January 16, 2013

Jaundice dan Bengkak Susu

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua pembaca dan rakan blogger...
Semalam nurse Klinik Kesihatan Kangkar Pulai dah datang rumah...
Nurse cakap baby ada kuning sket...
Jadi nurse suruh gie check kat Klinik Kesihatan Taman Universiti...
Maka petang semalam berangkut ler kitorang anak beranak ke klinik...
Huhuhuhuhu...
Lepas cek memang comfirm baby ada kuning sket...
11.2...
Kata nurse tak tinggi...
Tapi petang ni kena gie repeat cek...
Risau betul Lynn dan Mr. Hubby...
Dulu waktu Qaleesya pun ada gak kuning...
Siap kena tahan wad semalam tau...
Hope result petang ni dah okey la...
Baby kerap gak menyusu...
Tapi tak direct feed...
Lynn bagi susu yang dipam...
Cik B Lynn membengkak teruk siap ada kelenjar lagi kat bawah ketiak...
Huhuhuhuhu...
Sakit sungguh...

January 14, 2013

Syukur Alhamdulillah

Assalamulaikum semua...
Just a short update...
Lynn dah selamat melahirkan puteri ketiga Lynn n Mr Hubby...
Bersalin pada 12 Januari 2013...
Secara normal di Pakar Perbidanan Khor & Loh...
Nanti ada masa Lynn update lebih detail yer...
Take care semua...

January 10, 2013

Makin Dekat Nak Bersalin Makin Kerap Lewat

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Huhuhuhuh...Bulan nie dah 3 kali Lynn datang lewat ke office...Huhuhuhuh...Baru 10 hb okey...Apa la nak jadi dengan Lynn nie...Sejak sesi persekolahan dibuka tahun 2013 nie, jammed semakin menjadi-jadi kat area rumah Lynn...Then menyambung plak jammed kat area UTM sana...Alahai...Memang tension arr pagi2...


Dah tu kalau dulu Lynn boleh jer bangun seawal jam 5.30 pagi untuk bersiap...Sempat juga nak buat sarapan...Tapi sekarang nie bila alarm hp berbunyi 5.30 pagi tu Lynn boleh bantai tidur balik...Huhuhuhu...Semuanya gara-gara asyik terjaga di tengah malam...Dah makin sarat nie makin kerap Lynn terjaga tengah malam...Jadi nak bangun on time memang x terdaya langsung...

Pergerakan pun terbatas kan bila dah sarat macam nie...Dah tak boleh dah nak berlari-lari kat dalam rumah...Kang x pasal-pasal terberanak kat rumah...Tak pasal-pasal nanti Mr. Hubby yang jadi bidan...Haru biru dibuatnya nanti...Huhuhuhuh...

Lynn kena strict sket dalam pengurusan masa lepas nie...Kalau kerja gomen nie boleh 3 kali jer lewat dalam sebulan...Lebih jer 3 kali dah nak kena mengadap Ketua Cawangan...Nak kena dapatkan tandatangan dan bagi tahu reason yang kukuh kenapa lewat...Leceh arr semua tu...Boleh stress Mak Yong Lynn fikirkan hal nie tau...

P/S : Hari nie dah genap 38 minggu...Tinggal 13 hari jer lagi nak sampai ke tarikh due...Perut selalu gak mengeras bila malam tapi tanda2 tak keluar lagi...

January 9, 2013

Appointment Dgn Doktor HSA

Assalamualaikum...Hari nie Lynn ada appointment dgn doc kat HSA...Jam 8.45 pagi Lynn dan Mr. Hubby dah terpacak kat Poliklinik SCOG, HSA...Selagi tak bersalin selagi tu la kena gie check up n jumpa doc kan...Huhuhuhu...

Hasil keputusan appointment hari nie...

Berat still 76.5 kg...Tak naik pun dari last week...
Tekanan darah 120/80...

Rumusan daripada doc...

Lynn boleh bersalin normal...Sebab pregnant kali nie tak der masalah...Syukur alhamdulillah...Semoga ALLAH permudahkan semua urusan...

January 8, 2013

Hari Pertama Qistina Mengaji

Halooooo...Assalamualaikum dan salam sayang untuk semua...Hari nie nak update kat korang tentang first day anak dara kesayangan Lynn dan Mr. Hubby gie mengaji malam tadi...Ceeeeehhhh...Baru hantar anak mengaji dah kepochi kan...Hehehehe...Lantak ler korang nak kata apa...Yang pasti Lynn nak update juga...Bukan selalu tempuh pengalaman macam nie...

