October 31, 2014

Anak Exam Tapi Mama Yang Over

Assalamualaikum

Seperti yang korang semua maklum...Sepanjang minggu nie dari hari Isnin hingga Khamis, anak Kak Yong yang sulung tu menghadapi peperiksaan akhir tahun...Kali ni pun borong dua-dua sekolah exam di minggu dan hari yang sama...Cuma pada hari Rabu jer sekolah agama tak der exam...Student diberi cuti sehari dan esoknya sambung semula exam...

Jadi sepanjang minggu nie memang Kak Yong fokuskan perhatian terhadap ulangkaji pelajaran dengan Nur Qistina Farzana...Tiap-tiap malam mesti Kak Yong duk mengadap dia...Duk suruh dia baca buku...Duk suruh dia buat latihan...Memang Kak Yong berusaha nak membantu dia time buat ulangkaji nie...Sampaikan minggu nie Kak Yong minta cuti seminggu mengaji semata-mata nak suruh anak dara Kak Yong nie fokus pada exam dia...


Bukannya apa...Bila balik jer dari sekolah, Nur Qistina Farzana dah sibuk nak makan...Then bertungkus lumus la Kak Yong prepare apa yang patut untuk dia makan...Jadi bila dah siap mandi, dia terus makan...Sempat juga la dia tengok tv sekejap time makan tu...Tapi bila dah start jer masa ulangkaji memang Kak Yong tak bagi can langsung kat dia tengok tv...

Kadang-kadang rasa Kak Yong ni over bebenor bila duk mengajar Nur Qistina Farzana nie...Rasa kesian sangat bila tengok dia macam stress tiap malam Kak Yong mengadap dia...Yer la...Kalau tak exam dia boleh jer duk senang lenang tengok Astro Ceria bila ada masa lapang...Tapi bila minggu exam gini Kak Yong tak bagi langsung dia tengok TV...Comfirm dia stress kan walaupun tak tunjukkan pada Kak Yong...

Setiap petang Kak Yong dan Mr Hubby mesti akan tanya Nur Qistina Farzana...Macam mana jawab exam hari ni...Boleh jawab ke tidak? Boleh dikatakan setiap hari dia jawab okey...Boleh jawab...Tiba time dia konfident sangat tu dia boleh cakap kacang jer mama...Adoooiiii...Berdebar plak hati mama dan papa dia...Bila dia jawab gitu...Dia ada juga cakap latihan yang Kak Yong suruh dia buat tu, ada kuar time exam...

Haaaa...Time tu Kak Yong rasa berbaloi sangat bila duk sibuk suruh dia buat ulangkaji tiap malam...Sebab ada juga soalan yang lebih kurang sama kuar dalam exam dia...Kak Yong dan Mr Hubby berharap sangat dia dapat keputusan yang cemerlang dalam exam akhir tahun nie...Mana tahu ada rezeki nanti dia boleh naik ke kelas pertama tahun depan...

Kak Yong tak pasti korang semua buat tak macam nie kat anak-anak korang...Sebab cara kita mendidik anak-anak tak sama kan...Jadi untuk diri kitorang terutama sekali Kak Yong, memang pelajaran amat la penting...Kak Yong akan cuba bantu anak-anak selagi termampu untuk pastikan diorang berjaya dalam pelajaran dan hidup...Biarlah ada yang kata Kak Yong over...Hihihihi...

October 30, 2014

Sakit Lutut & Sendi

Assalamualaikum 

Baru-baru nie MIL Kak Yong datang ke Johor Bahru...Hari yang diorang semua nak datang ke JB tu, sempat plak adik ipar Kak Yong bawa MIL ke klinik di Kuala Klawang...Rupanya MIL Kak Yong sakit lutut...Dulu MIL Kak Yong pernah sakit lutut...Then kitorang laki bini supply Advance Joint Health Tablet Shaklee untuk MIL Kak Yong...Syukur alhamdulillah sakit tu makin hari makin berkurangan...

