January 31, 2014

Master Celebration Nur Zahirah

Assalamualaikum dan salam ceria...

Ingat lagi tak tentang Mascel SHAKLEE yang saya nak ceritakan tempoh hari...Master Celebration nie untuk meraikan Master Nur Zahirah dan Master Hafizan Lutfi...Kali nie SHAKLEE buat kat Hotel Istana..

Saya, Mr. Hubby, Nur Qaleesya Arissa dan Nur Qhasrina Zahra gerak dari kampung lebih kurang kul 2.00 petang...Memang nak gerak lepas lunch dan solat zuhur...Kebetulan MIL masak lauk Gulai Ayam Kampung Masak Lemak Cili Api...Jadi wajib ler makan masakan MIL dulu baru leh kuar rumah...Hihihihihi...Nur Qistina Farzana tak ikut sebab joint sepupu dia gie Wet World Pedas...

Syukur alhamdulillah perjalanan dari kampung hingga ke KL lancar...Dari Seremban saya dah start on GPS sebab takut sesat plak kat KL nanti...Kitorang lalu highway LEKAS...Amek masa 2 jam lebih untuk reach Hotel Istana...Sampai jer Hotel Istana pun x amek masa sangat cari parking...

Sempat dengar ucapan Master Hafizan Lutfi dan yang paling teruja bila dapat dengar ucapan dan sharing dari Master Nur Zahirah...Kisah bagaimana dia mula berniaga secara offline dari kecil...Berniaga gula merah bersama adik beradiknya...Cerita dia mengayuh basikal keliling kampung untuk memastikan gula merah yang ada terjual...Rasa sebak bila dengar cerita dia di waktu dia nak letak jawatan kat PETRONAS...Bagaimana penerimaan keluarga dia dan keluarga mertua bila dia nak letak jawatan...Bergenang air mata saya...

Master Nur Zahirah tanya kat semua yang hadir...Siapa yang nak jadi MASTER...Haaaa...Waktu tu saya tanpa ragu-ragu terus laju angkat tangan...Ramai juga yang angkat tangan...Mr. Hubby pun excited bila gie Mascel SHAKLEE nie...Dia suruh saya fokus apa yang Master Nur Zahirah nak sharing...Rasa makin bersemangat sebab Mr. Hubby yang tersayang support dan izin saya untuk pergi lebih jauh dengan SHAKLEE...

Dan pada masa yang sama juga saya berkesempatan untuk hadiri sessi coaching setelah Mascel SHAKLEE selesai...Bukan senang nak dapat coaching dari insan-insan yang hebat...Jadi bila dapat peluang macam nie memang saya tak kan lepaskan peluang...Saya cedok ilmu banyak-banyak...Dan saya akan praktikkan untuk memastikan saya juga boleh berjaya seperti mereka yang telah berjaya...

 With Master Nur Zahirah dan Master Hafizan Lutfi...Kagum saya sebab dalam usia yang muda mereka berjaya bersama SHAKLEE...

With Nanny Ainul dan Mummy Anisah...Kedua-duanya mentor saya...Saya rasa lebih bersemangat bila dapat coaching dengan diorang berdua nie...

Saya dah nampak hala tuju saya dalam SHAKLEE nie...Insyaallah berkat usaha yang gigih dan amalan rohani yang konsisten saya yakin ALLAH SWT akan permudahkan jalan...Saya yakin saya boleh berjaya bersama SHAKLEE...

January 30, 2014

1st Birthday Nur Qhasrina Zahra

Assalamualaikum dan Salam Ceria

Syukur alhamdulillah anak bongsu kami dah berusia 1 tahun pada 12 Januari yang lepas...Saya dan Mr. Hubby dah rancang nak celebrate birthday Qhasrina pada 25 Januari 2014...Saya yang plan everything dan dapatkan green light dari Mr. Hubby...Hihihihih...Saya bab planning dan organize event2 nie memang suka bangat...Jadi tak ler fenin bila nak buat majlis kan...

