May 29, 2014

Fokus! Fokus! Fokus!

Adoooiii la
Hari nie nak balik Rawang
Tak dak mood nak buat kerja la nie
Hihihihi
Asal nak balik rumah parents jer mesti jadi macam gini kan
Tapi kerja berlambak plak nie
Camno?

Fokus Lynn
Fokus pada kerja-kerja yang ada
Sebelum balik kul 3.30 petang nie mesti dah siapkan semua kerja
Tak boleh tidak sebab Sabtu dan Ahad nie kursus kat Bangi
Isnin baru naik kerja
Dah tu Selasa dah gerak balik ke KL
Sebab Rabu ada exam kat Universiti Malaya
 


 Haaaa
Tepek sket untuk pengetahuan korang semua
Meal Shake bukan untuk kanak-kanak jer tau
Meal Shake untuk semua peringkat umur

Harga pasaran RM113.75
Harga ahli RM91.00

Nak dapat harga ahli jom register jadi member
RM75.00 jer seumur hidup
Berbaloi sangat

May 28, 2014

Jalan Jalan : Tanjung Gemuk, Pahang

Assalamualaikum

Kebetulan pada 17 Mei 2014 yang lepas Mr. Hubby kena bertugas kat Mesyuarat Agung Tahunan PPK Endau...Jadi Mr. Hubby duk ajak kitorang gie berjimba sehari sebelum dia bertugas tu...Gie jalan-jalan, makan-makan dan lepak-lepak kat Tanjung Gemuk...

Gerak dari rumah kul 11.00 pagi...Dalam kul 1.00 tengahari baru sampai Mersing...Singgah makan jap kat Mersing...Leh plak terserempak dengan member satu ofis...Diorang pun menuju ke Endau juga...Nak prepare untuk proses pengundian sempena mesyuarat esok...Makan kat port yang selalu kitorang makan bila ke Mersing...Niat nak makan udang galah kat Laban Chondong tapi apakan daya Powerpuff Girls dah kelaparan sungguh...Jadi tak merasa ler nak makan udang galah kat Laban Chondong tu...

Lepas makan saya cadangkan Mr. Hubby untuk ikut jalan pantai ke Endau...Jadi lalu ler kat area Air Papan, Penyabong, dan akhirnya sampai di Endau Beach Resort...Ingatnya nak stay kat situ...Tapi jarak nak ke tempat mesyuarat jauh sket dan saya rasa macam tak best bila tengok persekitaran di situ...Bilik family diorang caj RM250.00...Maka kitorang teruskan perjalanan ke Tanjung Gemuk...Dari Tanjung Gemuk nak ke Endau 5 minit jer...

Kami stay di Hotel Seri Malaysia Tanjung Gemuk...Amek family room...Ada 1 katil Queen dan 1 katil single...Baru RM179.00...Dapat discount 10% dari harga asal RM190.00 untuk kakitangan kerajaan...Environment okey dan yang paling penting ada swimming pool..Powerpuff Girls memang enjoy bila tengok swimming pool depan pintu bilik...




Bilik memang selesa...Anak-anak pun happy...

Kitorang check in kul 3 ptg...Time check in tu hujan renyai...Jadi memang tak boleh mandi kat swimming pool...Powerpuff Girls saya dah start membisingkan diri dalam bilik...Sekejap sekejap suruh mama atau papa diorang usha luar...Tengok hujan dah berhenti ke belum...Sudahnya saya suruh diorang mandi dan siap siap nak kuar...Konon nak gie terjah Laban Chondong la...Mengubat kedukaan tengahari yang tak dapat makan udang galah...

Tapi bila kuar jer dari bilik, tengok member kitorang yang juga Pengurus Besar PPK Pengerang dah dok berendam satu family dalam swimming pool...Powerpuff Girls dah happy giler sebab dah comfirm sangat diorang dapat mandi juga...Jadi niat nak ke Laban Chondong terbatal sekali lagi...Maka berendam ler papa dan Powerpuff Girls kat dalam swimming pool tu...Saya jer yang tak mandi sebab mood spoil tak dapat makan udang galah Laban Chondong...Kuikuikui...






Powerpuff Girls kalau jumpa swimming pool memang tak kan mandi sekejap...Jenuh ler mama menunggu kat luar swimming pool nie...Hihihihi...Yang Nur Qhasrina Zahra tak padan dengan kecik...Berendam sampai dah naik kecut jari jari kaki dan tangan...