Jadi bila dah berkurangan tu...MIL pun dah tak makan la AJHT tu...Then digantikan plak dengan supplement lain...Kak Yong pun tak ler cakap lebih-lebih kan...Jadi bila MIL sampai jer kat rumah hari tu...MIL pun mengadu yang ubat klinik tu macam tak jalan...Kesian tengok MIL berjalan hari tu...Kak Yong terus suruh makan AJHT...Tak mau la tangguh-tangguh lagi...

Kata FIL Kak Yong, waktu nak gie klinik siap berpapah...Huhuhuhu...Sedihnya tengok keadaan MIL Kak Yong macam gitu...Syukur alhamdulillah...Sepanjang 2 hari MIL kat rumah Kak Yong hari tu, Kak Yong suruh makan AJHT tu setiap hari...2 biji setiap hari dan akhirnya sakit lutut tu berkurangan...Kak Yong pun dah cakap dengan Mr Hubby...Kena supply semula AJHT nie untuk MIL...

Kak Yong memang recommend sangat korang semua yang ada parents sakit lutut nie untuk supply AJHT nie untuk parents korang...AJHT ni memang terbukti bagus untuk mereka yang sakit lutut nie...Dan kalau boleh korang semua belikan la satu set supplement untuk parents yang alami sakit lutut nie...Set nie bukan hanya untuk sakit lutut jer...Tapi juga untuk sendi dan sakit belakang...Memang terbukti keberkesanannya...

Dulu ibu Kak Yong pernah juga alami sakit lutut nie...Syukur alhamdulillah dengan pemakanan supplement dari Set Sendi Shaklee yang disiplin, sekarang nie ibu Kak Yong dah boleh solat berdiri...Rasa bersyukur sangat sebab Kak Yong dapat membantu ibu Kak Yong untuk jalani hidup dengan lebih sihat...

Jadi korang kat luar sana nak tunggu apa lagi? Jom cepat order Set Sendi Shaklee dengan Kak Yong...Bagi kat parents korang...Jangan duk ralit online shopping yang bukan-bukan...Spend duit sket untuk insan-insan yang kita sayangi...Bila diorang sihat kita pun senang hati kan...



October 29, 2014

Manhattan Fish Market Lagi

Assalamualaikum 

Hari tu Kak Yong gie makan Manhattan Fish Market dengan kawan-kawan office kan...Time cuti Deepavali hari tu, kebetulan Kak Yong nak gie hantar Meal Shake kat BFF Kak Yong kat AEON Tebrau City...Jadi dah sampai sana, maka Kak Yong offer la Pro sekeluarga makan kat Manhattan Fish Market...Kak Yong pun memang dah janji dengan Mr Hubby nak ajak dia dan anak-anak makan kat situ jadi bila ada Pro dan anak bini dia maka complete 2 family gi makan kat sana...

Mula-mula tu Pro macam tak setuju nak makan kat situ...Kak Yong cakap jom ler try...Asyik makan kat Senibong jer...Apa kata kita ubah selera plak...Akhirnya termakan juga pujukan Kak Yong...Wan bini Pro tak kisah...Hihihihi...Jadi Kak Yong juga la yang jadi tukang order hari tu sebab Kak Yong yang ada pengalaman makan kat situ...

Waiter kat situ sampai dah kenal Kak Yong...Tapi bila pergi time Public Holiday nie, servis diorang agak lambat la...Tak macam servis time Birthday Treat Haji Samsudin tempoh hari...Nak dapat air pun lambat...SAmpaikan Mr Hubby duk belikan air kat kedai luar sebab Nur Qaleesya Arissa dah haus sangat-sangat time tu...Kesian kat anak yang sorang tu...

Bila dah jumpa...Macam macam ler isu kuar...

 Kesian Icha tunggu makanan lambat sampai...

 Nur Qaleesya Arissa malu kunun...Duk menyorok belakang papa bila mama nak amek gambar dia...

 Kali ni Kaisara yang duk menyiarap atas meja...Nanti dah boleh makan baru Kaisara makan yer...Sekarang nie tengok jer tau...Hihihihi...

 Food dah sampai tapi air tak sampai sampai lagi...Jenuh tunggu...Haus tekak Kak Yong...

