February 26, 2014

Iklan Nuffnang Menari-Nari - Meh Kongsi Tips Sket

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah...Rezeki dengan NUFFNANG memang tak pernah putus sejak saya aktif berblogging tahun 2009...Di kala ini di tahun 2014...Ada 5 CPUV NUFFNANG yang sedang menari-nari di blog kesayangan saya nie...Syukur sangat-sangat sebab NUFFNANG menghargai setiap bait-bait kata yang saya kongsikan di blog ini...


 Meh saya share sket tips untuk dapatkan iklan NUFFNANG...
  1.  RAJINKAN diri UPDATE BLOG...Kalau boleh 2 KALI SEHARI...Tapi kalau tak sempat nak buat 2 kali dapat update 1 kali sehari pun okey juga...
  2. Dah tu RAJINKAN diri BLOGWALKING dan FOLLOW blog orang lain...Make friends with others...
  3. Lepas dah berkunjung ke blog orang...TINGGALKAN KOMEN atau JEJAK korang kat entry yang ada...
  4. Pastikan jumlah UNIQUE VISITOR korang lebih 100 orang setiap hari...
Insyaallah, kalau korang cuba buat tips yang ada ni...Boleh merasa dapat CPUV NUFFNANG menari-nari kat blog korang...

February 25, 2014

Kena Gie Kursus

Assalamualaikum...

First time sejak adanya Nur Qhasrina Zahra, saya kena berkursus dan bermalam di luar Johor Bahru...Agak sebak sebab hati nie hati tisu...Bila kena kursus dan bermalam walaupun cuma 1 malam saya rasa tak tentu arah...Lebih-lebih lagi Nur Qhasrina Zahra masih menyusu badan...

Bila dah ada suami dan ada anak-anak nie, macam-macam yang saya kena fikir dan buat sebelum pergi berkursus...Pagi tadi dah bangun seawal jam 4 pagi...Kemas beg baju anak-anak...Gosok siap-siap baju sekolah dan baju kerja Mr. Hubby...Susun siap-siap baju diorang semua untuk hari esok...Kesian nanti kat Mr. Hubby kelam kabut kalau dia kena buat semua tu pagi esok...Mana nak uruskan anak-anak lagi...

Saya berharap sangat semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan...Semoga ALLAH SWT lindungi saya, suami dan anak-anak serta insan-insan yang saya sayangi di mana sahaja kami berada...Insyaallah...

P/S : Saya nie selalu home sick bila berjauhan dengan suami dan anak-anak nie...Moga saya tak melalak ler malam nanti kat bilik hotel...Hihihihihihi...Buat malu jer kan nanti dengan kawan sebilik...Tapi itu lah kenyataannya...Hati saya memang hati tisu...


February 24, 2014

Perjumpaan Yang Sangat Bermakna

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah...Rasa happy sangat sebab berpeluang juga nak berjumpa dengan isteri kepada boss saya baru-baru nie...Program yang tidak dirancang tapi alhamdulillah berjalan lancar dengan adanya usaha untuk melaksanakan perjumpaan ini...Setahun lebih saya tak jumpa beliau...

Kebetulan pada 13.02.2014 yang lepas isteri boss saya merangkap Pengerusi PUSPANITA LPP Johor datang ke negeri Johor...Untuk pengetahuan semua isteri boss saya nie seorang Pensyarah di UMT...Kebetulan Prof Dr Zaleha binti Kassim berada di negeri Johor untuk lawatan penyeliaan ke kolam ternakan ikan marin PPK Johor Bahru Selatan...Jadi saya bersama beberapa orang kawan mengambil inisiatif untuk mengadakan perjumpaan ringkas bersama beliau...

Untuk yang bekerja di sektor awam mesti familiar dengan PUSPANITA kan...Di LPP Johor nie wujud juga PUSPANITA nie...Tapi sejak setahun dua nie tak berapa nak aktif...Saya tak mahu menunding jari ke arah sesiapa...Ahli jawatankuasa telah dilantik jadi saya rasa adalah menjadi tanggungjawab ahli jawatankuasa untuk mencorakkan perjalanan sesuatu kelab...