Kebetulan nak buat birthday Qhasrina...Saya panggil sekali Pak Tih saya untuk bacakan Doa Selamat...Pak Tih kebetulan ada kenduri kat Kota Tinggi tapi akhirnya dapat juga sampai ke rumah saya lebih kurang jam 3.15 petang...

Hari tu saya masak makanan yang saya yakin boleh masak sendiri...Saya memang tak minta sesiapa tolong cuma kuih2 dan kek birthday jer yang saya order...Saya masih belum terror nak buat kuih nie...Padahal dulu waktu2 sekolah selalu jer tolong Ibu buat kuih...Apa daaaaaaa...Cepat benor lupa ilmu buat kuih nie...Saya yakin sangat saya boleh masak sorang-sorang sebab niat saya nak sedekah dan buat orang happy serta seronok bila datang rumah saya...

Syukur alhamdulillah menu MEE BANDUNG MUAR, MEEHOON SOTO, NUGGET AYAM, FRUIT COCKTAIL dan CANDY BUFFET dapat saya siapkan sebelum tetamu datang...Dalam minda saya dah set sebelum jam 2.00 petang saya dah siap masak dan saya nak bila tetamu datang saya dapat sambut diorang...Macam sebelum2 nie saya mesti kelam kabut tapi kali nie punya majlis semuanya berjalan lancar...Rasa seronok sangat...

Tetamu start makan jam 3.00 petang...Dan tetamu pertama kami jiran depan rumah...Abang Adam sekeluarga...Pagi tu waktu sibuk2 kemas...Abang Adam dah datang dulu...Siap sarapan kat rumah saya...Jadi hari tu 2 kali la Abang Adam datang makan kat rumah saya...Hihihihihi...

Meh layan gambar...

Pak Tih bagi ucapan aluan...

 My lovely cousin Farah & Kak Naza pakai baju hijau hari tu...Preggy mommy tak lama lagi bersalin...Tak sabar nak jumpa baby baru...Hihihihi...

 Birthday girl pun nak baca doa juga...

Dalam tadah tangan nak disuruhnya mama makan tangan dia...Hihihihih...





 Saya tempah rainbow cake untuk birthday cake Qhasrina...Sedap...

 Mama nak juga Qhasrina potong cake...Hihihihihih...

Yeaaaahhh...Saya dah setahun dah...

Semoga Nur Qhasrina Zahra menjadi anak yang solehah...Dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki...Berjaya dunia dan akhirat...Insyaallah ada rezeki lebih saya dan Mr. Hubby buat makan-makan lagi yer...

January 29, 2014

Kepentingan Pengambilan Supplement

Assalamualaikum dan salam ceria...

Sekarang nie dah macam-macam produk supplement yang muncul di Malaysia dan dunia...Tak perlu la saya senaraikan supplement yang lain-lain tu...Hihihihi...Sebab saya cuma stay pada SHAKLEE jer...

Sebelum mengenali SHAKLEE saya tak pernah pun ambil apa-apa supplement lain...Tak pernah nak amek Vitamin C atau Multivitamin ke...Sebab tu dulu saya selalu sangat bersin dan bila hidung tu gatal memang saya akan selalu gosok sampai rasa macam nak cabut jer hidung ni...Hahahahaha...Sungguh tragis di situ...

Sebelum menyertai SHAKLEE sebagai ahli, terlebih dahulu saya menjadikan diri saya sebagai bahan EKSPERIMEN...Kenapa saya jadikan diri saya sebagai bahan EKSPERIMEN? Tujuannya hanya satu...Saya nak tahu keberkesanan setiap produk SHAKLEE yang saya gunakan...Ternyata tidak sia-sia saya berhabis wang ringgit yang tak sampai pun RM200 waktu mula2 beli untuk alami sendiri kehebatan vitamin SHAKLEE ini...

Syukur alhamdulillah saya dah kurang bersin-bersin tak tentu pasal dan gatal hidung nie...Semuanya disebabkan pengambilan ALFALFA, VITA C dan B COMPLEX...Saya juga pastikan diri saya mengambil OMEGA GUARD dan GLA setiap hari untuk dapatkan kulit yang cantik dan tak kusam...

