September 22, 2014

Kak Yong Ngidam Part 2

Assalamualaikum

Hari nie Kak Yong sambung citer mengidam...Korang layankan la yer...Kak Yong dah rajin mengupdate blog dah nie...Sehari tak update rasa macam tak syok plak...Mesti nak update juga...Hihihihi...

Bila balik ke kampung Negeri Sembilan nie...Kak Yong selalu la teringin nak makan itu, nak makan ini...Lepas dapat Limau Abong...Kak Yong teragak plak nak makan ikan sungai...Untuk pengetahuan korang, kalau kat rumah Kak Yong di Rawang sana...Memang tak merasa la nak makan ikan sungai nie...Ibunda Kak Yong tak biasa masak ikan sungai nie...

Baru jer Kak Yong sebut dengan Mr Hubby nak makan ikan sungai...Mr Hubby dah sibuk tanya kan pada emak kut kut Imam Bakar ada nak jual ikan sungai...Tapi emak cakap dalam peti ais ada ikan sungai kalau Kak Yong nak makan...Cuma ikan sungai tu dah lama la...Dah beku...Rasa pun tak fresh sangat...Kak Yong ni jenis tak kisah...Asalkan dapat makan...

Tapi rezeki ALLAH SWT nak bagi...Baru jer sebut, ada kawan ayah pinjam jala sebab nak menjala ikan sungai...Kak Yong yang bagi pinjam sebab time tu Emak dan Ayah gie rewang kat rumah jiran...Mr Hubby plak duk melelapkan mata...Maka lepas jer guna jala tu, yang meminjam duk bagi dua hasil tangkapan...Bersinar-sinar mata Kak Yong sebab tengok ikan lampam yang kecik kecik tu ada...Tahu tak yang mana satu ikan lampam?

 Yang kecik tu ikan lampam...Kalau goreng garing garing memang sedap...

Yang nie pula ikan haruan...Kak Yong time bersalin memang makan ikan haruan nie...Tak kisah la bersalin normal atau czer...Kak Yong lebih suka makan ikan haruan yang dibuat sup atau digoreng berbanding minum pati ikan haruan tu...

Mr Hubby bila tengok kawan ayah tu bagi ikan sungai...Terus ler dia gi uruskan ikan-ikan tu...Kesian anak-anak Kak Yong kan...Macam orang jakun tengok ikan...Hihihihi...Sebenarnya fokus diorang kat ikan haruan tu...Sebab ikan haruan tu masih hidup lagi...Meloncat loncat ikan haruan tu...



 Bila dah siap siang pun sibuk juga nak tengok...



 Yang ini yang paling over...Siap nak posing bagai dengan ikan lampam tu...Alahai anak...Mujur ler tak duduk kat kampung...Kalau tak memang Kak Yong ajak ke sungai...Biar explore sendiri macam mana nak tangkap ikan...

Petang sket...Jiran sebelah rumah duk kecoh kecoh...Rupanya diorang dapat lagi besar la...Berganda ganda besarnya...Hahahahahaha...Merasa la juga makan ikan sungai yang diorang dapat tu...Rezeki Kak Yong balik minggu lepas dapat makan ikan sungai...Seronok sangat...Hilang ngidam Kak Yong...

Haaaaahhhhh...Tengok ler...Besar tak besar ikan tu...Ikan nie kalau diukur sama tinggi dengan Nur Qaleesya Arissa...Tak perasan plak kedudukan siku Nur Qhasrina Zahra macam gitu...Bila pos kat group wassapp family semua kata si kecik nie terror...Nak disikukan jer ikan tu...Hahahahahaha...

4 comments:

AMIIZAA said...

besarnya lin ikan tu....
buat pekasam sedap tu ikan yg kecik-kecik:)

Lynn Hamzah said...

AMIIZAA : haah...buat pekasam pun sedap...makan dengan nasi panas...best...

lieyalatif said...

murah rezeki akak laaaa....tu la org kate rezeki org mengandung ni mmg sentiasa murah kan kak...alhamdulullah....

kak ikan lampam tu masak mase ape....sesekali layan ikan sungai mmg best kan kak....

same la mcm lieya kak, kalo bersalin mmg menu mgu pertama tu ikan haruan segar...goreng garing2 ..sedappppp!! heheeheh

Lynn Hamzah said...

lieyalatif : memang betul lieya...memang rezeki kak lynn...

ikan lampam tu goreng garing garing...tak pun orang buat pekasam lieya...memang best...