October 31, 2012

Wordless Wednesday Pertama Tahun 2012

 

Mula-mula kakak lepas tu adik plak yang menyambung...
Sedap ek korang makan Sup Tulang Kerbau...
Hehehehe...

October 30, 2012

Gie Check Up

huhuhuhu...hari nie ada check up...x pasti plak kali yang ke berapa...yang pasti berat makin bertambah...dah 71kg ko...ngeri...jenuh ler nak turunkan berat bdn nanti...huhuhuhu...

hari nie juga kena minum air gula utk ujian mgtt...aduhai...jenuh nak menunggu...kul 11.10 pagi nanti baru selesai...hope keputusan okey la yer...

nie tengah tunggu giliran utk check up plak...ada 6 lagi nombor nak sampai ke nombor mak yong lynn...semoga semuanya dipermudahkan la yer...insyaallah...

October 28, 2012

Syukur Alhamdulillah

Salam petang...Semalam x update blog pun...Hehehehe...Busy sokmo...Yer la tu kan...Sebenarnya kitorang sekeluarga baru jer sampai rumah rawang...Semalam buat plan last minute...

Kitorang sekeluarga ke Cameron Highland...Syukur alhamdulillah...Perjalanan berjalan lancar dan memang having fun sebab tak pernah gie dengan family...

Citer lanjut akan dikhabarkan dalam jangka masa terdekat yer...Lepas maghrib akan bertolak balik ke JB pula...Semoga perjalanan kami sekeluarga dilindungi ALLAH S.W.T...Insyaallah...

October 26, 2012

Salam Aidiladha 1433H

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...
Dah pun 10 Zulhijjah 1433H...
Dan hari nie juga merupakan Hari Raya Aidiladha...
Kami sekeluarga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan 
Salam Aidiladha untuk semua pembaca blogger All About Us...


 Untuk mereka yang melaksanakan ibadah Qurban pada tahun ini
Semoga semuanya berjalan dengan lancar yer...
Insyaallah PIL pun akan melaksanakan ibadah Qurban lepas Solat Jumaat hari nie...
Dan setelah selesai semua urusan baru ler kami balik ke Rawang...
Semoga ALLAH permudahkan segalanya...

Salam Aidiladha 1433H...

October 25, 2012

Esok Dah Raya

Salam ceria di petang khamis...Syukur alhamdullilah kami sekeluarga dah selamat sampai di kg halaman jam 10 malam tadi...Perjalanan lancar daen x jammed pun...Lagipun kami ikut jalan kampung...Kalau hari raya puasa dah tentu la dpat tengok pelita tapi malam tadi nan ado pun...Mana ler ada org pasang pelita nak sambut raya aidiladha...

Hari nie dah tentu la hari untuk menyediakan juadah hari raya esok...Persiapan untuk memasak rendang ayam dan lemang dah dibuat pagi2 lagi...Mak yong Lynn cuma mmapu memerah kelapa jer...Tapi Mr. Hubby dah kena amek peranan dalam memesin kelapa dan membakar lemang...Huhhuhuhuh...Dengan cuaca yang panas kerja2 tu semuanya nampak mencabar sunguh..

Sekarang nie tengah membakar lemang tapi Mr. Hubby, FIL dah curi bawa ke Juasseh...Nak gie beli oren bodoh...Huhuhuhu...Nampaknya kami yang perempuan ni la kena sambung bakar lemang...Semoga semuanya dipermudahkan...Insyaallah...

October 24, 2012

Petang Ni Balik Kampung...Yeeeha

Salam ceria untuk semua...Hari ni dah pun hari Rabu kan...Disebabkan esok Lynn dan Mr. Hubby bercuti maka petang nie kami akan balik ke Negeri Sembilan...Last sekali balik pada kenduri 16 September yang lepas...Dah sebulan lebih juga la tak balik kampung nie...Sampaikan Qistina pun duk berkata..."Kenapa cuti kita tak balik kampung yer mama?" Padahal cuti weekend jer pun...Huhuhuhuh...

Jadi hari nie Lynn akan cabut balik setengah hari la kut...Dah signal awal-awal dah kat Cawangan Lynn...Nak balik awal hari nie...Diorang pun faham sebab nak balik kampung jadi x der hal ler...Janji isi jer form 4 jam tu...Tapi walaupun Lynn dapat balik half day Mr. Hubby belum tentu lagi dapat balik awal...Selalu jer ada kerja ad-hoc...Jadi tengok jer la nanti...Yang penting baju-baju dah pun dipacking dan dah siap disusun di ruang tamu pagi tadi...Hehehehe...Mood terlebih over nak balik kampung...

Tahun nie raya haji beraya di Negeri Sembilan...Kebetulan PIL buat ibadah qurban...MIL dah cakap lembu akan diqurbankan selepas solat Jumaat nanti...Jadi kitorang akan gerak balik ke Rawang lewat petang Jumaat atau malam tu...Stay kat Rawang sampai Ahad then baru balik ke Johor Bahru...

Nak balik kali nie agak berdebar juga sebab Qaleesya sekarang nie asyik tidur di dalam buai jer...Tak kira siang atau malam...Entah kenapa lepas jer raya hari tu dia nak tidur sentiasa dalam buai...Kat Negeri Sembilan memang x der masalah la sebab ada buai tapi kat Rawang tak der buai...Harap-harap sangat la Qaleesya tak meragam bila nak tidur nanti...Jenuh juga nanti nak melayan si kecik tu...

