby sebab bayarkan bayaran masuk nie...Hihihihi...Next time boleh la tolong bayar lagi yer...Tapi gie yang best lagi tau macam Zoo Negara ke...

Kat Deer Land nie ada banyak binatang lain juga...Dan yang paling syok environment kat Deer Land nie memang la sesuai untuk segala binatang yang ada dalam Deer Land...Rusa kat sini di lepaskan bebas...Jadi kita boleh tengok Rusa tu berlari lari sana sini...Bunyi memang happening...Realll wooo...

Kat sana Mr Hubby sempat jumpa kawan sekolah dia...Lupo plak nama dia saper...Tapi sempat ler borak borak...Member dia duk Pahang...First time gak gie sini...Hihihihi...


Nie time Krismas ada juga cuti panjang...Duk terfikir fikir nak bawak anak anak syurga ke mana...Korang ada cadangan tak? Meh share sket...

November 24, 2015

Dress Muslimah Moden Murah

Assalamualaikum 

Kak Long sejak dah beranak 4 nie memang payah ler nak berjalan jalan di sopink complex sana...Bila nak cari baju sendiri kat sopink complex mesti berakhir dengan membeli baju anak anak syurga...Hihihihihi...Keterujaan nak membeli baju sendiri memang agak berkurangan lately nie...Parah gini kan...

Disebabkan Kak Long menghadapi masalah macam nie jadi seharusnya Kak Long cari solution supaya Kak Long pun boleh sopink baju sendiri juga setiap kali gaji...Betul tak korang?  Jadi Kak Long prefer untuk sopink kat ZALORA MALAYSIA...Korang mesti familiar dengan Zalora kan...Memang top meletop Zalora nie...

Kat Zalora ni ada 3 jenama Dress Muslimah Moden Murah yang menarik perhatian Kak Long untuk bersopink...

ZALIA

Haaa...Brand Zalia nie memang offer dress muslimah cantik cantik...Harga pun sangat sangat berpatutan dan berbaloi la membeli...Meh Kak Long share dengan korang antara dress muslimah brand ZALIA nie yang menarik minat Kak Long...


Hitam putih kehidupan...Simple tapi cantik...Boleh padankan dengan tudung litup ataupun selendang Kek Nis...Hihihi...



Dress yang nie plak memang cun kalau Kak Long beli untuk bawa pergi Dinner...Gie kenduri kawen pun okey juga especially kalau yang kat hotel tu...Memang cun...

Selain daripada brand ZALIA Kak Long berkenan juga dengan brand Luxe by Ethnic Chic...

Luxe by Ethnic Chic


Warna yang soft macam nie memang sesuai digayakan ke majlis ilmu...Nampak ayu dan lembut jer pemakainya nanti...


Merah memang menawan...Dipadankan dengan selendang hitam memang menjadikan pemakai hot spot di setiap majlis...Sebab dari jauh orang dah leh nampak Kak Long kalau Kak Long pakai dress nie kan...

Last sekali brand Jameela Muslimah

Jameela Muslimah 


 Jubah ni paling simple dalam pilihan Kak Long di Zalora nie...Boleh beli untuk dipakai ke majlis ilmu atau bacaan Yassin di kawasan perumahan Kak Long...


Kak Long berkenan juga dengan blouse nie...Pakai dengan slack warna cream tentu cantik kan...Warna pink nie semua perempuan comfirm suka...

Haaaa...Tak sabar nak tunggu gaji...Nak sopink online jer kat Zalora nie...Tak yah susah payah nak gie sopink complex...Jimat masa dan tenaga...Hihihihi...So korang meh ler sama sama sopink kat Zalora nie...Banyak pilihan Dress Muslimah Moden Murah yang ada kat Zalora...

Happy sopink ya...

Assalamualaikum

Assalamualaikum


Lama sungguh tak bersiaran kan...Dah hampir sebulan lebih tak ada entry di blog nie...Apa la nak jadi kan...Hihihihi...Maaflah pembaca setia blog Kak Long nie...Sejak aktif bisnes online nie, Kak Long memang jarang up entry kat blog...Sejujurnya memang rindu nak berblogging...Korang doakan la Kak Long aktif semula berblogging ya...