Semalam kitorang sampai kat rumah lebih kurang kul 6.30 petang...Memang kebiasaannya sampai rumah time tu pun...Sebelum sampai rumah Lynn dah menapau Burger King dulu untuk Qistina...Sebab Qistina kalau balik jer dari Tadika Ixora Ria memang comfirm lapar...Jadi Lynn tak nak ler terkejar-kejar masak dengan keadaan yang dah memboyot nie kan...Baik tapau jer...Anak pun tak ler tertunggu-tunggu...

Bila dah sampai rumah Qistina terus makan sambil duk tengok tv...Then bila dah selesai makan cepat2 Lynn suruh Qistina mandi dan bersiap...Waktu dia bersiap tu yang Qaleesya pun sibuk gak nak bersiap...Nasib baik dia tak minta nak pakai baju kurung sama macam kakak dia...Tapi Qaleesya memang dah berebut tudung dengan kakak dia...Aduyai...Nasib baik ler semalam Lynn beli 2 helai tudung baru untuk Qistina...Jadi nak tak nak sarungkan juga la tudung yang sehelai lagi kat Qaleesya...


Lynn dan Mr Hubby hantar Qistina mengaji kat rumah jiran jer...Yang mengajar adalah seorang ustazah muda, anak kepada jiran Lynn...Ustazah nie memang mengajar di sekolah dan malam dia mengajar mengaji kat rumah...Tapi tak ramai pun yang hantar kat ustazah nie...Mungkin sebab tak ramai yang tahu kut...Anak murid setakat nie cuma 4 orang jer...

Lebih kurang jam 7.35 malam, Mr. Hubby dan Qaleesya dah gie hantar Qistina ke rumah ustazah tu...Terkedek-kedek la Qaleesya berjalan dengan excitednyer...Hehehehehe...Tergelak-gelak Lynn tengok keletah dia...Nasib baik arr rumah ustazah tu selang beberapa pintu jer...Jadi tak ler berpeluh kan...

Then dalam 5 minit lepas tu Mr. Hubby dan Qaleesya dah pusing balik kat rumah...Kata Mr. Hubby tak kan la nak tunggu plak anak dara tu selesai mengaji kan...Tapi bila masuk jer porch rumah, Qaleesya boleh mengaruk la plak...Dia duk bengang sebab dia kena balik tapi Qistina kena tinggal kat rumah ustazah tu...Huhuhuhuhu...Sabar jer la tengok kan perangai dia...

So far semalam Qistina dah mengaji sampai muka surat 4 Kitab Iqra tu...Then balik jer dari mengaji Qistina dah duk bercerita macam-macam...Dia kata ustazah x marah dia...Ajar dia elok-elok dan dia suka arr mengaji kat situ...Syukur alhamdulillah...Lynn dan Mr. Hubby memang berharap agar dia okey mengaji kat situ...Biarpun dekat jer dengan rumah dan tak der kawan sangat waktu mengaji tu tapi harapan kitorang ustazah tu dapat didik Qistina dengan baik...

Haaaa...Gitu ler ceritera hari pertama Qistina mengaji...Sekian...

 P/S : Malam tadi perut Lynn asyik megeras jer...Tak lena tidur dibuatnya...Sampai ke pagi nie terasa mengeras...Tapi tak der tanda lagi...

January 7, 2013

Early Childhood Education Blog

Halooooo...Sejak anak-anak dah makin besar dan tak lama lagi nak menjadi tiga nie, Lynn memang suka mendalami ilmu dalam memberi didikan yang sempurna dan betul kepada anak-anak...Lynn suka baca blog kawan-kawan yang punya anak yang dah sekolah rendah dan sekarang nie setiap hari Lynn akan baca blog yang satu nie...


Blog nie adalah blog kepunyaan Prof Madya Dr. Bustam Kamri dari UNITAR International University...Entry2 yang ada dalam blog nie berkisar Early Childhood Education...Memang banyak info yang kita leh baca kat blog nie...Jadi Lynn nak share blog nie dengan korang semua yer...Kalau korang ada sumber blog lain yang memberi info tentang Early Childhood Education nie meh ler share dengan Lynn yer...