Sebelum Maghrib semua dah naik dan masuk bilik...Bilas semula badan dan siapkan diorang untuk kuar dinner...Lepas jer Solat Maghrib terus gerak ke Rompin...Main terjah jer tempat makan dan dapat satu port yang agak selesa dan ada pilihan makanan...

Cuma Nur Qaleesya Arissa jer yang tak makan sebab dah ketiduran...Maka saya order Mee Goreng kegemaran dia...Saya just order nasi putih jer dan lauk pauk jer...

Nasi Putih 3
Sotong Goreng Tepung (Sotong 4 ekor)
Kailan Ikan Masin 
Sup Campur 
Kerang Bakar 
Set Nugget dan Kentang Goreng 

Total untuk semua RM23.50

Perggghhhh...Jimat betul...Rasa seronok bila gie tempat orang dapat makan murah-murah gini...Saya kalau gie berjalan memang suka gie makan makan juga...Explore tempat orang kena rasa masakan sana juga...Erm, x banyak beza...Sebab menu yang saya order menu biasa-biasa jer...Hihihihihi...

Lebih kurang kul 10.00 malam dah sampai kat bilik hotel...Lepak lepak dan tidur...Pagi esoknya kitorang sarapan di hotel jer...Tak boleh nak cari sarapan kat luar sebab Mr Hubby dah nak gie kerja...Kul 8.15 pagi Mr. Hubby dah kuar dari bilik hotel...Jadi kami berempat jer la duk kat dalam bilik...

Powerpuff Girls merasa ler mandi swimming pool lagi sekali pagi tu...Saya pun mandi juga...Sebab Mr. Hubby dah pesan jangan biarkan budak budak jer mandi...Mandi tak lama pun...Sebab hari dah makin panas...Lepas mandi melepak balik dalam bilik...Layankan anak-anak tengok citer Frozen kat Tab...Dah puas tengok citer Frozen layan plak Upin Ipin...




 Haaaa...Aktiviti melepak sambil baring sambil makan biskut TIGER...Layankan...

Mr. Hubby amek kitorang kat hotel jam 2.45 petang...Dah tak der mood nak makan dah...Singgah persisiran pantai jer beli keropok lekor...Kunyah keropok lekor jer dan singgah di Kota Tinggi sebab jalan jammed teruk akibat banjir...

Bila dah singgah Kota Tinggi maka saya cadangkan kat Mr Hubby gi makan kat Restoran Remaja...Dekat dengan Bangunan MARA...Kat situ ada menu special...

Saya mula tertarik hati dengan Telur Bistik yang ada kat Restoran Remaja nie...Memang best...Yang nak rasa Telur Bistik meh terjah Kota Tinggi...Hihihihih...

Sekian

May 27, 2014

Berpuasa di Bulan Rejab

Syukur alhamdulillah 

Hari nie saya berkesempatan untuk mencuri masa update blog yang satu nie...Hihihihihi...Masa tu ada sebenarnya kan...Tapi antara kita pandai atau tak menguruskan masa...Saya perhatikan sejak akhir-akhir nie workload saya makin bertambah...Syukur sangat-sangat...Tak ler saya boring di pejabat...Masa dapat diisi dengan sempurna...

Bulan Rejab dah nak melabuhkan tirainya...Sedar tak sedar Bulan Syaaban akan bermula pada 30 Mei nie...Syukur Ya ALLAH...Kerana pada tahun ini saya berpeluang untuk berpuasa di bulan Rejab nie...Setiap tahun saya memang tak pernah miss berpuasa di bulan Rejab...Kalau boleh nak cuba dapatkan 10 hari berpuasa di bulan Rejab...Tapi apakan daya sehingga ke hari nie cuma baru berpeluang berpuasa selama 7 hari...

Rasa seronok sangat bila dapat berpuasa di bulan Rejab nie...Selain menyiapkan diri untuk bertemu Ramadhan, berpuasa di bulan Rejab nie juga memberi kelebihan dan keuntungan untuk diri saya...Hihihihihi...Of course ler duit poket x banyak kuar bila berpuasa nie...Badan pun makin menyusut bila berpuasa...Dan rasa lebih sihat dan ringan...

Insyaallah di bulan Syaaban pun saya nak juga berpuasa...Aim 10 hari juga sebab next month banyak event yang perlu saya hadiri...Mudah-mudahan ALLAH SWT permudahkan niat dan usaha saya yer...

Owh lupa plak nak bagi tahu...Saya minum Mighty 3 Gems Set Shaklee setiap pagi time sahur...Memang mengenyangkan dan rasa bertenaga sepanjang hari ketika berpuasa...


