September 28, 2014

Pulau Tioman @ 2014

Assalamualaikum 

Sangat teruja nak update entry yang ini...Sanggup Kak Yong ketepikan entry entry lain sebab nak upkan dulu citer gie jalan jalan dengan BFF Kak Yong kat entry ni...Hihihihihi...Excited you all...Al maklumlah first time jejak kaki kat Pulau Tioman...

Plan nak ke Pulau Tioman nie kitorang decide awal bulan Ogos yang lepas...Suppose kitorang ke Terengganu...Tapi disebabkan time cuti sekolah pertengahan September tu wedding adik Pro dan Iza wife Ezmad ada kursus di INTAN Bukit Kiara...Maka kitorang postponed program jalan jalan ke Terengganu...Plan sebulan lebih jer dan program yang berlangsung memang awesome...

Awesome sebab yang joint semuanya saling memahami antara satu sama lain...Group yang sama ke Kota Kinabalu 5 tahun yang lepas...

Ini gambar 5 tahun lepas yer...

Yang paling berkembang dah tentu la family Kak Yong...Sebab Kak Yong yang kawen lagi awal dari diorang semua...Pro dah ada 2 orang anak...Sebenarnya 3 orang...Tapi satu meninggal keguguran...Cuma rezeki belum ada untuk Ezmad & Iza serta Lee & Ida...Insyaallah satu hari nanti ada rezeki diorang nak dapat cahaya mata...

Meh kita update citer tentang trip ke Pulau Tioman nie...

Khamis petang 3 family lain dah sampai awal di Mersing...Cuma kitorang satu family jer yang lewat sebab Nur Qistina Farzana sekolah lagi petang tu...Tak mau ponteng sekolah jadi kitorang tunggu sampai dia balik sekolah baru gerak ke Mersing...Sampai jer di Mersing lebih kurang jam 8.30 malam...Kitorang terus dinner di area pantai Mersing...

 Mr Hubby dan Pro...Yang dua orang nie memang sahabat baik since time belajar lagi...Bila masuk LPP Johor 2004 jumpa semula dan terus baik sehingga sekarang nie...

 Wana @ Wife Pro, Ida @ Wife Lee dan Lee...

 Ezmad training nak jadi bapa penyayang...Tapi Kaisara nangis bila dia pegang...Camno tu?

 Yang nie bukan dia kisah apa pun...Buat hal sendiri jer...Hihihihi...

Malam tu dinner RM89.00...Ramai yang tak makan malam tu sangat sebab dah makan petang...Kitorang yang baru sampai dah sah la kelaparan...Untuk pengetahuan korang semua perbelanjaan makan kitorang akan bahagi 4...Jadi tak kisah ler ko makan Nasi Goreng harga RM15.00 ke...Atau family ko ada 3 orang anak ke...Kitorang bahagi sama rata...Seronok macam tu...Setakat makan memang tak berkira la...

Kitorang stay kat Homestay di Mersing...Ada 4 bilik...Cukup ler untuk semua...Harga untuk satu malam RM200.00... Jumaat pagi tu kitorang gerak ke Jeti Mersing jam 7.00 pagi...Tiket feri kul 8.00 pagi...Ingatkan boleh ler naik jam 7.50 pagi gitu...Rupanya dah kena masuk kul 7.30 camtu arr...Kelam kabut kitorang semua...Order sarapan tapi tak sempat makan pun...Time dah jalan ke jeti sempat juga Kak Yong toleh ke belakang...Pro duk bedal juga nasi lemak tu...Sayang kan...Yang part Kak Yong dapat ler tapau...Ingat nak makan dalam feri tapi tak sesuai...

 Yang ni beg kitorang dan beg Ezmad suami isteri...Kak Yong memang bawak satu beg baju jer...Satu beg lagi beg susu anak-anak dan beg purple kecik tu beg ubat-ubat dan supplement SHAKLEE satu family...

