May 28, 2014

Jalan Jalan : Tanjung Gemuk, Pahang

Assalamualaikum

Kebetulan pada 17 Mei 2014 yang lepas Mr. Hubby kena bertugas kat Mesyuarat Agung Tahunan PPK Endau...Jadi Mr. Hubby duk ajak kitorang gie berjimba sehari sebelum dia bertugas tu...Gie jalan-jalan, makan-makan dan lepak-lepak kat Tanjung Gemuk...

Gerak dari rumah kul 11.00 pagi...Dalam kul 1.00 tengahari baru sampai Mersing...Singgah makan jap kat Mersing...Leh plak terserempak dengan member satu ofis...Diorang pun menuju ke Endau juga...Nak prepare untuk proses pengundian sempena mesyuarat esok...Makan kat port yang selalu kitorang makan bila ke Mersing...Niat nak makan udang galah kat Laban Chondong tapi apakan daya Powerpuff Girls dah kelaparan sungguh...Jadi tak merasa ler nak makan udang galah kat Laban Chondong tu...

Lepas makan saya cadangkan Mr. Hubby untuk ikut jalan pantai ke Endau...Jadi lalu ler kat area Air Papan, Penyabong, dan akhirnya sampai di Endau Beach Resort...Ingatnya nak stay kat situ...Tapi jarak nak ke tempat mesyuarat jauh sket dan saya rasa macam tak best bila tengok persekitaran di situ...Bilik family diorang caj RM250.00...Maka kitorang teruskan perjalanan ke Tanjung Gemuk...Dari Tanjung Gemuk nak ke Endau 5 minit jer...

Kami stay di Hotel Seri Malaysia Tanjung Gemuk...Amek family room...Ada 1 katil Queen dan 1 katil single...Baru RM179.00...Dapat discount 10% dari harga asal RM190.00 untuk kakitangan kerajaan...Environment okey dan yang paling penting ada swimming pool..Powerpuff Girls memang enjoy bila tengok swimming pool depan pintu bilik...




Bilik memang selesa...Anak-anak pun happy...

Kitorang check in kul 3 ptg...Time check in tu hujan renyai...Jadi memang tak boleh mandi kat swimming pool...Powerpuff Girls saya dah start membisingkan diri dalam bilik...Sekejap sekejap suruh mama atau papa diorang usha luar...Tengok hujan dah berhenti ke belum...Sudahnya saya suruh diorang mandi dan siap siap nak kuar...Konon nak gie terjah Laban Chondong la...Mengubat kedukaan tengahari yang tak dapat makan udang galah...

Tapi bila kuar jer dari bilik, tengok member kitorang yang juga Pengurus Besar PPK Pengerang dah dok berendam satu family dalam swimming pool...Powerpuff Girls dah happy giler sebab dah comfirm sangat diorang dapat mandi juga...Jadi niat nak ke Laban Chondong terbatal sekali lagi...Maka berendam ler papa dan Powerpuff Girls kat dalam swimming pool tu...Saya jer yang tak mandi sebab mood spoil tak dapat makan udang galah Laban Chondong...Kuikuikui...






Powerpuff Girls kalau jumpa swimming pool memang tak kan mandi sekejap...Jenuh ler mama menunggu kat luar swimming pool nie...Hihihihi...Yang Nur Qhasrina Zahra tak padan dengan kecik...Berendam sampai dah naik kecut jari jari kaki dan tangan...

Sebelum Maghrib semua dah naik dan masuk bilik...Bilas semula badan dan siapkan diorang untuk kuar dinner...Lepas jer Solat Maghrib terus gerak ke Rompin...Main terjah jer tempat makan dan dapat satu port yang agak selesa dan ada pilihan makanan...

Cuma Nur Qaleesya Arissa jer yang tak makan sebab dah ketiduran...Maka saya order Mee Goreng kegemaran dia...Saya just order nasi putih jer dan lauk pauk jer...

Nasi Putih 3
Sotong Goreng Tepung (Sotong 4 ekor)
Kailan Ikan Masin 
Sup Campur 
Kerang Bakar 
Set Nugget dan Kentang Goreng 

Total untuk semua RM23.50

Perggghhhh...Jimat betul...Rasa seronok bila gie tempat orang dapat makan murah-murah gini...Saya kalau gie berjalan memang suka gie makan makan juga...Explore tempat orang kena rasa masakan sana juga...Erm, x banyak beza...Sebab menu yang saya order menu biasa-biasa jer...Hihihihihi...

Lebih kurang kul 10.00 malam dah sampai kat bilik hotel...Lepak lepak dan tidur...Pagi esoknya kitorang sarapan di hotel jer...Tak boleh nak cari sarapan kat luar sebab Mr Hubby dah nak gie kerja...Kul 8.15 pagi Mr. Hubby dah kuar dari bilik hotel...Jadi kami berempat jer la duk kat dalam bilik...

Powerpuff Girls merasa ler mandi swimming pool lagi sekali pagi tu...Saya pun mandi juga...Sebab Mr. Hubby dah pesan jangan biarkan budak budak jer mandi...Mandi tak lama pun...Sebab hari dah makin panas...Lepas mandi melepak balik dalam bilik...Layankan anak-anak tengok citer Frozen kat Tab...Dah puas tengok citer Frozen layan plak Upin Ipin...




 Haaaa...Aktiviti melepak sambil baring sambil makan biskut TIGER...Layankan...

Mr. Hubby amek kitorang kat hotel jam 2.45 petang...Dah tak der mood nak makan dah...Singgah persisiran pantai jer beli keropok lekor...Kunyah keropok lekor jer dan singgah di Kota Tinggi sebab jalan jammed teruk akibat banjir...

Bila dah singgah Kota Tinggi maka saya cadangkan kat Mr Hubby gi makan kat Restoran Remaja...Dekat dengan Bangunan MARA...Kat situ ada menu special...

Saya mula tertarik hati dengan Telur Bistik yang ada kat Restoran Remaja nie...Memang best...Yang nak rasa Telur Bistik meh terjah Kota Tinggi...Hihihihih...

Sekian

4 comments:

lieyalatif said...

Syok kan kak...dpt jalan2 sambil kerja...bawak2 anak2 lak tu....hepi laa dieorg dpt jalan2....

Betol kak budak2 ni pikat dieorg senang je bawak pi main pool...mesti hepi kan...

Lynn Hamzah said...

lieya latif : betul lieya...budak budak kalau dapat pool memang hepi sokmo...

Emy Omar said...

Syok dapat jalan2 mcm tu dengan anak2 kan.Kami pernah stay kat Seri malaysia tg Gemok tu.Yang bestnya buka pintu bilik je dpn tu swimming pool.Bdk2 mmg suka sangat le time tu

Lynn Hamzah said...

Emy Omar : betul tu emy...itu yang anak-anak lagi teruja tu...