October 22, 2014

Masak Masak Makan Makan # 3

Assalamualaikum 

Hari nie hari cuti kan...Cuti sempena Deepavali...Happy Deepavali untuk semua penganut Hindu yer...Walaupun cuti Kak Yong tetap nak update juga blog...Entry kali ni pun pasal makan-makan...Biasa la Kak Yong kan rajin masak...Hahahahaha...Korang layankan okey...

 Untuk pengetahuan korang...Kak Yong peminat mee goreng...Jadi kalau mood nak makan mee goreng, memang Kak Yong akan masak juga mee goreng walaupun ada nasi dan lauk pauk lain...Nur Qaleesya Arissa pun dah ikut perangai Kak Yong...Suka makan mee goreng...

 Cubaan pertama kali buat Potato Fritters atau nama kampungnya Cekodok Kentang...Kata kawan Kak Yong kalau nak sedap lagi lebihkan kentang dan tambah sesudu kecil soda bikarbonat...

 Dah siap untuk digoreng...Kak Yong campurkan dengan air panas supaya lembut dan tak keras kejung...Hihihih...

 Sesudah digoreng...Cecah dengan sos cili Ummi...Memang best...Anak-anak pun suka makan...

 Dinner mesti ada 3 lauk...

 Daging sambal

 Kangkung Goreng Belacan

 Sup telur kentang

 Lunch Jumaat lepas...Ikan pekasam tu tergaring sket...Tapi tetap licin...

 Buncis Goreng dengan Ikan Bilis

Bahan-bahan untuk masakan Gulai Lemak Cili Api Daging Salai

Gulai Lemak Cili Api Daging Salai

Hari nie nak masak apa yer? Kak Yong duk terfikir-fikir lagi nie...

2 comments:

Fai CeritaCinta said...

kak yong, thank u sangat tentang cekodok kentang tu.. biasa goreng mcm tu je, lepas ni boleh la buat cekodok kentang pulak. boring jugak asyik makan goreng je...

Lynn Hamzah said...

Fai CeritaCinta : hihihihi...tak der hal...nanti share yer bila dah buat cekodok kentang...