Balik kali nie juga bawa bekalan buku-buku Qistina...Walaupun exam dah habis tapi kena juga suruh Qistina belajar...Dapat 2 - 3 muka surat untuk satu buku latihan pun dah okey...At least dia tak ler lupa apa yang dia belajar...Nie Mr. Hubby dah tugaskan Lynn untuk buat jadual belajar Qistina...Kalau boleh setiap malam ada masa yang diperuntukkan untuk dia belajar...Tapi Lynn tak buat-buat lagi jadual tu...Sebabnya tak tahu nak merujuk kat saper...Ingat sekejap lagi nak google jer...Mana tahu dah ada blogger yang buat jadual belajar untuk anak-anak diorang...

Untuk semua kawan-kawan blogger yang travel balik kampung hari nie atau esok, Lynn doakan korang semua selamat sampai ke destinasi yer...Drive elok-elok tau...Jangan rushing-rushing dan berlumba-lumba...Salam Aidiladha untuk semua...Take care...

October 23, 2012

Tahniah Untuk Mek Chu Sekeluarga

Assalamualaikum semua...
Moga korang semua sihat la yer...
Entry hari nie simple jer...
Rata-rata kawan blogger yang mengenali Mekchu @ Suraya Mazni mesti dah maklum kan...
Semalam Mekchu dah selamat melahirkan baby girl...
Syukur alhamdulillah Mekchu dan baby sihat-sihat sokmo...

Meh tepek gambar baby girl Mekchu...
(Sorry yer Mekchu - gambar diambil tanpa kebenaran...Huhuhuhuh...)


Baby Mekchu nie memang cerdik la...
Senyum plak dia waktu gambar nie diambil...
Hehehehehe...
Geram betul auntie Lynn tengok awak nie...
Nak gomol2 jer...
Boleh gitew...

(P/S : Tak sabar plak nak menanti kelahiran anak ketiga Lynn dan Mr. Hubby...Tapi due date 23 Januari 2013...Jauh lagi tu...)

October 22, 2012

Selesai Sudah Urusan

Morning you alllllsss...Sihat ker? Alhamdulillah kami sekeluarga sihat-sihat sokmo hari nie...Weekend lepas banyak habiskan masa kat rumah jer...Walaupun gaji dah ada pada hari Sabtu tu tapi mood nak kuar x ler meluap-luap sangat...Petang Sabtu tu kuar ke Jusco melayankan anak-anak...Sambil tu gie membeli barang-barang dapur sket...

Malam Sabtu tu dah tentu la melayankan Final Piala Malaysia...Beria-ia Mr. Hubby menyokong pasukan ATM sebab ada si kembar tu...Tapi x der rezeki nak menang kan...Lynn memang x amek pot sebab dua-dua team bukan team pilihan...Jadi duk layankan Qaleesya jer kat dalam bilik...Hehehehehe...

Ahad pagi seawal jam 9.30 pagi kitorang dah kuar rumah...Gie sarapan kat Restoran ZZ Sup Tulang...Then lepas tu gie Plaza Angsana...Cari sehelai dress untuk anak-anak di Boutique Poney...Nak raya minggu nie jadi beli la sehelai dress untuk Qistina dan Qaleesya...Gie beli juga buku-buku bacaan untuk Qistina...Sempat bertembung dengan jiran kitorang dan balik pun bersaing juga...Hehehehe...

Pagi nie seawal pagi Lynn dah uruskan dulu payment-payment yang patut dibuat...Gaji kan dah masuk Sabtu lepas...Memang dah jadi tanngungjawab Lynn untuk uruskan pembayaran bil-bil, bayaran loan kereta, bayaran kredit kad, tabungan untuk anak-anak dan akaun bersama Lynn & Mr. Hubby...Korang jangan confius plak yer...Uruskan payment bukan bermaksud semuanya dibayar guna akaun Lynn tau...Untuk yang besar macam loan kereta dah tentu la guna akaun Mr. Hubby...Kredit kad pun guna akaun masing-masing...Semua urusan menggunakan cik Sotong CIMBCLICKS yer...Memang sangat lancar dan menyenangkan...Hehehehe...


Syukur Alhamdulillah...Memang rasa lega sangat bila dah uruskan semua pembayaran...Sebab Rabu nie dah nak balik kampung untuk sambutan Hari Raya Aidiladha...Jadi tak der la payment yang tertunggak nanti...Bank pun dah tentu x sibuk2 nak call lagi tanya pasal payment itu dan ini...

Insyaallah next week dah 7 bulan usia kandungan Lynn...Mr. Hubby cakap boleh ler buat persiapan beli barang-barang baby...Rasanya x banyak sangat barang yang perlu dibeli sebab baju-baju, barut, bedung Qaleesya semua masih boleh dipakai...Jadi just tambah sket-sket jer...Haaa...Lagi satu preparation pun x leh nak beria sangat sebab still x tahu gender baby...

Macam-macam andaian yang dibuat oleh kawan-kawan sepejabat dan saudara mara...Ada yang cakap baby girl ada yang cakap baby boy...Erm, x kisah la kan...Asalkan cukup sifat serta sempurna fizikal dan mental...Preggy kali nie memang jarang scan...Jarang jumpa doktor sebab setakat nie tak der masalah yang serius...Sangat-sangat bersyukur...Bleeding pun x der macam preggykan Qaleesya dulu...Dan Lynn memang berharap sangat dapat bersalin secara normal kali nie...Insyaallah...

Okey la...Nanti ada masa update lagi yer...Take care semua...