 Pro sibuk kunun time tu...Ntah berwassap dengan saper la tu...

Budak kecik sorang nie pun tak reti duk diam...Asyik ke sana ke sini jer...Sekarang nie mood nak makan kurang...Dia suka minum susu dan kalau makan pun comfirm main main...Sabar jer la Kak Yong...

Setelah selesai makan petang tu...Mr Hubby dan Pro puas hati dengan makanan yang dihidangkan...Boleh pergi lagi...Hihihi...Mujur ler diorang suka...Jadi boleh ler lepas ni ajak makan kat sana lagi...

October 28, 2014

My First Pavlova

Assalamualaikum 

Ketinggalan kan Kak Yong...Orang lain dah berkurun dah buat pavlova nie...Kak Yong plak baru ler terkedek-kedek kuarkan mixer dan oven nak buat pavlova...Hahahahaha...Sebenarnya Kak Yong kalau nak makan pavlova nie minta jer adik Kak Yong buat...Tapi bila balik Rawang jer la baru boleh minta dia buat...Nie bila Kak Yong kat JB harus la buat sendiri bila nak makan...

Kebetulan FIL Kak Yong suka makan pavlova nie...Jadi Kak Yong terus masuk dapur seawal pagi Jumaat lepas nak buatkan pavlova untuk FIL Kak Yong...Family in law Kak Yong semuanya datang JB weekend lepas...Jadi bila buat pavlova nie dapat ler diorang semua merasa pavlova hasil air tangan Kak Yong...Bila dah buat pavlova nie baru ler Kak Yong tahu yang sebenarnya cara nak buatnya sungguh la senang...Cehhhh...Berlagak la plak kan...Hahahaha...

Harus ler Kak Yong buat satu entry khas sebab ini kali pertama Kak Yong buat sendiri pavlova nie...Dan untuk percubaan kali pertama Kak Yong tak ler menaruh harapan yang tinggi sangat pavlova Kak Yong tu jadi dengan cemerlangnya...Syukur alhamdulillah...Hasil usaha lebih kurang 2 jam setengah...Akhirnya berhasil juga My First Pavlova...Kak Yong excited sungguh nie...


Bahan-Bahan

4 biji telur gred A (guna yang putih jer)
3/4 cawan gula kastor (Kak Yong blend kering gula biasa tu jer)
1 sudu kecil cuka makan 
1/2 sudu kecil esen vanilla 
1/2 sudu besar tepung jagung 

Cara-cara
  1. Asingkan telur putih dan telur kuning...Make sure jangan bercampur sedikit pun...
  2. Putar telur putih guna mixer dengan kelajuan sederhana...Then boleh teruskan sehingga putih telur tu kembang...
  3. Masukkan 3/4 cawan gula kastor tu secara berperingkat...
  4. Masukkan 1/2 sudu kecil esen vanilla...Putar lagi...
  5. Putar sehingga betul betul kental...Kental maksudnya bila korang angkat besi mixer tu, adunan tu tak jatuh...
  6. Bila dah kental, masukkan 1/2 sudu besar tepung jagung...Putar lagi...
  7. Masukkan 1 sudu kecil cuka makan...Kacau guna senduk atau spatula...
 Berangan nak tolong Kak Yong...Tolong posing jer la yer Nur Qaleesya Arissa...

Bila dah siap adunan tu...Korang masukkan la dalam cup...

 Kak Yong prefer buat dalam cup macam nie...Senang nanti orang nak makan...Tapi percubaan kali pertama nie Kak Yong dapat 15 cup jer...Itupun pavlova tak tebal sangat...Next time kalau nak dapat lebih pavlova tu, kena beli cup yang kecik sket...

Sementara tu, korang panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius selama 15 minit...Then baru korang masukkan adunan selama 40 - 50 minit...Korang pastikan bahagian luar dah garing dan bahagian dalam dah masak...Jadi bila dah selesai jer bakar tu, korang biarkan dulu pavlova tu dalam oven tu selama 20 minit...Jangan lupa buka pintu oven tu yer...