Selain daripada fokus untuk membaik pulih masalah bersin-bersin, gatal hidung, kulit yang sihat dan cantik, supplement SHAKLEE juga dapat membantu...

  •  Mencegah stress
  • Antioksidan sebagai penjaga sel dan mencegah kerosakan sel 
  • Menghapuskan radikal bebas dalam badan 
  • Memberikan tenaga yang optimum dan mencegah kelesuan 
  • Menjaga sistem saraf 
  • Mengawal hormon 
  • Memberi kerehatan dalam tubuh

 Jadi korang yang kat luar sana yang rasa letih, lesu dan tak bermaya...Tak perlulah nak ambil ubat-ubat lain yang ada kandungan sintetik tu...Cukupkan tubuh badan dengan vitamin dan mineral yang diperlukan...



Untuk tempahan hubungi 

LYNN HURAIZA 
013-7660226
SHAKLEE ID : 914534

January 28, 2014

Balik Kampung : 01/2014

Assalamualaikum...

Sorry ler lama x update...Sepatutnya citer balik kampung nie saya update minggu lepas...Tapi minggu lepas x sempat nak update ler...Saya duk focus untuk birthday party dan majlis doa selamat...Jadi hari nie saya amek masa sket untuk update citer pasal balik kampung nie yer...Kalau sudi baca la dan tinggalkan komen yer...Kita eratkan lagi ikatan ukhwah antara kita...

Sejak Nur Qistina Farzana dah sekolah nie...Masa untuk balik kampung memang kena rancang betul2...Tak leh main hentam gitu jer bila nak balik kampung...Kena ada cuti panjang sket baru seronok nak balik kampung...Kebetulan pertengahan bulan Januari ada cuti 3 hari...Jadi kitorang amek kesempatan balik Negeri Sembilan...

Setiap kali balik kampung juadah yang pasti akan dimasak oleh MIL saya adalah Gulai Lemak Cili Api Ayam Kampung...Pergggghhhh...Memang sedap dan saya memang takkan diet la sepanjang berada di kampung...Sebab kalau makan sket terasa sangat la rugi...Hihihihihi...Bukan selalu dapat balik kampung kan...Sebulan sekali pun belum pasti lagi...

Mr. Hubby memang ditugaskan untuk tangkap ayam kampung jadi FIL saya dah pesan suruh tangkap 2 ekor...Maka bermula la misi untuk menangkap ayam pada pagi Sabtu 18 Januari 2014...Untuk orang lelaki nie dah perkara biasa la tangkap-tangkap ayam nie...Lain ler kalau saya yang kena gie tangkap ayam...Dalam reban ayam tertutup pun belum tentu lagi saya berjaya tangkap ayam...Hahahahahaha...Penakut pun yer juga...Bukan takut apa...Risau jer kalau-kalau ayam tu patuk dan kejar balik saya...Hahahahahahaha...Gelak lagi...

   Lepas dah tangkap ayam, pagar reban kena la kunci balik...Kalau x nanti ayam habis kuar...

Bila dah dapat tangkap kena la ikat ayam tu...Kalau tak ayam tu lari ler menyelamatkan diri...Hihihihihi...

Ada budak bertuah nak bagi makan kat ayam yang dah kena ikat tu...Huhuhuhuhu...Tak der selera dah ayam tu nak makan sayang...

 Yang baby pun tak takut dengan ayam nie...Bukan main excited dia tengok ayam tu...


 Di cuit-cuit kaki ayam tu...Hehehehehe...

 
 Bila dah ikat ayam tu berani plak Qistina nak dekat...Tapi setakat pegang tali jer la...Hahahahahah...Qistina nie memang ada penakut sket...Ulat kelkatu pun pun dia leh takut...Aduyai...
 
 Yang Qaleesya tak habis-habis nak bagi ayam tu makan...Hahahahaha...Tensen ayam tu tengok dia...

