November 30, 2012

Melaka Wonderland, Bukit Gambang Resort atau Hello Kitty Town

Salam ceria untuk semua...Dah hari Jumaat kan...Sekejap jer masa berlalu...Pejam celik pejam celik dah 32 minggu dah usia kandungan Lynn...Tinggal 8 minggu jer nak sampaikan ke Due Date anak ketiga Lynn dan Mr. Hubby...Semakin hari semakin kuat debarannya...Huhuhu...Dalam pada masa yang sama x sabar juga menantikan kehadiran anak ketiga kami...

Hari nie Lynn nak minta pendapat korang semua...Asyik minta pendapat jer kan Mak Yong Lynn nie...Mr. Hubby pagi tadi dah ada menyebut nak bawa kitorang sekeluarga berjalan-jalan weekend nie...Means esok dan lusa la...Nie sebagai reward kena tinggal 2 hari waktu Mr. Hubby out station pada hari Rabu dan Khamis...Dan reward juga untuk Qistina yang dapat Full A waktu exam yang lepas...(Gantikan dulu sebab nak tunggu mama bersalin baru ke Legoland)

Mr. Hubby duk menyebut nak bawa anak-anak ke Melaka Wonderland...Tapi Mak Yong Lynn lebih teruja nak ke Bukit Gambang Resort...Mr. Hubby dah suruh buat kira-kira...Tengok yang mana lebih okey...Amek kira masa perjalanan dan kos yang lain-lain juga...Tapi entah macam mana dalam masa memikirkan yang mana nak dipilih antara Melaka Wonderland atau Bukit Gambang Resort, timbul pula keinginan nak ke Hello Kitty Town di Puteri Harbour...

Huhuhuhuhuh...Sekarang nie nak bagi reward kat saper? Kat Qistina atau kat mamanyer yer?  Hahahahahaha...

Cuba korang pilih yang mana satu berbaloi nak pergi...

a.  Melaka (Melaka Wonderland dan Zoo Melaka) - Stay 1 malam di Melaka...Perjalanan dari JB lebih kurang 3 jam....RM650.00...
b.  Pahang (Bukit Gambang Resort) - Stay 1 malam di Bukit Gambang atau Kuantan...Perjalanan dari JB lebih kurang 5 jam lebih...RM600.00...
c.  Hello Kitty Town (Cover 2 park terus) - RM255.00 untuk tiket 3 orang...Minyak dan tol jimat sebab kat JB jer...Penginapan tak yah...Balik hari jer...

November 29, 2012

Bersama Double Q

Assalamualaikum semua...

Huhuhuhu...
Dah petang baru nak update...
Sebenarnya hari nie lynn bercuti...
Mr Hubby outstation sejak semalam...
Jadi lynn amek cuti hari nie...
Tak daya nak uruskan anak2 di saat tgh sarat nie...

Syukur alhamdulillah Double  Q x meragam...
Cuma Qistina la asyik duk tanyakan papa dia...
Sekejap2 nak call papa...
Huhuhuh...

November 28, 2012

Sket-Sket Nak Sentap

Sentap 1
Pagi tadi kat office Lynn buat majlis kan...
Kitorang masak pun secara gotong royong...
Dah nama pun gotong royong kan...
Tak perlu la nak pergi ke setiap meja inform semua orang...
Boleh tengok dan faham sendiri la...
Tak kan la nak berjemput bagai kan...
Yang mana ada masa terluang boleh jer bantu...
Dan yang mana sibuk dengan kerja...
Tak paksa pun untuk membantu...
Kita pun faham kan...

Sentap 2
Dulu ada yang sibuk sangat nak bertukar...
Punca sebab bergaduh sesama sendiri kat cawangan...
Bila dah dapat tukar tu kira bersyukur la...
Sebab tak yah nak mengadap lagi orang yang x berkenan di hati tu...
Nie bila kita buat majlis pertukaran orang...
Sibuk plak canang kat orang lain...
Waktu bertukar dulu tak der saper pun yang raikan...
Alahai...
Citer dah bertahun baru nie ler nak mengungkit...
Apa kes?

Haaaaaa...
Itulah senario di pejabat Lynn nie...
Haru kalau dilayan...
Nasib baik bukan terdengar kat telinga Lynn nie...
Kalau tak nak juga membidas balik...

Siapa makan cili dia terasa pedasnya...
Kita jadi manusia ni bukannya perfect mana pun...
Setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan...
Jadi masing-masing kena accept diri masing-masing...
Tak perlu nak sentap-sentap sangat okey...
Dan kalau boleh berfikiran positif ler...
Kalau dah asyik fikir yang negatif dan syak wasangka jer...
Sampai bila?
Fikir-fikirkan la...

Tengah Masak-Masak Nie

Salam pagi Rabu...
Eermmmm, maaflah...
Tak dapat nak buat sesi lawatan ke blog korang semua pagi nie...
Sebab kat office Lynn nie tengah bergotong royong...
Memasak untuk satu majlis...
Tak ler ramai sangat pun jemputannya...
Dalam 20 orang jer...