Perjumpaan selama 30 minit yang sangat berfaedah untuk saya...Untuk orang lain saya tak tahu la plak kan...Hihihihi...Saya cakap berfaedah sebab dalam masa setengah jam tu Prof sempat juga share ilmu keibubapaan dengan saya dan kawan-kawan lain...Untuk yang beranak kecik macam saya nie dah tentu la imu-ilmu begini sangat penting...Dont worry...Saya akan share jap lagi apa yang Prof nie share dengan kitorang yer...

Parenting Tips From Prof. Dr. Zaleha binti Kassim
  • Untuk ibu-ibu yang bekerja...Sebaik-baiknya masa yang ada di rumah setelah balik dari kerja tu kita isi dengan perkara-perkara yang boleh kita buat bersama dengan anak-anak...Sebab masa yang ada terhad sangat...Buat sesuatu yang boleh memberi impak kepada emosi anak-anak...Cotohnya berbual tentang aktiviti harian anak-anak...Sambil-sambil tengok kerja sekolah anak, tanya anak-anak apa yang diorang lalui sepanjang hari tu...Anak-anak pun happy sebab kita amek berat pasal diorang...
  •  Masak untuk keluarga...Biasakan diri untuk memasak walaupun penat...Sebab masakan dari air tangan ibu, mama, mommy, mak nie lebih bagus daripada kita beli kat luar sana...Walaupun simple setakat sayur bayam masak bening dan telur dadar...Yang pentingnya kita sendiri yang masak...
  • Hadkan masa-masa kerja kalau boleh...Contohnya bila hari cuti tu...Kalau boleh berikan perhatian sepenuhnya pada keluarga...Jangan la bila time cuti tu sibuk juga nak melayan call dan sms dari rakan sekerja...Dan kalau boleh hari cuti jangan ler plak nak gie kerja...Plan your work mengikut jadual..

Haaaa...Itu antara beberapa tips yang boleh dikongsikan bersama korang...Yang rasa nak follow tu boleh jer follow...


Meh layan pics plak yer...

  Menyambut ketibaan Prof Dr. Zaleha binti Kassim...Sempoi jer Prof nie...Memang best sebab Prof tak ler protokol sangat...Hihihihi...

 Ehhhhh...Cake la...Ingat nak beli SR...Tapi kat SR time tu tak ada whole cake...Sedihhh...

 Ada la prepare minum-minum sket sempena perjumpaan yang setengah jam nie...


 Ada la dalam sepuluh orang ++ yang attend perjumpaan tu...Buat kat dalam bilik bos jer...Senang sket nak arrange...

Close up sket gambar Prof...Terima kasih Prof sebab sudi juga berjumpa dengan kami walaupun masa agak terbatas...Insyaallah ada masa nak berborak panjang dengan Prof...Nak korek lagi rahsia parenting...Hihihihi...

 Lastly tuan tanah nak close up juga...Hahahahahaha...Senang hati sebab badan dah makin susut...Seronok giler mama okey...(Semuanya gara-gar SHAKLEE...SHAKLEE is the best)

Ada beberapa cadangan yang terlontar dari mulut saya pada perjumpaan ini...Dan selepas nie saya akan perhatikan jer...Semoga jawatankuasa yang dilantik dapat memberikan komitmen yang penuh dalam tugas yang telah diamanahkan...Yang rasa tak mampu nak handle boleh letak jawatan...Rasanya ramai yang berminat cuma kita x pernah beri peluang pada mereka...

P/S : Saya pengedar sah SHAKLEE...Kalau ada yang berkenan nak mencuba SHAKLEE boleh contact saya yer...Insyaallah saya akan suggestkan supplement yang sesuai...

February 22, 2014

School Gathering SEGAR 1998

Assalamualaikum...

Seronoknya tengok kawan-kawan SEGAR 1998 gathering petang ni kat Paparich Rawang...Bila duk jauh gini saya memang selalu tertinggal event-event macam nie...Lebih-lebih lagi bila cuti negeri Johor tak sama dengan negeri lain...Tapi walaupun tak dapat joint...

