March 30, 2014

Ada Juga Yang Sudi Membaca

Assalamualaikum dan Salam Ceria

Hari nie pagi-pagi lagi saya dah work out dengan Kad Jemputan VIP untuk majlis Perasmian Road To MAHA...Syukur alhamdulillah kerja yang saya atur semuanya berjalan dengan lancar...Sekarang nie tinggal nak dapatkan maklumbalas kehadiran jer...Itu yang tak sempat nak update blog pagi tadi...Kena utamakan kerja dulu yer...Dah petang gini baru ler sempat nak update...Hihihihi...

Tadi time lunch kawan baik saya duk update saya...Rupa-rupanya kat office nie ada juga yang sudi baca blog yang tak seberapa nie...Naik tergelak saya...Ingatkan orang kat office ni tak amek berat...Rupanya terover amek berat...Hahahahahaha...Tak per...Tak per...Dont worry...Saya redha jer...Rasa seronok pun yer sebab dah macam retissss...Hihihihihih...

Tak kisah ler orang nak cakap apa pun...Blog nie saya yang punya...Suka saya ler nak tulis apa kat dalam blog nie...Yang penting kerja saya semuanya siap...Bukannya saya duk merayap atau busy body hal orang lain pun...Saya buat kerja saya dan tak kacau orang pun...Dan yang paling penting segala kerja-kerja dipantau oleh Mr. Boss...Bukan syok sendiri...Hihihihi...

Saya tak kan amek peduli apa orang nak cakap...Saya akan terus fokus dan terus fokus...Terima kasih pada yang amek berat...Yang rasa bertanggungjawab sila laksanakan kerja masing-masing...Jangan duk sibuk busy body dengan kerja orang...Padahal kerja sendiri tak buat...

March 27, 2014

Tema Candy Buffet Oren Putih

Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah rezeki dari Triple Q Chocolate Fountain tak pernah putus...Insyaallah hari Sabtu nie Triple Q Chocolate Fountain akan berada di Palong, Segamat untuk set up Candy Buffet bertema Oren Putih...Haaaaaa...First time buat tema berwarna nie...Kalau sebelum nie saya buat colorful jer...Tapi this time memang saya nak focus pada tema warna Oren Putih nie...

Puas saya duk google sana sini nak mencari candy yang berwarna oren nie...Tapi kebanyakkannya dari over sea sana...Tak der pun yang dijual kat Malaysia nie...Yang dijual di Singapura pun diragui halalnya...Saya memang say NO ler...Saya akan cuba yang terbaik agar tema Oren 
Putih yang diminta oleh pengantin ni benar-benar menjadi...






Cantik kan kalau dapat ikut tema...

March 26, 2014

Kenapa Wanita Perlu Makan Supplement?

Entry lagi...Hihihihi...Jangan marah yer...Mood nak update entry muncul hari nie...Hahahahahaha...Sambung gelak lagi...

Sejak berusia 30an nie dan nak cecah 33 tahun September nie...Kehidupan makin mencabar...Nak uruskan rumah tangga...Nak uruskan kerja-kerja harian...Hihihihih...Saya memang kena bersedia fizikal dan mental...Bila dah makin berusia badan pun x ler secergas macam zaman remaja dulu...Balik kerja memang tak dan nak rehat...Terus jer tukar baju dan bersilat kat dapur...

Bukan ler silat dalam erti kata yang sebenar yer...Hihihihihi...Bersilat dengan periuk belanga, pinggan mangkuk, lauk pauk...Semuanya disebabkan untuk menyediakan juadah untuk makan malam...Saya memang berusaha untuk memasak setiap hari...Tapi ada masanya saya tewas juga bila anak masuk jer kereta terus mengadu lapar...Jadi nak tak nak kena ler terus bawa gie makan...

Tak dinafikan sebelum nie saya memang cepat letih...Asal balik jer kerja, lepas makan kalau boleh nak terus lepak...Tak daya nak buat kerja kerja rumah...Tapi sejak mengamalkan supplement SHAKLEE badan lebih cargasssss dan aktiffff...Hihihihihih...


Saya amalkan makan 3 supplement nie...Setiap hari tanpa miss...Bila dah habis jer cepat-cepat gie top up kat SHAKLEE...Rasa badan nie lebih bertenaga dan sihat...Syukur alhamdulillah...Period pun dah kembali teratur setelah saya amalkan GLA Complex secara konsisten...Kalau tak dulu memang kelam kabut akibat daripada pengambilan pil perancang...Period tak tentu masa jadi saya dah stop makan pil perancang...Saya just amek GLA jer...Dan saya tengok bila saya makan GLA nie mood nampak stabil jer bila period...Tak ler meroyan tak tentu pasal...Bagus betul GLA nie...