 

Alahai

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Hari nie Lynn nak update kat korang apa yang berlaku pada kitorang sekeluarga semalam...Ceriteranya begini...Disebabkan barang-barang dapur dah makin susut maka pagi semalam kitorang kuar awal la juga...Gie sarapan dulu kat Restoran Zai di Taman Sri Pulai...Then singgah sekejap kat Polikilinik Penawar sebab Qaleesya yang comey tu selsema n batuk...Jumpa doc dan amek ubat...

 

Then lepas tu terus ler ke Jusco Taman Universiti...Ntah kenapa kitorang sekeluarga memang suka beli barang dapur kat Jusco Taman Universiti tu...Duk ler mencari-cari barang dapur dan sempat gak Mr. Hubby membeli selipar baru...Huhuhuhu...Kesian tengok selipar yang sedia ada sekarang dah uzur...Lepas jer selesai urusan pembelian barang dapur, Lynn dan Qistina ke MPH sekejap...Tujuannya nak gie membeli kitab IQRA...Tapi kat MPH tu kehabisan stok ler plak...

Nampak gayanya tak dapat ler nak balik rumah terus...Kena gie ke Angsana plak untuk cari kitab IQRA tu...Insyaallah Qistina akan mula mengaji IQRA malam nie...Waktu tu baru jer kul 11 lebih...Lynn dan Mr. Hubby bajet leh ler selesai semua urusan sebelum Zuhur gitew...Sampai jer kat area Angsana, Lynn tengok Qaleesya dah tertidur...Tak sampai hati plak nak mengejutkan anak yang tengah tidur tu...Jadi kitorang cancel plan ke Angsana dan terus ke Mydin...


Pusing pusing cari parking dan akhirnya dapat juga parking yang berdekatan dengan pintu masuk Mydin tu...Jadi Lynn, Qaleesya dan Qistina stay jer dalam kereta...Qaleesya pun masih tidur lagi...Mr. Hubby sorang jer yang masuk ke Mydin mencari kitab IQRA...Agak lama juga Mr. Hubby kat dalam Mydin tu...Then Mr. Hubby call kata kitab IQRA yang warna pink tu tak der...Yang ada yang warna hitam...Mr. Hubby beli juga yang warna hitam sebab kandungan dalam kitab tu sama dengan yang warna pink tu...


Lebih kurang macam nie ler kitab IQRA yang Mr. Hubby beli semalam...Tengok dulu macam mana malam nanti...Kalau ustazah Qistina kata nak yang warna pink juga maka kena la gigih mencari kitab IQRA yang warna pink tu...Then lepas jer masuk kereta Mr. Hubby kata temperature kereta naik...Lynn memang x perasan tapi waktu Mr. Hubby kat dalam Mydin memang Lynn ada mengadu panas walaupun air cond dah terpasang...

Dah nasib kami sekeluarga semalam, tempat parking kereta betul2 berhadapan dengan bengkel kereta...Mr. Hubby terus panggil mamat mechanic dan minta tengok apa yang tak kena dengan kereta kesayangan kitorang tu...Check punya check, akhirnya budak tu inform yang kipas air cond tu tak berfungsi...No wonder la air cond terasa panas dan temperature naik...Huhuhuhuh...Tak pasal-pasal duk bertangga kitorang satu family kat bengkel semalam...

Dah nasib kitorang kan...Nasib baik arr anak-anak tak meragam...Qaleesya yang selsema dan batuk pun okey jer main-main kat area bengkel tu...Huhuhuhu...Cuma Lynn jer la rasa letih sket...Almaklumlah dah sarat gini memang buat apa pun akan rasa cepat penat...Ingatkan sekejap jer urusan kat bengkel tu...Tapi amek masa yang agak lama juga sebab spare part tak der kat kedai tu...Nak kena tunggu orang dari kedai spare part hantar dulu baru ler kerja-kerja pembaikan boleh dilaksanakan...Sudahnya kul 3 lebih juga ler urusan pembaikan selesai...Huhuhuhuh...

Memang penat sungguh semalam...Niat nak memasak untuk lunch pun dah terbang jauh...Jadi kitorang tapau jer la KFC waktu on da way nak balik rumah...Gitew ler ceritera yang berlaku pada kitorang sekeluarga semalam...Nie Mr. Hubby duk berharap agar kereta kesayangan tu tak meragam lagi...

