October 31, 2014

Anak Exam Tapi Mama Yang Over

Assalamualaikum

Seperti yang korang semua maklum...Sepanjang minggu nie dari hari Isnin hingga Khamis, anak Kak Yong yang sulung tu menghadapi peperiksaan akhir tahun...Kali ni pun borong dua-dua sekolah exam di minggu dan hari yang sama...Cuma pada hari Rabu jer sekolah agama tak der exam...Student diberi cuti sehari dan esoknya sambung semula exam...

Jadi sepanjang minggu nie memang Kak Yong fokuskan perhatian terhadap ulangkaji pelajaran dengan Nur Qistina Farzana...Tiap-tiap malam mesti Kak Yong duk mengadap dia...Duk suruh dia baca buku...Duk suruh dia buat latihan...Memang Kak Yong berusaha nak membantu dia time buat ulangkaji nie...Sampaikan minggu nie Kak Yong minta cuti seminggu mengaji semata-mata nak suruh anak dara Kak Yong nie fokus pada exam dia...


Bukannya apa...Bila balik jer dari sekolah, Nur Qistina Farzana dah sibuk nak makan...Then bertungkus lumus la Kak Yong prepare apa yang patut untuk dia makan...Jadi bila dah siap mandi, dia terus makan...Sempat juga la dia tengok tv sekejap time makan tu...Tapi bila dah start jer masa ulangkaji memang Kak Yong tak bagi can langsung kat dia tengok tv...

Kadang-kadang rasa Kak Yong ni over bebenor bila duk mengajar Nur Qistina Farzana nie...Rasa kesian sangat bila tengok dia macam stress tiap malam Kak Yong mengadap dia...Yer la...Kalau tak exam dia boleh jer duk senang lenang tengok Astro Ceria bila ada masa lapang...Tapi bila minggu exam gini Kak Yong tak bagi langsung dia tengok TV...Comfirm dia stress kan walaupun tak tunjukkan pada Kak Yong...

Setiap petang Kak Yong dan Mr Hubby mesti akan tanya Nur Qistina Farzana...Macam mana jawab exam hari ni...Boleh jawab ke tidak? Boleh dikatakan setiap hari dia jawab okey...Boleh jawab...Tiba time dia konfident sangat tu dia boleh cakap kacang jer mama...Adoooiiii...Berdebar plak hati mama dan papa dia...Bila dia jawab gitu...Dia ada juga cakap latihan yang Kak Yong suruh dia buat tu, ada kuar time exam...

Haaaa...Time tu Kak Yong rasa berbaloi sangat bila duk sibuk suruh dia buat ulangkaji tiap malam...Sebab ada juga soalan yang lebih kurang sama kuar dalam exam dia...Kak Yong dan Mr Hubby berharap sangat dia dapat keputusan yang cemerlang dalam exam akhir tahun nie...Mana tahu ada rezeki nanti dia boleh naik ke kelas pertama tahun depan...

Kak Yong tak pasti korang semua buat tak macam nie kat anak-anak korang...Sebab cara kita mendidik anak-anak tak sama kan...Jadi untuk diri kitorang terutama sekali Kak Yong, memang pelajaran amat la penting...Kak Yong akan cuba bantu anak-anak selagi termampu untuk pastikan diorang berjaya dalam pelajaran dan hidup...Biarlah ada yang kata Kak Yong over...Hihihihi...

4 comments:

Kakzakie said...

Kakak memang dah biasa kalau anak belajar kakak pun duduk sama. Tapi sebab anak dah besar jadi mereka dgn buku mereka, kakak dgn buku kakaklah. Cuma kekadang mata kakak terlelap masa baca sama-sama.

Rumah kakak juga tak on tv sewaktu hari sekolah tak kisahlah waktu exam ke tak. Sebab itu rumah kakak tak langgan pun Astro. Tak ada siapa tengok kalau hari sekolah/kerja.

Lynn Hamzah said...

Kakzakie : wah...bagusnya kak...harap-harap lynn pun dapat juga practice routine yang sama hingga anak lynn besar nanti...insyaallah...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Kesuma Angsana said...

weh itu mmg biasa ler.. yg penting doakan anak2 kita terus yer