May 20, 2014

I Miss My Blog

Assalamualaikum

3 hari yang sungguh hectic...Saya benar-benar busy...Focus diberikan kepada sahabat-sahabat di seluruh Malaysia yang menghadiri kursus di pejabat saya bermula Ahad lepas...Rasa rindu gileeeerrr dengan blog yang satu nie...Rindu sangat nak mencoret kat sini...

Dalam masa yang sama saya rasa puas dan seronok sangat sebab dapat feedback yang baik dari peserta-peserta kursus...Insyaallah akan update secara detail dengan semua pembaca setia blog saya nie tentang perjalanan program terutamanya tentang Sukaneka dan Lawatan ke Agro Park PPNJ...

Take care semua...Muahhhs...

May 12, 2014

Hadiah Yang Paling Bermakna

Assalamualaikum

Lambat kan saya update hari nie...Pagi tadi ada mesyuarat jadi saya fokus kepada mesyuarat dan kerja-kerja hakiki di pejabat dahulu...Ni amek masa sket untuk update tentang Hari Ibu semalam...

Pagi semalam memang Nur Qistina Farzana tak sempat nak wish saya Selamat Hari Mama...Saya pun tak ler kecik hati sebab saya sendiri dah dengar dia excited wish saya pada hari Sabtu 10 Mei 2014 tu...Untuk anak berusia 7 tahun saya tak expect apa-apa hadiah yang istimewa pun daripada dia...

Semalam memang saya ada berinteraksi dengan dia time di Tadika Ixora Ria...Tanya tentang exam dia...Then bila jumpa jer dia petang semalam...Dia terus serahkan pada saya beberapa keping kertas...Owhhh Myyy...Hati saya benar benar tersentuh...Apa yang dia tulis semuanya dari hati dia sendiri dan kitorang sebagai ibu bapa tak pernah ajar dia untuk tulis semua tu...

 Nur Qistina Farzana memang seorang anak yang adil...Di saat dia teringat mama, di saat itu juga dia teringat papa...

 I am confused...Dia nak tahu nama sebenar agaknya...Hihihi...

 Huhuhuhuhu...Hiba saya time baca semua yang dia tulis nie...Sampai la ni saya sebak...Bergenang air mata time buat entry nie...

 Seorang anak yang ikhlas...Walaupun dia tak pernah mention depan kitorang tapi dia luahkan dalam tulisan dia...

 Saya tak dapat teka apa yang dia nak belikan untuk saya...Tak perlu hadiah...Tak perlu kek untuk sambutan hari mama nie...Cukuplah dengan tulisan tulisan dari anak syurga ini...

Terfikir untuk framekan semua tulisan dia...Insyaallah...

May 11, 2014

Pengorbanan Ibu & Emak

Assalamualaikum

Hari nie 11 Mei...Semua dah maklumkan yang hari nie merupakan hari yang istimewa buat para ibu, emak, mommy dan mama di luar sana...Buat diri saya...Everyday tetap la hari ibu...Hihihihihi...Seriously, saya dan Mr. Hubby memang rapat dengan Ibu dan Emak masing-masing...

Pengorbanan Ibu dan Emak ni memang tidak ternilai...Jangan la korang ingat bila korang ada duit banyak boleh bentangkan kat Ibu dan Emak korang masing-masing...Tak kan sama duit yang banyak tu dengan kasih sayang yang diorang curahkan pada kita semua nie...

Antara pengorbanan ibu yang saya sendiri nampak bila ibu mengandungkan adik bongsu saya...Time tu memang bertarung nyawa sungguh...Sepanjang awal kehamilan tu ibu saya mengalami asthma yang sangat teruk...Time tu juga ayah saya ada kem askar di Taiping...Jadi saya yang paling tua...Dan waktu tu saya masih lagi bersekolah...Ya ALLAH...Rasa sedih sangat bila tengok ibu saya dalam keadaan sakit macam tu...

Sampai sekarang saya masih terkenang-kenang keadaan ibu saya...Ibu saya memang ada asthma dan kebelakangan nie asthma dia dah teruk macam dulu...Syukur alhamdulillah...Dan yang paling saya seronok sejak amalkan SHAKLEE kesihatan ibu saya bertambah baik...Syukur Ya ALLAH...

 Ini la ibu saya...Berusia 59 tahun pada tahun 2014 nie...

