November 17, 2014

Homemade Pizza

Assalamualaikum 

Jumaat lepas Kak Yong buat pizza tau...Hihihihi...First time Kak Yong buat nie...Nervous pun ada sebab tak pernah buat sebelum nie...KAlau tak jadi sah-sah ler kena kutuk dengan Mr Hubby...Haru nanti...Hahahahaha...Tapi Kak Yong tak takut arr kalau kena kutuk pun...Tak jadi, Kak Yong buat lagi...Practice make perfect right...Betul tak semua...

Meh Kak Yong share cara nak buat Homemade Pizza nie yer...

Mula-mula korang masukkan Yis kat dalam cawan...Satu peket Yis Mauripan tu yer...Korang campurkan sekali 1 sudu kecil gula pasir halus...Korang biarkan seketika yis tu...


Dah tu korang gie sediakan tepung pula...Kak Yong guna tepung gandum biasa jer...500 gram tepung gandum korang masukkan dalam bekas yang senang nak diuli...

 500 gram tepung gandum dan 1 sudu kecil garam korang campurkan sekali...

 Campurkan dengan 2 sudu kecil minyak sayuran...Kak Yong guna minyak Canola...Korang masukkan yis tadi dan uli tepung tu...Bila dah sudah diuli...Korang amek satu bekas lain dan oleskan minyak sket kat sekitar bekas tu...

Then korang masukkan adunan yang dah diuli tu tadi...Korang tutup bekas tu dan biarkan dalam setengah jam...Dalam masa setengah jam tu korang boleh prepare bahan bahan untuk topping plak...

 Kak Yong tutup guna pinggan jer...Ada yang guna tuala lembap...Ikut korang la yer...Yang penting mesti bertutup dan biarkan selama setengah jam...

Kak Yong bajet nak buat 2 jenis pizza...Satu ayam dan satu lagi daging...Yang ayam tu untuk anak-anak...Kak Yong guna sosej Ayamas jer...Yang daging untuk Kak Yong dan Mr Hubby...Letak capsicum sekali...Baru best...Kak Yong gunakan sos prego tradisional jer...Dah tu untuk cheese Kak Yong gunakan mozarella cheese...

 Tepung yang Kak Yong biarkan selama setengah jam tu dah naik dah...Memang mantap ler...Kak Yong bahagikan kepada 3...

 Disebabkan baru first time buat pizza...Maka Kak Yong mengaku Kak Yong tak der pun pan untuk pizza...Jadi Kak Yong guna jer tudung periuk...Kak Yong tepekkan adunan tadi tu kat atas tudung periuk nie...Dan picit picit sket supaya anging dalam tepung tu kuar... Dah tu Kak Yong tabur la segala bahan bahan topping tadi...

Yang ni Pizza Ayam untuk anak-anak...

 Yang nie plak Pizza Daging untuk Kak Yong dan Mr Hubby...

Sambil sambil tabur bahan-bahan tu...Kak Yong dah panaskan oven dulu...Suhu 180 darjah celcius...Macam biasa...Panaskan dalam 15 - 20 minit gitu ler...

Bila dah ready Kak Yong masukkan pizza pizza tu untuk dibakar...Kak Yong bakar lebih kurang 25 - 30 minit...Korang boleh adjust yer...Kak Yong memang nak cheese tu garing...Jadi biarkan lama sket...Hehehehe...Time pizza tu kat dalam oven, anak-anak dah sibuk nak makan...Alahai...Kesian plak Kak Yong tenggokkan...Bila dah berbunyi jer oven tanda pizza dah masak...Berlari ler anak-anak terutama sekali Nur Qistina Farzana...

Jangan tak percaya dia sorang makan 3 slice pizza ayam tu...Memang hebat anak dara sorang nie...Bersemangat sungguh dia makan dan Kak Yong yang tukang masak nie lagi ler rasa bersemangat sebab Mr Hubby dan anak-anak puji kata sedap...Bangga betul Kak Yong sebab percubaan kali pertama menjadi...Syok syok...Boleh buat lagi nie...Hihihihi...

Nak tengok rupa pizza Kak Yong...Meh scroll meh...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 Pizza Ayam

Pizza Daging

Okey...Dah tertunai janji nak update citer pasal Homemade Pizza nie...Korang leh la cuba buat yer nanti...Memang senang jer buat pizza nie...Tapi kalau korang malas...Memang satu apa pun tak jadi...Korang gie order jer Pizza Hut atau Dominos nanti...Hihihihi...

25 comments:

Ena said...

heheh..

statement last tu terkena kat kita ni hah!
pasai apa? yer kita ngaku kita malas nagk nguli tepung.. kikiki

Falsya said...

Penah nak try buat tp bile pikir kene uli2 tepung la terus cancel sbb falsya failedddd bab2 tuh..heheh

Lynn Hamzah said...

Ena : hahahah...sorry yer ena...tak der niat pun buat ena terasa okey...

Lynn Hamzah said...

Falsya : senang jer falsya...cuba la dulu...Insyaallah jadi...

SYANI said...

Puas hati dapat buat sendiri kan

Kakzakie said...

Memang buat sendiri muai tapi nak senang apa lagi malas betullah kata Lynn order dgn pizza/domino aje hihi...

Lynn Hamzah said...

SYANI : memang puas hati sangat...

Lynn Hamzah said...

Kakzakie : hihihih...kan kak...itu la yang paling senang...

Aisya A. said...

alamak ni yg nak buat jugakk. hehe

Lynn Hamzah said...

Aisya A : haaaa...buat buat...jangan tak buat...

Allene said...

tu dia.. berbaloi2 buat sendiri kan lynn.

Lynn Hamzah said...

Allene : memang berbaloi sangat-sangat...

LYAfrina said...

xdelah susah mana kan..tp lya x pernah cuba lagi buat mde2 macam ni melainkan lauk pauk.. nk kena tgu masuk rmh baru..biar ada lg semangat nak mencuba.. hehe

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

wahwah..rajinnya kak yong sorang ni buat piza yek..kagum3x..hahaha.nway, mmg nmpa mantopp piza2 tu esp yg piza daging..tgk gmbar dah tau sedappp..hihi

rostina76 said...

cayala!!!!!!kalah pizzahut

Lynn Hamzah said...

LYAfrina : wahhh...dah nak masuk rumah baru yer lya...harus cuba tau nanti...

Lynn Hamzah said...

Lily : hahahaha...tq...tq...kembang vontot kak yong kena puji...

Lynn Hamzah said...

rostina76 : hahaha...x der maknanya kak...biasa-biasa jer...

Myra Jay said...

Puas makan bila buat sendiri ni kan especially kalau anak2 suka..

Senang sebab boleh letak isi sesuka hati :D

Sidratul Muntaha said...

oh my

droolingnya
kami selaufailed buat crust dia
still cari resepi yg betul2 sedap mcm pizza margherita napel tu or new york crust pizza

Pink Mama said...

Wah boleh akak tiru resepi ni =)

Jueliza Jamani said...

sedapnya kak.. salam perkenalan.. jue dah follow akak

Bunda a.k.a KN said...

Assalam Lynn...

memang bagus kalau rajin buat doh tu sendirikan...tapi bunda hanya beli jer roti pita kat supermarket tu pastu buat topping sendiri , bakar..

terima kasih sudi keteratak bunda dan follow bunda...

Niesa said...

ingtkan dlm cawan tu apa td..yis rupanya..hihi..terliur tgk homemade pizza tu...

hainom OKje said...

Senang sangat yeh LH....macam buat donut jer adunan tu....Nnatilah nak try jugak buat sendiri hihi