September 29, 2014

Roti Sosej Goreng

Assalamualaikum

Hari ni nak share dengan korang macam mana nak buat Roti Sosej Goreng...Untuk yang dah tahu tu duk diam diam hokey...Biar Kak Yong tunjuk terror kat adik-adik yang baru nak belajar buat...Hihihihi...

Roti Sosej Goreng

Bahan-Bahan 

Roti
Sosej
Telur 
Bread Crump
Garam
Minyak 

 Kak Yong gunakan Roti Gardenia dan Sosej Ayamas

Cara-cara Memasak

 1. Mula-mula korang rebus dulu sosej...Kalau boleh panaskan air dulu...Then bila air dah mendidih baru korang masukkan sosej tu...

 2.  Pecahkan telur...

 3.  Pukul telur macam nak buat telur dadar tu...Letak secubit garam...

 4.  Letakkan Bread Crump siap-siap dalam pinggan...

 Kak Yong susun kedudukan bahan bahan nie macam gini...

 5.  Proses menggulung sosej dengan roti...Ada orang yang gelek dulu roti nie sampai nipis baru gulung dengan sosej...Tapi Kak Yong tak gelek pun roti...

 Gulung macam nie...(Abaikan jari Kak Yong yang makin gemuks tu)
 6.  Celup roti tadi kat dalam telur...Make sure roti tercelup habis dengan telur...

 Macam nie...Dah tak nampak isi roti yang putih kan...Sebab semua dah disalut dengan telur...

 7.  Kemudian gelekkan plak roti bersalut telur tadi ke dalam pinggan yang ada bread crump...Korang ulang semula dan celup dengan telur dan sekali lagi dengan bread crump...

 Nanti roti korang akan jadi tebal macam gini...

8.  Goreng dengan api perlahan...Bila dah kekuningan boleh ler angkat...

Haaaa...Inilah rupanya bila dah jadi...Tak susah mana pun...Cuma nak buat Roti Sosej Goreng nie amek masa sket arr...Kak Yong bangun kul 5.30 pagi nak prepare Roti Sosej Goreng nie...

 Kak Yong makan Roti Sosej Goreng ni dengan ESP...Memang best...

Hokay...Sekian resepi Kak Yong untuk kali nie...Resepi sempoi jer...Tapi kalau tak rajin memang ler tak jadi...Hahahahaha...

6 comments:

Sue-Rya Qistina said...

wahhhh..rajinnya buat gitu!
ESP? mmg terbaik utk dijadikan sarapan, xyah makan ape pun dah kenyang :)

lia said...

stok 'rajin' mcm lia ni, bogel jer x de breadcrumb tu he3

LYAfrina said...

sedapnya camni..
boleh cuba buat utk asya..

Lynn Hamzah said...

Sue-Rya Qistina : hehehehe...kena rajinkan diri sebab Mr Hubby dan anak-anak nak sarapan dulu pagi...ESP memang terbaik...

Lynn Hamzah said...

Lia : tak per lia...asalkan buat...hihihi...

Lynn Hamzah said...

LYAfrina : buat la Lya...mesti asya suka...