 
 Bila dah puas tabur makanan ayam kat ayam yang tak berapa nak selera makan tu...Tiba2 dia menangis...Adoiiiii...Apesal la plak...Rupa-rupanya kaki dia luka sket...Haaaaaa...Mesti ayam tu gelak dalam hati kan...Siap cakap padan muka agaknya...Sebenarnya luka sket jer...Tapi Qaleesya kan Drama Queen...Kasi over acting la sket...Hihihihi...

 
Ni hasilnya...Kesian Qaleesya...

Jadi lepas jer ayam-ayam tu disembelih, FIL proses ayam tu dan MIL plak masak...Lunch hari Sabtu tu memang best...Saya dan Mr. Hubby makan dulu kat rumah baru la lepas tu gerak ke Hotel Istana untuk menghadiri MASCEL MASTER NUR ZAHIRAH...Yang citer tentang MASCEL tu saya citer kat next entry yer...

Okey...Itu aktiviti bila balik kampung yer...Kat bandar memang tak kan jumpa dan buat semua nie...Rasa bersyukur sangat sebab berpeluang rasai pengalaman gini...

January 22, 2014

Terima Kasih Buat Yang Prihatin

Assalamualaikum...

Seronoknya saya...Pagi-pagi nie dah dapat info...Ada yang prihatin dan alert dengan apa yang saya buat setiap hari...Syukur alhamdullilah...Bukan senang nak ada orang yang suka sibuk-sibuk dan busy body pasal kita nie...

Tiba-tiba teringat Ceramah Maulidur Rasul tempoh hari...Manusia nie kalau sibuk-sibuk nak amek tahu pasal diri kita nie...Sampai satu tahap memang akan dianggap BUSY BODY...Kalau duk cakap yang elok-elok tak per juga...Tapi duk kecoh yang bukan-bukan...Kita cakap A dia cerita Z...Dah menyimpang sungguh...

Tak per...Saya redha dengan apa yang diorang cakap pasal saya...Saya tak kan balas sebab saya nie bukan suka nak bercerita pasal hal orang lain...Hihihihihi...Semoga ada hikmah disebalik apa yang berlaku...Insyaallah...

January 20, 2014

Syukur Alhamdulillah

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah...
Saya masih diberi peluang untuk bernafas...
Saya masih diberi peluang untuk hidup bahagia bersama insan-insan yang saya sayangi...

Syukur alhamdulillah...
ALLAH beri peluang untuk saya berubah...
ALLAH beri peluang untuk saya bertaubat...
ALLAH beri peluang untuk saya bertahajud...
ALLAH beri peluang untuk saya dhuha...

Syukur alhamdulillah...
Mana boleh saya menidakkan rasa syukur ini...

January 15, 2014

Jalan Jalan : Taman Rama-Rama Melaka

Assalamualaikum dan salam ceria...

Hari nie saya nak sambung bercerita tentang short trip ke Melaka Disember 2013 yang lepas...Memang dah basi citer nie tapi tetap gak nak tepek kat blog nie...Hihihihihi...Jangan marah yer...Layankan jer la saya nak bebel nie...

 Lepas jer anak-anak bersuka ria mandi manda kat Bayou Lagoon Park Resort, kitorang terus check out...Dalam kul 12.00 tengahari dah check out dan terus menuju ke Restoran Kari Kepala Ikan kat Bukit Katil...Lepas makan Mr. Hubby tanya nak berjalan ke mana? Saya cadangkan ke Bandar Hilir...Mana tahu leh juga bawa anak-anak naik beca ke...Tapi tiba jer kat Bandar Hilir...Harapan nak naik beca hancur berkecai sebab nak cari parking pun tak jumpa...Adoooiii la...Pack giler Melaka time cuti-cuti nie...

Jadi saya sarankan ke Taman Rama-Rama Melaka...Sebab kitorang dah pernah pergi Zoo Melaka dan Taman Buaya Melaka...Jadi kali nie kita ke Taman Rama-Rama Melaka...

Ni gambar last patutnya...Tapi tepek yang first sekali sebab kat pintu masuk...Hihihi...

 
First time bawa anak-anak gie tengok rama-rama...Jadi bukan anak-anak jer yang teruja...Mak bapak pun over juga...Hahahahahaha...


