August 21, 2013

Dari Batu Kikir dan Akhirnya Bersama Keluarga JDT

Assalamualaikum...Korang buat per pagi-pagi nie? Dah sarapan ke?Lynn dah sarapan kat rumah tadi...Jadi tak ler amek masa untuk sarapan kat office nie...

Hari nie Lynn nak sambung update pasal Hari Raya...Bulan Ramadhan yang lepas keluarga mertua ada inform yang tahun nie anak saudara FIL saya bersama ahli keluarga mereka akan datang beraya di Negeri Sembilan...Dah 4 tahun juga mereka bertandang ke Negeri Sembilan pada hari raya pertama...Jadi sebelum kedatangan mereka ke rumah FIL kitorang gie dulu beraya kat Batu Kikir lepas jer beraya di rumah Wan dan Induk...

 Ni waktu kat rumah Wan dan Induk...FIL makan favorite tapai yang Wan buat untuk hari raya...

 MIL dan FIL sempat gak amek gambar berdua...

 Sempat gak Lynn amek gambar berdua dengan MIL...MIL Lynn nie pandai masak tau...Kalau balik Negeri Sembilan tak yah la veranggggan nak diet ke apa...Buek rugi yooo...Hehehehe...

Budak yang kepenatan...Disebabkan Qaleesya tidur maka tak dapat ler kami sekeluarga amek gambar raya hari tu...

Rumah pertama yang kitorang kunjungi di Batu Kikir dah tentu la rumah Acik Anor...Acik Anor nie adik MIL Lynn...Kalau pergi beraya di rumah saudara mara pada hari raya pertama dah tentu ler perut kenyang memanjang...Setiap rumah mesti ada juadah raya...Kat Negeri Sembilan boleh dikatakan setiap rumah yang Lynn pergi ada lemang dan rendang...Memang tradisi kat Negeri Sembilan bila raya jer mesti ada lemang dan rendang...Puas ler juga pulun lemang dan rendang pada hari raya pertama tu...Memang layan habis...Hehehehe...

 This year Induk leh sama tema dengan kitorang...One Family kan...Hehehehe...Waktu nie kat rumah Acik Anor...Lynn jadi tukang amek gambar sebab x kuasa nak posing...Lebih rela menikmati juadah raya dan kuih muih...Hahahahahaha...Gemukkkkssss ler ko nanti Lynn...Asyik makan jer kerjanya...

Qaleesya yang dah recharge bateri waktu nie...Dah puas tidur kat rumah Wan dan Induk maka sampai jer kat rumah Acik Anor dia plak yang over beraya...Nasib baik anak dara nie nak pakai tudung raya pertama...Chooooommmeeeel ko dik...Muahhhhsss...

Lepas gie rumah Acik Anor, kitorang gie 3 buah rumah lagi yang kat Batu Kikir tu...Disebabkan selalu sangat pergi Lynn memang tak dapat ler nak mengingat saperkah owner rumah-rumah tersebut...Huhuhuhuhuh...Buruk benor perangai kan...Ikut jer beraya tapi tak dapat nak ingat nama atuk dan wan yang ada...

Last sekali kitorang gie beraya kat rumah abang FIL...Di kawasan Batu Kikir juga...Kitorang beraya kat rumah Pak Lang Kidam...Selalunya bila kitorang datang beraya rumah Pak Lang Kidam nie meriah jer dengan anak dan cucu dia...Memang ramai ahli keluarga dia...Tapi this year cuma Pak Lang dan Mak Lang jer yang ada...Anak-anak dan cucu-cucu yang lain gie beraya...Jadi tinggal diorang berdua kat rumah...

Waktu kat rumah Pak Lang Kidam kitorang dimaklumkan yang family anak saudara FIL nak datang keesokkan harinya...FIL dan MIL Lynn dah buat prepration untuk menyambut kehadiran diorang sekeluarga...Jadi kalau datang keesokkan hari macam tak best ler plak...Maka FIL pun contact ler anak saudara dia yang nak datang beraya tu...Dan on da way nak balik ke Felcra Lakai anak saudara FIL comfirmkan nak datang pada hari raya pertama tu juga ke Felcra Lakai...Waktu tu diorang dah on da way dari Jeram Tengkek...

Kedatangan anak saudara FIL sekeluarga mengubat rasa rindu nak beraya di Johor...Sebabnya mereka nie dari Johor Bahru...Datang 4 kereta...Dan bila diorang datang beramai-ramai gini teringatkan Lynn yang family belah ibu Lynn pun selalu berkonvoi raya gini...Paling kurang kitorang akan beraya 5 kereta...Memang happening...

Tahun nie Kak Ani sekeluarga memilih tema Royal Blue...Very happpeeeeninggg dan JDT kooooo...Diorang yang sedondon Lynn plak yang terover excited...Al maklumlah...Lynn nie pun boleh dikategorikan dalam orang yang suka sedondon nie...Hehehehehe...Baru ler sehati sejiwa...

Kehadiran diorang disajikan dengan Gulai Lemak Kijang, Rendang Ayam, Rendang Daging, Lemang...Malamnya kitorang dengan sakannya membakar Sate dan Otak-Otak...Memang happening...

