April 24, 2013

Pengalaman Bersalin - Qhasrina

Assalamualaikum dan salam sayang untuk semua pembaca...Hari nie setelah 3 bulan lebih baru ler Lynn sempat nak buat entry tentang pengalaman bersalinkan Qhasrina...Hope korang sudi ler membaca yer...Walaupun ceritanya dah basi...Hehehehe...

Malam 10 Januari 2013 tu Lynn dah rasa tak selesa bila tidur...Duk pusing kanan x okey duk pusing kiri pun x okey...Perut kadang-kadang mengeras tapi tak la terlalu kerap...Jadi ku diamkan sajer...Tapi bangun jer pagi 11 Januari 2013 tu Lynn tengok ada darah sket kat panty...Jadi terus ler bagi tahu kat Mr. Hubby...Mungkin tu tanda nak bersalin...Maka pagi tu lepas terus jer hantar Qistina dan Qaleesya kitorang pun terus la pergi ke Pakar Perbidanan Khor & Loh...

Lynn dan Mr. Hubby sampai dalam kul 8.45 pagi...Waktu tu lum buka lagi Pakar Perbidanan tu...Tapi guard dah suruh naik jer ke Labour Room...Mula lar episod cuak...Dalam fikiran Lynn biar ler bukaan dah besar sket...Tak mau duk wad lama-lama macam bersalinkan Qaleesya dulu...Duk menunggu tak ler lama sangat pun...Dalam kul 9.05 pagi Doktor Ong dah masuk ke Labour Room...Check bukaan baru jer 2 cm...Jadi doktor suggestkan suruh balik dulu...Doktor suruh datang semula esok...Doktor cakap walau apa pun keadaan esok 12 Januari 2013 tu memang dah bersalin...

Memang x sangka sungguh yang doktor bagi balik...Sepatutnya hari Jumaat tu lepas jer kuar dari Pakar Perbidanan tu, Lynn nie kena la rajin berjalan kan...Supaya bukaan tu makin besar dan cepat sket bersalin...Tapi Lynn boleh plak baring jer kat rumah...Disebabkan doktor dah cakap memang kena bersalin pada keesokkan harinya maka Lynn pun call le ibu dan ayah...Minta datang ke JB hari tu juga...

Syukur alhamdulillah parents Lynn sampai rumah kitorang malam tu...Jadi dapat le fikiran nie lebih bersedia untuk menghadapi hari esok...Anak-anak dah ada yang handle just nak tunggu masa untuk bersalin jer...Dan kali nie memang nak sangat Mr. Hubby temankan Lynn dalam Labour Room...

Pagi 12 Januari 2013 berangkat la kitorang beramai-ramai ke Pakar Perbidanan Khor & Loh...Tapi sebelum tu sempat ler pekena Roti Telur Bawang kat Pasar Peladang Skudai...Untuk jadikan bekalan tenaga waktu nak pussshhh nanti...Then sampai jer kat Pakar Perbidanan, kitorang terus naik ke Labour Room...Pagi tu dah ada patient yang dah deliver baby...Jadi Lynn fikir maybe Lynn orang yang kedua...

Entah macam mana bila Doktor Ong check bukaan baru jer 3 cm...OMG...Dah 24 jam baru buka 1 cm jer...Alahai...Doktor Ong dah suruh operate jer...Tapi doktor suggest juga untuk pecahkan air ketuban...Supaya bukaan cepat sket terbuka...Doktor suruh pilih...Sama ada nak operate atau pecah air ketuban...Lynn masih ingat lagi nurse yang bernama Kak Yati tu kata jangan proceed dengan operation...Sebab bukaan dah ada...Maka lepas perbincangan dengan Mr. Hubby kitorang decide suruh doktor pecahkan air ketuban...

Lepas jer pecahkan air ketuban dalam kul 10.00 pagi doktor kata amek masa 4 jam untuk bersalin...Lebih kurang kul 2.00 petang dah deliver...Kesian plak tengok Ibu, Ayah dan anak-anak tunggu kat luar Labour Room...Jadi diorang pun gie ler melawat sepupu Lynn yang baru juga bersalin anak pertama kat Bandar Baru Uda...Yang duk tunggu hanya Mr. Hubby dan Kak Yati...