 Bahan untuk topping

Ready to Whip Topping (Kak Yong beli brand Value Pride)
Buah-buahan (Anggur dan Kiwi)

Cara-cara
  1. Putar Ready to Whip Topping tu dengan kelajuan sederhana ke tinggi...Putar sehingga kental...
  2. Potong buah-buahan ikut kreativiti korang
  3. Tepek cream ke atas pavlova yang dah sejuk tadi...
  4. Then deco pavlova korang guna buah-buahan mengikut cita rasa korang sendiri...

 
Tadaaaaa...Ni hasil pertama pavlova Kak Yong...Tak ler kreatif sangat...Dan macam spoil sebab tak der strawberry...Tak per...Tak per...Insyaallah weekend nie Kak Yong nak buat lagi...

October 27, 2014

Good Luck Sayang

Assalamualaikum

Hari ni dah start minggu peperiksaan Nur Qistina Farzana...Dua-dua sekolah exam minggu ni...Macam exam pertengahan tahun juga...Seperti kebiasaan, bila anak exam dah sah sah la mama dan papa risau semacam...Erm, papa mungkin kurang sket gelisahnya...Tapi mama @ Kak Yong dah tak senang hati dari awal bulan hari tu...Asal ada masa terluang jer suruh Nur Qistina Farzana buat latihan dan ulangkaji...

Serius Kak Yong cakap...Time exam ni Kak Yong memang tak boleh lebih kurang...Nampak macam mendesak sangat kan...Tapi itu la kenyataan...Kak Yong yakin korang pun mesti nak anak-anak korang lulus cemerlang dalam peperiksaan...Jangan kelentong ler kalau ibu bapa zaman sekarang ni buat tak tahu jer dengan pelajaran anak-anak...

Harapan Kak Yong dan Mr Hubby agar Nur Qistina Farzana dapat jawab semua soalan peperiksaan dengan tenang...Semoga ALLAH SWT terangkan hati Nur Qistina Farzana dan permudahkan soalan peperiksaan tu..Insyaallah Nur Qistina Farzana boleh berjaya...Yakin Boleh...

October 25, 2014

Kita Selalu Leka

Assalamualaikum

Kita selalu leka...Kita selalu alpa...Kita sangka apa yang kita dapat tu semuanya milik kita...Hak mutlak kita...Tapi kita lupa ALLAH SWT boleh tarik bila bila masa jer segala nikmat yang kita ada sekarang nie...


YA ALLAH

Aku mohon padamu...Jadikanlah aku di antara insan yang tidak leka dan alpa di atas segala nikmat dan kurniaan yang Kau berikan...Jadikanlah aku insan yang sentiasa mengikut segala arahan dan meninggalkan segala laranganMu...

YA ALLAH 

Jadikanlah aku anak yang baik kepada kedua ibu bapa dan ibu bapa mertuaku...Jadikanlah aku isteri yang terbaik untuk suami kesayanganku...Jadikanlah aku mama yang terbaik untuk ketiga-tiga puteriku...

Amin Ya Rabbal Al Amin

October 24, 2014

Anak Rezeki Pemberian ALLAH SWT

Assalamualaikum 

Mood ada rabak sket hari nie...Lately nie asyik terkenangkan anak-anak jer...Anak-anak Kak Yong dah makin hari makin membesar...Dah tu tak lama lagi...Kak Yong bakal melahirkan anak yang keempat...Macam tak percaya...Ketika usia perkahwinan yang bakal mencapai angka 9 tahun pada 2015 ni...Kak Yong dan Mr Hubby bakal mempunyai 4 orang anak...

Siapa sangka kehidupan Kak Yong dan Mr Hubby yang dulunya tak berapa nak stabil di awal perkahwinan, tapi kini syukur alhamdulillah...Rezeki anak-anak dan segalanya berjalan lancar...Memang betul kata orang...Anak-anak datangkan rezeki buat kita sekeluarga...

 

Dulu waktu mula-mula kahwin, Kak Yong ingat lagi...Kak Yong lambat sket nak disahkan mengandung...8 bulan lepas wedding baru Kak Yong mengandung...Jadi selama tempoh 8 bulan tu la, asal balik jer kampung atau jumpa saudara mara mesti diorang tanya bila nak mengandung...Perasaan time tu lagi ler rabak...Rasa macam tak mau balik kampung atau jumpa saudara mara lain dah...