October 17, 2012

Gigih Buat Kerja-Kerja Yang Tertangguh

Salam pagi Rabu untuk semua...
Dah sarapan ker? 
Mak Yong Lynn dah sarapan awal-awal pagi lagi hari nie...
Sebabnya hari nie terajin sket memasak nasi goreng untuk sarapan di rumah...
Kalau tak setiap pagi ubah-ubah menu Nugget Ayam atau Sosej Ayam jer...
Tapi disebabkan nasi malam tadi ada lebih tu yang rajin goreng nasi tu pagi tadi...

Hari nie disebabkan kerja-kerja hakiki dah selesai...
Maka Mak Yong Lynn mengambil keputusan untuk buat kerja-kerja yang tertangguh...
Salah satunya adalah menyiapkan Minit Mesyuarat Pengurusan...
Huhuhuhu...
Dalam banyak-banyak kerja di list yang tertangguh tu...
Ini ler yang paling x best sekali...
Dan kalau boleh hari nie nak edarkan goodies KSK LPP Johor...
Goodies untuk ahli-ahli yang tak hadir Mesyuarat Agung yang lepas...
Hope semua kerja-kerja yang tertangguh nie dapat disiapkan la yer...
Kalau tak dapat siap sepenuhnya pun tak per...
Asalkan ada progress...
Hehehehe...

P/S : Teacher Qistina ada maklumkan pada Lynn dan Mr. Hubby semalam...Setakat nie 4 paper yang Qistina sit untuk exam hujung tahun memang berpotensi besar untuk dapat A...Bangga Mak Yong Lynn bila teacher Qistina cakap macam tu...Tak sia-sia usaha mama revise bersama Qistina setiap malam...Papa pun dah janji kalau dapat semua A insyaallah LEGOLAND menanti ketibaan kami...

October 16, 2012

Semua Ibu Bapa Nak Yang Terbaik Untuk Anak-Anak Mereka

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua pembaca blog yang Lynn sayang ketat-ketat...Semalam x der entry sebab Lynn outstation ke Sri Medan, Batu Pahat...Ada Konvensyen K.I.K dan Hari Inovasi LPP Negeri Johor...Bukan x leh nak update blog waktu kat sana tapi keadaan tidak mengizinkan la...

 Banyak yang nak dicoretkan sebenarnya...Tapi mood nak menaip entry panjang lebar tak berapa nak ada hari nie...Huhuhu...Lagipun orang kata kalau terlalu emosi sangat boleh membinasakan diri...Jadi cukup la dengan isu-isu penting jer yang Lynn taip kat sini..

Qistina tengah exam hujung tahun sepanjang minggu nie...Persiapan untuk exam nie telah Lynn dan Mr. Hubby buat dari awal bulan Oktober lagi...Setiap malam buat revision dan latihan bersama dengan Qistina... 

Dan exam pada hari pertama semalam tak mengikut jadual yang telah diagihkan sebelum nie...Sentap Mak Yong Lynn sebab malam Ahad tu dah bantu Qistina revise paper untuk exam hari Isnin... 

Duk terfikir macam mana la kaedah KSSR yang digunakan di semua sekolah rendah sekarang nie...2014 nanti Qistina akan masuk ke Darjah 1...Jadi persediaan rapi dari sekarang nie perlu dibuat...Persediaan nie bukan untuk Qistina jer tapi untuk Lynn dan Mr. Hubby juga... 

Qaleesya dah pandai mengigit sekarang nie...Huhuhuh...Abes semua orang nak dikokangnya...Alahai anak ku...Jangan dikokang anak orang lain udah ler...Risau hati nie dibuatnya bila tengok dia mengigit Papa dia...Mama dan kakak Qistina pun kadang-kadang terkena gak tempias gigit mengigit nie...

 Haaaa...Itu cuma sebahagian jer...Ada sebahagian lagi yang dipendam...Tak dapat rasanya nak luahkan semuanya kat sini...Nanti kalau dah terbuka pintu hati nak luahkan akan terluah juga semuanya...Tapi selagi masih boleh dipendam mari la bersama-sama perap perasaan tu biar jadi pekasam kat dalam hati nie...Huwarrrrrggghhh...

Untuk Qistina anak kesayangan Mama dan Papa, Mama dan Papa sentiasa mendoakan yang terbaik untuk Qistina...Semoga Qistina peroleh kejayaan dunia dan akhirat yer nak...Exam yang berlangsung sepanjang minggu nie Mama dan Papa yakin Qistina dapat lakukan yang terbaik...Semoga ALLAH permudahkan segala urusan yer nak...

Untuk Qaleesya please jangan gigit-gigit yer sayang...Risau plak mama kalau aktiviti gigit mengigit nie makin berleluasa...Sebab next Januari Qaleesya dah ada adik...Kang x pasal-pasal baby pula yang kena gigit sebab Qaleesya geram sangat...Huhuhuhu...

October 13, 2012

Happy Birthday Buchuk Finaz Hamzah

Haloooooo...Dah sarapan ker tu?  Korang sarapan apa jer pagi Sabtu nie?  Kitorang kat rumah nie sarapan mee goreng jer...Sarapan yang simple2 jer sebab nanti Mr. Hubby nak bawa gie makan Nasi Briyani kat Restoran Bariani Power di Batu Pahat...Almaklumlah Mak Yong Lynn teringin sangat nak makan Briyani kan...Jadi harus la dilayan permintaan Mak Yong Lynn yang satu nie...

Insyaallah cerita detail tentang Nasi Briyani akan menyusul next week yer...Korang doakan jer la Lynn rajin update...Hehehehehe...Bukan apa risau penyakit M datang berkunjung...Kalau penyakit M datang berkunjung alamat bersawang ler blog yang satu nie...