Kelam kabut time nie...Serius tak der pengalaman naik feri ke Pulau Tioman nie...Ingatkan dah naik kul 7.45 pagi tu tepat kul 8.00 pagi dah jalan...Nan hadoooo...Jam 8.30 pagi kut baru gerak...Pihak feri tak pasang aircond plak tu...Dah macam daging salai kitorang semua dalam tu...Adoiii la...Dah ler kepeluhan duk terkejar kejar pagi tu...Then dalam feri tak pasang plak air cond...Panasss wooi...

Perjalanan ke Pulau Tioman ambil masa 2 jam lebih...Sebenarnya 1 jam lebih jer perjalanan tapi disebabkan kitorang stay di Salang (jeti terakhir) maka lambat ler kitorang sampai...Kena singgah banyak jeti sebelum tu...Memang panas vontttooot duk kat dalam jeti tu...Dengan anak-anak yang aktif...Hihihihi...Sabar jer la...Mujur ler ada Ezmad dan Iza yang sudi layankan anak-anak kitorang...


Sanggup Uncle Ezmad dia berdiri sebab nak bagi Nur Qaleesya Arissa yang bam bam tu duduk...

Bila dah sampai kat jeti yang pertama tu...Keadaan dalam feri dah free sket...Time kat Tekek ramai juga yang turun...Maka anak-anak lagi ler menunjukkan kehebatan masing masing...Adoi la...Tak terlayan Kak Yong dan Mr Hubby...



 Subhanallah...Cantiknya dunia ciptaan ALLAH SWT...Serius Kak Yong dah jatuh cinta dengan Pulau Tioman nie especially Kampung Salang...

Ni time kat Jeti Salang...Kak Yong boleh nampak ikan dari atas jeti okey...Anak-anak memang dah teruja...Kak Yong lagi la super teruja...Kak Yong memang nak sangat snorkeling tengok ikan di Pulau Tioman nie...Tapi Kak Yong sedar diri Kak Yong tengah preggy nak masuk 6 bulan sekarang nie...Cuma dapat berdoa ada la ikan sudi nak datang kat Kak Yong time mandi kat pantai petang tu nanti...

Kitorang stay kat Salang Pusaka Resort...Fully recommended untuk korang di luar sana...Sebab selesa sangat dan persekitaran menarik...

 Ini bilik family kitorang...Ada 2 katil besar...Harga untuk satu malam RM200.00...

No bilik 36...Memang best...Lepak sekejap kat dalam bilik...Yang lelaki semua duk pakat tukar seluar pendek...Feeling pulau sangat nie...Ezmad siap sopink seluar...Hihihihi...

Lee ajak gie makan kat Salang Indah Resort...Tak jauh pun dari Salang Pusaka Resort tu...Dalam 10 minit perjalanan santai berjalan kaki...Perjalanan ke Salang Indah Resort kitorang ada jumpa Duty Free Shop...

 Kak Yong usha dari luar jer...Sebab kat dalam kedai tu ada jual minuman keras...Memang tak masuk pun...

 Then ada outlet untuk scuba diving...Yang target nak gie dive boleh ler terjah outlet ni...

 Nur Qaleesya Arissa yang comot sungguh time nie...Baru lepas makan ice cream Uncle Pro belanja...

Lama kitorang tunggu makanan sampai...Adalah nak dekat 30 minit baru sampai...Ezmad sempat mandi laut dan datang kat meja...Tapi makanan tetap tak sampai-sampai...Sedih betul...Makan tengahari tu RM117.00...Owh yer...Lupa nak maklumkan...Korang jangan terkejut kalau korang order Nasi Goreng USA harganya leh cecah RM10.00 kat Pulau Tioman nie...

Kebanyakkan caj menu memang dah jadi double sebab diorang amek bekalan makanan semua dari Mersing...Diorang kat sini tak der buat aktiviti tanam sayur atau ternak ayam ke bagai yer...Memang khas untuk pelancongan semata-mata jer...Harga makanan dan barang barang keperluan memang ada mahal sket la...Lepas makan lebih kurang kul 1.00 tengahari tu...Yang lelaki duk pakat tanya masjid kat mana...Tapi orang kat sana cakap kalau nak gie solat Jumaat kena ke Tekek...Jadi musafir ler keempat-empat orang lelaki dalam group kitorang nie hari tu...

