December 10, 2014

Perut Mengeras @ 32 Minggu Kehamilan

 Assalamualaikum 

Malam tadi Kak Yong tak boleh tidur...Pusing kiri x kena...Pusing kanan x kena...Tidur terlentang pun tak kena...Semuanya gara-gara batuk...Aduhai...Kak Yong dah susah hati...Sebab kalau batuk nie melarat takut berulang jer ke klinik nanti...Kak Yong ingat lagi time pregnantkan Nur Qhasrina Zahra...Kak Yong batuk di saat tengah sarat preggy...Sudahnya kena neb...Bila dah neb baru la lega dan boleh bernafas...

Malam tadi Kak Yong paksa juga diri tidur...Tapi kul 3 lebih dah terjaga...Perut mengeras...Macam contraction gitu...Terus bangkit Solat Tahajud...Selalunya Kak Yong bila dah Solat Tahajud nie memang tak kan sambung tidur balik...Tapi disebabkan perut asyik mengeras jer, Mr Hubby suruh Kak Yong baring semula...

Bila baring semula dapat la terlena sekejap...Syukur sangat-sangat...Nikmat tidur tu dapat juga Kak Yong rasa...Pagi tadi Kak Yong pergi Pakar Perbidanan Khor dan Loh...Jumpa Dr Ong...Dr cakap mujur mengeras setempat jer...Dan dia cakap itu bukan tanda-tanda nak bersalin...Hasil dari check up dengan Dr Ong pagi tadi...Perut tu mengeras disebabkan Kak Yong tengah batuk sekarang nie dan memang normal perut akan mengeras bila dah masuk Trimester Ke Tiga nie...

Owh yer...Berat baby dah 2.2 kg...Dr cakap juga ada potensi bersalin awal macam anak-anak yang lain...Time tu kitorang dah pandang sesama sendiri...Persiapan untuk baby baru 10% jer...Kitorang baru beli 4 pasang baju baby...Pergh...Bulan depan dah due date...OMG...Memang kena terjah mall nie cari kelengkapan baby dan Kak Yong untuk berpantang nanti...

Sedikit info yang Kak Yong dapat dari hasil google...

Braxton Hicks Contraction : 

Perut mengeras, atau Braxton Hicks Contraction ini adalah perkara biasa yang akan berlaku kepada Ibu Mengandung terutamanya bila usia kandungan masuk ke Trimester ke-3...Tapi perlu di kenal pasti sama ada contraction biasa atau contraction hendak bersalin...Dr cakap yang Kak Yong alami sekarang nie contraction biasa...

Antara tips yang Kak Yong dapat :


KakYong rasa kasut yang Kak Yong pakai sekarang nie tak ler flat sangat...Kena cari kasut lain nie...

Bantal nak kena sediakan juga nie sebab kat office memang Kak Yong jarang bergerak...Memang duk sajer buat kerja kat depan komputer nie haaaa...

Malam tadi memang Kak Yong tidur sebelah kanan...Kena ubah posisi tidur...Harap harap okey ler bila tidur sebelah kiri nie...

Salah rupanya posisi tidur gini...Kak Yong dah masuk anak 4 baru ler tahu...Sabar jer la...

 Selain itu, kawan satu office Kak Yong cakap suruh usap perut tu time mengeras...Cakap elok elok dengan baby...Pujuk baby supaya duk diam diam dalam perut...Hihihihi...Dr ada bagi ubat batuk...Tapi kalau boleh Kak Yong nak elakkan dari makan ubat batuk nie...Jadi Kak Yong akan minum madu + limau malam nie...Mudah-mudahan batuk Kak Yong akan beransur pulih...

5 comments:

lieyalatif said...

tu la kan kak...bile dah sarat mmg tdo kiter terganggu...takpe kak besar ganjaran pahala tu...

SYANI said...

Memang seksa kalau batuk waktu peknen.. Rasa nak terberanak & pecah perut dibuatnya.

Apa pun take care ye... Jangan lupa makan ubat

Lynn Hamzah said...

lieyalatif : gitu la lieya...doa yang baik baik jer nie...

Lynn Hamzah said...

SYANI : itu la pasal...tq kak...

Emy Omar said...

Bila perut makin besar makin kurang selesa bila waktu tidur kan.Semoga dipermudahkan segalanya ye hingga tarikh kelahiran nanti.Take care Lynn