 Waktu nie diorang nak balik...Duk bersiap-siap nak berposing...

 Tengah menyusun atur kedudukan...

Dan akhirnya dapat juga merakam kenangan raya tahun 2013...

Sekali lagi...

 Yang paling over...Hahahahaha...Tak kisahla...Yang penting very JDT...

FIL, MIL, Kak Ani dan suami...Kak Ani nie anak saudara sulung ayah...

Insyaallah Lynn dan keluarga akan membalas kunjungan beraya ke rumah Kak Ani di Bandar Uda Utama...Tapi lum comfirm lagi nak beraya bila...Insyaallah kalau free maybe weekend nie boleh le beraya rumah keluarga JDT nie...Yang penting kena roger-roger dulu...Al maklumlah baru first time nak beraya di rumah baru Kak Ani...Kang sesat plak mencari jalan rumah...Hehehehe....

August 20, 2013

Dah Discharge Dah

Mownink semua...
First of all nak panjatkan rasa syukur yang amat sangat...
Petang semalam nenek kesayangan Lynn dah pun dibenarkan keluar wad...
Keadaan nenek Lynn dah makin stabil...
Dan diharapkan agar kesihatan nenek Lynn bertambah baik selepas nie...

Cuma yang Lynn risaukan sekarang nie...
Daya ingatan nenek Lynn makin worst...
Waktu dalam ward hari tu...
Boleh plak dia tanya kat kitorang...
Dia kat Balairaya mana...
Alahai...


August 19, 2013

Ceritera Weekend Lepas

Assalamualaikum dan salam 12 Syawal...Macam mana dengan weekend korang? Seronok berjalan raya? Atau korang sibuk nak duk balik rumah masing-masing setelah sekian lama bercuti sakan di kampung? Yang mana baru naik kerja hari nie mesti korang semua duk bermalas-malasan pagi tadi bila nak bangun tido kan...Hehehehehe...

Weekend lepas sepatutnya kami sekeluarga beraya di Kota Tinggi...Tapi rezeki nak menjengah makcik dan saudara mara yang ada kat Kg Lukut, Petrijaya dan Bandar Kota Tinggi tak kesampaian...Hari Jumaat lepas nenek saya dimasukkan ke wad...Gara-gara sesak nafas dan denyutan jantung yang tak stabil...Risau plak mendengarnya...Habis semua orang saya telefon maklumkan hal tersebut...


Sabtu tu kitorang sekeluarga berpeluang la juga mengambil gambar raya di Taman U...Walaupun cuma 2 posing jer tapi ragam anak-anak memang la bermacam-macam...Qaleesya memang tengah lasak dan Qhasrina plak meragam disebabkan selsema hari tu...Nasib baik Qistina okey dan sporting hari tu...

Oleh kerana program berjalan raya dah terbatal maka selepas jer photo session tu kitorang terus gerak ke Hospital Batu Pahat...Dah macam raya pertama plak...Lengkap berbaju kurung dan berbaju melayu kitorang Sabtu tu...Hehehehehehe...

Kitorang sampai lebih kurang jam 3.45 petang...Kul 4.30 petang baru start waktu melawat...Triple Q dah mula bising lapar dan saya pun duk sibuk ler membeli wafer, jagung dan air untuk anak-anak...Tepat jam 4.30 petang saya dah naik ke Wad 5 melawat nenek kesayangan...Alhamdulillah keadaan nenek semakin okey cuma doktor masih tak puas hati dengan bacaan jantung...

Selama 2 hari saya sekeluarga ke hospital melawat nenek...Kebetulan ibu yang menjaga atuk bergilir-gilir bersama dengan sepupu saya Fatin...Saya memang tak benarkan ibu saya menjaga nenek berterusan kat wad tu...Sebab ibu pun bukan sihat sangat...Kalau sejuk sangat nanti takut ibu saya plak yang kena Asthma...Jadi Ibu hanya menjaga di siang hari dan Fatin plak menjaga di malam hari...

Entah macam mana Qaleesya malam sabtu tu asyik muntah-muntah...Apa sahaja yang dia makan dan minum terkeluar balik...Adakah gara-gara wafer, air dan jagung yang dimakan kat hospital? Memang tak dapat tidur lena saya dan Mr. Hubby malam tu...Risau dengan keadaan Qaleesya...Semalam gigih ler atuk ayah dia mencari kelapa muda nak bagi cucu minum...Walaupun tak banyak yang Qaleesya minum alhamdulillah memberi kesan juga...Dah kurang muntah dan dapat juga la anak tu tidur...Cuma tengahari semalam dia termuntah dan lepas tu terus merengek jer...Berebut mainan dengan Mak Long Kaisah dia mungkin jadi punca gak merengek tu sampai ler Qaleesya tertidur balik...Huhuhuhu...

Petang dalam kul 2.30 petang kitorang terus bersiap dan ke klinik dulu...Then sempat juga bawa anak-anak makan di Tasik Y...Qistina sibuk sangat nak gie Tasik Y...Nak main-main kat situ tapi panas sangat la...Saya sampai pesan kat Mr. Hubby jangan bagi anak kena panas...Qaleesya baru nak okey...Dan tak mau Qistina plak tak sihat sebab hari nie dah start school...