Walaupun Mak Yong Lynn tengah sarat...
Tapi tetap gak nak menyibuk kat dapur...
Hehehehe...
Mana boleh nak makan jer...
Kena la bantu-bantu juga kan...
Nanti anak kat dalam perut rajin macam Mama dia...

Menu hari nie...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 


Mee Bandung Muar
Agar-Agar Santan
Buah-buahan 
Teh Tarik

Okeylah...
Nanti petang update lagi yer...
Take care semua...

November 27, 2012

Training Membaca

Hari nie dah masuk 17 hari cuti sekolah kan...Sepanjang 17 hari nie, Qistina memang arr enjoy sakan kat rumah tu...Lebih-lebih lagi di awal cuti persekolahan tempoh hari...Kebetulan dia asyik duk training performance Goyang Bali untuk Graduation Day Tadika Ixora Ria...Jadi Lynn dan Mr. Hubby tak der ler train dia membaca waktu awal-awal cuti sekolah hari tu...

Balik jer dari child care, yang Qistina dah tentu la kepenatan kan...Jadi tak kan nak juga training dia membaca...Kesian tengok anak tu...Maka seawal 2 minggu nie memang Qistina bersenang lenang la kat rumah dengan melakukan aktiviti makan, tengok cartoon, tidur, main dengan adiknya Qaleesya...Memang seronok sakan la anak dara yang sorang tu...

Baru-baru nie sebelum balik kampung Lynn ada juga buka2 buku membaca dia...Duk sajer test dia...Nak tengok dia lupa atau tidak apa yang dia dapat waktu sesi training yang terakhir dengan dia...Syukur alhamdulillah dia dapat membaca perkataan yang mempunyai 2 suku kata dengan baik...Walaupun dia tak berapa nak yakin sangat waktu membaca tu tapi bila dia mengeja dia dapat membaca perkataan tersebut dengan sempurna...

Contohnya:

Ibu cuci baju Abu 
Abu bagi Fifi ubi 



Cuma Lynn risau sebab Qistina nie jenis cepat lupa...Lynn dengan Mr. Hubby mesti kena ajar dia berkali-kali baru la dia akan ingat...Lynn tak pasti sama ada progress anak-anak yang berusia 5 tahun kat luar tu sama dengan Qistina nie...Atau Qistina memang lambat sket dalam membaca nie?  Huhuhuhuh...Please mommy and daddy di luar sana advise Lynn sket...Target Lynn dan Mr. Hubby agar Qistina dapat membaca dengan baik di usia 6 tahun sebelum dia masuk ke Sekolah Rendah...Takut sangat dia ketinggalan berbanding dengan kanak-kanak lain...

P/S : Walaupun Qistina lemah sket dalam membaca, syukur alhamdulillah dia cemerlang dalam mengira...Bakal menjadi businesswoman ke anak dara Lynn dan Mr. Hubby nie nanti?

Janji Dengan Qistina Masih Tak Tertunai Lagi

Salam pagi Selasa...Alahai...Kesiannya dengan anak yang sorang nie...Ingat lagi tak korang dengan janji yang dibuat oleh Mr. Hubby kalau Qistina dapat semua A dalam exam hujung tahun dia? Huhuhuhu...Janji nak bawa ke LEGOLAND tu la...Tapi Qistina dah request nak ke Waterpark jer sebab dia tahu mama dia preggy...Jadi membazir jer kalau pergi sekarang nie...Mama dia bukan leh renyah sangat pun...Ini kan pula nak berjimba-jimba kat LEGOLAND tu...

Sepatutnya weekend lepas kitorang ke BUKIT GAMBANG tapi program tu tak dapat dilaksanakan...Dan Mr. Hubby berbunyik lagi waktu on da way balik ke JB ahad lepas...Entah bila la dapat tunaikan janji nak bawa Qistina ke waterpark tu...Sedih jer bunyinya...Sebab kitorang tahu Qistina berusaha untuk dapatkan A dan dengan harapan papa dan mama dia bawa berjalan-jalan cuti sekolah nie...Huhuhuhuhu...Tapi kami berdua masih belum bekesempatan nak bawa dia bercuti ke BUKIT GAMBANG tu...

Agaknya program-program macam nie tak yah susah-susah nak rancang kut...Kalau ada masa terluang jer terus jer la pergi bawa anak-anak ke BUKIT GAMBANG tu nanti...Betul tak?  Mudah-mudahan ALLAH S.W.T membuka ruang kepada kami berdua untuk memilih tarikh yang sesuai untuk bawa anak-anak ke BUKIT GAMBANG sewaktu cuti sekolah nie nanti...Insyaallah...


Tidak tergambar betapa cerianya wajah anak-anak kesayangan bila kami bawa mereka berdua berjalan...