Untuk seorang yang bukan peminum susu, Ostematrix memang sangat-sangat penting untuk diri saya...4 biji Ostematrix membekalkan susu yang secukupnya untuk saya setiap hari...Hihihihih...Entah kenapa tekak nie x boleh nak terima susu yang warna putih tu...Tapi kalau warna warni boleh jer minum...Mengada-ngada kan...Jadi bila ada Ostematrix saya pastikan saya makan setiap hari 4 biji sebelum tidur...Selain membekalkan kalsium yang mencukupi untuk badan saya...Ostematrix juga membantu saya untuk membuang setiap hari...No more sembelit...Syukur...Bila kalsium dalam badan mencukup maka saya boleh ler bekerja dengan lebih kuat lagi bila di rumah...

Yang Omega Guard plak saya amek untuk kasi bakar dan pecahkan lemak-lemak yang ada dalam badan nie...Hahahahaha...Jangan tanya lemak ada berapa banyak yer...Dah beranak 3 la baru ada kesedaran nak buang kolestrol yang ada dalam badan...Sabar jer la...Tapi nasib baik ler timbul juga kesedaran...Kalau tak datang kesedaran tu makin banyak ler lemak dan kolestrol yang bermaharajalela...Hihihihihi...

 Haaaaa...Itu yang saya amalkan...Anda di luar sana...Ada makan supplement tak? Tak kisah la brand apa sekali pun...Mahal atau murah ker...Make sure korang amek juga supplement yer...Untuk memastikan badan kita sihat dan aktif...

Happy 8th Anniversary

Assalamualaikum

Macam tak percaya...Sekejap jer masa berlalu...Hari nie dah genap 8 tahun bergelar seorang isteri...Happy 8th Anniversary untuk diri sendiri dan Mr. Hubby...

Semoga ikatan ini kekal bahagia hingga ke akhir hayat dan syurga...Terima kasih Mr. Hubby kerana melengkapkan hidup saya dan menjadi suami serta papa yang baik dan bertanggungjawab...


P/S : Simple entry jer sebab tengah ada kerja berlambak ni...Insyaallah malam nie gie celebrate dengan Powerpuff Girls...

March 25, 2014

MH370

Assalamualaikum 

Malam tadi PM Dato Seri Najib telah buat pengumuman yang MH370 telah berakhir di Lautan Hindi...Rasa sedih mengenangkan tragedi yang menimpa negara ni...

Saya mendoakan keluarga mangsa dan krew MH370 tabah menerima ujian ini dan semoga roh mereka yang beragama Islam dicucuri rahmat...


 

March 23, 2014

First Time Buat Donut

Assalamualaikum & Salam Ceria

Dah nak masuk umur 33 tahun September nie...Tapi baru semalam saya buat donut...Hahahahahaha...Sabar jer la...Donut yang saya buat nie pun x ler da booooommmm macam donut Big Apple tu...Donut ala kampung jer...Tapi anak-anak puji sedap...Mr. Hubby pun puji...Boleh buat lagi kata dia...Hihihihihi...


Disebabkan first time buat maka resepi pun saya main google dan tanya juga pada adik ipar yang dah mahir buat donut nie...Tengok pada resepi kena gudu susu...Susu dah lama plak tak beli yang tinggal kat dalam peti ais tu ada la dalam 2 sudu...Hihihihihi...Cukup cukup untuk sukatan 2 cawan tepung...Maka dapat la buat juga walaupun saya rasa macam kelam kabut sebab bahan macam tak berapa nak cukup...

Syukur alhamdulillah menjadi juga donut first time buat nie...Insyaallah lepas nie nak try buat roti pula...Tengok dari resepi macam senang jer...Saya yakin boleh buat...Yeeeeeeaaaaahhh...

March 18, 2014

Lawatan Projek Keropok Lekor, Sg Danga

Assalamualaikum dan Salam Ceria

Lawatan nie sebenarnya lawatan dari PPK Kunak, Sabah...Saya turut serta sebab kebetulan Projek Keropok Lekor nie dimiliki oleh Usahawan PPK Johor Bahru Selatan...Jadi pagi Sabtu yang lepas Mr. Hubby duk offer saya...Kalau-kalau saya berminat nak joint sama ke projek usahawan nie...Saya nie memang pantang dioffer pergi ke projek-projek macam nie...Memang arr kesukaan saya untuk explore perkara-perkara macam nie...Hihihihihi...

Jadi seawal jam 8.45 pagi dah kuar rumah Sabtu lepas...Duk angkut Powerpuff Girls sekali gus sebab lepas tu saya memang nak pergi sambung bantu Mr. Hubby cari kelengkapan sekolah untuk anak yatim...Boleh juga beli kelengkapan sekolah Nur Qistina Farzana...Kami sampai jer di Sg Danga tengok keadaan lengang...Nampak juga bas kat parking luar tapi tak nampak orang...Rupanya peserta lawatan dah pun berada di dalam kilang...