Okey la...Better straight to the point...Sebenarnya entry hari nie just nak wish Happy Birthday kat Buchuk Finaz Hamzah...Hari nie merupakan hari lahir dia yang ke 20...Ishhhh...Macam tak percaya jer budak nie dah 20 tahun...


Semoga adik Lynn nie dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan sentiasa sihat-sihat selalu la yer...Bulan Oktober nie juga merupakan bulan terakhir dia sebagai student UiTM untuk jurusan Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM Merbok tu...Lepas nie jadi penganggur terhormat ler sambil nak menunggu panggilan sambung Degree...Owh yer semoga berjaya dapat sambung belajar juga...Dan kalau boleh biarlah kali nie sambung belajar kat UiTM yang dekat-dekat...Jangan jauh-jauh sangat...Penat wo nak gie hantar nanti...

Tapi rasanya tak kan lama dia jadi penganggur terhormat tu...Comfirm sangat-sangat dia akan cari kerja part time...Adik yang sorang nie memang pandai cari duit sendiri...Bagus la tu kan...Tak der ler nak menyusahkan ibu dan ayah serta adik-beradik yang lain...Daripada buang masa melepak dan melayan internet jer kat rumah biarlah dia cari pengalaman dengan buat kerja-kerja part time...Dapat juga duit poket sket sementara nak tunggu panggilan Degree nanti...

Erm, okey la...Insyaallah raya haji nanti kita jumpa yer...Boleh ler sambut birthday sama-sama nanti...

October 11, 2012

Berjimba di Wet World Batu Pahat & Sabak Awor

Salam pagi Khamis...Berbaju batik la korang yer hari nie...Ada pulak tu yang sedondon jer satu office kan...Almaklumlah office yang sponsor baju batik...Maka kena la pakai bila tiba hari Khamis...Betul tak? Mak yong Lynn dah tentu la tak pakai baju batik...Sebab baju batik yang ada semuanya dah tak muat...Semua baju batik Lynn berkonsep kurung moden jadi memang comfirm ler tak muat bila dah preggy 6 bulan nie...Huhuhuhu...

Hari nie nak update tentang citer kitorang sekeluarga bersama BFF berjimba di Wet World Batu Pahat & Sabak Awor...Program berlangsung 29 September yang lepas...Bila duduk berjauhan dengan family nie ada kalanya kitorang akan spend masa dgn BFF sekali sekala...Nak balik kampung jauh kan...Dah tu kalau nak outing luar dari Johor dah tentu la akan menggunakan kos yang agak tinggi...Jadi kali nie Wet World Batu Pahat & Sabak Awor menjadi pilihan kitorang 3 family...

Kenapa pilih Wet World Batu Pahat?  Salah satu sebab dah tentu la nak bergumbirakan hati anak-anak...Bagi peluang kat anak-anak untuk having fun dan mak bapak pun boleh joint sama gak berjimba...Hehehehehe...Tapi yang joint kat Wet World Batu Pahat nie hanya family kitorang dan family Khairul jer...Amek gambar pun amek gambar anak-anak dan papa-papa jer...

Papa Ezal dan Papa Khairul sibuk melayan anak masing-masing...

 Qaleesya yang x takutkan air dan excited sangat-sangat bila mandi kat Wet World Batu Pahat nie...Sampai kecut-kecut jari pun dia still nak berendam juga...

Puas Papa memujuk tapi Qaleesya tetap juga nak mandi lagi...Huhuhuhu...


Pinjam sekejap pelampung Khairunnisa la...

Kitorang spend masa lebih kurang 2 jam lebih kat Wet World Batu Pahat tu...Dalam kul 5 petang kitorang dah bersiap-siap berkemas sebab nak gerak ke Sabak Awor plak...Untuk program di Sabak Awor, Ezmad & Iza akan joint...Program kali nie cuma Zalee & Ida jer yang tak dapat joint...Kebetulan Ida kerja sampai lewat petang...Tu yang x dapat nak joint tu...Tak per la...Next time kita buat program lagi yer...

 Sebelum balik Qaleesya dan Khairunnisa nak main kete nie...Tu yang dapat amek gambar berdua tu...

Kakak Qistina pula request nak urut...Huhuhuhu...Macam dia pula yang penat drive dari JB ke Batu Pahat...

Lepas jer sesi main kete dan urut mengurut tu baru ler kitorang gerak ke Sabak Awor...Ezmad & Iza tunggu di Tongkang Pechah...Perjalanan ke Sabak Awor mengambil masa x sampai 1 jam...Kami sampai di Sabak Awor lebih kurang jam 6 petang...Waktu tu kat Sabak Awor dah ada juga pelanggan yang dah makan...Tapi tak ler ramai sangat...Mesti ada di antara korang yang tak tahu Sabak Awor tu tempat apa kan...Sebenarnya Sabak Awor tu tempat makan seafood di Muar...

Ramai yang cakap kalau makan kat Sabak Awor nie berbaloi dengan duit yang kita keluarkan...Membang betul dengan cakap-cakap orang tu...Untuk kami 3 family menu yang kitorang order adalah seperti berikut:

  • Ikan Jenahak Bakar Sambal (Seekor)
  • Ikan Siakap Steam Halia (Seekor)
  • Sayur Kailan Ikan Masin 
  •  Sayur Chap Chai 
  • Ketam Sambal Telur (3 Ekor)
  • Lala Goreng Halia 
  • Kupang Black Pepper 
  • Sotong Goreng Tepung 
  • Telur Dadar 
  • Nasi Putih (7 pinggan)
  • Air-air mengikut selera masing-masing
Untuk menu yang berderet kat atas tu kitorang cuma dicaj sebanyak RM135.70 sahaja...Memang tak sangka sungguh sebab kitorang budget lebih kurang RM200++ la...Tapi x sampai pun...Memang sangat-sangat murah dan berbaloi makan kat Sabak Awor nie...

