October 19, 2014

Exam Akhir Tahun 2014

Assalamualaikum

Tak lama lagi Nur Qistina Farzana @ anak sulung Kak Yong akan menghadapi exam akhir tahun 2014...Untuk sekolah agama dah dapat jadual dah...Insyaallah 27 Oktober ni start exam...Fine untuk sekolah kebangsaan pun start 27 Oktober juga...Time pertengahan tahun hari tu...Dah terkena dah...Exam sekolah kebangsaan dan exam sekolah agama pada minggu yang sama..Ya ALLAH...Kak Yong yang tak amek exam ni pun terkesan tau...Rasa stress sangat...Untuk anak yang baru Darjah 1 tu mungkin stress juga...Sebab pagi petang selama seminggu nak kena jawab exam...Kali ni pun terkena juga lagi...Exam pagi petang selama 1 minggu...

Rasa risau sangat sebab takut nanti  Qistina tak boleh nak fokus...Untuk exam akhir tahun ni, Kak Yong dah start ajak dia study sama sama tiap malam...Setiap malam lepas mengaji mesti Kak Yong akan suruh dia buat latihan...Time study tu ada masanya mood Kak Yong okey...Ada masanya mood Kak Yong terus jadi Singa Lapar...Alahaaaiiii...Time mengajar ni memang menguji kesabaran sebenarnya...Kak Yong memang tak boleh jadi cikgu la...Kesian nanti budak budak asyik kena marah...

 Semalam gie wedding kat Felda Simpang Waha dan Bandar Sungai Mas...Sebelum pergi kenduri Kak Yong suruh Nur Qistina Farzana settlekan semua homeworkd dan buat ulangkaji pelajaran dulu...Nanti kang balik dah petang dah penat...Tak mungkin dapat belajar bila dah penat kan...

Dari meja beralih ke katil...Tak juga habis habis buat homework...Yang Kak Yong heran sangat...Sepanjang tahun nie boleh dikira berapa kali Nur Qistina Farzana bawak balik buku latihan ke rumah...Bila ditanya pada cikgu, latihan dan homework semuanya buat kat sekolah...Sekali bila dah hujung tahun gini...Amek ko...Berpuluh muka surat sekaligus cikgu surat buat...Apa cer?

Hihihihi...Ni kat office pun Kak Yong siap bawa buku buku Qistina dan kertas ujian exam yang pertengahan tu...Niatnya nak buat soalan soalan latihan...Jadi nanti boleh la Qistina buat kat rumah...


Korang plak macam mana...Anak anak korang exam juga tak?  Dah prepare ke persiapan anak anak...Kak Yong doakan semuanya berjalan lancar...Semoga anak anak kita semua dapat jawab semua soalan peperiksaan dengan mudah...Insyaallah...

Sebagai seorang mama yang prihatin...Kak Yong tak lupa sediakan supplement yang terbaik untuk Nur Qistina Farzana juga...Kena ikhtiar dari semua sudut kan kalau nak anak yang cemerlang dunia dan akhirat...Jadi untuk ibu bapa di luar sana yang nak berikan supplement terbaik untuk anak masing-masing boleh hubungi Kak Yong yer...

 

2 comments:

Azlina bt. Azis said...

waaahhhh bukan anak jer pandai ni...dgn mak2 sekali pandai haha

Lynn Hamzah said...

Azlina Azis : hahahaha...nanti dengan mama pun leh duduk exam...