November 26, 2012

Hanis Zalikha : Berlakon Dalam Mariam Kg. Putat

Sabtu lepas...
Korang tengok tak citer Mariam Kg. Putat nie?
Kat TV3 bermula jam 10.00 malam...
Lynn pun dapat tengok citer nie dalam kul 10.30 malam kut...
Sebab baru jer sampai rumah MIL setelah berjalan sakan kat MAHA hari tu...


Yang Lynn nak tengok sangat...
Adalah HANIS ZALIKHA...
Lakonan dia still kaku lagi tapi bolehlah untuk beginner macam dia...
Yang kelakar tu boleh plak dalam citer nie buat pertandingan masak kari...
Tapi Lynn tengok tak macam kari pun ada...
Hahahahaha...
 
Dia nie sejak akhir2 nie memang famous macam FAMOUS AMOS kan...
Hehehehe...
Daripada blogger dan model akhirnya melebarkan sayap...
Menjadi hos rancangan MAD MARKET...
Dan menjadi pelakon plak...
Memang arr murah rezeki dia...
Comfirm makin ramai yang bertandang kat blog dia nanti...

Harimau Malaya : Sana Sini Bercerita

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...
Hari nie sana sini bercerita tentang bola sepak...
Punca utama...
Disebabkan kekalahan Harimau Malaya menentang Singapura...
Kena 0 - 3 okey...
Memang ler menyakitkan untuk penyokong-penyokong team Harimau Malaya...

Baru-baru nie PM ada datang berjumpa dengan semua pemain Harimau Malaya...
Untuk memberi suntikan semangat dan dorongan...
Tapi nampaknya usaha itu masih tidak membuahkan hasil...
Huhuhuhuhu...
Kalau awal-awal dah kalah...
Dapat kah pemain-pemain glamour di dalam barisan Harimau Malaya...
Mempertahankan piala AFF tu? 
Alahai...


P/S : Apesal Lynn pun ikut sama bercerita tentang Harimau Malaya nie? Huhuhuhu...

November 23, 2012

MAHA International dan HPPNK 2012

Assalamualaikum...Hari nie Lynn tak mau citer pasal kitorang sekeluarga...Tapi nak ambil peluang untuk promote kat korang semua supaya pergi ke satu event nie...

Event nie hanya diadakan 2 tahun sekali dan untuk tahun nie diadakan mulai 23 November 2012 hingga 2 Disember 2012 di MAEPS, Serdang...Rasanya tahun nie lama sket MAHA nie berlangsung berbanding yang lepas...

Perasmian MAHA akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia pada 24 November 2012...Disarankan kalau korang semua nak pergi datang la pada hari lain sebab dah comfirm2 pada hari perasmian tu akan ada berduyun-duyun orang yang akan datang ke MAHA nie...

Owh lupa plak...Korang tahu ker MAHA nie event tentang apa?  Biar Lynn terangkan sket yer...MAHA nie sebenarnya event berkaitan dengan pertanian, hortikultur dan agroperlancongan...Menyentuh banyak aspek pertanian dan korang memang akan enjoy la kalau berkunjung ke MAHA nie...Lebih-lebih lagi bila MAHA nie diadakan pada musim cuti sekolah...

Korang boleh dedahkan pada anak-anak korang tentang pertanian dan ada pameran haiwan juga...Boleh la tengok depan mata sendiri macam mana kah rupa Kambing BOER, Kambing Jamnapari dan macam-macam lagi la...Selain daripada pameran korang boleh menghabiskan duit korang kat sini dengan membeli produk-produk yang dikeluarkan oleh usahawan di Malaysia nie...Ada bermacam-macam produk yang akan dijual dan diperkenalkan...Memang seronok la berkunjung ke MAHA nie...

Insyaallah kalau ada peluang kitorang sekeluarga pun akan berkunjung ke MAHA nie...Nak dedahkan pada anak-anak environment mama dan papa dia bekerja...Almaklumlah kitorang berdua kan kerja di Lembaga Pertubuhan Peladang...Dah tentu LPP tu salah satu agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani...Hehehehe...

Jangan tak pergi yer kawan-kawan semua...

November 22, 2012

Tepi...Tepi...Tepi...

Hehehehehe...


Lately nie comey Qaleesya asyik menyebut perkataan tu jer...
Tepi...Tepi...Tepi...
Lebih2 lagi bila kakak Qistina dia duk sibuk kacau dia...
Memang gelak la bila terdengar...

Kadang-kadang Papa dan Mama pun terkena gak tempiasnya...
Time nak duduk kat sofa atau baring2 kat atas katil...
Dia aja yang nak conquer tempat...
Huhuhuhu...
 
Sejak dah nak dapat adik nie makin cerdik dan comey keletah dia...
Lynn rasa macam x puas manjakan Qaleesya...
Tup tup next January dah nak jadi kakak...
Setiap pagi bila hantar dia ke rumah pengasuh mesti Lynn x puas-puas cium Qaleesya...
Rasa rindu dan sayang sangat...

Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor

Assalamualaikum...
Untuk pengetahuan korang semua hari nie merupakan Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor...
DYMM Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar...
Sultan dan Yang Dipertuan Bagi Negeri dan Jajahan Taklukan Johor Darul Ta'zim...

Diputerakan pada 22 November 1958...

Lynn mewakili rakyat Johor merapat sembah 
Mengucapkan Selamat Hari Ulang Tahun Keputeraan kepada 
Our beloved Sultan Johor...

Masih teringat-ingat perjumpaan pertama kali dengan Sultan Johor sempena 
Kembara Mahkota Johor pada bulan Mei yang lepas...

 
Aktiviti tahunan yang Sultan Johor akan ketuai...
Pergi menjelajah ke seluruh pelusuk negeri Johor...
Untuk bersua muka dengan rakyat di bawah pemerintahannya...

Dan sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor...
Dah tentu la kami yang bekerja di Johor nie dapat cuti kan...
Hehehehehe...
Korang kat negeri lain jangan jealous okey...
Bagi chance kat kitorang plak nak menikmati cuti-cuti nie...

P/S : Cuti Lynn dan Mr. Hubby bersambung lagi esok...Jangan jealous okey...Hehehehe...

November 21, 2012

Pagi-Pagi Big Boss Dah Tegur

Salam pagi Rabu untuk semua...
Hari nie kitorang memang kuar rumah awal sket...
Tapi tak ler awal mana pun...
Awal 15 minit jer kut...

Dan kebetulan jalan pun lancar...
Cuma jammed sket jer kat highway tadi...
Ada accident kat lane sebelah sana...
Tapi disebabkan ramai yang prihatin tu yang slow jer tu...

Sampai jer kat office baru 7.45 pagi...
Memang awal la daripada kebiasaannya...
Dan bila dah tercongok kat dalam bilik nie...
Big Boss plak baru jer masuk kerja...
Terus la Big Boss tegur...
Awal Lynn pagi nie...

Huhuhuhuhu...
Sah-sah Big Boss perasan yang P.A dia selalu datang tepat2 pada masanya kan...
Dah nak hujung tahun 2012 dah...
Still tak dapat juga nak datang awal...
Kan bagus kalau setiap hari dapat punch card 7.45 macam pagi nie...

P/S : Mr. Hubby pakai baju melayu hari nie...Ada Majlis Tilawah Al-Quran kat Bandar Penawar...Qistina duk hairan kenapa la Papa dia pakai baju melayu gie kerja...Papa dia gie kelentong anak tu cakap nak gie nikah...Huhuhuhu...Sabar jer la...

November 20, 2012

Perihal Check Up Pagi Tadi

Huhuhuhuhu...
Pagi tadi Lynn pergi check up...
Nie fakta daripada keputusan check up yer...

Berat - 72.5kg...(Naik 0.5kg jer daripada check up terakhir pada 7 November yang lepas)
HB - 10.2...(Turun 0.8 dan terus jadi warna merah yer)

Sudahnya kena makan Iron Tablets yang warna coklat tu 2 biji sehari...
1 biji pagi dan 1 biji malam...
Huhuhuhuhu...
Campur dengan Obimin maka 3 biji sehari ler kena makan...
Nurse akan monitor lagi HB next 2 weeks...

Maka dalam masa 2 minggu nie Mak Yong Lynn kena makan...

 .
 .
 .
 .
 .
 .
.

 .


 .


 .


 .
 .
 .


 .
 .







Makanan yang kat atas nie lebih sket la yer...
Dan pesan nurse jangan ler gatal-gatal skip makan...
Konon tak mau lunch maka hari tu amek heavy breakfast...
Sangat-sangat tak digalakkan...
Huhuhuhuh...

Baiklah...
Lynn akan berusaha untuk memastikan HB Lynn naik semula...
Semoga dipermudahkan la yer...
Insyaallah...

Check Up Lagi & Selamat Hari Lahir Ibuku

Salam ceria untuk semua...Hari nie Lynn masuk ke office lewat sket...Ada check up pagi nie...Tak pasti la check up untuk kali ke berapa...Huhuhuhuh...Tapi check up kali nie just kat Klinik Desa Kangkar Pulai jer...Insyaallah tak ambil masa yang lama...

Kebetulan juga hari nie ada Perhimpunan Bulanan kat pejabat Lynn...Dan disambung dengan Mesyuarat Pengurusan LPP Johor bil11/2012...Tak dapat la nak attend...Tapi x per...Dah dapat pelepasan daripada Big Boss pun...Semoga perhimpunan dan mesyuarat berjalan lancar la yer...Insyaallah...

Di kesempatan ini Lynn sekeluarga nak ucapkan Selamat Hari Lahir... Kepada ibuku Norbi binti Yusoh yang telah melahirkan, membesarkan, menjaga dan membelai anak-anaknya yang seramai 6 orang nie dan juga 2 orang cucu yang comey2 belaka (yang ketiga bakal lahir Januari nie)...Hari lahir yang ke 57 tahun... Terima kasih yang tidak terhingga di atas jasa-jasa yang ditaburkan selama ini...Rasa tak terbalas jasa-jasa yang Ibu curahkan untuk kami sekeluarga...

