August 21, 2013

Dari Batu Kikir dan Akhirnya Bersama Keluarga JDT

Assalamualaikum...Korang buat per pagi-pagi nie? Dah sarapan ke?Lynn dah sarapan kat rumah tadi...Jadi tak ler amek masa untuk sarapan kat office nie...

Hari nie Lynn nak sambung update pasal Hari Raya...Bulan Ramadhan yang lepas keluarga mertua ada inform yang tahun nie anak saudara FIL saya bersama ahli keluarga mereka akan datang beraya di Negeri Sembilan...Dah 4 tahun juga mereka bertandang ke Negeri Sembilan pada hari raya pertama...Jadi sebelum kedatangan mereka ke rumah FIL kitorang gie dulu beraya kat Batu Kikir lepas jer beraya di rumah Wan dan Induk...

 Ni waktu kat rumah Wan dan Induk...FIL makan favorite tapai yang Wan buat untuk hari raya...

 MIL dan FIL sempat gak amek gambar berdua...

 Sempat gak Lynn amek gambar berdua dengan MIL...MIL Lynn nie pandai masak tau...Kalau balik Negeri Sembilan tak yah la veranggggan nak diet ke apa...Buek rugi yooo...Hehehehe...

Budak yang kepenatan...Disebabkan Qaleesya tidur maka tak dapat ler kami sekeluarga amek gambar raya hari tu...

Rumah pertama yang kitorang kunjungi di Batu Kikir dah tentu la rumah Acik Anor...Acik Anor nie adik MIL Lynn...Kalau pergi beraya di rumah saudara mara pada hari raya pertama dah tentu ler perut kenyang memanjang...Setiap rumah mesti ada juadah raya...Kat Negeri Sembilan boleh dikatakan setiap rumah yang Lynn pergi ada lemang dan rendang...Memang tradisi kat Negeri Sembilan bila raya jer mesti ada lemang dan rendang...Puas ler juga pulun lemang dan rendang pada hari raya pertama tu...Memang layan habis...Hehehehe...

 This year Induk leh sama tema dengan kitorang...One Family kan...Hehehehe...Waktu nie kat rumah Acik Anor...Lynn jadi tukang amek gambar sebab x kuasa nak posing...Lebih rela menikmati juadah raya dan kuih muih...Hahahahahaha...Gemukkkkssss ler ko nanti Lynn...Asyik makan jer kerjanya...

Qaleesya yang dah recharge bateri waktu nie...Dah puas tidur kat rumah Wan dan Induk maka sampai jer kat rumah Acik Anor dia plak yang over beraya...Nasib baik anak dara nie nak pakai tudung raya pertama...Chooooommmeeeel ko dik...Muahhhhsss...

Lepas gie rumah Acik Anor, kitorang gie 3 buah rumah lagi yang kat Batu Kikir tu...Disebabkan selalu sangat pergi Lynn memang tak dapat ler nak mengingat saperkah owner rumah-rumah tersebut...Huhuhuhuhuh...Buruk benor perangai kan...Ikut jer beraya tapi tak dapat nak ingat nama atuk dan wan yang ada...

Last sekali kitorang gie beraya kat rumah abang FIL...Di kawasan Batu Kikir juga...Kitorang beraya kat rumah Pak Lang Kidam...Selalunya bila kitorang datang beraya rumah Pak Lang Kidam nie meriah jer dengan anak dan cucu dia...Memang ramai ahli keluarga dia...Tapi this year cuma Pak Lang dan Mak Lang jer yang ada...Anak-anak dan cucu-cucu yang lain gie beraya...Jadi tinggal diorang berdua kat rumah...

Waktu kat rumah Pak Lang Kidam kitorang dimaklumkan yang family anak saudara FIL nak datang keesokkan harinya...FIL dan MIL Lynn dah buat prepration untuk menyambut kehadiran diorang sekeluarga...Jadi kalau datang keesokkan hari macam tak best ler plak...Maka FIL pun contact ler anak saudara dia yang nak datang beraya tu...Dan on da way nak balik ke Felcra Lakai anak saudara FIL comfirmkan nak datang pada hari raya pertama tu juga ke Felcra Lakai...Waktu tu diorang dah on da way dari Jeram Tengkek...

Kedatangan anak saudara FIL sekeluarga mengubat rasa rindu nak beraya di Johor...Sebabnya mereka nie dari Johor Bahru...Datang 4 kereta...Dan bila diorang datang beramai-ramai gini teringatkan Lynn yang family belah ibu Lynn pun selalu berkonvoi raya gini...Paling kurang kitorang akan beraya 5 kereta...Memang happening...

Tahun nie Kak Ani sekeluarga memilih tema Royal Blue...Very happpeeeeninggg dan JDT kooooo...Diorang yang sedondon Lynn plak yang terover excited...Al maklumlah...Lynn nie pun boleh dikategorikan dalam orang yang suka sedondon nie...Hehehehehe...Baru ler sehati sejiwa...

Kehadiran diorang disajikan dengan Gulai Lemak Kijang, Rendang Ayam, Rendang Daging, Lemang...Malamnya kitorang dengan sakannya membakar Sate dan Otak-Otak...Memang happening...

 Waktu nie diorang nak balik...Duk bersiap-siap nak berposing...

 Tengah menyusun atur kedudukan...

Dan akhirnya dapat juga merakam kenangan raya tahun 2013...

Sekali lagi...

 Yang paling over...Hahahahaha...Tak kisahla...Yang penting very JDT...

FIL, MIL, Kak Ani dan suami...Kak Ani nie anak saudara sulung ayah...

Insyaallah Lynn dan keluarga akan membalas kunjungan beraya ke rumah Kak Ani di Bandar Uda Utama...Tapi lum comfirm lagi nak beraya bila...Insyaallah kalau free maybe weekend nie boleh le beraya rumah keluarga JDT nie...Yang penting kena roger-roger dulu...Al maklumlah baru first time nak beraya di rumah baru Kak Ani...Kang sesat plak mencari jalan rumah...Hehehehe....

10 comments:

Qhaifa Nur said...

seronok tengok raya sedondon ni...cantik
sportinglah semua....

suka sangat masakan negeri sembilan..MIL orang jelebu

Lynn Hamzah said...

Qhaifa Nur : seronok kan tgk yg sedondon nie...sama daerah tu kak...jelebu kat area mana?

Pen Biru said...

amboi..birunyeeee

Lynn Hamzah said...

Pen Biru : hehehe...betul tu...birunya...

Iela Fazielah said...

salam....kunjung balas dari ila... cantiknyer pakai bj sentiasa sedondon dgn anak2... selamat hari raya... awk buat sewa choc fountain ye.. nnt leh la ila sewa

JunAina said...

Meriahnya sedondon biaru. Cantik pulak tu kaler birunya.

mama lieyna said...

Waaaaahhhhhh meriahnya sedondon.. canteksss :-)

eMMe said...

Assalamualaikum..very the JDT

Selamat Hari Raya Aidilfitri Lynn n famili...

wahida said...

cantik semua biru...

comey semuanya...

Cik Puan Rara said...

wow happening nya sume pakai biru! sproting habes~

hai salam kenal dr rara =)