Teknologi menjadikan saya rasa saya pun berada di sana...Leh tengok gambar kawan-kawan yang joint gathering petang ni...Leh tengok video diorang...Hihihihi...Bila jumpa macam ni comfirm habis kuar semua cerita la kan...

Owhhhh...Rindunya zaman sekolah...Tapi masa tak leh putar semula kan...Saya doakan kawan-kawan saya ni bahagia bersama keluarga tercinta dan berjaya dengan karier masing-masing...Bulan 6 nanti memang kena plan cuti...Sebab nak attend wedding Edd...Insyaallah leh jumpa dengan kawan2 saya..





February 19, 2014

Balik Kampung : 02/2014

Assalamualaikum dan salam ceria...

Lama sungguh tak bersiaran kan...Hihihihi...Agak sibuk beberapa hari nie dengan program-program di LPP Johor...Jadi masa untuk menghapdate blog agak terbatas...Tapi masih sempat nak hapdate status kat Facebook walaupun busy macam mana pun...Hihihihihi...Sebabnya kat handphone ada line internet...Jadi gunakan la dengan sebaik-baiknya...

Waktu balik Rawang raya cina hari tu...Saya memang dah mention dengan Mr. Hubby nak singgah N9 on da way balik ke JB...Tujuannya nak coaching dan hantar stok untuk anak-anak SHAKLEE saya...Bila balik ke N9 kalau dari Rawang, saya minta Mr. Hubby ikut jalan Kuala Pilah...Sebabnya saya nak singgah membeli belah di Kuala Pilah...Ambbbooooooiiii...Shoppping jer ingatnya...Hihihihi...

Tapi serius cakap...Kalau nak shopping barang kemas memang saya akan shopping di Kuala Pilah...Sebab kat Kuala Pilah emas jauh lebih murah berbanding beli di bandar...Sebab kat sana kos upah tak ler tinggi bebenor macam kat bandar nie...Jadi yang nak tukar barang kemas atau nak tambah lagi barang kemas kat badan tu boleh la ke Kuala Pilah yer...

Back to the topic...Saya bukan shopping barang kemas pun hari tu...Saya singgah Kuala Pilah sebab nak beli lauk...Yerrrr...Saya memang penggemar daging salai...Mr. Hubby of course ler peminat daging salai nie sebab dia yang ajar saya makan semua yang salai-salai nie...Hihihihi...

Kat Kuala Pilah memang ada banyak stall yang jual daging salai nie...Tujuan asal saya nak beli daging salai, akhirnya melarat hingga terbeli puyuh dan keli salai juga...Siap juga tapau untuk mak saya...Dan harga sangat berpatutan...

1/2 kg daging salai 
7 ekor puyuh salai 
2 set keli sali (5 unit per set)
 = 
RM62.00

Kalau nak salai sendiri memang amek masa kan...Lebih-lebih lagi bila duk bandar nie...Mana nak hidupkan bara, mana nak menyalai...Owhhh...Amek masa sungguh...Jadi kita beli jer yer...




 Selain yang salai-salai, lemang pun abang nie jual...Tapi saya tak beli pun...


Dan bila balik ke JB harus ler masak semua yang dah dibeli tu...Sepanjang minggu itu ler menu saya sekeluarga...Yang salai2 jer...Dan dah tentu ler masak gulai lemak cili api...Hihihihi...Saya buat tak pedas sangat sebab nak bagi anak-anak makan juga...



Haaaa...Itu la hasilnya...Kat dalam peti ais masih ada keli salai dan separuh lagi daging salai yang belum dimasak...Insyaallah weekend nie habis ler stok saya nie...

Okey la...Saya nak buat kerja nie...Insyaallah kalau berkesempatan saya update lagi...

February 6, 2014

Bulan Febuari Bulan Promosi Vita Lea

Assalamualaikum...

Lambat pula nak announce kat korang semua...Hihihihi...Tapi dari tajuk korang dah tahu apa yang nak diceritakan dalam entry ni kan...Bulan Februari ni merupakan bulan promosi Vita Lea...Promosi beli 6 percuma 1...Kalau harga biasa rm7*...Bulan ni saya offer rm6*...