 Mr. Hubby bergambar dengan anggota lawatan PPK Kunak...

 Proses penyediaan Keropok Lekor ni diadakan setiap hari...Pasaran memang sanggat menggalakkan dan Boss saya merupakan penggemar setia Keropok Lekor nie...Dulu saya pun sering tertanya kenapa Boss saya suka sangat Keropok Lekor nie...Bila dah cuba makan perghhhhhh...Memang ler sedap...Lembut jer isi nya...Lagi best bila makan time panas-panas...

 Mr. Hubby bersama Pengurus Besar PPK Kunak, Encik Suagi bin Lasari...

 Keropok lekor yang dah siap dicetak...Lepas ni akan direbus pula...

Yang free hair tu Usahawan PPK Kunak...Ranggi ko...

 Macam spot somebody la dalam rombongan lawatan nie...Muka macam familiar...

 Ucapan dari Ahli Jemaah Pengarah PPK Kunak, Tuan Haji RAhim bin Wahab...


Ucapan balas dari Timbalan Pengurus Besar PPK Johor Bahru Selatan, Encik Noriman bin Sewito...

Penyampaian cenderahati kenangan dari Pengurus Besar PPK Kunak kepada pihak pengurusan PPK Johor Bahru Selatan.

 Merakam kenangan bersama peserta lawatan...

 Fine...Mukanya macam pernah ku lihat...Rupa-rupanya Kak Elly nie adik kepada Kak Erny Zunika...Kakak yang pernah saya kenal sewaktu induksi di IPP Sungai Petani pada tahun 2005...Orang-orang Sabah memang ayu dan cantik...Dan jangan tak sangka anak sulung Kak Elly nie dah berusia 12 tahun...Awet muda okey...Comfirm banyak makan kolagen nie...Kat sana kan memang banyak jual kolagen nie...

Nur Qaleesya Arissa pun nak joint posing sama...Hihihihihi...

Rasa seronok bila tengok diorang ni datang tempat kita buat lawatan...Teringin benor nak joint lawatan-lawatan macam nie...Last time saya dapat joint rombongan lawatan pada tahun 2008 / 2009...Saya pun tak ingat...Pergi melawat Negeri Terengganu...Melawat projek IKS di Setiu, singgah melawat projek udang di PPK Rompin...Memang best...

Tapi sekarang nie aim saya nak pergi lawat dulu Kilang Pemprosesan Buah-Buahan PPNJ...Dah bertahun wujud tapi sampai la nie belum singgah-singgah lagi ke kilang nie...Agaknya kena gie sendiri baru boleh sampai...Hihihihi...


March 17, 2014

Bila Bercuti

Assalamualaikum & Salam Ceria

Semalam saya bercuti satu hari...Ikutkan hati saya memang tak mau cuti lebih-lebih lagi semalam ada 3 mesyuarat penting di pejabat...Tapi apakan daya saya kena juga bercuti sebab anak-anak tak ada yang handle...Pengasuh anak ke Mersing semalam...Dan disebabkan pengasuh anak tak pernah minta cuti maka saya tak sampai hati nak tolak permintaan dia...

Seharian di rumah semalam Nur Qaleesya Arissa dan Nur Qhasrina Zahra memang baik-baik belaka...Cuma saya tak dapat la nak buat kerja-kerja yang saya aim nak buat time cuti semalam...Antaranya ialah melipat kain baju yang dah bertimbun tu...Punca tak dapat nak buat adalah kerana anak-anak syurga nie duk kemburkan balik bila saya dah lipat kain-kain tu...Hihihihihi...Sabar jer la mama semalam...

 Awal-awal pagi bila Papa dah hantar kakak Nur Qistina Farzana ke sekolah...Dua beradik nie minta mandi kolam cetek...Layankan...

 Bila dah puas berendam...Perut pun lapor...Maka top up pula dengan susu...

Semalam berpeluang la juga berjumpa dengan seorang anak SHAKLEE dan juga kawan saya sewaktu dia dan keluarganya duk di Johor...Kebetulan dia berjalan ke Johor Bahru jadi dia singgah la rumah sekejap...Tak sempat nak coaching apa...Tapi tak per...Teknologi dah makin canggih...Coaching juga Wassapp dan Facebook la yer nanti...Hihihihi...

So hari nie saya dengan penuh bersemangat datang ke pejabat...Dan sebagai balasan daripada cuti semalam...Maka hari nie hadap la kerja-kerja nie yer...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Mulakan dengan Bismillah...Insyaallah ALLAH SWT permudahkan kerja-kerja saya...

