December 23, 2014

Buah Delima Boleh Cantikkan Kulit

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)

Semalam saya dah makan dah buah delima nie...Kalau semalam beli dan bawak balik rumah makan dengan anak-anak syurga...Hari ni beli sebiji jer untuk buat kudapan di office...Sambil buah kerja...Sambil tu la mengunyah buah delima nie...Hihihihih...Memang sedap...


Sekarang nie memang musim agaknya...Kat mana mana pun ada jer yang menjual buah delima nie...Jadi saya yang tengah sarat mengandung nie memang tak kan lepaskan peluang la makan buah delima nie...Buah delima ni kan banyak khasiatnya...Salah satunya untuk mencantikkan kulit...Tapi bukan setakat nak mencantikkan kulit jer...Meh saya share sket antara khasiat buah delima nie dengan semua pembaca blog nie yer...

Khasiat Buah Delima 
  •  Membaikpulih fungsi hati dan limpa
  • Mencuci buah pinggang dan salur kencing 
  • Membantu penghadaman 
  • Membuang lemak-lemak berlebihan 
  • Menambah tenaga 
  • Mengelakkan alahan untuk wanita mengandung 
  • Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause 
  • Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah 
  • Merawat atau membaikpulih sakit kencing manis 
  • Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga batin 
  • Mencantikkan kulit 
  • Mengurangkan pengumpulan lemak di dinding pembuluh darah 
  • Mengelakkan dari salur darah tersumbat dan mengeras yang menjadi punca penyakit jantung
  • Mengurangkan tekanan darah sebanyak 5% di kalangan pesakit tekanan darah tinggi

Haaaa...Betul tak cakap saya...Banyak kan khasiat buah delima nie...Jadi tengah musim buah delima nie yuk la kita gie memborong buah delima nie...Bila bercerita tentang mencantikkan kulit nie...Dah kena sangat la dengan promo bulan Disember nie kan...Promo Vita E dan Vita C Shaklee yang memang khas untuk kecantikan wanita...Hihihihi...


Nak order Vita E dan Vita C Shaklee...Meh contact saya meh...

LYNN HURAIZA 0137660226

12 comments:

Kakzakie said...

Kakak selalu beli delima fresh ni di KipMart Tampoi Lynn.. kadang yg jenis isi maroon tu kadang yg macam dlm gambar Lynn ni. Yg ini jenis kulit tipis senang kopek. Kalau yg maroon tu tebal kulitnya dan besar.

Lynn Hamzah said...

Kakzakie : buah delima nie sedap kan kak...bagus untuk kesihatan...bagus untuk kulit juga...

Ujie said...

pernah beli yg kulit merah cantik, tapi dlm buruk. Beli yg kulit pucat, dalam elok sedap je. dpt tips kat situ..hehee

Daddy Ziyyad said...

Mmg terlalu banyak khasiat buah delima ni...cuma kadangkala susah nak cari..mmg selalu simpan stok jus delima kat rumah...utk awak yg pregnant, mmg elok amalkan :)

Lynn Hamzah said...

Ujie : owh yer ker...selalu memang beli kulit yg kuning jer...manis isi dalamnya...

Lynn Hamzah said...

Daddy Ziyyad : yer betul tu...prefer makan yang ori mcm nie...best...

Mayang ABDUL RAZAK said...

salam kenal juga.. akak selalu makan buah ni masa peknen.. tapi sekarang masih teruskan dengan pati jus delima gulsan... byk kebaikannya buah ni..

Fiza Rahman said...

Memang sedap buah delima ni. Masa pregnant anak kedua dok mengidam buah delima. Time tu memang susah nak dapat. Tapi bila dapat seronok bukan main lagi ☺

nurbijen said...

Anak2 saya pun suka sgt buah delima ni.... Kalau beli kena banyak takut berebut..

eMMe said...

sdap buah delima kalo dapat yg manis.. mmg masuk ke mulut byk2, heee.. hurm...juicy je.. kan... sdap nye la...

Iryns Ahmad said...

ye btl tu kak..fyi,buah delima dari india lg superb rasa dia kak..tp sebiji rm6..cold storage salu de jual hihi..sharing :)

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat bermanfaat.. Menarik sekali!

Tip Kecantikan Semulajadi