Meh la layan beberapa keping gambar yang sempat disnap waktu kat Sabak Awor tu...

 Iza & Ezmad yang masih belum dikurniakan cahaya mata...Kitorang sentiasa doakan korang cepat2 dapat baby yer...Insyaallah rezeki tu akan kunjung tiba juga...

 Diam jer Khairunnisa duk kat Auntie Iza dia...

 Papa yang kena paw mainan dengan anak-anak kesayangan...Hehehehe...

 Mak Yong Lynn dengan Wana (Khairul Wife)...Terserlah kemontelan Mak Yong Lynn kan...

 Khairul yang kelaparan setelah puas berjimba di Wet World Batu Pahat...Tapi still tak leh nak start makan lagi sebab menu baru sampai separuh...

Meh tayang sket gambar makanan...

 Kailan Ikan Masin...

 Ikan Jenahak Bakar Sambal, Ketam Sambal Telur & Telur Dadar...

Ketam Sambal Telur & Lala Goreng Halia...

Haaaaaa...Berkeroncong la pulak perut Mak Yong Lynn nie bila tengok gambar-gambar makanan nie...Huhuhuhu...Cepat la sket lunch hour...

October 10, 2012

Teringin Briyani La Plak

Haloooooo...Hari nie entah kenapa tiba-tiba teringin nak makan Briyani...Huhuhuhuh...Selalunya makan Briyani kat Restoran Bariani Power di Taman Soga, Batu Pahat nun...


Tapi jauh sangat kan...Lynn dah pun sms Mr. Hubby...Bagitahu nak makan Briyani...Mr. Hubby balas sms kalau nak yang best kat Batu Pahat ler...Huhuhuhuh...Nampak gayanya ke Batu Pahat juga la nanti makan Briyani...Paling awal Sabtu nie la kitorang pergi...Kena gie awal sket la kut...Dalam kul 12 tengahari dah kena ada kat sana...Sebab setiap kali datang Mr. Hubby comfirm tak dapat makan Briyani Kambing...Sold Out...

Agaknya kat JB nie ada ke port Briyani yang best2? 

October 9, 2012

Good Luck Adikku

Assalamualaikum dan salam ceria...Hari nie Lynn just nak fokuskan entry nie kepada adik lelaki Lynn...Sebab utamanya kerana hari nie merupakan hari pertama peperiksaan PMR berlangsung...Hehehehe...Sila baca yer addikku...

Muhammad Syamim Arif yang pakai baju kemeja putih

Untuk adiikku Muhammad Syamim Arif, Along doakan Syamim berjaya menjawab soalan peperiksaan dengan jayanya...Along doakan Syamim diterangkan hati ketika menjawab semua soalan peperiksaan...Semoga Syamim juga berjaya mendapat keputusan yang cemerlang sekaligus dapat membanggakan ibu dan ayah yang selama ini banyak memberi sokongan dan dorongan kepada Syamim...

Seperti yang Along janjikan pada Syamim dahulu, kalau Syamim peroleh 8A dalam keputusan exam PMR Along akan bawa Syamim ke Universal Studio Singapore...Insyaallah janji tersebut akan ditunaikan dengan syarat dapat keputusan yang cemerlang yer...Semoga ALLAH permudahkan segala urusan ketika menjawab soalan peperiksaan nanti...Insyaallah...

October 8, 2012

Citer Weekend Kitorang

Salam ceria...Apa khabar?  Lynn x berapa nak sihat la hari nie...Batuk dan selsema sejak semalam...Huhuhuhu...Tiba part batuk tu yang rasa perit sangat tekak nie...Mr. Hubby pun hadapi masalah yang sama gak...Begitu juga dengan Qistina...Cuma Qaleesya jer dah recover sket...Yang kami bertiga nie semuanya baru start...Hope semuanya okey cepat la...

Weekend baru nie ada juga berjalan-jalan...Sabtu petang kami ke Home Fair di Persada, Johor...Sama seperti konsep tahun-tahun lepas...Tak der apa sangat yang menarik...Perabut pun kalau nak beli better korang gie kedai perabut kat luar jer...Leh dapat banyak barang lagi daripada spend duit kat Home Fair tu...Kitorang cuma beli sponge mop jer...Sebab mop yang ada tu pun beli waktu Home Fair...Jadi dah comfirm sangat syarikat tu akan buka satu booth setiap kali Home Fair nie...

Lepas jer gie Home Fair kitorang duk melepak makan Steamboat kat Medan Steamboat Luton Van  Dataran Bandaraya Johor Bahru...Dah nama pun malam minggu kan...Memang ramai la yang datang makan kat situ...Tapi tempat duduk sentiasa ada...Dan malam tu just makan ringan-ringan jer sebab Mr. Hubby kata dia nak makan nasi bila balik rumah nanti...Gulai Telur Itik Masak Lemak Cili Api siang tadi masih ada katanya...

 (Gambar ihsan Mr. Google)

Then semalam kitorang kuar ke Harris Bookstore di AEON Tebrau City...Dah lama juga tak ke Harris nie...Dan kali nie pergi memang ada buku yang nak dibeli...Dah berjanji dengan anak-anak nak bawa diorang ke kedai buku...Maka semalam dah tertunai la janji dengan anak-anak terutama sekali Qistina...