March 10, 2014

Kegemaran Saya Memasak

Assalamualaikum

Sejak akhir-akhir nie saya rajin bebenor post gambar-gambar makanan kat Facebook...Hihihihihi...Sebenarnya saya memang suka memasak...Salah satu sebab yang menyebabkan saya suka memasak adalah kerana Mr. Hubby dan anak-anak termasuk saya semuanya pemakan...Hihihihi...Asal cuti jer...Asal ada masa terluang jer...Mesti nak masak...Mesti nak makan...

 Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Api, Lala Goreng Halia, Sayur Campur dan Telur Dadar

Sambal Sotong, Sotong Masak Kunyit, Sayur Campur dan Telur Dadar
 
Sarapan pagi Spagethi Carbonara dan Nugget Ayam 

 Kurma Ayam, Sayur Campur dan Sambal Ketuk

 Roti Telur

Sosej Roll

Haaaaaa...Ini antara yang saya masak sepanjang bulan Februari lepas...Hihihihihih...Sajer jer kan tayang kat sini...

Jangan marah yer...
Muahahahahahahahahahaha...

March 2, 2014

Basikal Anak-Anak

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah...Berkat dari kesungguhan saya bersama SHAKLEE merasa juga dapat bonus setiap bulan...Dengan bonus SHAKLEE juga saya merasa bagi extra sumbangan kepada ibu ayah saya serta mak ayah mertua saya...Rasa bersyukur sangat-sangat sebab setiap kali bagi sumbangan yang tak seberapa tu insan-insan yang saya sayangi nie tak putus-putus mendoakan kesejahteraan hidup saya dan keluarga...

Saya dan Mr. Hubby memang dah janji nak belikan basikal anak-anak...Jadi bila masuk jer bonus pertengahan bulan Februari hari tu...Saya pun ajak Mr. Hubby gie soping basikal...Nur Qaleesya Arissa dan Nur Qhasrina Zahra jer yang ikut...Nur Qistina Farzana waktu tu kena gie skolah ganti...

Kitorang memang dah plan nak gie beli basikal kat Pontian...Apesal gie jauh-jauh sana sedangkan kat JB pun ada jual gak basikal nie...Bersepah jer basikal kat Giant, Jusco tu...Tapi kitorang tetap nak gie beli kat Pontian...Sebab bagi kitorang bila beli kat bandar-bandar kecil nie masih boleh berlaku proses tawar menawar...Beli kat dalam shopping complex memang fixed price ler...Tak dapek nak minta discount dah...Hihihihi...

Jadi tanya la kawan-kawan kat FB...Kat Pontian nie kedai mana yang dapat bagi offer yang bagus...One of my friend suggest kat kedai basikal yang dekat dengan SAJ...Jadi terus jer la terjah kedai basikal yang ada kat Pontian tu...Pusing pusing dan masuk 2 kedai basikal akhirnya berkenan beli kat yang dekat dengan SAJ tu...Sorry tak amek plak gambar kedai basikal tu...

 Nur Qaleesya Arissa yang baru bangun tido sangat-sangat teruja tengok banyak sangat basikal kat kedai apek ni...Pilihan memang banyak...Sediakan RM jer la...Hihihihi...

 Dia dah ngendeng kat papa dia...Padahal papa baru nak usha-usha basikal kakak dulu...

 Apek siap kuarkan yang warna merah...Kut-kut mama berkenan nak amek yang warna merah...

 Konon nak juga amekkan yang Nur Qaleesya Arissa yang warna pink...Gegurl gitu...

 Tapi dia duk usha yang lain plak...Hihihihi...

 Akhirnya biru juga yang menjadi pilihan dia...Nak buek camno...Yang nak main dia juga...Hihihihi...Biarlah...Cantik juga warna biru tu...

 Maka yang kakak pun amek juga la yang warna biru...Hihihihihi...Kasi sama dengan adik yer...

 Apek buka tayar depan sebab tak lepas masuk kat bonet kete...Nanti papa pasang jer kat rumah...

Total untuk 2 basikal nie RM280.00...Basikal kakak RM200.00...Basikal adik RM80.00...Saya tak menyesal beli sebab basikal kakak kualitinya baik...Dan besar...Insyaallah kakak boleh guna sampai darjah 3 - 4...Kalau elok dan tahan jangka hayatnya Insyaallah adik boleh gunakan juga...

Sampai jer rumah adik terus main basikal ler...Hihihihihi...Dia punya angkat kaki sampai ternampak pampers...

 Yeahhhh...Berjaya akhirnya...Memang itu ler pilihan dia...

Kasi test loceng bunyi ke tidak...Nur Qhasrina Zahra nanti boleh tumpang dengan kakak Qaleesya yer...