Vita Lea merupakan multivitamin @ makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif dalam SHAKLEE...Vita Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa...Penggunaan harian Vita Lea boleh meningkatkan kesihatan secara menyeluruh, menyokong jangka hayat hati, usus dan mata, meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi dan memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas...

Sejujurnya saya dan suami memang mengamalkan Vita Lea...Pengambilan Vita Lea 1 biji selepas lunch dan 1 biji selepas dinner...Pengalaman saya bila makan Vita Lea badan tak letih dan yang paling penting saya masih boleh buat kerja2 rumah seperti membasuh, memasak n menguruskan keluarga setelah seharian bekerja di pejabat...

Vita Lea ni terkandung dalam set family wellness SHAKLEE...Set yang paling basic sekali untuk kesihatan tubuh badan kita...Jadi tak membazir rasanya kalau korang yang di luar sana yang masih tercari2 supplement...Dengan harga promosi rm6* Vita Lea ni boleh bertahan hingga 2 bulan...Memang berbaloi...

Untuk tempahan dan pertanyaan boleh hubungi saya yer di talian 0137660226 LYNN HURAIZA...Dont worry...Saya tak caj consultation fee...Hihihihi...

Balik Bandar : 01/2014

Assalamualaikum...

Hihihihihi...Poyo jer tajuk kan...Hari tu ada entry Balik Kampung : 01/2014 hari nie timbul plak entry Balik Bandar : 01/2014...Okey fine...Setiap kali balik mesti nak buat entry...Boleh tak gitew? Boleh jer...Hahahahahaha...Jawab sendiri yer...Jangan marah!!!  Rumah family saya memang kat bandar...Kat Rawang nun...Memang busy sokmo jer Rawang sekarang nie...Naik tensen juga mengadap jammed kat bandar Rawang tu...

Entry yang ada dalam blog nie bukan untuk menunjuk-nunjuk yer...Saya tulis setiap entry sebab saya nak ada kenangan dalam hidup saya...Sebab kalau saya ingat gitew jer mungkin esok lusa saya dah terlupa...Jadi saya abadikan segalanya kat dalam entry di blog nie...Yang sudi nak baca...Saya rasa happy sangat...Yang tak mau baca tu jangan dipandang2 lagi entry kat blog nie yer...Boleh kasi tekan ikon x kat atas tu...Hihihihi...

Ayah saya memang sibuk no ajak berjalan Cuti Raya Cina yang lepas...Sebabnya dia dapat cuti 5 hari...Tapi kitorang nie cuma dapat cuti 3 hari jer...Adik saya dan suaminya pun dah ada program dengan keluarga mertua...Nak pergi Kelantan...Jadi kitorang nie just lepak-lepak area KL jer waktu cuti hari tu...Niat nak juga berjalan ke Bukit Tinggi, Fraser Hill, Cameron Highlands, Bukit Merah...Tapi apakan daya semua tempat2 peranginan tu dah fully booked...Dan rata-rata jalan highway, jalan kampung jammed sepanjang cuti hari tu...

Jadi saya sendiri cadangkan family ke Berjaya Times Square...Perjalanan dari Rawang ke Berjaya Times Square amek masa 30 minit jer...Jalan tak jammed langsung...Heaven...Kalau orang KL dah muak kut gie Berjaya Times Square nie...Tapi untuk kami yang duk JB nie memang x pernah jejak kaki kat situ...Tujuan gie Berjaya Times Square nie sebab nak bagi anak-anak dan adik-adik enjoy...Kat Berjaya Times Square nie ada Theme Park...Memang tak pernah pergi situ dan alhamdulillah ada rezeki lebih jadi kita angkut semua gie Berjaya Times Square Theme Park...Hihihihih...

Tiket masuk untuk dewasa RM38.00...Senior citizen untuk ibu dan ayah RM15.00...Kanak-kanak cuma Nur Qistina Farzana jer kena caj RM28.00...Jadi total payment tiket untuk satu family kitorang RM286.00...Okey ler tu...Yang masuk 8 dewasa 3 kanak-kanak...

