October 13, 2014

Membaca Jambatan Ilmu

Assalamualaikum

Sabtu lepas Kak Yong memang gantung kuali...Sebabnya hari tu ada 2 kenduri yang kitorang kena attend...Jadi dari awal pagi Kak Yong dah pesan ngan semua...No masak masak hari tu...Lepas jer solat subuh Kak Yong dan Mr Hubby fokus kepada seisi mengemas bilik Nur Qistina Farzana...Punya la banyak khazanah dalam bilik anak dara tu...

Ni minggu depan Mak Mertua Kak Yong nak datang rumah...Harus ler super duper rajin mengemas terutama sekali dapur dan bilik air...Sebab kang tak pasal pasal Mak Mertua Kak Yong yang sibuk mengemas time datang rumah nanti...Hihihihi...

Jadi lepas jer seisi mengemas kitorang pun terus breakfast kat Restoran Mutiara Pulai yang dekat dengan rumah kitorang tu...Order roti telur jer...Dah nama pun breakfast kan...Then lepas tu terus ler kitorang ke Plaza Angsana...Aikkk kat atas tadi citer pasal nak gie kenduri...Tiba tiba masuk plak citer berjalan ke Plaza Angsana...

Sebenarnya sebelum gie kenduri tu kitorang memang bercadang nak bawa anak-anak gie Pesta Buku anjuran Karangkraf di Plaza Angsana...Kak Yong ingat banyak ler buku buku latihan yang dijual kat situ...Sekali rupanya semuanya buku bacaan...Novel novel memang bersepah yang terbitan Alaf 21...Kak Yong memang dah lama tak berhabis kat novel novel nie...Rasanya novel terakhir yang Kak Yong beli adalah tulisan Ramlee Awang Murshid - Cinta Sang Ratu...

Jadi bila tengok bersepah dah novel baru di pasaran sekarang nie...Ditambah pula dengan offer berganda ganda dari Karangkraf tu...Buatkan kepala Kak Yong berpinar-pinar nak pilih mana satu la novel yang nak dibeli...Puas pusing sana, pusing plak blah sini...Sudahnya Kak Yong bawa anak-anak ke bahagian kanak-kanak...Biar lah Nur Qistina Farzana yang pilih dulu...


 Sambil pilih sambil baca...

Untuk bahan bacaan anak-anak yang seusia Nur Qistina Farzana...Offer 5 buku RM25.00...Jadi Nur Qistina Farzana pilih 5 buku nie...


Berbaloi sebab buku nie tebal juga...Dalam satu buku ada 5 / 6 cerita ringkas...Jadi boleh la baca 1 hari 1 cerita kalau paling malas pun...Tapi kalau rajin boleh jer baca sekaligus habis...Hihihihi...

Meh close up buku buku Nur Qistina Farzana

 Koleksi Anis tulisan Wardah Munirah...Nampak comey jer kan Anis nie...

Yang nie tentang makanan plak...

Satunya koleksi dongeng yang jadi pilihan dia...

Then bila anak dah buat pilihan...Turn Kak Yong plak...Puas ku belek novel...Dari harga biasa hingga la harga RM1.00...Tapi tetap tak terkesan di hati Kak Yong untuk memilih...Sudahnya...Kak Yong amek buku-buku nie...Hihihihi...

Buku-buku yang Kak Yong pilih nie sebagai sumber rujukan Kak Yong untuk memasak...Sajer gatal pilih buku masakan nie...Padahal semua resepi sekarang nie dah leh google kan...Tapi tak dapat ler nak tatap berhari hari...Bila dah ada buku gini boleh ler belek setiap malam...Then awal awal dah boleh rancang nak masak apa...Hahahaha...

 Kak Yong memang penggemar dessert...Jadi pilih le buku kompilasi dessert...Tang muffin tu Kak Yong pilih sebab Kak Yong kan dah ada oven...Jadi boleh la digunakan oven tu daripada tersadai jer nanti...

 Hakikatnya buku kompilasi hidangan nasi nie ada pelbagai jenis nasi...Dari Nasi Ayam hingga la ke Nasi Goreng Kampung...Sekali sekala kalau nakkan kelainan memang boleh sangat cuba resepi nasi dari buku yang Kak Yong beli nie...

Bubur yang pernah Kak Yong masak cuma bubur nasi, bubur pulut hitam...Yang lain lain nan hado...Jadi tak salah kalau pilih buku kompilasi bubur nie...Mana tahu lepas ni Kak Yong boleh sediakan sendiri bubur nie bila nak buat majlis bagai...Dah jimat kos nak order...Hahahahah...

 Adoiii blur plak gambar buku yang last sekali nie...Buku kompilasi hidangan si manja...Geram betul tengok Lieya Latif asyik duk tepek gambar bento anak-anak dia...Jadi Kak Yong capai buku yang nie dengan harapan bila buat hidangan cute mute anak-anak Kak Yong suka makan...Memang ler selama nie diorang tak kisah Kak Yong masak apa...Tapi bila ubah menu sekali sekala sure diorang lagi suka...

Untuk 5 buku nie Kak Yong bayar RM25.00...Harga promosi juga...Maka total perbelanjaan membeli buku hari tu cuma RM50.00...Jimat...

Then lepas tu baru ler kitorang gie kenduri...Nur Qistina Farzana siap cakap dengan Kak Yong...

Mama, kita datang sini semata nak pergi beli buku jer yer...

Hihihihihi...Tergelak Kak Yong time tu...Mesti dalam fikiran dia nak paw Mama dan Papa dia benda lain...Tapi bila tengok kitorang laju jer kuar terus dia mention gitew...Hahahahaha...

Korang doakan Kak Yong rajin masak lagi lepas nie yer...Nanti bila dah masak boleh ler Kak Yong tepek segala masakan Kak Yong kat dalam blog nie...Boleh share dengan korang...

4 comments:

eynda said...

Murahnya buku 5 RM25.... eynda pun suka beli buku/majalah... habis duit kot situ je kekadang :-D

Lynn Hamzah said...

eynda : memang murah...sebab tu x ralat membeli...

LYAfrina said...

Alhamdulillah

Bgus terap membaca drbusia kecik.. dpt bnyk ilmu..pgajaran.. moral..

lieyalatif said...

wahhh meriah dan berbaloi kak harga2 buku tu...murah sgt2 tu...betul2 kalo lieya pun akan rembat buku masak2 .... dpt simpan n jadikan rujukan...buku masak2 ni leh tahan gak harga die sebenarnye kan...bile ade diskaun gini harus laa rembat heheheeheh