Memang Kak Yati tu sungguh bersabar melayankan karenah Lynn...Dia juga yang selalu check bukaan...Dalam masa 2 jam tu cuma terbuka 5 cm jer...Dia sampai pelik sebab lambat sangat jalan buka...Kak Yati tu ada suruh Lynn kencing kat atas katil tu tapi Lynn x pandai...Sudahnya nak dekat kul 1.00 petang tu dia bantu Lynn keluarkan air kencing dengan menggunakan tiub...Sakit sket waktu tu...Rasa ngilu...Then bila dah selesai keluarkan air kencing baru ler Lynn rasa contraction makin kerap...

Dan kul 2.00 petang bukaan dah 9 cm...Diorang semua dah start gelabah waktu tu...Lynn ingat dah nak push jer sebab waktu tu memang dah rasa nak bersalin sungguh dah...Tapi Kak Yati tu x bagi...Suruh tunggu sampai Doktor Ong tu datang...Then tak lama lepas tu Doktor Ong pun datang...Push 2 kali dan akhirnya lahirlah Nur Qhasrina Zahra...

Huhuhuhu...Last bersalin normal waktu Qistina dulu...Jadi dah 6 tahun berlalu...Memang Lynn x pandai nak push pada mulanya...Kak Yati dan nurse-nurse kat situ ler yang bagi tunjuk ajar...Kalau x silap Lynn ada 4 orang nurse yang handle bila dah nak bersalin sangat...Memang penuh ler Labour Room tu...Semuanya bagi kata-kata semangat dan tunjuk ajar...

Dan yang paling tak sangka Lynn orang kedua yang patut deliver tapi dah jadi orang yang keempat sebab dalam masa 4 jam dah ada 2 patient yang proceed dengan operation...Sabar jer la kan...Tapi syukur alhamdulillah baby dan Lynn selamat...

Meh tengok gambar baby Nur Qhasrina Zahra saat mula2 dilahirkan...


Beza sungguh kan kulit baby Qhasrina dengan mama...Qhasrina memang kulitnya cerah berbanding dengan Qistina dan Qaleesya...

Gambar tak dapat nak amek banyak sebab kitorang boleh plak tertinggal Tab hari tu dan handphone Mr. Hubby plak kong waktu tu...Tapi dapat la juga amek gambar 2 keping nie untuk dijadikan kenangan...Lynn stay kat situ satu malam jer...Esoknya pagi-pagi dah boleh balik lepas doktor check...Home sweet home...

Saya dah ready nak balik...Muaaaaaaahhhhhssss...

6 comments:

~MommyAida~ said...

alahai..cutenya qhasrina..panggil ape ni lyn?ade jugak gambar fresh from oven..aida tak sempat nk tngkap gmbar cenggini..sbb huby takut darah..ahhahah..Alhamdulillah semuanya selamat kan..semuanya dipermudahkan..Alhamdulillah

Sue-Rya Qistina said...

pengalaman yg sgt berharga kan..bestnya lyn dpt 3 girls! sue ni xtau preggy baby boy or girl, x nampak lagi. nak surprise la tu kot. hehehe

Ena said...



BIla la turn ena nak sambut anak yg ke-3 ni agaknya.. rindunya nak ada baby.. sabar sabar... heheh..

Lynn Hamzah said...

mommyaida : lynn panggil qhasrina...kadang2 panggil gak zahra...mr hubby pun mabuk darah gak tapi hari tu dia okey plak...mungkin sebab nurse2 kat situ pun okey dan baik hati...betul tu aida...alhamdulillah...dipermudahkan segalanya...syukur...

Lynn Hamzah said...

sue-rya qistina : x nampak lagi yer...x kisah la girl atau boy...yang penting sihat dan cukup sifat...

Lynn Hamzah said...

Ena : preggy la ena...nanti leh dapat baby...hehehehe...