 Ni kat pintu depan Berjaya Times Square Theme Park...Sementara tunggu tiket dibeli sempat juga diorang posing...

 First game yang diorang main...

 Adik Enaz dan Adik Syamim...Nurul dan husband dia pun main jugak...

 Nur Qistina Farzana tension jer sebab dia kena main games sorang2 kat area kanak-kanak...Nur Qaleesya Arissa tak cukup tinggi lagi...Hihihihi...Tapi yang nie bukan jer Qistina yang main...Ada juga orang lain yang over...Hahahahaha...

 Haaaaaa...Tengok-tengok...Over tak overnya mak cik Enaz nie...

 Untuk baby ada disediakan tali tu...Jadi jangan ler nak tunjuk terror walaupun games tak berapa mencabar...Korang pasangkan tali tu betul-betul yer...Kang kalau tergolek saper nak jawab...

 Games nie pun Qistina main sorang2...Qaleesya tak lepas naik...Kesian anakku...

 Baby Nur Qhasrina Zahra memang buat hal sendiri jer...Jalan sana...Jalan sini...Hihihihi...

 Duk pegang mainan tu...Tapi sebab kecik lagi jadi mama tak izinkan main yer...Kang tergolek kang tak pasal-pasal jer...Hihihihihi...

 Anak-anak syurga...Tengok ler Qaleesya...Makin debab kan...Hihihihi...

Macam Comel Jer...
Macam Cantik Jer...
Macam Debab Jer...

Itu ler yang dia akan nyanyi dengan versi dia...

 With her lovely papa...

 Sabar jer tengok gambar nie...Qaleesya buat-buat julingkan mata la plak...Hadooooiii...

 Nasib baik Zahra tak meragam...Syok agaknya sebab banyak games...Walaupun tak dapat main tapi nampak dia happy juga...Dapat jalan-jalan kan...

Cuma hari Jumaat tu jer yang kitorang keluar...Hari Sabtu kitorang stay kat rumah sebab jiran sebelah rumah buat kenduri...Syok bila balik rumah parents nie...Sebab saya tak perlu nak diet...Hihihihi...Rugi kalau tak makan masakan ibu kan...Bukan selalu pun...Sebulan sekali pun belum tentu...

Sewaktu di Rawang saya sempat juga hantar stok SHAKLEE untuk client saya di Batang Kali dan Kundang...Syukur alhamdulillah...Semoga ALLAH SWT membuka pintu rezeki seluas-luasnya dan memudahkan segala urusan saya dan keluarga...Insyaallah...

February 5, 2014

Kalau Nak Berjaya Jangan Toleh Belakang Lagi

Assalamualaikum...

Petang nie sebenarnya nak update entry lain...Tapi terpanggil pula nak buat entry nie...Biasa la...Bila ada something mesti nak share dalam blog kan...Blog nie saya anggap macam diary kehidupan saya...Hihihihi...

Saya sejak akhir-akhir nie selalu sangat dengar cas-cas negative kat telinga saya nie...Tapi seperti kebiasaan saya memang tak kan layan...Apatah lagi melawan...Saya tak nak sentap-sentap...Saya cuma nak suarakan yang saya rasa upset jer sebab yang berkata-kata nie pun bukannya budak-budak...Semuanya dah dewasa belaka...

Setiap kali orang mengata, saya akan tanamkan dalam-dalam di lubuk hati saya...Saya pendam apa yang orang cakap...Saya anggap semua tu dugaan dan cabaran untuk saya terus berjaya...Saya cuba sedaya upaya saya untuk mantapkan amalan rohani saya...Saya tahu saya juga insan yang lemah...Tapi dengan usaha saya mantapkan amalan rohani saya selalu berharap agar ALLAH SWT dengar rintihan saya...

Jadi saya memang tak kan toleh ke belakang lagi dah...Saya anggap kata-kata orang nie sebagai satu cabaran untuk saya terus berjaya...Terima kasih kerana dengan kata-kata itu saya lebih bersemangat untuk terus berjuang dan membantu insan-insan di sekeliling saya...Membantu keluarga dan juga memberikan kebahagiaan buat insan-insan yang saya sayang...