Tapi ALLAH SWT ada perancangan tersendiri untuk setiap insan di muka bumi nie...Kak Yong dan Mr Hubby dapat Nur Qistina Farzana pada tahun 2007...Selepas 4 tahun baru dapat Nur Qaleesya Arissa...Berharap sangat dapat sepasang...Tapi ALLAH SWT kurniakan anak perempuan...Bila preggy balik di saat masih belum bersedia sebab Nur Qaleesya Arissa belum pun setahun lagi time tu...Kak Yong pasrah dan redha tak kisah la dapat anak apa untuk anak ketiga...

ALLAH SWT kurniakan kami Nur Qhasrina Zahra...Yang nie memang lain sket pesennya...Muka dah macam minah salleh...Dengan rambut perang dia...Hihihihi...Dan dia la anak SHAKLEE...Kak Yong mula kenal dan cinta SHAKLEE ketika mengandungkan dia...Dan kini Kak Yong mengandungkan anak keempat...Pejam celik pejam celik kandungan Kak Yong dah pun masuk 25 minggu...

Insyaallah kalau ikut due date Kak Yong akan bersalin pada 30 Januari 2015...Kebiasaannya Kak Yong akan bersalin awal...Jadi kita tunggu dan lihat jer nanti yer...Semoga ALLAH SWT permudahkan segalanya...Kak Yong, Mr Hubby dan anak-anak tak sabar nak terima ahli keluarga baru kami nie...

Baby, mama loves you so much...

October 23, 2014

My Wish List # 02

Assalamualaikum

Macam mana nie? Wish List # 01 lum dapat beli lagi tapi dah teringin nak update Wish List # 02...Hadoiiii la...Tapi peduli apa Kak Yong...Dah nama pun Wish List kan...Jadi suka ler nak tepek berapa banyak pun...Betul tak?  Hahahahahaha...

Sejak rajin masak lately nie...Kak Yong selalu jer perhatikan pinggan mangkuk kat rumah Kak Yong tu...Majoriti pinggan mangkuk yang Kak Yong gunakan setiap hari sekarang nie hadiah kahwin Kak Yong dan Mr Hubby 8 tahun yang lepas...Fuhhhh...Lama giler kan Kak Yong gunakan pinggan mangkuk tu...Seingat Kak Yong, pernah beli satu set pinggan mangkuk dulu...Koleksi Rose Splendour dari Luminarc...
 
 Pics credit to Mr Google

 Beli dengan makcik Kak Yong kat Negeri Sembilan sana...Tapi design Rose Splendour ni terlalu cantik di mata Kak Yong sehinggakan Kak Yong pun tak sampai hati nak pakai tiap hari...Masalah juga kan...Dah beli tapi tak mau pakai...Nie duk berangan masukkan dalam wish list nak beli set pinggan mangkuk lagi...Hihihihihi...Macam mano tu?

Ni Kak Yong memang teringin nak beli set yang baru...Tapi kali nie Kak Yong nak beli yang simple jer...Untuk kegunaan seharian...



Yang nie cantik kan...Set Luminarc gak nie...


Yang ni paling simple designnya...Tapi nampak modern kan...

Okey...Kak Yong masukkan dalam Wish List # 02...Mudah-mudahan dapat Kak Yong beli satu hari nanti...Target dalam tempoh 6 bulan dah boleh beli...Insyaallah...

October 22, 2014

Masak Masak Makan Makan # 3

Assalamualaikum 

Hari nie hari cuti kan...Cuti sempena Deepavali...Happy Deepavali untuk semua penganut Hindu yer...Walaupun cuti Kak Yong tetap nak update juga blog...Entry kali ni pun pasal makan-makan...Biasa la Kak Yong kan rajin masak...Hahahahaha...Korang layankan okey...