 Pihak Taman Rama-Rama Melaka bagi peluang kat anak-anak lepaskan rama-rama...Tapi rama-rama nie jinak...Tak mau dia kuar dari kotak putih tu...

  
Jinak kan rama-rama nie...Nur Qhasrina Zahra memang berkenan habis...Nak dipegangnya rama-rama tu...

Selain daripada rama-rama ada juga binatang-binatang seperti Iguana, Burung, Burung Unta, Buaya, Ular...Tapi tak ler amek gambar binatang-binatang tu...Hihihihi...


Ikan koi memang cantik-cantik kat Taman Rama-Rama nie...Suka tengok ikan yang ada nie...Kalau la dapat rumah sebijik nak saya buat kolam ikan macam nie...Boleh dapat ketenangan bila duk ralit perhatikan ikan-ikan nie...



Anak-anak yang tengah seronok berposing sekarang nie...Seronok bila budak-budak nie sporting nak amek gambar...Mama cayang korang...Muahhhhhssss...

Owh yer...

Perbelanjaan sepanjang program 2 hari 1 malam hanya RM300 sahaja termasuk hotel, minyak, tiket masuk ke Taman Rama-Rama dan tiket tol...Walaupun sekejap tapi berbaloi bila tengok anak-anak happy...Insyaallah ada rezeki nak bawa anak-anak gie berjalan lagi...

January 8, 2014

Apa Yang Best kat Bayou Lagoon Park Resort?

Assalamualaikum...

Nak sambung entry semalam...Untuk yang tak tahu apa yang best kat Bayou Lagoon Park Resort...Boleh refer entry nie...Hehehehehe...

Okey...Dah tentu la yang best kat situ Water Park diorang...Best di kaca mata anak-anak yer...Untuk mak bapak ala-ala suam-suam kuku jer...Hihihihi...Tak kan la kita yang mak bapak nie beria bebenor nak mandi manda kat Water Park tu kan...Kawal-kawal ler perangai tu sket...Buat malu jer kat orang lain...

 Kat sini ada slide...Best tengok orang naik slide tu...Tapi saya memang x berani...Sebab saya x pandai berenang...Walaupun cetek saya memang x berani...Hohohohoho...Jadi x merasa ler nak try main slide tu...Nur Qistina Farzana jer yang naik...Mr. Hubby pun tak naik juga...Tak tahu ler apesal...Hahahahaha...Takut juga kot...

Mr Hubby amek gambar scene situ jer...Ada satu park lagi...Pun ada slide juga...Macam ular melingkar gitu...Hahahahaha...Yang itu Nur Qistina Farzana tak berani try...Tapi air kat belah situ suam sket...Best...



 Sempat posing budak-budak nie...Hihihihih...

Nak tengok aksi seksi?

Haaaaaaaaa....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Seksi tak saya? Budak debab nie...

Hihihihihihi...

January 7, 2014

Dapat Offer Special

Assalamualaikum...

Cerita nie memang dah basi...Cerita tahun lepas...Hihihihihi...Sorry la yer...Lambat update...Bulan Disember 2013 punya program tahun 2014 baru nak update...

Saya pada bulan Disember lepas memang x bawa anak-anak berjalan pun...Kebetulan keluarga saya dan keluarga Mr. Hubby datang bercuti di JB...Jadi kitorang decide untuk berada dan bercuti dalam Johor jer...Tapi bila bercuti di dalam Johor nie biasa-biasa jer la aktivitinya...Gie Hello Kitty Town, gie Zoo Johor, gie JPO (konon nak soping tapi cancel)...Anak dara saya yang no 2 tu asyik menyebut nak gie mandi kolam...Jadi target saya dan Mr. Hubby nak bawa gie mandi kat Wet World Batu Pahat pada cuti 25 Disember...

