January 2, 2013

Hari Pertama Persekolahan 2013

Halooooooo...Pagi nie dah start dah persekolahan untuk anak-anak dan adik-adik kita yang masih bersekolah...Maka lepas nie no more games, no more tv, no more main-main la yer...Hehehehehehe...For my lovely daughter Qistina, hari nie bermula la juga tadika yang real tadika...Kalau dulu lebih kepada playschool tapi this year dah kena fokus betul2...

Lynn dan Mr Hubby masih lagi hantar Qistina ke Tadika Ixora Ria...Kenapa kitorang still hantar Qistina ke Tadika Ixora Ria? Salah satu sebabnya adalah performance dia sepanjang berada di Tadika Ixora Ria tu positif dan memberangsangkan...Dan syukur alhamdulillah teacher-teacher pun terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam mendidik anak-anak kecil ini...

Walaupun ada yang beranggapan yuran yang dikenakan mahal tapi tak salah kan kalau berbelanja lebih untuk persekolahan anak...Insyaallah akan mendapat reward di atas expenses yang kita dah keluarkan tu...Dan Lynn pernah ingat kata-kata Dato' Dr. Fadzilah Kamsah...

Jangan anggap perbelanjaan yang kita buat untuk anak-anak adalah satu bebanan kerana anak-anak akan merasakan diri mereka ini menyusahkan ibu bapa...Dan setiap perbelanjaan yang kita keluarkan pasti akan mendapat balasan yang setimpal...Mungkin bukan waktu sekarang tapi fikirkan untuk masa akan datang...

Haaaaa...Lebih kurang gitu la ayatnya...Lynn dengar kata-kata nie waktu Dato' menjadi tetamu jemputan kat Sinar Pagi...Memang sungguh berinspirasi dan menyuntik semangat Lynn dan Mr. Hubby untuk membesarkan anak-anak dengan lebih baik dan teratur...Insyaallah...

Disebabkan Qistina dah senior kat Tadika Ixora Ria maka pagi tadi memang tak hadapi masalah apa pun waktu hantar dia...Qistina pun cool jer kan...Cuma teringat la juga waktu first time hantar dia ke Tadika Ixora Ria 3 tahun lepas...Seminggu memang pakat menangis arr...Tapi seminggu lepas tu dia siap bye bye mama dan papa dia...Dah serasi ler tu...Hehehehe...

Pagi tadi ada juga drama kat Tadika Ixora Ria tu...Biasanya anak-anak yang baru pertama kali menjejakkan kaki ke tadika atau sekolah sure akan sedih dan kalau boleh tak mau berenggang langsung dengan parents...Alahai...Masam jer muka masing-masing...Ada gak yang menangis...Macam-macam ragam arr ada...Hehehehehe...Tak per...Seminggu jer akan jadi macam tu...Insyaallah next week anak-anak akan mula membiasakan diri...Dan semuanya akan okey...

Okey la...Untuk korang yang sibuk duk menghantar anak-anak kat tadika ataupun sekolah hari nie...Bawa-bawa bersabar la yer kalau anak-anak korang meragam...Biasa la tu budak-budak kan...Kita kalau beralih ke tempat baru pun akan rasa janggal kan...Macam tu la juga yang diorang rasa...Good luck untuk anak-anak dan adik-adik yang menempuh alam persekolahan...Belajar rajin-rajin yer supaya menjadi insan yang cemerlang dunia dan akhirat...Untuk cikgu-cikgu sekalian, didiklah anak-anak ini dengan bersungguh-sungguh...Insyaallah akan mendapat rahmat dan balasan yang setimpal dari ALLAH S.W.T...

19 comments:

SYANI said...

Setuju dengan kata2 Dato' tu.

♥cikmOt♥ said...

betul tu, betul...
ari ni semua dok citer sal sekolah anak2...hehehe...satu kenangan dan pengalaman ni

abah khalisha said...

Kata-kata perangsang yg cukup bermakna

Lynn Hamzah said...

syani : setuju juga...

Lynn Hamzah said...

cikmot : hehehehe...comfirm la citer pasal anak...hari pertama persekolahan kan...

Lynn Hamzah said...

abah khalisha : betul tu...itu yang share kat blog nie...

lia said...

betul2... mcm2 riak muka anak2 masa hntr anak bujang ke tadika td... mujur xde adengan airmata he3

Lynn Hamzah said...

lia : hehehe...syukur x melalak kan...

~MommyAida~ said...

Nasib baik Qistina dah big girl..tak pyh nangis2 lagi kan..nanti Aqil, aida tak tahu lah camana..malu lah kalo boboy nangis kan..hihihi

Lynn Hamzah said...

mommyaida : dia dah lama kat tadika tu...sebab tu la x nanges...

Lily@MamaZaraZareef said...

Slm tahun br lin..qistina dah biasa dgn tadika tu mesti xde mslh harini kan..zara br 1st day msk tadika..so mamanye tgu gak smpai abeh kelas td..hihi

NM03 said...

aku gigih kuar umh awal takut jalan sesak

Lynn Hamzah said...

lily : dulu waktu first time dia masuk tadika, kitorang stay juga...tp boleh plak teacher dia suruh balik...sabor jer la...

Lynn Hamzah said...

NM03 : hehehehe...bila dah start school memang arr kena kuar awal...jaln comfirm jammed arr...

are_lin@yu said...

dh besar ya anak akak ;-)

Lynn Hamzah said...

are_lin@yu : dah 6 tahun dah tahun nie...next year darjah 1...

wahida said...

selamat bersekolah qistina...

belajar rajin2 ye...

Lynn Hamzah said...

wahida : tq so much...

Masya said...

kata² dato fadzilah kamsah tu ada btlnya kan...