Insyaallah Kak Long akan kembali konsisten berblogging selepas nie...Sayang rasanya mengabaikan blog kesayangan Kak Long nie...Insyaallah entry akan terus menyusul dari masa ke semasa...Doakan Kak Long yer...

Pembaca setia dan rakan rakan blogger sila jangan serik datang bertamu dan meninggalkan jejak di blog Kak Long...Insyaallah Kak Long akan jejak satu persatu nanti...

Take care semua...Kak Long sayang semua...Muaahhss...

October 25, 2015

Barang Baru 1 : Doraemon Poket

Assalamualaikum 

Hari ni Kak Long nak update barang baru yang ada kat Doraemon Poket...Kak Long memang akan up kat Pages Doraemon Poket...Tapi kat sini Kak Long nak tepek juga....










Haaa...Macam macam ada...Sebab tu la Kak Long namakan bisnes baru nie Doraemon Poket...Meh ler order...

013-7660226 
Kak Long Lynn Huraiza


October 20, 2015

Main Buih di Hutan Bandar MPJBT Mutiara Rini

Assalamualaikum 

Seriously ini entry tertunggak...Sangat lama tertunggak hingga Kak Long pun dah lupa bila masanya kitorang pergi main buih kat Hutan Bandar MPJBT Mutiara Rini ni...Hahahahaha...Maafkan Kak Long yer...Kak Long akui sejak beranak 4 nie makin parah pelupanya Kak Long...

Sebenarnya dah lama sangat tak jejak kaki kat Hutan Bandar MPJBT Mutiara Rini...Dulu time anak sorang kitorang memang rajin jogging dan senamrobik kat sini,,,Nanti Mr Hubby gie jogging dulu...Sambil tu Kak Long dan Nur Qistina Farzana amek angin dulu...Mr Hubby dah settle jogging 2 pusingan baru Kak Long plak jogging...Tu time anak sorang ler...

Bila dah ada 4 gegurl nie, memang masa nak jogging dan senamrobik nie terbatas...Jadi bila anak anak syurga ajak gie Hutan Bandar MPJBT Mutiara Rini, mama dan papa ikutkan jer la...Actually bawak diorang gie sini sebab nak main buih...Bukan mandi buih okey...Hihihihi...







Memang syok main buih nie...Ni anak anak syurga dah sibuk mengajak gie main buih lagi...Tapi sekarang nie dah jerebu balik...Tak dapat ler nak bawak diorang outing gini lagi...Tunggu dah okey sket nanti...

October 13, 2015

Doraemon Poket

Assalamualaikum dan Selamat Pagi

Rindunyer kat korang semua...Rindunya nak update blog...Lately Kak Long busy sket la...Banyak benda nak buat, banyak kerja nak kasi settle...Bila dah ada masa terluang, Kak Long plak tak der idea nak update...Hahahahaha...Masalah kan...

Korang yang rajin baca blog Kak Long mesti tahu yang Kak Long nie kaki bisnes kan...Kak Long ada bisnes part time Chocolicious Candy Buffet, Kak Long pun jual Shaklee, ada juga jual Daging Salai dan Madu Original dari Negeri Sembilan dan terkini....Kak Long buka satu lagi bisnes part time yang Kak Long namakan Doraemon Poket...

Haaaaa...Pasal apa letak nama Doraemon Poket? Sebab ada macam macam yang Kak Long jual dalam nie...Hihihihi...












Ini antara barang barang yang Kak Long jual...Memang pelbagai...Harga pun Kak Long dah tepek kat situ siap postage...Kak Long memang tak amek untung banyak sebab Kak Long pun agen dropship jer...

Syukur alhamdulillah banyak juga Kak Long dapat order...Semoga ALLAH SWT berkati hasil bisnes part time Kak Long nie yer...Kak Long bisnes part time nie memang untuk cari duit poket extra...Boleh la buat belanja anak anak beli mainan...Hihihihi...