Hanya ALLAH sahaja yang dapat membalas segala pengorbanan yang Ibu curahkan...Along, Ezal, Qistina, Qaleesya serta adik-adik sentiasa mendoakan Ibu peroleh kesihatan yang memuaskan dan sentiasa dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki...Semoga ALLAH S.W.T memberkati segala yang Ibu lakukan dan berada di dalam lindunganNya...Insyaallah...Love you so much...Muahhhssss...


November 19, 2012

Sangat-Sangat Mendebarkan

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua pembaca dan kawan-kawan blogger...Mesti ramai di antara korang yang tak der mood nak gie kerja hari nie kan...Lebih-lebih lagi bila ramai yang baru naik bekerja setelah amek cuti panjang minggu lepas...Start ler masing-masing blur nak buat kerja apa dan mungkin ada juga di antara korang yang dah lupa jalan nak ke office...Huhuhuhu...Parah betul penangan cuti panjang kan...

Okey la...Berbalik kepada tajuk di atas...Untuk pengetahuan korang usia kandungan Lynn sekarang sudah mencecah 30 minggu...Insyaallah Khamis nie akan masuk minggu ke 31...Sekejap jer masa berlalu kan...Diam tak diam dah nak hujung tahun dan tak lama lagi tiba la hari due date baby yang berada dalam perut Lynn nie...

Rasa sangat-sangat mendebarkan tau...Last check up dengan Doktor di Klinik Kesihatan Taman Universiti yang lepas, Lynn kena refer dengan SCOG Hospital Sultanah Aminah waktu usia kandungan 36 minggu nanti...Nie adalah untuk menentukan kaedah yang bakal digunakan untuk melahirkan baby nanti...Kata doktor kedudukan uri Lynn kali nie berada di tempat yang betul...Tak macam pregnantkan Qaleesya dulu...Jadi insyaallah tak der masalah placenta previa nie...

Tapi disebabkan mengandung kali nie gap nya tak sampai 2 tahun, jadi risau kalau bersalin secara normal boleh menyebabkan rahim pecah...Tapi kata doktor percentage untuk kejadian seperti tu berlaku sangat rendah...Tapi masih ada risiko...Tak leh ler nak amek remeh...Itu yang bila kandungan mencecah usia 36 minggu Lynn kena jumpa pakar di SCOG Hospital Sultanah Aminah...

Dan sekarang nie pun Lynn ada refer juga dengan Doktor Pakar di Pusat Perbidanan Khor dan Loh...Doktor pun ada cakap yang kedudukan uri okey dan baby dalam keadaan yang sihat...:Lynn doakan agar semuanya dipermudahkan dan Lynn dapat melahirkan anak ketiga Lynn dan Mr. Hubby nie dalah keadaan selamat...Makin dah nak dekat due date makin berdebar perasaan nie...Huhuhuhu...

November 17, 2012

Mr. Hubby Berkursus Setengah Hari

Salam ceria di hujung minggu untuk korang semua...Dah sarapan ker? Sarapan apa jer korang pagi nie?  Lynn sekeluarga hari nie sarapan Spaghetti Carbonara jer...Kebetulan semalam beli udang kat Pasar S'Mart jadi boleh le buat Spaghetti Carbonara untuk sarapan pagi Sabtu nie...Qistina dan Qaleesya pun suka jadi memang sesuai sangat la...Hehehehe...

Owh yer...Hari nie kami bertiga jer yang ada kat rumah...Mr. Hubby berkursus setengah hari di pejabat Lynn...Kursus tu dari semalam lagi dan hari nie merupakan hari terakhir kursus...Tak lama pun...Dan slot hari nie sampai kul 10.00 pagi dan selepas tu majlis penutupan kursus yang akan disempurnakan oleh Big Boss...

Kalau Mr. Hubby tak der kursus tu minggu nie comfirm kitorang dah berjalan-jalan dah...Janji yang dibuat dengan Qistina still x dikotakan lagi nie...Kebetulan pula MIL dan adik ipar Lynn tak jadi datang next week...Mungkin next week la kut kitorang akan bawa anak-anak berjalan...Jadi weekend nie duk jer la kat rumah yer...Hehehehehe...

Owh yer, Lynn pun ada kerja sebenarnya nak buat nie...Nak kemaskan baju2 baby...Nak tengok semula stok baju2 Qaleesya yang masih boleh digunakan untuk adiknya nanti...Nak basuh dan susun dalam bakul yang khusus untuk baby...Then kalau ada yang x cukup baru ler boleh gie menyoppingkan diri...

Mood nak gie bercuti meluap-luap bila tengok gambar kitorang berempat di CH nie...

Okeylah yer...Take care semua dan enjoy your weekend...Muaaahhhss...

