November 23, 2014

Nikmat Yang Perlu Disyukuri

Kak Yong memang seseorang yang sangat-sangat mementingkan masa yang berkualiti dengan keluarga...Kalau diberi pilihan sama ada kawan atau pun keluarga...Memang Kak Yong akan pilih keluarga dulu...Mungkin disebabkan kitorang sekeluarga duk berjauhan daripada keluarga jadi bila dapat balik kampung memang kitorang akan spend masa dengan sebaik-baiknya...

Rentetan daripada entry Surprise Untuk Ibu, kitorang adik beradik plan another surprise untuk ibu kesayangan kitorang...Hihihihi...Ayah pun tetap dapat tempiasnya juga...Hahahahaha...Seronok sangat plan menjadi...Syukur alhamdulillah...Bila kita ikhlas nak membahagiakan kedua ibu bapa insyaallah ALLAH SWT akan permudahkan segalanya...

Kitorang awal-awal dah plan nak gi picnic...Seriously Kak Yong sebenarnya dah bertahun tak jejak kaki kat waterfall dan buat aktiviti picnic nie...Jadi untuk meriahkan lagi celebration birthday ibu yang tersayang, kitorang masing-masing spend duit untuk merealisasikan program yang simple tapi bermakna nie...Syukur alhamdulillah bonus Shaklee yang Kak Yong dapat pertengahan bulan November telah dapat digunakan dengan sebaiknya untuk program nie...

Kak Yong sempat sopink barang dapur untuk rumah ibu dan ayah Jumaat lepas kat Tesco Rawang...

Kitorang bukan pergi jauh pun picnic kali nie...Perjalanan amek masa 30 minit jer jaraknya dari rumah...Kitorang gie picnic kat Air Terjun Serendah...Pagi pagi dalam kul 8.30 tu adik Kak Yong yang no2 tu dah gie dulu Air Terjun Serendah nie...Pergi cop tempat...Kitorang pilih yang dekat dengan Surau...


Bila dia wassap gambar sungai nie, rasa kagum sangat dengan hasil ciptaan ALLAH SWT...Tak sabar rasanya nak jejak kaki kat sana...

 Ini semua muka tak mandi pagi...Excited sungguh nak pergi picnic...Terutama sekali Nur Qistina Farzana tu la...

 Dalam Estima Atuk Ayah dia sempat plak nak main-main dengan Acu Syamim dia...

Fine, Kak Yong mandi dulu okey kat rumah...Sebab Kak Yong nak solat Dhuha sebelum berjimba dengan family...

Sampai jer kat tapak picnic memang tak ramai lagi orang yang ada...Parking lot kosong jer...Memang seronok arr...Nyaman betul suasana kat Air Terjun Serendah nie...

 Nur Qhasrina Zahra dan Nur Qaleesya Arissa baru trim rambut yer...Makin comey KAk Yong tengok...Hihihih...

 Mr Hubby tinjau kawasan...Tak dan nak sarapan apa...Terus turun sungai...Teruja yer...Hahahaha...

Budak nie pun sama excited jugak...Ishhhh...Tak boleh jadi nie...Kak Yong pun nak juga...

 Sebahagian bekal untuk picnic kitorang hari tu...

Kitorang memang plan nak buat BBQ...Ayah Kak Yong suruh bakar ayam guna dapur kecik dan pemanggang ajaib jer...Jadi berangkatlah semua barang-barang tu...

 Kak Yong terus la mulakan misi memasak ayam...Konon konon macam senang la kan sebab tak berasap bagai...Cukup sekali masak...Dapur tu meletup...Hahahahahaha...Scary betul...Mujur la tak der apa apa terjadi...

 Its okey...Its okey...Jangan gelabah yer mama...Meh Qhasrina bagi solution...

Sudahnya ayah Kak Yong kuar ke Serendah pergi cari jaring dan arang...Silap kitorang juga sebab tak der plan B...Mujur la Air Terjun Serendah tu tak jauh sangat dari pekan Serendah...

Sementara tunggu jaring dan arang sampai...Kita sarapan dulu apa yang ada...

 Adik Kak Yong gigih hidupkan api dulu...Nanti tinggal nak tambah arang jer...

 Yang lain duk nikmati keindahan alam ciptaan ALLAH SWT...Cool jer si kecik Kak Yong tu...Dengan tak berbaju...

 Sket pun tak gigil yer dik...Hihihihi...Kak Yong perhati jer dari atas...

 Sudahnya jaring pun tak ada...Ayah Kak Yong beli dapur terus...Hahahaha...Jadi dengan dapur kecit tu kitorang bakar ler segala ayam, sosej dan jagung yang ada...

 Kak Yong pun duk tolong sama...Tak kan nak biar jer kan...Hihihihi...

Antara menu yang dibakar...Memang best...

Program nie family mak cik Kak Yong pun joint juga...Mak cik Kak Yong bawa nasi lemak, sambal sotong dan nasi goreng cina...Memang best ler...Sambal Sotong tu walaupun pedas tapi tetap mantopppp...

 Disebabkan time makan...Maka diorang main kat sungai jer...Adik Kak Yong siap sponsor mainan tembak tembak tu...Tapi dia tak bagi bawak balik tau...Dia kata tu simpan...Nanti boleh picnic lagi...Jadi tak payah ler beli lagi...Hihihihi...

 Ibu Kak Yong jadi pemerhati jer...Nak kena jaga budak kecik tu...Hihihi...Tu cucu kepada besan Ibu dan Ayah Kak Yong...

Memang syok tengok diorang mandi kat sungai nie...Kak Yong teringggginnnnn juga...

Haaaa... Ini lah acara kemuncak...Masa untuk memotong kek...Yang ni adik Kak Yong yang kerja Secret Recipes tu sponsor...Chocolate Indulgence...Kegemaran kitorang sekeluarga...

Memang seronok sangat bila dapat spend masa dengan family macam nie...Hati rasa riang dan tenang jer bila insan-insan yang kita sayangi nie ada depan mata...Insyaallah ada peluang nak pergi lagi picnic macam nie...Tak perlu nak plan beria sangat...Betul tak? Tetap juga menjadi...Insyaallah...

1 comment:

Nur Inani said...

tak pernah sampai lagi serendah. nampak nyaman je suasana dekat situ :)