P/S : Korang dah update ker buku ASB?  Banyak ke RM RM yang korang dapat daripada dividen ASB tu? Lynn lum update lagi...Insyaallah Rabu nie baru gie update kut...

January 4, 2013

Rezeki 2013 - BE Baru Dari Nuffnang

Syukur alhamdulillah...Rezeki Mak Yong Lynn dan baby dalam perut...Hehehehehe...Mula-mula tengok ramai blogger update sebab dapat BE baru hari nie...Puas juga ucap tahniah kat diorang...Then tergerak plak hati nak buka akaun Nuffnang sendiri...Hohohohoho...

Syukran...Syukran...Ada 3 running BE sekarang nie...Walaupun amaun tak ler banyak mana tapi bersyukur sangat...


January 3, 2013

Selesai Sudah Check Up Hari Nie

Assalamualaikum semua...Lynn baru jer masuk office nie...Tadi gie check up kat Klinik Desa Kangkar Pulai dan lepas tu terus ke Pakar Perbidanan Khor dan Loh...Meh kita share hasil daripada check up hari nie yer...

Check Up di Klinik Desa Kangkar Pulai
  • Berat Lynn dah 76.5kg...
  • Tekanan darah okey 110/70...
  • HB dah naik ke 11.4...(Keberkesanan daripada memakan Iberet Folic kut) 
  • Gerak baby okey...Dengar degupan jantung baby...
  • Nurse cakap kepala baby dah kat bawah...
  • Appointment dengan doktor pakar di HSA pada 9 Januari 2013...Next week la tu...

Check up di Pakar Perbidanan Khor dan Loh
  •  Berat Lynn leh plak jadi 79kg...Sabar jer la...Takkan la gie sarapan pagi mee goreng mamak n milo tarik terus berat naik ke 79kg...Melampau kan...
  • Tekanan darah 114/76...
  • Tak check HB pun...
  • Gerak baby okey...Degupan jantung baby pun okey...
  • Kedudukan kepala baby dah masuk laluan...
  • Kata doktor bila-bila masa boleh bersalin...Sebab dah cukup bulan...
  • Doktor cakap gak boleh bersalin normal...Sebab kedudukan uri dan air ketuban semua okey...

Maka lepas jer sampai di office tadi, Lynn dah minta office mate sediakan GL untuk Lynn...Standby jer GL untuk HSA...Mr. Hubby suruh bersalin kat Pakar Perbidanan Khor dan Loh jer tapi tengok la keadaan macam mana nanti...Hope keputusan doktor HSA nanti membolehkan Lynn bersalin secara normal...Dan Lynn juga berharap agar baby dalam perut mama nie baik-baik la yer...

Semoga dipermudahkan segala urusan kelahiran anak ketiga ku ini...Insyaallah...

January 2, 2013

Hari Pertama Persekolahan 2013

Halooooooo...Pagi nie dah start dah persekolahan untuk anak-anak dan adik-adik kita yang masih bersekolah...Maka lepas nie no more games, no more tv, no more main-main la yer...Hehehehehehe...For my lovely daughter Qistina, hari nie bermula la juga tadika yang real tadika...Kalau dulu lebih kepada playschool tapi this year dah kena fokus betul2...

Lynn dan Mr Hubby masih lagi hantar Qistina ke Tadika Ixora Ria...Kenapa kitorang still hantar Qistina ke Tadika Ixora Ria? Salah satu sebabnya adalah performance dia sepanjang berada di Tadika Ixora Ria tu positif dan memberangsangkan...Dan syukur alhamdulillah teacher-teacher pun terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam mendidik anak-anak kecil ini...

Walaupun ada yang beranggapan yuran yang dikenakan mahal tapi tak salah kan kalau berbelanja lebih untuk persekolahan anak...Insyaallah akan mendapat reward di atas expenses yang kita dah keluarkan tu...Dan Lynn pernah ingat kata-kata Dato' Dr. Fadzilah Kamsah...

Jangan anggap perbelanjaan yang kita buat untuk anak-anak adalah satu bebanan kerana anak-anak akan merasakan diri mereka ini menyusahkan ibu bapa...Dan setiap perbelanjaan yang kita keluarkan pasti akan mendapat balasan yang setimpal...Mungkin bukan waktu sekarang tapi fikirkan untuk masa akan datang...