Anak-anak dah sibuk main pasir lepas lunch tengahari tu...Tengok Uncle Ezmad berendam balik...Yang Nur Qistina Farzana dan Nur Qhasrina Zahra pun joint juga...

Disebabkan cuaca panas time tu...Kitorang semua lepak dulu dalam bilik...Kak Yong paksa anak-anak tidur sebab petang tu nanti nak mandi pantai...Kak Yong dan Mr Hubby pun bantai tidur juga...Penat arr...Malam sebelum tu tak boleh tidur kat Homestay Mersing...Tak selesa sangat...

Dalam kul 3.45 petang kitorang dah kuar dari chalet dan berjalan ke persisiran pantai Salang nie...Sempat juga terserempak dengan Biawak...Haaaaa...Kitorang nyaris tak pergi sebab duk risaukan kes biawak dengan baby 8 bulan kat Tioman nie...Serius seriau tengok biawak-biawak kat Pulau Tioman nie...Memang betul ler besar biawak-biawak tu mcm dalam gambar yang tersebar kat Wassapp...Dah macam tinggi Kak Yong dah...Ngeri ko...Memang habitat diorang kan...Rasanya lebih 5 ekor biawak kitorang jumpa time kat Kampung Salang nie...

 Time nie tengah tunggu korum cukup nak ke pantai...Nur Qhasrina Zahra sekarang sibuk nak buat peace...Tapi lum pandai lagi...Hihihi...

 Petang tu Uncle Ezmad belanja makan Ice Cream plak...Kak Yong yang pilih ice cream tu...Tak mau pilih yang chocolate sebab nanti baju kotor...Stress Kak Yong bila basuh baju...

 Nur Qistina Farzana feeling holiday sungguh nie...Seronok sungguh dia kat sana...Main pasir...Aduhai...Kak Yong tensi juga kadang-kadang...Tapi biar la...Bukan selalu pun...Mr Hubby pun tak larat nak tegah dah....

Subhanallah...Kak Yong teruja sungguh time mandi kat pantai...Kitorang beli la roti untuk bagi ikan makan...Memang banyak ikan yang cantik cantik datang keliling kitorang...Kak Yong memang super duper excited sebab dah wish sangat nak mandi dengan dikelilingi ikan ikan nie...Cuma kitorang tak dapat nak amek gambar la time mandi tu...Kak Yong tak dapat nak kongsi dengan korang keseronokkan yang satu nie...

Paling salute dengan Nur Qhasrina Zahra sebab dia pun sama excited dengan Kak Yong...Dari awal masuk sampai ler nak naik...Sket pun tak nangis...Siap dipegangnya roti tu supaya ikan datang makan kat tangan dia...Memang berani sungguh...Nur Qistina Farzana plak takut-takut berani...Yang Nur Qaleesya Arissa memang out ler...Nampak jer semangat tapi hati kecik...Asal ikan datang dia jerit...Dia lagi seronok nak main pasir...Adoii la anak...

Memang seronok sangat mandi petang tu...Rasa berbaloi pergi ke Pulau Tioman nie...Kitorang naik jam 6.30 petang...Then terus balik ke Chalet dan bersiap untuk makan malam...Mandikan anak-anak dan solat maghrib dulu...Baru ler ke port makan...Malam tu kitorang memang pilih makanan BBQ...Cadangan asal nak buat sendiri tapi jenuh la nak memanggang bagai...Mujur kat Salang Pusaka Restaurant tu ada buat BBQ...

Macam-macam yang kitorang order malam tu...Ada sotong, ikan caru, ikan pari, kupang, jagung, kentang, nasi goreng cina, nasi putih, telur dadar...Then order air Teh O satu jag besar dan Ais Kosong...Total makan RM237.00...Memang berbaloi sangat...Gambar makanan tak sempat amek...Kelaparan semuanya...Hahahahaha...