Tujuan utama kitorang ke sana sebab nak belikan buku-buku bacaan dan aktiviti untuk Qistina...Selama nie Qistina di Tadika Ixora Ria menggunakan buku Bijak Baca untuk belajar membaca...Tapi Lynn dan Mr. Hubby perhatikan Qistina nie lambat sket dari segi pembacaan...Huhuhu...Jadi solutionnya kami berdua decide untuk beli buku tambahan untuk membantu Qistina membaca...Semoga semuanya dipermudahkan ALLAH S.W.T la yer...

Masuk jer Tebrau City memang kitorang terus menuju ke Harris Bookstore...Duk pergi kat area Pre-School...Cari buku-buku bacaan dan aktiviti...Dan untuk Qaleesya pun kitorang belikan juga buku...Buku gambar haiwan...Sebab dalam banyak2 buku itu la buku yang menarik minat dia...Huhuhuh...

 Habis buku kat rak tu dia selerakkan...Nak upload video tapi tak lepas2...Konon macam nak memilih la tu...Huhuhu...
Lepas jer membeli buku, kitorang terus gie makan kat Food Court...Then terus melepak kat kiosk Baskin Robbins...Mr. Hubby promise nak belanja ice cream jadi haruslah Mak Yong Lynn tuntut kan...Hahahahaha...Batuk-batuk pun kitorang pulun gak makan ice cream...Tima kaceh yer papa...

Sambil makan ice cream sambil tu melayan Qaleesya...Sambil tu juga posing-posing...Hehehehe...Bising betul mulut Qaleesya bila mengadap buku nie...

 Bersama Qistina dan Qaleesya...

 Qaleesya yang tak mau bergambar sebab duk teruja nak menatap buku Haiwan dia yang baru tu...Sabar jer la...Qistina nak snap gambar nie...

Dengan Qistina yang mama sayang sangat-sangat nie...

Haaaa...Itu ler aktiviti kitorang sepanjang Sabtu dan Ahad lepas...Biasa-biasa jer...Tak der yang menarik sangat pun...Sebabnya kat Johor nie bukan ada banyak tempat menarik pun...Kalau ada pun yang paling latest LEGOLAND...Tapi kitorang belum decide lagi nak pergi bila ke LEGOLAND tu...Salah satu sebabnya adalah anak-anak masih lagi kecil...Nanti kesian kat diorang sebab tak explore sangat benda-benda yang menarik kat LEGOLAND tu...Tunggu diorang besar sket la yer...Insyaallah ada rezeki nak ke LEGOLAND tu...Hehehehe...

Erm, okey la...Ada kerja yang menanti untuk disiapkan nie...Take care semua...

October 5, 2012

Tentang Anak-Anak Kesayangan

Salam petang Jumaat...Esok dah cuti ek...Sekejap jer masa berlalu...Huhuhuhu...Hari esok dan lusa kitorang tak pasti lagi apa aktiviti kitorang sekeluarga...Tapi yang pentingnya dah tentu la menghabiskan masa yang berkualiti bersama anak-anak kesayangan kami berdua...Hehehehehe...Teragak macam nak bawa anak-anak ke Zoo Johor tapi tengoklah nanti pada keaadaan...

Lagipun Qaleesya tak sihat sangat nie...Batuk dan selsema...Dah masuk 2 hari dah...Semalam petang dah bawa Qaleesya ke klinik...Doc suruh amek gas...Sebab lendir kat dalam paru-paru dia dah pekat...Jadi itu yang menyebabkan si kecik tu susah sket nak bernafas...Lepas jer amek gas tu Qaleesya dah makin aktif...Hehehehe...Doc pun tengok ada perubahan...Hope Qaleesya makin sembuh la yer...

Next month dah exam hujung tahun untuk Qistina...Sekarang nie tengah dok pulun mengajar anak dara nie setiap malam...Lynn atau Mr. Hubby akan pastikan dia ada buat latihan matematik, latihan bahasa melayu, mewarna atau melukis...Walaupun cuma buat soalan yang simple-simple kami pastikan Qistina akan ada buat revision setiap hari...Insyaallah weekend nie nak bawa Qistina ke Harris, Tebrau City atau pun Kedai Buku Badan, Angsana...Nak mencari buku suku kata untuk dia...Dan kalau ada beberapa buku latihan...

Next year dah masuk 6 tahun...Harapan Lynn dan Mr. Hubby biarlah Qistina boleh membaca sebelum dia masuk Sekolah Rendah...Huhuhuhu...Berdebar betul bila mengenangkan anak yang sorang nie dah nak bersekolah rendah tak lama lagi...Entah macam mana la gayanya nanti yer...Sekejap jer masa berlalu kan...Sedar-sedar anak dah nak masuk 3 pun...Yang sulung tak lama lagi nak bersekolah rendah dah...Nanti Qaleesya plak akan menyusul...

Erm, okey la...Insyaallah kalau ada masa Lynn akan update weekend nie...Walaupun dah ada Tab tapi malas jer nak update blog bila kat rumah...Biasalah...Dah macam-macam kerja nak kena buat kat rumah tu kan...Tu yang tak malas nak update blog bila weekend nie...Hehehehe...Nie tepek sekeping gambar anak-anak kesayangan Lynn dan Mr. Hubby untuk tatapan korang semua...Take care semua...Happy weekend yer uuu alllsss...


October 4, 2012

Berkenaan Touch n Go Di Entry & Dinner Malam Tadi

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia untuk semua...Hari nie tak nak update panjang lebar...Sebab mood nak update macam kureng sket arr hari nie...Lebih suka BW dan tinggalkan komen kat blog kawan-kawan jer...

