October 28, 2014

My First Pavlova

Assalamualaikum 

Ketinggalan kan Kak Yong...Orang lain dah berkurun dah buat pavlova nie...Kak Yong plak baru ler terkedek-kedek kuarkan mixer dan oven nak buat pavlova...Hahahahaha...Sebenarnya Kak Yong kalau nak makan pavlova nie minta jer adik Kak Yong buat...Tapi bila balik Rawang jer la baru boleh minta dia buat...Nie bila Kak Yong kat JB harus la buat sendiri bila nak makan...

Kebetulan FIL Kak Yong suka makan pavlova nie...Jadi Kak Yong terus masuk dapur seawal pagi Jumaat lepas nak buatkan pavlova untuk FIL Kak Yong...Family in law Kak Yong semuanya datang JB weekend lepas...Jadi bila buat pavlova nie dapat ler diorang semua merasa pavlova hasil air tangan Kak Yong...Bila dah buat pavlova nie baru ler Kak Yong tahu yang sebenarnya cara nak buatnya sungguh la senang...Cehhhh...Berlagak la plak kan...Hahahaha...

Harus ler Kak Yong buat satu entry khas sebab ini kali pertama Kak Yong buat sendiri pavlova nie...Dan untuk percubaan kali pertama Kak Yong tak ler menaruh harapan yang tinggi sangat pavlova Kak Yong tu jadi dengan cemerlangnya...Syukur alhamdulillah...Hasil usaha lebih kurang 2 jam setengah...Akhirnya berhasil juga My First Pavlova...Kak Yong excited sungguh nie...


Bahan-Bahan

4 biji telur gred A (guna yang putih jer)
3/4 cawan gula kastor (Kak Yong blend kering gula biasa tu jer)
1 sudu kecil cuka makan 
1/2 sudu kecil esen vanilla 
1/2 sudu besar tepung jagung 

Cara-cara
  1. Asingkan telur putih dan telur kuning...Make sure jangan bercampur sedikit pun...
  2. Putar telur putih guna mixer dengan kelajuan sederhana...Then boleh teruskan sehingga putih telur tu kembang...
  3. Masukkan 3/4 cawan gula kastor tu secara berperingkat...
  4. Masukkan 1/2 sudu kecil esen vanilla...Putar lagi...
  5. Putar sehingga betul betul kental...Kental maksudnya bila korang angkat besi mixer tu, adunan tu tak jatuh...
  6. Bila dah kental, masukkan 1/2 sudu besar tepung jagung...Putar lagi...
  7. Masukkan 1 sudu kecil cuka makan...Kacau guna senduk atau spatula...
 Berangan nak tolong Kak Yong...Tolong posing jer la yer Nur Qaleesya Arissa...

Bila dah siap adunan tu...Korang masukkan la dalam cup...

 Kak Yong prefer buat dalam cup macam nie...Senang nanti orang nak makan...Tapi percubaan kali pertama nie Kak Yong dapat 15 cup jer...Itupun pavlova tak tebal sangat...Next time kalau nak dapat lebih pavlova tu, kena beli cup yang kecik sket...

Sementara tu, korang panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius selama 15 minit...Then baru korang masukkan adunan selama 40 - 50 minit...Korang pastikan bahagian luar dah garing dan bahagian dalam dah masak...Jadi bila dah selesai jer bakar tu, korang biarkan dulu pavlova tu dalam oven tu selama 20 minit...Jangan lupa buka pintu oven tu yer...

 Bahan untuk topping

Ready to Whip Topping (Kak Yong beli brand Value Pride)
Buah-buahan (Anggur dan Kiwi)

Cara-cara
  1. Putar Ready to Whip Topping tu dengan kelajuan sederhana ke tinggi...Putar sehingga kental...
  2. Potong buah-buahan ikut kreativiti korang
  3. Tepek cream ke atas pavlova yang dah sejuk tadi...
  4. Then deco pavlova korang guna buah-buahan mengikut cita rasa korang sendiri...

 
Tadaaaaa...Ni hasil pertama pavlova Kak Yong...Tak ler kreatif sangat...Dan macam spoil sebab tak der strawberry...Tak per...Tak per...Insyaallah weekend nie Kak Yong nak buat lagi...

14 comments:

eynda said...

Nampak macam mudah je nak buat pavlova ni... eynda pun tak pernah buat... tahniah dah pandai buat ;-)

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

aloh2 comel2 pavlova

Rizziela said...

bestnya...lama xbuat

mimie said...

kita pernah buat lama dulu...masa mula2 femes pavlova nie...tu jerlah sekalinya...huhu ngk blik gbr nie mcm nak kena buat blk nmpknye...klu nak beli kat kedai cam mahai bebenorkan...huhu

Lynn Hamzah said...

eynda : haah...memang mudah bila dah cuba buat...tq eynda...

Lynn Hamzah said...

MRS K : hihihih...tq tq...minggu nie nak buat lagi...

Lynn Hamzah said...

Rizziela : jom ler buat...hihihi...

Lynn Hamzah said...

mimie : memang betul tu...kalau beli macam x berbaloi...jom buat jom...

D.Shahril Hakime said...

1at time buat... jadi pulak tu.. kira ok le tu..... errr.... ini rupenye pavlova tu ye... sori le..... awok mmg tak tau.. hihihi

Lynn Hamzah said...

D Shahril Hakime : haaa...itu la pasal...duk teruja nak buat lagi ni...hihihi...

Masya said...

hohohoho.. sedapp tu gigihnya buat .... lg puashati buat sendiri dpt banyak.. xpe.. blh perbaiki kata kali pertama kan...

Lynn Hamzah said...

Masya : memang gigih...hihihihi...insyaallah weekend nie nak buat lagi...chaiyok chaiyok...

eMMe said...

menarik.... suke pavlova..nak buat tapi tak tau la nak buatnye bila, hahaha...

Niza Yusof said...

wahh..nampak macam sedap... mudah aje resepinya ye..nak try la