Tengah makan ternampak sorang artis perempuan nie...Comel jer orangnya...Bawak anak kembar...Tapi dia tak singgah situ...Just lalu jer...Kata Ida artis tu stay kat chalet yang sama dengan kitorang...Jadi Kak Yong ingat nak ler bergambar dengan dia nanti...Lepas makan gie jalan jalan kat area jeti...Ternampak lagi artis nie...Kali nie nampak juga suami dia...Artis juga...Terbantut Kak Yong nak amek gambar...Dari jauh nampak artis nie hisap rokok...Kata Wana dan Ida, minum pun yer juga...Owhhh...Memang tak ler nak dekat amek gambar...Pengaruh tak elok untuk anak-anak Kak Yong...Tapi Kak Yong tak dedahkan pun saper artis tu...Lantak korang ler...

Dah lepak jap kat area jeti, kitorang terus balik chalet...Disebabkan trip kitorang hanya 2 hari 1 malam...Maka harus ler suruh anak-anak tido awal...Esok pagi nak kena bangun awal sebab feri balik kul 9.30 pagi...Kul 8.30 pagi dah nak kena ada kat jeti...


Sebelum balik amek gambar satu family dulu...

Insyaallah ada rezeki Kak Yong nak repeat balik...Seronok sangat stay kat Salang Pusaka Resort nie...

Perjalanan balik naik feri lagi enjoy pada Kak Yong sebab naik jer feri dah terpasang air cond...Anak-anak masih keletihan jadi sempat ler diorang tidur dalam feri...Cuma Kak Yong jer yang tak tidur...




Untuk yang belum pernah pergi ke Pulau Tioman, Kak Yong suggestkan korang pergi...Dan kalau boleh korang stay ler kat Kampung Salang...Sebab kat Kampung Salang nie korang dah tak payah nak gie snorkeling bagai...Kat pantai dia pun dah ada ikan ikan yang cantik...Tapi kalau korang ada bajet boleh jer gie snorkeling...Macam Kak Yong dah beranak pinak nie memang payah ler nak angkut anak-anak gie snorkeling bagai...Jadi kitorang spend masa sepenuhnya dan gunakan sebaiknya apa yang ada di Kampung Salang tu...

Ni total perbelanjaan untuk kitorang sekeluarga...

Homestay Mersing 25/9 - RM50.00 (RM200.00 total semua)
Dinner Mersing 25/9 - RM25.00 (RM89.00 total semua)
Breakfast Mersing 26/9 - RM10.00 (RM19.90 total semua)
Feri Pergi Balik 2 Dewasa 1 Kanak-kanak - RM200.00 (ikut kepala)
Chalet - RM160.00 (Asalnya RM200.00...Dapat diskaun RM40.00)
Lunch Pulau Tioman 26/9 - RM30.00 (RM117.00 total semua)
Dinner Pulau Tioman 26/9 - RM60.00 (RM237.00 total semua)
Breakfast Pulau Tioman 27/9 - RM20.00 
Lain-Lain - RM50.00 (selipar, air mineral, ridsect, chocolate snickers, biskut chipsmore, aiskrim, super ring, souvenir)
Makan Tengahari Mersing 27/9 - RM30.00 (RM116.00 total semua)

Jadi total keseluruhan untuk family Kak Yong adalah sebanyak RM635.00

Insyaallah lepas ni akan ada trip lain yang menyusul...Bulan 10 ni dah start buat collection balik...RM50.00 satu family...Diorang nak gie Krabi plak...Hahahahaha...Jadi kena kumpul duit awal awal...Sebab kos gi Krabi lagi banyak...

3 comments:

ridoma said...

thnks for da info..

Lynn Hamzah said...

ridoma : tq for reading too...

Sue-Rya Qistina said...

wahhh..bestnya!!! tak pernah sampai lagi ke pulau tioman..tunggu la anak2 besar sikit, especially yg no 3 tu..lynn dah brp bulan preggy?