November 16, 2012

Tq Nuffnang

Salam ceria di hari Jumaat...Masih ada yang menyambung cuti ker?  Tentu seronok kan korang bercuti panjang...Lynn nie teringin gak nak bercuti tapi keadaan tidak mengizinkan la...Kebetulan Mr. Hubby sibuk sket minggu nie jadi tak dapat ler nak bercuti...Huhuhuhu...Insyaallah kalau nak bercuti pun next Friday ker...Sebab pada 22hb tu Hari Keputeraan Sultan Johor...Johor dapat cuti sehari...

Hari nie Lynn nak update sket pasal Nuffnang...Syukur alhamdulillah baru-baru nie Lynn telah pun menerima cek daripada Nuffnang...Rasa seronok sangat sebab nie cek ketiga yang Lynn terima sepanjang berblogging nie...Walaupun berblogging suka suka tapi berbaloi gak sebab dapat duit hasil berblogging nie...Walaupun tak beratus atau beribu tapi saper la nak bagi kan...


Dan syukur alhamdulillah di saat para blogger yang lain mengeluh tak der iklan yang berkunjung di blog masing-masing tapi di blog kesayangan Lynn nie masih ada iklan yang running...

Tengok tu...Untuk pengetahuan korang iklan yang tengah running sekarang nie iklan Tourism Australia...Syukran syukran...Walaupun tak pernah berkunjung ke Australia tapi Nuffnang tetap menepek iklan Tourism Australia nie kat blog Lynn...

Maka dengan itu kena la makin aktif berblogging kan sebab tak rugi pun kalau berblogging nie...Dapat juga income tambahan walaupun tak banyak dan semewah HANIS ZALIKHA yang top meletop tu...Hehehehe...

November 15, 2012

Salam 1434 Hijrah

Assalamualaikum...
Hari ni dah tentu semuanya bercuti kan...
Sempena kedatangan tahun baru1434 Hijrah nie...
Lynn mengambil kesempatan untuk mengucapkan Salam 1434 Hijrah kepada semua pembaca blogger yang amat Lynn sayangi...
Juga untuk semua umat Islam di Malaysia dan serata dunia...
Semoga tahun baru ini memberi seribu kerahmatan, kebahagian dan keberkatan untuk kita semua...
Insyaallah...


November 14, 2012

Lawatan ke Cameron Highland Yang Tidak Dirancang

Salam ceria untuk semua...Patutnya hari nie entry WW kan...Tapi tak mau arr ber WW...Hari nie Lynn nak share dengan korang semua tentang lawatan ke CH yang tidak dirancang pada cuti Aidil Adha yang lepas...Kebetulan Aidil Adha hari tu adik-beradik Lynn semuanya balik Rawang...Tapi waktu mula2 sampai (Jumaat malam) di Rawang memang x der rancang nak ke mana-mana pada hari Sabtu tu...Suddenly pagi Sabtu tu, Lynn ler yang gatal cakap dengan Mr. Hubby...Kan best kalau dapat gi Cameron time cuti-cuti gini...

Mr. Hubby yang tengah mamai baru bangun tidur tu terus la cakap kenapa minta camera subuh-subuh nie...Huhuhuhuhuh...Sentap mak yong Lynn sekejap tau...Kita cakap pasal Cameron dia bagi respons pasal camera plak...Sudahnya Lynn cakap kuat sket supaya Mr. Hubby clear sket...Tergelak juga Mr. Hubby waktu tu...Mr. Hubby pun setuju sebab kitorang sekeluarga memang tak pernah ke Cameron tu...So lepas jer solat Subuh terus arr Lynn bagi tahu kat parents dan adik-adik Lynn...

Kebetulan parents Lynn ada majlis gotong royong Qurban kat surau berdekatan rumah kitorang...Jadi agenda untuk ke Cameron tertangguh sehingga la diorang balik...Kitorang gerak dari rumah lebih kurang jam 12.30 tengahari...Dan syukur alhamdulillah selamat tiba di Brinchang lebih kurang kul 4 gitu...Masing-masing dah kelaparan dan agenda pertama gie cari makanan ler...

Lepas jer gie makan, kitorang terus menuju ke Pasar Malam Brinchang...Jalan memang jammed sebab public holiday kan...Ramai ler yang berkunjung ke Cameron nie...Di Pasar Malam Brinchang tu memang macam-macam jenis barang yang dijual...Tapi kitorang tak shopping sangat pun sebab fokus nak berjalan pada keesokkan harinya...Jadi lepas ronda sekejap kat situ terus arr ke Homestay Kg. Sedia...Terletak di antara Brinchang dan Tanah Rata...

Kenapa amek Homestay dan amek hotel?  Salah satu sebab utama amek homestay kerana kitorang datang satu family...Kalau amek bilik di hotel macam terkongkong nak berbual...Di homestay lebih selesa kalau nak berbual dan boleh leh buat kecoh sket berbanding duk kat hotel tu...Dan kebetulan kitorang sampai dah petang...Dan awal pagi esoknya dah nak keluar kan...Jadi lebih prefer stay kat homestay...

