July 2, 2014

Kurma Yusuf Taiyoob jadi Kurma Shake Shake Shaklee

Awal Ramadhan setiap tahun memang dah jadi kebiasaan untuk kami peroleh kurma...Brand yang selalu kitorang di office ni dapat dah tentu la Kurma Yusuf Taiyoob...Brand yang agak popular dan sedap juga kurmanya...Syukur alhamdulillah...Semalam dapat 4 kotak kurma...Hari ni dapat 2 kotak kurma...Kata Mr. Hubby, kurma yang dia dapat pun ada juga...Tak bawak blk lagi...

Jadi seperti kebiasaan juga...Kurma yang kami berdua dapat nie kami sedekahkan kepada insan lain pula...Buat apa la nak peram banyak banyak kurma kat rumah kan...Yang makan cuma saya dan Mr. Hubby jer...Qistina memang tak minat kurma...


Bila tengok kurma banyak macam gini...Teringin juga nak buat Kurma Shake...Hihihihihi...Mesti sedapkan...

Meh kita google resepi Kurma Shake...

 Haaaa...Dah dapat google dah...Meh saya share kat blog nie yer...

Kurma + Susu HL = Kurma Shake 

Simple jer...Tak der ler susah mana pun...Mula-mula kita rebus dulu kurma tu...Dah agak lembut blend dulu kurma dengan sedikit air rebusan tadi...Then campurkan susu HL dan blend sekali lagi...Kurma Shake nie sedap kalau dicampurkan dengan ice cube...

Tapi saya dah mula terfikir resepi lain pula nie...

Kurma Shake Shake Shaklee

Bahan-bahan : 

 Meal Shake

 ESP

 Kurma

Air Suam

Cara-cara 
1. Rebus kurma bersama air...Rebus sehingga lembut dan biarkan sejuk seketika...
2. Letakkan kurma yang dah lembut di dalam blender dan blend bersama air suam...
3. Campurkan 1 sudu besar ESP & 1 sudu Meal Shake dan blend lagi...
4. Campurkan kuib ais untuk rasa yang lebih sedap...

Haaaaa...Jom try untuk berbuka hari nie...Mesti sedap nie...Hihihihi...

2 comments:

Naemah Umi said...

yeayy dpt satu lg resepi ESP niih...slalu sahur umi bancuh ESP ngan sunquick je...tahan gak la perut ni sampai berbuka...best best :D

Lynn Hamzah said...

naemah umi : haaaa...buat yer jangan x buat...hihihihi...