 Untuk pengetahuan korang...Kak Yong peminat mee goreng...Jadi kalau mood nak makan mee goreng, memang Kak Yong akan masak juga mee goreng walaupun ada nasi dan lauk pauk lain...Nur Qaleesya Arissa pun dah ikut perangai Kak Yong...Suka makan mee goreng...

 Cubaan pertama kali buat Potato Fritters atau nama kampungnya Cekodok Kentang...Kata kawan Kak Yong kalau nak sedap lagi lebihkan kentang dan tambah sesudu kecil soda bikarbonat...

 Dah siap untuk digoreng...Kak Yong campurkan dengan air panas supaya lembut dan tak keras kejung...Hihihih...

 Sesudah digoreng...Cecah dengan sos cili Ummi...Memang best...Anak-anak pun suka makan...

 Dinner mesti ada 3 lauk...

 Daging sambal

 Kangkung Goreng Belacan

 Sup telur kentang

 Lunch Jumaat lepas...Ikan pekasam tu tergaring sket...Tapi tetap licin...

 Buncis Goreng dengan Ikan Bilis

Bahan-bahan untuk masakan Gulai Lemak Cili Api Daging Salai

Gulai Lemak Cili Api Daging Salai

Hari nie nak masak apa yer? Kak Yong duk terfikir-fikir lagi nie...

October 21, 2014

Birthday Treat Again @ Manhattan Fish Market

Assalamualaikum

Jumaat lepas sebenarnya birthday Pengerusi KSK LPP Johor...Jadi Kak Yong dan Kak Juriah ni plan ler birthday treat untuk Tuan Haji Samsudin ni...Just a few of us...Kitorang celebrate pada hari Khamis 16 Oktober...Awal sehari dari tarikh lahir sebenar...Disebabkan plan nie dari idea Kak Yong dan Kak Juriah maka kitorang yang choose tempat...Pilhan kitorang Manhattan Fish Market...Dekat AEON Tebrau City...5 minit jer dah sampai...Dekat sangat dengan office Kak Yong...

 Suppose less than 6 people...Tapi its okey...Asalkan leh buat Birthday Treat pun dah okey la...

 Report report...Aien n Zuraidah

 Kak Juriah, Kak Yong dan Fauziah Ahmad @ Gee...Susah senang insyaallah bersama...

 Kak Yong yang tukang order kali ni...Amek set ni...RM88.90...

 Add on Quad Delight they just caj RM10.50...Sedap sungguh...Harga sebenar RM21.50 yer...


 Set yang Kak Yong order...Kat situ staff Manhattan Fish Market bakar cheese yang kat udang tu...Memang gempak sebab first time tengok orang buat gitu...Hahahaha...Jakun sekejap Kak Yong...Set nie memang large...Untuk 4 orang...Tapi kalau yang makan semuanya kaki diet memang cukup sangat untuk 6 orang...Then kat set nie ada nasi juga...

 Then they sent Dessert ala-ala birthday cake...Dessert nie namanya Sizzling Brownie With Ice Cream...Serius cakap memang sedap...

Pekerja Manhattan Fish Market tu siap pasangkan lilin lagi...Mujur la tak nyanyi lagu birthday...

Anyway...Selamat Hari Lahir Tuan Haji Samsudin...Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki...Kalau ada peluang teringin nak sambut birthday Mr Boss yang baek hati tu macam nie juga...Insyaallah leh plan time birthday Mr Boss next year...

October 20, 2014

Amalan Ibu Mengandung

Assalamualaikum

Entry hari nie Kak Yong buat khas untuk ibu mengandung macam Kak Yong nie dan juga yang bakal mengandung...Jadi teruskan membaca entry nie dan jangan skip satu apa pun perkataan hokay...