Seawal pagi Sabtu kitorang kuar dari homestay tu jam 8.00 pagi...Huhuhuhu...Memang sejuk giler tau...Mengigil juga la tidur malam tu...Perkara pertama yang kitorang buat pagi tu adalah mencari sarapan...Kelaparan sungguh pagi tu...Owh yer...Korang jangan muntah darah plak yer lepas nie...Sebab akan ada banyak gambar yang akan ditepek kat entry nie dan mak yong Lynn malas nak buat entry lain...Sekali gus jer...Huhuhuhu...Korang layankan jer la yer...

 Qistina yang kepochi dah siap sedia untuk mengexplore Cameron Highland...

Rasanya kami ler orang pertama yang makan di kedai tu pagi tu...Kira okey la tu sebab kitorang bukan memilih sangat pun tang makan-makan nie...Sarapan pagi tu tak sampai RM40.00 pun...Untuk 7 dewasa n 2 kanak-kanak...Okey ler tu...

Then kitorang terus gerak ke KEA FARM...Awal-awal Lynn dah pesan dengan ibu...Kalau nak shopping sayur, jagung dan strawberry leh ler shopping kat KEA FARM nie...Harga pun murah dan masih boleh tawar menawar...

 Anak-anak kesayangan yang berposing macam kat oversea sangat okey...Tangan masing-masing sejuk menggiler sehingga Papa diorang decide untuk beli glove...

 Duk merasa jagung permata yang sangat manis dan boleh dimakan begitu sahaja...

 Mak Yong Lynn dan Mr. Hubby yang sibuk bertanya apa perbezaan jagung-jagung yang ada...Dah nama pun orang PELADANG kan...Jadi kalau bertanya tu memang ada banyak songeh sket...Hahahaha...

Strawberry yang sangat fresh...Tapi kitorang cuma amek satu pack jer...Tak mau arr beli banyak-banyak sebab nanti dah turun bawah dah kurang fresh dah...

Lepas jer shopping kat KEA FARM kitorang terus gerak ke BIG RED STRAWBERRY FARM...Fine, tujuan utama nak ke sini adalah nak tengok ladang-ladang strawberry secara live...Tapi bukan sahaja disajikan dengan ladang-ladang strawberry tapi ladang salad pun ada gak...Cuma yang x syoknya x dibenarkan bergambar di kawasan ladang strawberry tu melainkan kita amek pakej memetik strawberry dan terus beli...Tapi untuk ladang salad dibenarkan untuk bergambar sesuka hati korang...

 Dua kanak-kanak riang yang suka bergambar...Sabar jer la tengok perangai diorang nie...



 Kalau dah sampai kat BIG RED STRAWBERRY FARM tu memang arr rugi kalau tak singgah ke cafe diorang...Sebab ada bermacam-macam makanan yang berasaskan strawberry yang boleh dimakan kat cafe nie...


Qaleesya yang tidur waktu kami sampai di BIG RED STRAWBERRY FARM nie...Dari mula sampai dan dah nak balik baru la dia jaga...Kepenatan yang amat sangat...

Pai Strawberry nie diorang letak kat kaunter...Mula-mula tu Lynn x amek pun tapi bila dah duduk teringat-ingat...Terus suruh adik Lynn gie beli satu...Kang ngidam kang susah plak...

 Kitorang x makan yang heavy2...Just beli yang ada kat dalam gambar tu jer...Kongsi-kongsi sebab waktu tu baru jer jam 10.30 pagi...Dan kitorang pun baru lepas sarapan kan...Tak kan nak melantak lagi...Huhuhuhu...

 Akhirnya Qaleesya bangun gak tidur...Baru ler dapat gambar berdua dengan Qistina...

 Geram kan tengok salad yang segar bugar kat BIG RED FARM STRAWBERRY nie...Qaleesya suka plak bergambar jelir lidah tau skrg nie...Sabar jer la...


Bergambar kenangan di depan kolam ikan BIG RED STRAWBERRY FARM...Minta tolong dengan sorang mamat cina yang handsome tu amekkan gambar...In return dia minta plak Lynn amekkan gambar dia ngan group dia dia lokasi yang sama...Hehehehehe...

Lepas puas berjimba kat BIG RED STRAWBERRY FARM kami ke area Kg. Sedia balik...Ingatnya nak juga masuk ke MARDI tapi masa tak mengizinkan...Jadi kitorang just singgah kat TAMAN AGRO AL MANSOR...Ada strawberry dan produk-produk yang berasaskan strawberry yang dijual disini...Kitorang datang just makan Ice Cream Strawberry yang sedap tu...Hehehehehe...


Walaupun kecik jer Ice Cream ni tapi rasanya tetap superb...Sedap ko...

Then kami teruskan perjalanan ke Ladang Teh pula...Tujuan adalah untuk bergambar sajer...Then adik Lynn nak beli teh sket untuk keluarga boyfriend dia...Tak sempat pun nak minum teh ke apa...Ramai sangat orang yang singgah minum teh kat situ...