 Emak yang saya kenali dari mata Mr. Hubby memang seorang emak yang penyayang...Biarpun emak hanya duduk di kampung tapi emak tetap da best...Saya bersyukur sangat sebab dapat emak mertua yang baik dan memahami diri saya sebagai seorang menantu...Emak tak pernah meminta-minta dan sungguh memahami keadaan kami yang duk berjauhan dengan keluarga...

Setiap kali ada masalah saya dan Mr. Hubby memang tak kan bebankan Emak mahupun Ibu...Seboleh-bolehnya kitorang cuba untuk selesaikan sendiri masalah yang ada...Bagi diri kami tak perlu lagi nak tambahkan beban mereka di kala usia mereka dah lanjut nie...Sebagai anak-anak dah tiba masa untuk kita pula membahagiakan hati mereka...


Mengikut kata Mr. Hubby Emak memang kuat membebel time dia kecik kecik dulu...Hihihihih...Sama juga dengan Ibu...Dan kini dah beralih plak pada saya...Kuikuikui...Dah lumrah jadi Emak, Ibu, Mommy dan Mama kan...Mesti nak bebel...Luahan perasaan juga tu...

Anyway to my lovely Ibu dan Emak...Happy Mothers Day...Nanti hadiah datang menyusul yer...Muahhhhssss....

May 6, 2014

I Love Weddings

Assalamualaikum

Okey saya mengaku...Saya memang suka gie weddings...Ada orang tak suka tapi saya nak maklumkan kat sini yang saya memang suka sungguh bila dapat gie weddings...

Bila gie weddings
  1. Boeh jumpa saudara mara
  2. Boleh borak sakan dengan saudara mara
  3. Boeh melaram dengan baju baju cantekkk
  4. Boleh posing
  5. Boleh makan
  6. Boeh makan 
  7. Dan boleh makan 
Hahahahahahaha...Tang makan tu muncul 3 kali okey...Dah gie wedding memang rugi ler kalau diet...Nak diet time kat office yer...Time wedding, time berjimba dengan keluarga sila tolak ke tepi diet...Tapi apa ada hal...Nak makan boleh...Kita balas la dengan Omega dan Lecithin...Hihihihihi...

Sempena cuti hari buruh baru nie kitorang gie wedding sepupu ibu saya di Felda Air Tawar 1...Kul 10.00 pagi dah gerak ke Felda Air Tawar...Kitorang ikut Highway Senai Desaru...Lebih kurang kul 11.45 pagi dah sampai kat rumah pengantin...Memang cepat bila lalu highway tu...Kalau dulu nak pergi sana rasa macam jauh sangat...Nie Kerajaan dah buatkan highway jadi kita ikut highway la yer...

Sampai sampai jer kat sana, saya dah spot one person...Lama betul tak jumpa mamat nie...Saya tak terfikir lak leh jumpa dia kat wedding tu...Last jumpa tahun 2013 time wedding adik saya di Rawang...Member dah macam YB okey...Padahal bukan ler YB tapi RETISSSS...Nanti kita update pasal RETISSSS tu yer...

Bila kenduri kat rumah Uncle Jepp nie memang tak sah kalau tak makan Sambal Goreng dia...Sambal Goreng yang diorang buat memang best...Tapi malangnya saya tak sempat nak amek gambar Samabl Goreng tu...Dan saya tak teringat nak tapau juga...Padahal itu ler yang saya nak minta bila gie kenduri kat rumah Uncle Jepp nie...


Adik, Ibu dan Sepupu saya...Antara yang terawal makan...

 Mr. Hubby pun terus makan bila dah sampai kat rumah Uncle Jepp nie...

 Yang ini makcik saya...Saya panggil dia Mak...Adik kepada ibu saya...

Bila family saya joint, maka kerja saya ringan sket...Adik saya yang juga makcik kepada Powerpuff Girls boleh bantu uruskan diorang...Jadi saya boleh ler makan, makan dan makan hingga puas kat wedding...Hihihihi...

Adik saya memang ikhlas...Tengok tu...Dia senyum jer bila saya suruh suap Nur Qhasrina Zahra dan Nur Qaleesya Arissa...

Nur Qaleesya Arissa tak gemar makan nasi...Lebih prefer mee, meehoon dan kway tiaw...Jadi tak makan banyak pun time kenduri tu...

Cousin saya bersama Nur Qistina Farzana dan anak-anaknya...2 boys nie dah macam anak saya juga especially Danish...Same age with Qistina...Dan diorang memang membesar bersama...