Amalan Suami dan Isteri ketika Isteri Mengandung
  1. Sentiasa bertaubat dan beristigfar kepada ALLAH SWT
  2. Banyak berdoa kepada ALLAH SWT 
  3. Rajin puasa sunat (Suami digalakkan berpuasa sunat Isnin dan Khamis)
  4. Rajin solat wajib dan perbanyakkan solat sunat 
  5. Banyakkan berzikir 
  6. Banyakkan membaca Al Quran 
  7. Banyakkan baca buku ilmiah seperti Kisah Nabi, Kisah Para Sahabat 
  8. Berbual-bual dengan anak di dalam kandungan 
  9. Lakukan kerja-kerja ringan di rumah sebagai senaman supaya dipermudahkan proses kelahiran 
  10. Tidak terlalu tertekan atau stress
  11. Menjaga adab dan emosi terhadap suami dan isteri 
  12. Makan makanan yang baik...Pastikan makanan dan bahan bahan adalah yang halal dan dari sumber pendapatan yang halal 
  13. Jauhi dari sifat dendam dan dengki 
  14. Rajin mengukirkan senyuman 
  15. Rajin menghadiri majlis-majlis ilmu 
 Perkara Yang Perlu Dielakkan oleh Suami dan Isteri Ketika Mengandung
  1. Elakkan mengidam makanan yang tidak baik 
  2. Elakkan makan dan minum makanan yang haram dan daripada sumber yang haram 
  3. Elakkan makanan yang berbisa seperti ikan pari, ikan sembilang, nanas, tapai dan lain lain 
  4. Suami harus elakkan daripada melakukan perkara yang menyedihkan atau merungsiingkan isteri
  5. Elakkan penampilan yang tidak menarik di depan suami 
  6. Elakkan maksiat dan kemungkaran terhadap ALLAH SWT 
  7. Jauhi pertuturan yang negatif 
  8. Jauhi membuka aurat 
  9. Jauhi amalan khurafat 
 Amalan Bacaan Surah Semasa Ibu Mengandung 
  1. Surah Al Fatihah (untuk terang hati dan kuat ingatan)
  2. Surah Maryam (untuk memudahkan ibu bersalin dan anak sabar dan taat)
  3. Surah Luqman (untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
  4. Surah Yusuf (untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)
  5. Surah Hujurat (untuk memperoleh susu ibu yang banyak dan anak yang bersifat hati hati)
  6. Surah Yaasin (untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)
  7. Surah At-Taubah (untuk membersihkan jiwa dan tidak terlibat dalam maksiat)
  8. Surah Al-Nahl (untuk melahirkan anak yang berdisiplin)
Jom sama-sama amalkan...Moga ALLAH SWT permudahkan segala urusan dan pelihara anak di dalam kandungan...Insyaallah...

Kredit : Mr Google

October 19, 2014

Exam Akhir Tahun 2014

Assalamualaikum

Tak lama lagi Nur Qistina Farzana @ anak sulung Kak Yong akan menghadapi exam akhir tahun 2014...Untuk sekolah agama dah dapat jadual dah...Insyaallah 27 Oktober ni start exam...Fine untuk sekolah kebangsaan pun start 27 Oktober juga...Time pertengahan tahun hari tu...Dah terkena dah...Exam sekolah kebangsaan dan exam sekolah agama pada minggu yang sama..Ya ALLAH...Kak Yong yang tak amek exam ni pun terkesan tau...Rasa stress sangat...Untuk anak yang baru Darjah 1 tu mungkin stress juga...Sebab pagi petang selama seminggu nak kena jawab exam...Kali ni pun terkena juga lagi...Exam pagi petang selama 1 minggu...

Rasa risau sangat sebab takut nanti  Qistina tak boleh nak fokus...Untuk exam akhir tahun ni, Kak Yong dah start ajak dia study sama sama tiap malam...Setiap malam lepas mengaji mesti Kak Yong akan suruh dia buat latihan...Time study tu ada masanya mood Kak Yong okey...Ada masanya mood Kak Yong terus jadi Singa Lapar...Alahaaaiiii...Time mengajar ni memang menguji kesabaran sebenarnya...Kak Yong memang tak boleh jadi cikgu la...Kesian nanti budak budak asyik kena marah...

 Semalam gie wedding kat Felda Simpang Waha dan Bandar Sungai Mas...Sebelum pergi kenduri Kak Yong suruh Nur Qistina Farzana settlekan semua homeworkd dan buat ulangkaji pelajaran dulu...Nanti kang balik dah petang dah penat...Tak mungkin dapat belajar bila dah penat kan...