 Pemandangan yang sangat menyejukkan mata...


 Tengok tu...Qaleesya jelir lidah lagi...Huhuhuhu...

Lagi posing jelir lidah dari Qaleesya...Sampai tergelak besar ibu Lynn...

Lepas jer bergambar kat situ kitorang terus gerak balik ke Rawang...Tapi singgah juga kat tepi jalan yang ada orang asli jual petai dan macam-macam lagi hasil kampung...Ibu dan ayah Lynn nak beli petai dan rebung...Lepas tu kitorang terus gerak ke Rawang dan tak singgah mana-mana lagi...Kena rushing sebab malam tu juga nak balik ke JB...Esok dah nak kerja...Hehehehehe...

Sekian sajer cerita tentang lawatan kami yang tidak dirancang...Sekali sekala berjalan tanpa dirancang nie syok juga...Sebab kadang-kadang bila dah puas merancang last minute tak jadi...Huhuhuhuh...Penat jer plan dan mengharap kan...

November 12, 2012

Graduation Day Tadika Ixora Ria 2012

Salam ceria dan salam bercuti untuk kamu-kamu yang amek cuti...Tentu seronok sakan ek masing-masing berjimba ngan family...Lynn dan Mr. Hubby tak amek cuti pun hari nie...Lagipun kitorang x der merancang nak ke mana-mana pun minggu nie...Kalau amek cuti pun dah hujung November nanti dan pertengahan Disember...


Last Saturday Tadika Ixora Ria buat Graduation Day...Nie dah masuk tahun ketiga Qistina di Tadika Ixora Ria...Tapi tetap juga belum sampai masa untuk graduate...Yer la...Anakku itu baru jer berusia 5 tahun kan...Kalau graduate pun tahun depan ler...Hehehehehe...Tapi every year Qistina tidak pernah miss daripada membuat persembahan...Tahun 2010 Qistina perform Belly Cha Cha...Tahun 2011 plak Qistina perform Chinese Dance...Dan this year, Qistina bergelek plak dengan Goyang Bali...

Tunggu punya tunggu turn Qistina sangat la lambat...Kalau ikutkan jadual macam performance yang ke6 atau ke7 la gitu...Huhuhuhu...Jenuh lor menunggu...Jadinya kitorang tengok ler performance anak-anak yang lain...

 This year ada Kuda Kepang...Persembahan nie daripada group K2...Anak-anak nie semuanya graduate le tahun nie...Next year dah sekolah la...

 Yang nie performance daripada anak-anak daripada group N1 kut...Umur lebih kurang 3 - 4 tahun...Sangat-sangat adorable okey...

Korang tengok arr diorang nyer lentik tu...Minat betul Lynn tengok yang baju pink tu berjoget...Comey giler...

Dari pagi duk mencuba nak upload video tapi tak lepas-lepas...Tension betul Mak Yong Lynn hari nie...Huhuhuhuh...Jadinya entry hari nie hanya dapat tepek gambar anak-anak yang comey nie la yer...

Sepanjang malam tu Lynn tak gie pun tengok preparation Qistina...Bukan apa tak nak ganggu teacher-teacher dia buat kerja...Jadi memang surprise lor bila tengok aksi anak dara kesayangan kami muncul di atas pentas...Huhuhuhuhu...Dah macam retis youuu...








 Haaaa...Macam retis x?  Kelas ko...Mama pun tak der menari macam gini waktu tadika dulu...Huhuhuhuhu...Qistina memang every year buat performance dan kitorang mama dan papanya x pernah menghalang dia terlibat dengan aktiviti macam nie sebab performance Qistina dalam pelajaran pun okey...Kata Mr. Hubby biarlah Qistina joint aktiviti macam nie supaya dia tak rasa takut bila dah besar nanti dan yakin untuk buat persembahan di depan orang ramai...

Zaman sekarang nie nak masuk belajar kat universiti pun nak kena attend interview kan...Bukan setakat nak interview kerja jer...Nanti mana tahu nak kena buat Public Speaking ker...Tak ler rasa segan sangat sebab pengalaman berdepan dengan orang ramai tu dah ada...Jangan jadi macam mama dia...Selalu organize program sana sini tapi bila suruh bercakap depan orang alahai boleh tergagap2...Jenuh...Papa jer dah makin terror Public Speaking sekarang nie sebab dah jadi Pengurus Hal Ehwal Korporat...Hehehehehe...Tu yang Papa dia support jer bila anak dia masuk performance gini...

 Bergambar kenangan dengan anak-anak...Qaleesya yang berpeluh sakan malam tu...Asyik ke sana ke sini...

 Posing ala-ala retis sket...Hahahahaha...

Lynn akan sedaya upaya usaha untuk upload video Qistina menari nie...Semoga line internet kat office nie clear la yer...Supaya senang sket video tu diupload...Huhuhuhu...