Tapi tengahari 24 Disember tu saya dapat satu offer baeeeekkk punya...Hihihihih...Macam tahu-tahu jer saya dan Mr. Hubby nak bawa anak gie mandi kolam...Ada sorang abang angkat saya offer bilik kat Bayou Lagoon Resort, Melaka...Kitorang memang tak pernah jejak kaki kat Bayou Lagoon Resort tu...Mula-mula macam tak mau accept sebab hari tu saya dan Mr. Hubby kerja...Macam terkejar-kejar plak nak ke Melaka petang tu...Tapi bila kenangkan permintaan anak, akhirnya kami setuju juga...

Gerak dari JB lepas solat Maghrib...Kononnya nak gie makan kat Umbai atau Sg Duyung...Tapi perut dah lapar sangat...Kitorang terus singgah RnR Machap dan terus dinner...Anak-anak lepas makan terus tidur kekenyangan dalam kereta...Kami sampai di Bayou Lagoon Resort tepat jam 11 malam...Jadi aktiviti malam tu tidur jer la kan...Hihihihi...


Dapat bilik Studio...Besar juga...Kalau nak masuk 2 family pun boleh...Tapi bawak toto extra la...Hihihihi...

 Memang request minta 2 katil single...Sebab bila gabungkan 2 katil single nie lebih besar dari 1 katil Queen tu...

Ni yang syok...Ada jacuzzi kat dalam Studio Room nie...Anak-anak ler yang seronok...Lum gie park diorang dah berendam dulu kat dalam Jacuzzi nie...Hihihihi...Layanzzzz...

Esok sambung entry nie yer...Hahahaha...Nak solat Asar dulu...Then nak gie SHAKLEE JB...Ada order masuk...Take care...

January 6, 2014

New Year! New Resolution! New Target!

Asalamualaikum...

Maaf sebab terlewat nak wish Selamat Tahun Baru 2014 untuk semua...Hihihihihi...Awal tahun 2014 nie saya dan Mr. Hubby sibuk uruskan anak...Nur Qistina Farzana dah masuk Darjah 1 pada 1 Januari 2014 yang lepas...Jadi hari nie baru saya masuk kerja...Jadi tatap la entry pertama saya untuk tahun 2014 nie yer...

 Tahun 2013 sangat manis untuk saya kenang...Mendapat 3 ahli keluarga baru...Kelahiran Nur Qhasrina Zahra pada 12 Januari 2013 disyukuri dengan penuh rahmat...Tak sangka boleh dapat anak ketiga secepat ini almaklumlah Nur Qaleesya Arissa belum pun 2 tahun lagi waktu tu...Hihihihihihi...

Bulan Mac 2013 saya menerima adik ipar...Dan terima sorang lagi adik ipar pada November 2013...Bertambah besar keluarga kami...Yeaaaahhhh...Dan sepanjang tahun 2013 banyak juga ler RM yang habis...Hihihihihi...Takkan adik-adik kawen tak menyumbang apa-apa...Betul tak?  Tak per...Itu rezeki adik-adik...Insyaallah berkat dari memberi, ALLAH SWT balas yang lebih pada tahun 2014 nie...

Tahun 2014 nie sejujurnya saya mempunyai target yang tinggi dalam hidup saya...Target untuk berjaya dalam karier di Lembaga Pertubuhan Peladang, SHAKLEE dan Triple Q Chocolate Fountain...Saya sayangkan ketiga-tiga punca rezeki saya nie...Saya juga berhasrat setiap hasil rezeki dari ketiga-tiga sumber rezeki saya nie saya nak zakat dan sedekahkan kepada yang memerlukan...

Saya enjoy dalam semua kerja yang saya laksanakan...Rasa gembira sebab saya dikelilingi insan-insan yang hebat di LEMBAGA PERTUBUHAN PELADANG JOHOR, Group JUTAWAN dan Group EMPIRE JUTAWAN...Banyak yang saya pelajari sepanjang tahun 2013 ni...Tak ternilai harganya...

Semoga tahun 2014 ini saya lebih terus success supaya saya dapat membantu insan-insan yang saya sayang dan memerlukan di luar sana...Saya cabar diri sendiri untuk keluar dari zon selesa...Semoga ALLAH SWT permudahkan segala langkah dan tindakan yang saya ambil...Insyaallah...