December 31, 2013

Orientasi Sekolah Agama

Assalamualaikum dan salam ceria...

Hari nie saya nak update tentang Orientasi Sekolah Agama anak sulung saya Nur Qistina Farzana...Jumaat lepas saya dan Mr Hubby amek cuti sebab nak hadir majlis orientasi Sekolah Agama Kangkar Pulai untuk anak yang Darjah 1...First experience untuk saya dan Mr. Hubby...Memang sangat berdebar dan pada masa yang sama excited sebab anak kami dah masuk Darjah 1...

Syukur alhamdulillah pagi tu Qistina memang senang nak bangun tidur...Tak yah dikejutkan...Dia bangun sendiri dan mandi pun tak yah nak paksa2...Semuanya berjalan lancar la pagi tu...Cuma saya ralat sedikit sebab tak dapat nak sediakan sarapan...Dapat belikan karipap sardin jer untuk Qistina...Saya dan Mr. Hubby memang berharap sangat agar orientasi tu tak lama sangat...Kesian nanti kat anak kelaparan...

Majlis bermula jam 9.00 pagi...Dan kami antara yang terawal sampai...Tak mau berebut parking jadi datang la awal sket...Sampai jer kat sekolah, Qistina dah diarahkan untuk masuk ke kelas yang disediakan...Saya dan Mr. Hubby tak jenguk langsung dia kat kelas tu...Tujuannya nak dia berdikari dan explore sendiri apa yang ada di sekolah tu...Kami memang tak tahu apa la yang Qistina buat dalam kelas tu...

Kami berada di dewan sekolah untuk dengar taklimat tentang Minggu Ukhuwah Sekolah...Start 1 Januari hingga 5 Januari memang tak belajar...Untuk darjah 1 ada program Minggu Ukhuwah Sekolah...Jadi tak perlu nak bawa beg sekolah waktu tu...

 Mr. Hubby tekun dengar ucapan Guru Besar...

Guru Besar plak cakap perlahan sangat...Aduhai...Memang kena fokus betul-betul supaya jelas dan faham...Hihihihi...

Lepas ucapan dan taklimat, ibu bapa dikehendaki berdiri untuk membaca LAFAZ PENYERAHAN ANAK KEPADA SEKOLAH...



 Lafaz tu diketuai oleh seorang wakil ibu bapa...

Then lepas jer pembacaan lafaz dari ibu bapa...Pihak ustazah dan uztaz juga diketuai oleh Penolong Kanan 1 membaca LAFAZ PENERIMAAN MURID DARIPADA GURU...



 Then bila dah selesai baru la sesi pendaftaran untuk Darjah 1 bermula...Maka berpusu-pusu la semua ibu bapa nie ke Garaj Kereta Sekolah Agama nie untuk pendaftaran...Pada waktu yang sama juga anak-anak yang tadi duk kat dalam kelas dibenarkan keluar jumpa ibu bapa...

Jadi Mr. Hubby duk beratur untuk pendaftaran...Saya gie standby kat kelas amek Qistina...Risau plak kalau-kalau dia mencari kami nanti...


 Parents yang beratur...Qistina masuk kelas Cemerlang...Nama Ustazah Siti Rozila binti Hussien...

Hihihihi...Mama candid gambar ustazah...Siap amek no phone lagi...Senang nanti kalau nak bertanyakan soalan...

 Nur Qistina Farzana bila turun jer dari kelas, saya tengok muka cool jer...Tak der riak takut pun...Fuhhhh...Lega mama...


 Rupa-rupanya kat dalam kelas dia dah jumpa kawan-kawan dia Kat Tadika Ixora Ria...Patut arr tak cuak...

 Yang nie Sarah...

Haaaaa....Look her BFF pun ada...Syahirah...Jadi nak risau apa?  Insyaallah semuanya berjalan lancar...Doakan yang terbaik untuk anak-anakku...

Next entry Orientasi Sekolah Kebangsaan plak yer...

8 comments:

Nad MamaZN said...

Pejam celik pejam celik
Dh beso dah anak2 kita kn
Qistina dh drjh 1 pun ha..
Moga blaja rajin2! =)

sihatbyMAMAELLY said...

wah meriahnya..cam mana la time isya skolah nanti



(mamaelly)

Lynn Hamzah said...

nad mamaZN : haaaa...betul tu nad...tq so much...

Lynn Hamzah said...

mamaelly : comfirm meriah juga...hihihih...

~MommyAqilMedina~ said...

wah seronok lah Qistina sebab dapat jumpa kawan-kawan lama dia..emsti lepas ni lagi semangat nak pergi sekolah..

fazitaismail said...

anak yang masuk sekolah makpak yg excited lebih kann..hehe
suka sgt berbw skrg nie..semua parent duk gebang psal orientasi anak2..hehe
semoga Qistina rajin2 ke sekolah yekk..
neway slm kenal kak..

lieyalatif said...

comel anak dare ko kak...cute jek tgk hah...

bagus la jumpe geng sekola tadika die yg dulu kan kak so ade la kawan...tak le takut nak pi sekolah nanti....

munna said...

Dah sekolah ye qistina.... Comel jer dia.... Munna Insyaallah thn depan baru dpt pengalaman mcm ni....