Tentang Touch n Go semalam, Lynn x sempat pun nak buat aduan kat PLUS...Sebabnya balik jer kerja petang semalam dah nampak SMART TAG kat dalam kete...Huhuhuhuhu...Mr. Hubby dah beli pun SMART TAG tu...Geram punya pasal kan...Melayang la RM120 semalam untuk benda tu jer...Tapi tak per...Kitorang memang kena lalu Tol Kempas tu setiap hari kerja jadi dengan adanya SMART TAG nie diharapkan dapat melancarkan la perjalanan ke tempat kerja nanti...Insyaallah...


Semalam Mr. Hubby request nak makan Sambal Sotong + Telur Dadar untuk dinner...Semuanya gara-gara Lynn dah tak tahu nak masak menu apa untuk dinner...Syukran...Mr. Hubby dan anak-anak berselera sungguh makan...Qistina dan Qaleesya sekarang nie kalau makan Lynn akan suapkan...Senang sekaligus bagi makan dan lepas tu baru Lynn dan Mr. Hubby dinner...Kalau tak suapkan Qaleesya nanti dia duk nak makan sendiri...Habis bersepah rumah...Kalau Qistina makan sendiri pun nanti si kecik tu kacau...Huhuhuhu...


Hari nie mungkin nak masak menu berasaskan ikan plak...Kalau tak tahu nak masak ikan apa nanti tanya jer dengan Mr. Hubby...Tentu ada yang dia request nanti...Hehehehe...Okey la semua...Take care...Nanti update lagi okey...

October 3, 2012

Sistem Touch n Go Yang Hampeh di Plaza Tol Kempas

Salam bismillah...Walaupun mood tengah meluap-luap marah sekarang nie tapi nak tak nak kena cool juga...Sebabnya bukan apa...Takut nanti kang sampai ke petang masih begini juga moodnya...Huhuhuhu...

Tengok dari topik tentu korang dah boleh agak apa yang Lynn nak taipkan dalam entry kali nie...Fine dah 2 hari Lynn punch kad jam 8.01 pagi...Kalau punch kad time macam gitu dah tentu la tanpa niat nak datang lewat kan...Tak kan la sajer-sajer nak terhegeh-hegeh kat jalan raya tu semata-mata nak punch kad jam 8.01 pagi...

Kelewatan 1 minit nie semuanya disebabkan sistem touch n go kat Plaza Tol kempas yang sangat hampeh...Huhuhu...Plaza Tol Kempas tu sediakan 3 lane untuk touch n go tapi yang berfungsi cuma 1 lane jer...Dah tentu la kerete berduyun-duyun bersusun menunggu giliran kan...Sebelum nie pun Lynn perhatikan cuma 2 lane jer yang dibuka...Ada masalah ker kalau diorang nak buka ketiga-tiga lane tu untuk kegunaan pengguna lebuhraya macam kitorang nie...


Cehhhh...Poyos jer kan...Life in the fast lane...Memang arr poyos...

Sepatutnya pada waktu puncak macam pagi dan petang balik kerja tu biarlah ketiga-tiga lane tu berfungsi...Pengguna dah tentu la berpuas hati kalau kesemua lane tu berfungsi...Nie dah ler sakit hati kena beratur panjang then tengok plak lane yang berfungsi cuma 1 jer...Memang menambahkan geram jer...Pihak pengurusan Plaza Tol Kempas memang kena lebih alert la dalam perkara nie...

Kalau boleh Lynn nak buat aduan bertulis kepada pihak Plus berkaitan perkara nie...Tapi dah tentu la tak der respon kan...Biasalah...Tapi kalau dibiarkan apa plak nak jadi nanti...Tak kan tiap-tiap hari nak datang lewat...Huhuhuhu...Mr. Hubby dah berbunyi nak beli Smart Tag...Bila dah terkena macam nie rasa macam satu keperluan pula Smart Tag tu...

 Okey la...Cukup la luahan hati untuk pagi nie...Next entry Lynn akan update pasal check up semalam yer...Take care semua...

October 2, 2012

Tabungan Anak-Anak

Salam 1 Malaysia...Hari nie Lynn ada check up di Klinik Desa Kangkar Pulai...Dan dah tentu la entry hari nie auto published entry...Tak der maknanya Lynn nie nak update kat klinik tu kan...Heheheheh...Entah berapa la berat Mak Yong Lynn sekarang nie...Sejak dah ada selera makan nie tak pernah tolak kalau ada makanan depan mata...Huhuhuhu...Hope sangat berat badan tak naik mendadak sangat la...Jenuh nanti nak dengar nurse membebel...

Hari nie Lynn nak share sket pasal tabungan anak-anak...Bukan niat nak menunjuk-nunjuk atau berlagak dengan sesiapa...Diingatkan yer, bukan entry untuk menunjuk-nunjuk atau berlagak...Haaaaa...biar kasi clear sket...Jadi sesiapa tak nak baca boleh klik butang X kat atas tu yer...

Korang yang dah ada anak-anak mesti dah ada buat tabungan untuk anak masing-masing kan...Tak kisah la tabungan di bank ataupun tabungan di rumah...Sama la dengan Lynn dan Mr. Hubby...Dulu untuk Qistina, kitorang buatkan buku Tabung Haji...Tapi disebabkan Tabung Haji nie jauh sket dengan tempat kerja maka kitorang hanya masukkan duit ke akaun tu sekali sekala jer...