Haaaaa...Lebih kurang gitu la ayatnya...Lynn dengar kata-kata nie waktu Dato' menjadi tetamu jemputan kat Sinar Pagi...Memang sungguh berinspirasi dan menyuntik semangat Lynn dan Mr. Hubby untuk membesarkan anak-anak dengan lebih baik dan teratur...Insyaallah...

Disebabkan Qistina dah senior kat Tadika Ixora Ria maka pagi tadi memang tak hadapi masalah apa pun waktu hantar dia...Qistina pun cool jer kan...Cuma teringat la juga waktu first time hantar dia ke Tadika Ixora Ria 3 tahun lepas...Seminggu memang pakat menangis arr...Tapi seminggu lepas tu dia siap bye bye mama dan papa dia...Dah serasi ler tu...Hehehehe...

Pagi tadi ada juga drama kat Tadika Ixora Ria tu...Biasanya anak-anak yang baru pertama kali menjejakkan kaki ke tadika atau sekolah sure akan sedih dan kalau boleh tak mau berenggang langsung dengan parents...Alahai...Masam jer muka masing-masing...Ada gak yang menangis...Macam-macam ragam arr ada...Hehehehehe...Tak per...Seminggu jer akan jadi macam tu...Insyaallah next week anak-anak akan mula membiasakan diri...Dan semuanya akan okey...

Okey la...Untuk korang yang sibuk duk menghantar anak-anak kat tadika ataupun sekolah hari nie...Bawa-bawa bersabar la yer kalau anak-anak korang meragam...Biasa la tu budak-budak kan...Kita kalau beralih ke tempat baru pun akan rasa janggal kan...Macam tu la juga yang diorang rasa...Good luck untuk anak-anak dan adik-adik yang menempuh alam persekolahan...Belajar rajin-rajin yer supaya menjadi insan yang cemerlang dunia dan akhirat...Untuk cikgu-cikgu sekalian, didiklah anak-anak ini dengan bersungguh-sungguh...Insyaallah akan mendapat rahmat dan balasan yang setimpal dari ALLAH S.W.T...

January 1, 2013

Hari Pertama 2013

Assalamualaikum dan salam tahun baru 2013 untuk semua pembaca blog dan kawan-kawan semuanya...Hari nie dah pun hari pertama untuk tahun 2013...Dan untuk pengetahuan korang, kat Johor hari ni hari bekerja yer...Cuma sesi persekolahan jer yang akan bermula pada hari esok...Hehehehehe...

Seperti yang korang semua maklum Lynn menunggu hari jer untuk berjumpa anak ketiga Lynn yang bakal lahir dalam bulan Januari nie...Kalau ikutkan kelahiran anak-anak yang lepas memang Lynn akan bersalin awal...Macam Qistina dulu Lynn bersalin 39 hari awal dari due date...Manakala Qaleesya plak Lynn bersalin 24 hari awal dari due date...

Haaaaaa...Adakah yang ketiga nie pun akan mengikut jejak kakak-kakaknya...Kita tengok jer la nanti yer...Tapi sehingga ke hari nie masih belum ada tanda-tanda nak bersalin...Cuma bila malam tu ada la perut nie mengeras...Lebih2 lagi waktu tengah baring...Mungkin baby dalam perut nie mencari posisi yang selesa juga seperti mama dia...Hehehehehe...

Khamis nie genap usia kandungan 37 minggu dan pada hari Khamis nie juga ada check up kat Klinik Desa Kangkar Pulai...Dan Lynn pun dah dapat tarikh appointment untuk refer dengan doktor pakar di Hospital Sultanah Aminah...Next week 9 Januari memang kena amek cuti sebab rasanya prosedur di HSA ni amek masa lama sket...Doktor akan tentukan sama ada Lynn boleh bersalin normal atau czer lagi kali nie...Huhuhuhu...

Dalam pada duk fikir tentang kelahiran anak ketiga nie, Lynn dan Mr. Hubby terfikir2 juga tentang Qistina dan Qaleesya...Kalau rasa sakit tu muncul waktu office hour mungkin ok la sket sebab anak-anak berada di rumah pengasuh dan di tadika...Tapi kalau sakit menjelma tengah malam...Macam mana la situasinya nanti yer...Kitorang kat JB nie duk berempat jer...Adalah juga makcik pakcik kat sini tapi takut anak-anak x okey plak nanti...

Hurrrrmmm...Mudah-mudahan ALLAH S.W.T tunjukkan jalan la nanti yer...Dan semoga semua urusan berjalan lancar...Insyaallah...