Time kitorang makan tu...Time tu juga RETISSS tu perform...Saper yer RETISSS tu? Hihihihih...Okey RETISSS yang saya maksudkan tu DIOR aka SHAHRIL (nama sebenar)...DIOR nie pangkat pakcik dengan saya...Tapi saya tak panggil dia Uncle pun sebab dia lagi muda dari saya...Sejak dah guna nama DIOR nie rasa rindu plak nak panggil dia SHAHRIL...Hari tu DIOR nyanyi lagu Bara Bara Bere Bere, Gangnam Style dan satu lagu melayu dangdut...


Haaaa...Inilah DIOR...DIOR nie memang dari kecik dah nampak bakat dia...Pernah jadi dancer Sarah Raisudin...Dan akhirnya menapak jadi artis...

 Atuk saya yang pakai baju warna hitam...Yang pakai baju warna merah tu Atuk Uda...Kakak kepada Atuk saya...Ibu tu tengah batuk agaknya...

Bile wedding gini memang comfirm melepak lama sket...Kitorang akan tunggu pengantin bersanding baru ler balik...

Mama bergambar dengan Nur Qistina Farzana...

Tengok tu...Buat muka...Hadooooiii...

Yang nie buat muka serius...Konon ler tu...Anak owh anak...

Puas tunggu punya tunggu...Kul 2.30 petang pengantin tak bersanding lagi...Kitorang dah plan nak ke Tanjung Balau petang tu...Jadi nak tak nak kena la gerak juga...Kata sorang auntie saya, pengantin bersanding kul 3.00 petang...

Gambar nie amek kat FB auntie saya...Mujur dapat juga tepek gambar pengantin kat sini...

Sebelum balik kitorang amek gambar ramai-ramai...Kenangan di hari tua...Hihihihih...

 

Bergambar kenangan dengan DIOR aka SHAHRIL...Semoga success yer...

Tengok tu...Nur Qistina Farzana suka buat muka gitu tau...Hihihihihi...Comey...

Habis dah cerita...Nantikan entry yang seterusnya yer...

May 5, 2014

Candy Buffet : 1st Birthday Nur Zahraa Jasmine

Assalamualaikum

Hari nie saya nak update tentang Candy Buffet plak yer...Sudi sudi ler membaca dan tengok hasil kerja saya kat entry yang satu nie yer...

Saya nie memang tak pernah duk diam...Ada jer program setiap minggu...Syukur Alhamdulillah ALLAH SWT pinjamkan kesihatan dan kecergasan badan untuk saya terus berkhidmat untuk insan-insan yang memerlukan di luar sana...

Pada 19 April 2014 yang lepas, saya ada tempahan Candy Buffet kat Taman Universiti...Dekat jer dengan rumah saya...Memang tak terkejar-kejar pun sebab dah planned dan set awal-awal...Rasa seronok sangat sebab ALLAH SWT permudahkan urusan saya...Walaupun minggu tu terlalu hectic dan super duper busy tapi semuanya berjalan lancar...Syukur Ya ALLAH...

Tuan rumah nie kawan saya...Suami dia saya kenal dari sekolah menengah lagi...Kawan baik kepada sepupu saya...Bila balik ke JB jer sure hang out sama-sama...Jadi untuk program birthday anak diorang yang pertama nie...Saya bagi service extra dari apa yang diorang bayar...Niat sedekah untuk anak-anak...

 Tuan rumah bagi meja bulat...Rasa seronok sangat sebab Candy Buffet saya jer yang ada kat atas meja tu...Tak sempit dan saya dapat setting dengan puas hati...

 Tuan rumah request juga tak nak Lolypop sebab anak dia yang sulung suka sangat makan gula-gula...Jadi untuk elakkan anak sulung dia lagi excited please avoid Lolypop...Saya ikutkan jer...Hihihi...

 Tuan rumah request warna gegurl...Pilihan utama saya pinky...Tapi sayangnya wrapping tak der yg warna pink...Yang ada warna purple...Cantekkk juga...Kita combine Pink + Purple yer...

 Candy Buffet kalau x der Marshmellow memang tak sah...Itulah penyeri...

 Mesin Chocolate Fountain yang betul betul berjasa pada saya...Syukur Ya ALLAH kau beri peluang untuk aku jana pendapatan tambahan bersama mesin ini...

 My heart...Muahhhhhsss...

 Card tu dah order banyak kan...Jadi guna la sampai habis yer...Tak baik membazir...


Yang ini Pudding...Budak budak memang suka...


Yang ini saya punya...Hihihihi...

Haaaa...Itu la hasil tangan saya untuk 1st Birthday Nur Zahraa Jasmine...

Untuk tempahan boleh hubungi