Korang yang berminat nak beli barang barang nie boleh wassap Kak Long yer...0137660226...

Okey la...Kak Long nak buat kerja office nie...Jumpa di entry lain yer...Bye...

September 14, 2015

Full Of Surprise

Assalamualaikum

Sepanjang 2 minggu nie memang minggu yang penuh dengan surprise...Dimulai dengan sambutan hari lahir saya yang disambut awal sehari oleh BFF di pejabat...Syukur alhamdulillah, mereka tak pernah lupa nak celebrate birthday saya...Tapi aci tak...Sebelum diorang wish, saya dah tahu perancangan diorang...

Jadi awal awal saya minta Mr Hubby wish birthday dulu kat saya...Hahahahaha...

 Kek birthday yang comey...Hihihihi...Itu pun tak terhabis makan sebab dah kenyang sangat makan menu yang lain...

 Saya hutang aiskrim BR dengan Dek Nana...Entah bila la masa nak gie makan aiskrim BR ni...

Gambar blur...Dek Na kata budak Mainhattan tu tak pandai amek gambar...

Lepas celebrate birthday saya sehari awal, petang Khamis 3rd September tu saya tengok HP saya duk kosong jer screennya...Hohohohoho...Ini surprise yang menyedihkan okey...Tahun nie dah 2 kali HP buat hal...Jadinya seawal pagi Jumaat 4rd September Mr Hubby dah belikan HP baru...Tq abang...



Disebabkan saya serasi bersama Samsung...Maka pilihan saya dah tentu la Samsung J5...RM799.00 sajerk...Tak mau yang mahal mahal...

Lepas beli HP di Aeon Taman Universiti, kitorang satu family gi makan kat Johnys Steamboat...Kata Nur Qistina Farzana tu treat sempena birthday mama...Hihihihihi...Tapi yang tukar bayar dah tentu la papa dia...Walaupun tak meriah sambutannya tapi tetap seronok sebab anak anak syurga kami memang berselera makan steamboat di Johnys nie...

Tak der sekeping gambar pun yang kami amek...Jadi kenangan tu tak dapat nak dirakamkan dalam blog nie...Lepas jer settle makan saya terus ajak Mr Hubby dan anak anak syurga balik kampung N9...Mr Hubby macam tak percaya jer saya ajak dia balik kampung...Syok okey balik kampung kali nie sebab tengah musim petai...Emak masakkan Gulai Lemak Cili Api Ayam Kampung, Sambal Petai, Kuih Kelopong...Perghhh memang terbaik la...Hilang segala stress...

Disebabkan Dila baru jer naik kerja 9th September...Maka pada hari yang sama kitorang plan buat surprise birthday party untuk Dila, Hawa dan Dek Na...Birthday Dila pada 31st August, Hawa plak 4th September dan Dek Na penutup bulan nie 28th September...Tapi yang ada cuma Dila dan Dek Na jer 9th September tu...Tak per...Nanti gie celebrate birthday Hawa plak...


 Drama queen Dek Na ni...Sebelum sampai Pizza Hut nie dia duk melalak nangis dalam kete...Adoyai...Stress kerja bebenor ko ni dik...Kat Pizza Hut terus mood bertukar...Ko jangan sedih sedih dik...Tak syok...


Ok...Saya mengakui kata kata Dek Na...Sebab bila nyonya sebelah meja offer amek gambar ramai ramai memang nampak cantik dan clear jer gambarnya...Sah sah la budak Mainhattan tu boikot surprise birthday party saya hari tu...

Then petang tu saya dapat call dari sorang pompuan nie...Suruh saya turun ke parking lot...Ada surprise...Weeeeiiii...Saper plak yang buat surprise nie...

Tersengih lebar okey...Yang buat surprise is my jiran yang sungguh baik hati...Ieja nie memang ler baik hati dan pemurah...Sungguh saya terkesima petang tu...Tak sangka sungguh ada surprise gift dari Ieja untuk saya...Thanx a lot Ieja sebab spend duit buat surprise gini...

Cerita tentang birthday celebration nie tak terhenti di sini yer...Akan ada next entry...Hihihihi...