Dari meja beralih ke katil...Tak juga habis habis buat homework...Yang Kak Yong heran sangat...Sepanjang tahun nie boleh dikira berapa kali Nur Qistina Farzana bawak balik buku latihan ke rumah...Bila ditanya pada cikgu, latihan dan homework semuanya buat kat sekolah...Sekali bila dah hujung tahun gini...Amek ko...Berpuluh muka surat sekaligus cikgu surat buat...Apa cer?

Hihihihi...Ni kat office pun Kak Yong siap bawa buku buku Qistina dan kertas ujian exam yang pertengahan tu...Niatnya nak buat soalan soalan latihan...Jadi nanti boleh la Qistina buat kat rumah...


Korang plak macam mana...Anak anak korang exam juga tak?  Dah prepare ke persiapan anak anak...Kak Yong doakan semuanya berjalan lancar...Semoga anak anak kita semua dapat jawab semua soalan peperiksaan dengan mudah...Insyaallah...

Sebagai seorang mama yang prihatin...Kak Yong tak lupa sediakan supplement yang terbaik untuk Nur Qistina Farzana juga...Kena ikhtiar dari semua sudut kan kalau nak anak yang cemerlang dunia dan akhirat...Jadi untuk ibu bapa di luar sana yang nak berikan supplement terbaik untuk anak masing-masing boleh hubungi Kak Yong yer...

 

October 17, 2014

Masak Masak Makan Makan # 2

Assalamualaikum

Haaaaa...Dah lama tak tepek gambar masakan Kak Yong kat dalam blog nie kan...Hari nie Kak Yong nak bagi korang tengok hasil masakan Kak Yong dalam bulan Oktober nie...Korang layankan la yer...Menu masih menu yang lebih kurang sama...Kak Yong belum start lagi mencuba menu-menu dari buku resepi yang Kak Yong beli tempoh hari...Insyaallah, Kak Yong akan start cuba menu-menu yang ada tu time cuti weekend nie nanti...

Beef Baked Macarony...Kak Yong buat pada 1 Oktober 2014...Hari yang Kak Yong nak gie kursus kat A Famosa Resort Hotel tu...Buat 2 bekas...1 makan kat rumah...1 lagi Kak Yong bagi Fauziah Ahmad @ Gee...

Orange Apricot Slushie...Super duper best...Kak Yong buat berjemaah dengan adik Kak Yong, Finaz Hamzah...Buat time 4 Oktober 2014...Sehari sebelum Raya Aidiladha...Guna blender biasa jer...Dah tu tapis...Hahahaha...Lepas ni comfirm Kak Yong beli Fruit Juicer...

Nasi Briyani Ibunda yang sungguh sedap...Anakanda belikan barang basah, Ibunda masakkan...Anakanda jadi tukang kacau apa yang patut jer...Hihihihi...

Pavlova pun buat berjemaah dengan Finaz Hamzah...Insyaallah minggu nie nak buat Pavlova...Aisssshhhh...Homemade Chocolate pun nak buat juga...

 Breakfast simple pagi Jumaat minggu lepas...Malas nak buat yang heavy heavy sebab Kak Yong nak masak Gulai Lemak Cili Api Ayam Kampung...Kek chocolate tu Kak Yong beli kat pejabat Mr Hubby...Sedap...

 Close up sket gambar sandwich telur...

 Haaaa...Menu lunch Jumaat minggu lepas...Setiap kali masak mesti 3 menu...Telur dadar mesti ada dalam senarai...Hihihihi...

Kak Yong kan penggemar sayur...Jadi setiap kali makan mesti nak masak sayur... Kalau tak der sayur macam tak lengkap la pulak...

Gulai Lemak Cili Api Ayam Kampung...Memang best...Setiap kali masak gerenti lauk licin...Anak-anak pun suka makan...

Haaaa...Hari ni Kak Yong nak masak apa plak yer...Korang nantikan jer Kak Yong update next week okey...Hihihi...Johor cuti hari nie...Jadi boleh ler Kak Yong lepak lepak kat rumah...Take care semua...