Tapi sejak Qaleesya lahir, Lynn dan Mr. Hubby terasa betapa pentingnya untuk buat tabungan dalam akaun simpanan anak-anak...Jadi kitorang berdua sepakat untuk buka Akaun Nuri di Bank Rakyat...Kitorang buka akaun anak-anak nie guna duit raya diorang tahun lepas...Cuma sejak awal tahun hari tu kitorang dah start buat tabungan setiap bulan...Disebabkan urusan pindah memindahkan duit sudah senang dengan menggunakan Internet Banking nie, maka kitorang berdua memang tak der alasan la x der masa nak ke bank untuk masukkan duit untuk anak-anak...

(Gambar kredit to Mr. Google)

Mula-mula dulu tak ler banyak mana pun menabung untuk anak-anak nie...Tapi sejak diumumkan naik gaji waktu Pembentangan Bajet 2012 tempoh hari maka tabungan tu pun makin bertambah...Walaupun tak banyak mana tapi itu jer la yang Lynn dan Mr. Hubby mampu untuk anak-anak...

Semoga usaha murni Lynn dan Mr. Hubby nie berjaya hingga anak-anak mencapai umur 18 tahun la yer...Setidak-tidaknya duit tabungan nie nanti boleh la juga menampung yuran pengajian kalau anak-anak sambung belajar nanti...Mana la tahu kan...Rezeki anak-anak dapat gie belajar kat Universiti Oxford atau Universiti Al-Azhar ker...Huhuhuhu...Jenuh gak tu nak cari duit...Betul tak?  Jadi duit tabungan yang ada nie nanti mungkin boleh membantu serba sedikit...

Insyaallah azam kami suami isteri lepas nie nak mulakan semula tabungan akaun bersama kami...Macam dah terlewat tapi tak per la setidaknya ada juga timbul kesedaran untuk kami berdua menabung dalam akaun bersama...Kalau tak masing-masing duk menabung dalam akaun simpanan masing-masing jer...Huhuhuhu...Pun akan bermula dengan amaun yang sedikit dahulu...Ibarat kata pepatah sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan...

 Okey la...Nanti ada masa Lynn update lagi yer...Take care semua...

P/S : Jom share dengan Lynn tentang topik entry kali nie...Korang ada tak menabung untuk anak-anak korang? Akaun bank mana yang jadi pilihan korang?  Meh share meh...

October 1, 2012

Masih Lagi Aktif Berniaga Kecil-Kecilan

Bismillah dan Assalamualaikum untuk semua kawan-kawan blogger...Salam ceria untuk semua pembaca blog Lynn yang satu nie...Dah pun 1 Oktober kan...Sekejap jer masa berlalu...Lagi 2 bulan dah masuk tahun 2013...Wishlist korang dah tercapai ker untuk tahun 2012 nie? Syukur ada di antara wishlist Lynn yang dah tercapai tahun nie...Hehehehe...Tapi ada juga yang masih belum tercapai...

Balik semula ke tajuk entry la yer...Tengok dari tajuk macam nak promo jer kan...Tapi sebenarnya tidak ler juga...Kalau promote pun kat hujung2 entry jer...Hahahahaha...Sebenarnya just nak share beberapa event yang Double Q Chocolate Fountain uruskan beberapa bulan kebelakangan nie...Memang tak sempat nak update kat blog Double Q Chocolate Fountain...Jadi update kat sini jer la yer...Boleh gitew...

Syukur alhamdulillah rezeki sentiasa ada...Walaupun ciput tapi Lynn dan Mr. Hubby bersyukur sangat-sangat...Dapat juga la menampung dan menambah duit tabungan kami sekeluarga dengan menjalankan bisnes kecil-kecilan nie...Anak-anak pun memahami dan setiap kali event memberikan komitmen yang baik kepada Mama dan Papa mereka...

Untuk pengetahuan korang semua setiap kali event memang Lynn akan updatekan gambar-gambar kat dalam FB Double Q Chocolate Fountain...Meh pakat like ramai-ramai meh...Kat blog just share sket-sket jer...Tapi hari nie Lynn nak tayang arr gambar-gambar event yang Double Q Chocolate Fountain dapat tahun nie...(Sebenarnya tak tahu nak update citer apa...Hahahahaha)

So apa lagi...Meh layan gambar-gambar event yang ada...












Hahahahaha...Gambar tunggang terbalik x ikut date...Korang layankan jer la yer...Tengok dari candy buffet yang orang lain buat memang nampak sangat2 menarik...Dengan jar yang tinggi dan sangat fragile...Teringin gak nak beli jar yang cantik2 tu tapi lum terbeli lagi...Tengok la sehari dua nie...Kalau leh nak sambar 2 jar dulu...

Macam yang kami di Double Q Chocolate Fountain buat, caj paling murah adalah RM250.00...Boleh pilih nak candy buffet atau fruits buffet...Tapi kalau nak combine Candy n Fruits Buffet cuma RM300.00 jer...Yang nie untuk pakej 70 - 80 pax yer...Selain daripada tu kitorang tak kisah kalau client nak sewa machine jer...Caj pun tak mahal mana...Just RM120.00 untuk sewaan machine dan 2kg chocolate...(Hahahahaha...Perenggan promosi yer)

Korang yang di luar sana yang berminat nak tempah Candy or Fruits Buffet atau nak sewa machine Chocolate Fountain boleh la contact Lynn atau Mr. Hubby di talian 013-7660226 atau 013-7096556...Segala pertanyaan korang akan dilayan sebaiknya...(Hehehehe...Another perenggan promosi)

Okey la...Take care semua...Doakan ada idea untuk Lynn update entry seterusnya yer...Huahuahuahua...