Then lepas tu terus kami ke hospital...Sekarang nie budak-budak dah tak boleh bawah naik ke wad...Jadi bergilir la menjaga anak kalau nak melawat nie...Dan kebetulan sewaktu saya gie melawat nenek, Qhasrina meragam plak...Menangis-nangis sampai Mr. Hubby duk message saya suruh turun...Huhuhuhuh...Bila nampak jer muka saya terus Qhasrina berhenti menangis...Alahai...Puteri bongsu nie memang ler manja dengan saya...Tak boleh hilang kelibat saya mesti dia nak nangis...

Bersama-sama anak-anak yang bermacam-macam ragam dan karenah...

Kitorang gerak dari hospital jam 6.30 petang...Tinggal la ibu saya menjaga nenek di hospital...Malam tadi kitorang sampai di rumah lebih kurang kul 9.45 malam...Tak sampai setengah jam tiba di rumah akhirnya malam tadi ada juga yang sudi berkunjung di rumah saya untuk beraya...Kehadiran makcik, pakcik dan anak-anak mereka sangat dialukan...Tetamu pertama kami untuk hari raya nie...

Semoga nenek saya semakin kuat dan cepat sembuh...Tak sanggup rasanya tengok nenek saya sakit dan kalau boleh nak sangat dia cepat keluar wad...Boleh berehat dengan lebih selesa di rumah...

August 16, 2013

Header Baru

Yeah...
Yeah...
Yeah...

Akhirnya...
Dapat juga tepek header baru kat blog nie...
Gambar terkini kami sekeluarga...
Walaupun tak semeriah header korang semua...
Tapi rasa seronok sangat sebab dapat letak gambar satu keluarga untuk dijadikan header blog...
Hehehehehehe...

Tak sabar nak tunggu esok...
Nak gie amek gambar anak beranak kat studio...

Salam Aidilfitri

Salam 9 Syawal...Perghhhhh...Dah raya ke 9 baru nie ler tuan rumah nak ucapkan Salam Aidilfitri...Punya la teruk jadi tuan rumah belog...Huhuhuhuhuh...Maaf la yer untuk semua kawan-kawan blogger dan pembaca setia...Tak menyempat langsung nak buat satu entry untuk sampaikan Salam Aidilfitri...

Tapi rasanya masih belum terlambat kan...Al maklumlah Syawal sebulan...Jadi masih ada berbaki 21 hari lagi bulan Syawal nie...Di kesempatan yang ada nie saya mewakili suami dan anak-anak ingin mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua yang mengenali diri kami sekeluarga...Mohon maaf seandainya kami ad mengguris hati dan perasaan anda semua di luar sana...Maaf zahir dan batin yer...

Kemeriahan Syawal masih lagi terasa walaupun tak ler sehangat raya pertama dan raya kedua...Hehehehehe...Tahun nie turn saya dan keluarga beraya di Negeri Sembilan...Alhamdulillah kami tidak kisah beraya di mana pun...Asalkan dapat bersama dengan keluarga...Tak der ler sentap-sentap bagai kalau time raya nie...Dan tak der la juga timbul isu nak beraya kat belah mana dulu...Hehehehe...Semuanya berjalan lancar...Alhamdulillah...

Tema raya tahun nie berwarna PEACH...Nak ke OREN gitu...Kain untuk baju raya of course ler sponsor dari nenek kesayangan...This year merasa pakai untuk hari raya pertama sebab awal-awal lagi dah kena sound...Asyik x sempat buat jer...Hehehehehe...Jadi tahun nie nenek kesayangan dah agihkan kain awal-awal lagi...Senang anak, cucu dan cicit nak tempah...

Dah comey2 pagi raya tapi x dapat plak nak amek gmbr satu family...Pagi2 dah sibuk layankan anak-anak...Dah tu Qhasrina plak x mau berenggang langsung...Nak menolong mak mertua pun terkejar-kejar...Sabar jer la...Sudahnya sepanjang persiapan untuk masakan raya diri saya hanya mampu memerah kelapa jer...Satu trip untuk buat lemang, satu trip untuk buat rendang dan satu trip untuk masak gulai kijang...

Tapi sempat plak suruh anak-anak berposing sementara saya bersiap untuk keluar beraya di rumah wan dan induk di Bahau...



 Anak dara duk berposing sakan...

 Qhasrina plak posing dengan moyang...

Saya dan Mr. Hubby pun sempat gak posing...

Maaf saya tak dapat nak letak gambar satu family berpakaian sedondon di pagi raya...Sebabnya anak kedua saya Qaleesya kepenatan sampai tertidur waktu amek gambar di rumah moyangnya...Yang ada gambar kami berempat tapi saya x sanggup nak letak...

Jadi focus weekend nie nak gie amek gambar kat studio untuk dijadikan kenangan raya 2013...First time nak amek gambar studio...Moga anak-anak saya x meragam la yer bila bergambar nanti...Hehehehehe....

Salam aidilfitri buat semua...Nanti saya update lagi yer...