January 8, 2013

Hari Pertama Qistina Mengaji

Halooooo...Assalamualaikum dan salam sayang untuk semua...Hari nie nak update kat korang tentang first day anak dara kesayangan Lynn dan Mr. Hubby gie mengaji malam tadi...Ceeeeehhhh...Baru hantar anak mengaji dah kepochi kan...Hehehehe...Lantak ler korang nak kata apa...Yang pasti Lynn nak update juga...Bukan selalu tempuh pengalaman macam nie...

Semalam kitorang sampai kat rumah lebih kurang kul 6.30 petang...Memang kebiasaannya sampai rumah time tu pun...Sebelum sampai rumah Lynn dah menapau Burger King dulu untuk Qistina...Sebab Qistina kalau balik jer dari Tadika Ixora Ria memang comfirm lapar...Jadi Lynn tak nak ler terkejar-kejar masak dengan keadaan yang dah memboyot nie kan...Baik tapau jer...Anak pun tak ler tertunggu-tunggu...

Bila dah sampai rumah Qistina terus makan sambil duk tengok tv...Then bila dah selesai makan cepat2 Lynn suruh Qistina mandi dan bersiap...Waktu dia bersiap tu yang Qaleesya pun sibuk gak nak bersiap...Nasib baik dia tak minta nak pakai baju kurung sama macam kakak dia...Tapi Qaleesya memang dah berebut tudung dengan kakak dia...Aduyai...Nasib baik ler semalam Lynn beli 2 helai tudung baru untuk Qistina...Jadi nak tak nak sarungkan juga la tudung yang sehelai lagi kat Qaleesya...


Lynn dan Mr Hubby hantar Qistina mengaji kat rumah jiran jer...Yang mengajar adalah seorang ustazah muda, anak kepada jiran Lynn...Ustazah nie memang mengajar di sekolah dan malam dia mengajar mengaji kat rumah...Tapi tak ramai pun yang hantar kat ustazah nie...Mungkin sebab tak ramai yang tahu kut...Anak murid setakat nie cuma 4 orang jer...

Lebih kurang jam 7.35 malam, Mr. Hubby dan Qaleesya dah gie hantar Qistina ke rumah ustazah tu...Terkedek-kedek la Qaleesya berjalan dengan excitednyer...Hehehehehe...Tergelak-gelak Lynn tengok keletah dia...Nasib baik arr rumah ustazah tu selang beberapa pintu jer...Jadi tak ler berpeluh kan...

Then dalam 5 minit lepas tu Mr. Hubby dan Qaleesya dah pusing balik kat rumah...Kata Mr. Hubby tak kan la nak tunggu plak anak dara tu selesai mengaji kan...Tapi bila masuk jer porch rumah, Qaleesya boleh mengaruk la plak...Dia duk bengang sebab dia kena balik tapi Qistina kena tinggal kat rumah ustazah tu...Huhuhuhuhu...Sabar jer la tengok kan perangai dia...

So far semalam Qistina dah mengaji sampai muka surat 4 Kitab Iqra tu...Then balik jer dari mengaji Qistina dah duk bercerita macam-macam...Dia kata ustazah x marah dia...Ajar dia elok-elok dan dia suka arr mengaji kat situ...Syukur alhamdulillah...Lynn dan Mr. Hubby memang berharap agar dia okey mengaji kat situ...Biarpun dekat jer dengan rumah dan tak der kawan sangat waktu mengaji tu tapi harapan kitorang ustazah tu dapat didik Qistina dengan baik...

Haaaa...Gitu ler ceritera hari pertama Qistina mengaji...Sekian...

 P/S : Malam tadi perut Lynn asyik megeras jer...Tak lena tidur dibuatnya...Sampai ke pagi nie terasa mengeras...Tapi tak der tanda lagi...

19 comments:

Papa Mifz said...

si kakak pakai tudung si adik pun nak pakai juga yer...hehe

Lynn Hamzah said...

papa mifz : itu la tu...sabar jer la...

MasZuber said...

ala comeinya..

Lynn Hamzah said...

mas zuber : hehehe...

Nad @ MamaZN said...

adik pun nk ikut kakak ngji jugakkk
Gud girl la ;)

Lynn Hamzah said...

nad @ mamaZN : itu la tu...dia memang nak ikut tu nad...

Qhaifa Nur said...

lega juga bila 4 anak dh ngaji..
comel kakak bertudung...

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

comeynyer qistina pakai tudung...

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

comeynyer qistina pakai tudung...

Zana Adieyza said...

comel bila dia pakai tudung.. semoga membesar dgn sihat & bijak hendaknya..

Lynn Hamzah said...

Qhaifa Nur : betul tu kak...lynn pun rasa lega sebab dah htr anak mengaji...yg adik nanti ingat nak htr awal juga...

Lynn Hamzah said...

lizz : hehehe...suka la dia kalau dia tahu ada yg kata dia comey...

Lynn Hamzah said...

zana adieyza : terima kasih...

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

ade la kawan si kakak gi ngaji.. sonok skit die..bile la nak anta dhia gi ngaji..

::NureeN:: said...

comelnya qistina tertudung..

myfreeminded said...

Comelnya anak dara ni bertudung dan dah mula ngaji lak tu, anak teruna saya tu tak tahulah bila dia nak mula ngaji, bila suruh g ngaji dgn tok wan dia ada je alasan dia.

Mimie said...

walaupun xrmi kwn yg penting ilmu yg die dpt mase mengaji tuh

ieda said...

comel qistina bertudung dik !

alhamdulillah pastinya ada lagi kemajuan nanti ;)

Izan Ishak said...

comel sgt qistina pakai tudung. ohh.. senang jelah kalau pi mengaji jln kaki je. si adik tu nak kakaklah tu... sian dia.