July 31, 2012

Teringin Nak Makan Mee Bandung Muar

Hari nie dah Ramadhan ke 11...Fine, dah masuk Ramadhan ke 11 nie la baru teragak nak makan sesuatu...Huhuhuhu...Selama 10 hari nie berbuka dengan nasi dan lauk pauk jer...Kalau mood dan kesihatan mengizinkan dah tentu la Lynn akan masak sendiri...Tapi kalau dah mabuk dan asyik muntah-muntah comfirm arr singgah jer kat Pasar Ramadhan cari lauk pauk...

Tapi seriously cakap la, Lynn memang tak berapa minat sangat beli lauk pauk kat Pasar Ramadhan...Korang faham-faham jer la kan...Kadang-kadang lauk yang kita beli kat Pasar Ramadhan tu x sesedap mata kita memandang waktu nak beli...Huhuhuhu...

Berbalik kepada citer di atas...Lynn sebenarnya nak sangat makan Mee Bandung Muar la...Erm, terbayang-bayang kesedapan Mee Bandung Muar yang pernah Lynn makan kat Pagoh...Tapi tak kan ler nak turun ke Muar tu semata-mata nak makan Mee Bandung Muar nie...Jadi solution yang ada sekarang nie adalah dengan memasak sendiri Mee Bandung Muar...

Tapi masalahnya sekarang cuma rajin tak rajin jer nak turun dapur dan buat...Lebih-lebih lagi bila dah berbadan dua nie...Padahal bukan susah mana pun nak masak Mee Bandung Muar nie...Lynn pernah buat Mee Bandung Muar nie...Tiga kali kut buat sejak bergelar Puan Isteri nie...Hehehehe...Kecoh giler...Baru tiga kali jer...

Lynn akan gunakan Perencah Mee Bandung Muar keluaran ADAMI...Beli kat Pasar Raya Bestari yang dekat dengan rumah kitorang...Tak sampai RM5.00 rasanya...Korang tahu tak perencah yang mana satu?  Kalau tak tahu meh tengok gambar kat bawah nie...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



 Haaaa...Ini la dia Perencah Mee Bandung Muar yang akan Lynn gunakan...Satu paket perencah nie boleh la digunakan untuk hidangan 5 orang makan...

Nak masak Mee Bandung Muar guna perencah nie pun senang sangat...Ikut jer cara-cara yang ada tertulis kat belakang paket perencah tu...Yang tak reti masak pun comfirm pass la masak Mee Bandung Muar guna perencah nie...

Korang boleh choose sama ada nak letak daging, kerang atau udang...Ikut suka dan selera korang la...Tapi kalau Lynn yang buat comfirm tiga-tiga bahan tu Lynn akan letak...Biar banyak sket lauk-lauknya...Hehehehe...Owh yer korang jangan lupa plak pecahkan telur yer...Kalau ada 5 orang yang nak makan pecahkan la 5 biji telur...Tak der la nak berebut plak nanti sebab masing-masing dapat sorang sebiji...

Siap bagi tips lagi kat entry nie...Hahahahah...Sekarang nie korang doakan la hasrat Lynn nak makan Mee Bandung Muar nie tercapai yer...Kalau boleh nak masak hari nie...Tapi kena la cari dulu barang-barangnya...Kalau tak macam mana nak masak...Betul tak? 

Sebelum dapat tengok Mee Bandung Muar yang Lynn masak meh layan gambar Mee Bandung Muar yang Lynn google tadi...


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Huwarrrrggggghhhhh....



Bertambahla rasa teringin Mak Yong sorang nie nak makan...Huhuhuhuh...

July 30, 2012

Bermula Episod Check Up

Assalamualaikum dan salam 10 Ramadhan untuk semua...Sihat dan puasa tak semuanya hari nie? Lynn doakan korang semuanya sihat-sihat dan berpuasa la yer hari nie...

Tadi Lynn masuk kerja lewat sket...Akhirnya dapat juga buat buku Rekod Kesihatan Ibu @ Merah kat Klinik Desa Kangkar Pulai pagi tadi...Dan nasib baik juga jiran Lynn yang merupakan salah sorang nurse kat situ dah buatkan dulu buku tu lebih awal...Jadi masa tak ler terbuang begitu sahaja...Maka lepas nie bermula episod check up setiap bulan...Tadi pun dah dapat jadual check up sehingga bulan 10 nanti...

Untuk pengetahuan korang, sekarang nie usia kandungan dah masuk 15 minggu...Next week dah 4 bulan...Sekejap jer masa berlalu...Rasanya baru jer dapat tahu preggy...Tadi waktu check up Nurse dah sound gak sebab usia anak baru jer setahun sebulan Lynn dah preggy lagi...Dah tu operate plak tu waktu preggy yang lepas...Tapi dia x ler bebel teruk sangat...Cuma dia risau luka operation yang kat belah dalam...

Huhuhuhu...Sebenarnya Lynn pun dah mula risau dari awal dapat tahu preggy...Secara jujurnya memang Lynn masih belum bersedia nak preggy semula secepat nie...Tapi Lynn tahu semua nie adalah rezeki dari ALLAH S.W.T buat kami sekeluarga untuk menerima ahli keluarga baru dalam jangka masa terdekat...

Hari pertama comfirm preggy dan selepas jer jumpa Doktor Siti Fatimah, Lynn dah dapat terima hakikat yang Lynn preggy dan cuba sesuaikan diri Lynn dengan keadaan diri sekarang nie...Dan kebetulan preggy kali nie Lynn mengalami morning sickness yang agak teruk gak...Apa yang Lynn makan sure terkeluar balik...Itu sebelum bulan puasa...Sekarang nie dah bulan puasa Lynn masih juga mengalami morning sickness...

Tapi mabuk-mabuk yang Lynn alami tak ler menyebabkan Lynn berponteng puasa...Alhamdulillah ALLAH S.W.T berikan Lynn kekuatan untuk berpuasa dan baby di dalam kandungan Lynn nie pun okey...Rasa bersyukur sangat-sangat...

Erm, okey la...Lynn nak sambung buat kerja...Insyaallah ada masa Lynn update lagi yer...Take care semua...

P/S : Hari nie citer pasal tuan punya blog jer kan...Tak terselit pun nama Mr. Hubby dan Double Q (Qistina n Qaleesya)...

July 24, 2012

Kelam Kabut Sungguh Hari Nie

Assalamualaikum dan salam ceria untuk semua...Puasa tak korang hari nie? Hope semua yang boleh berpuasa tak ngelat la yer...Hehehehehe...

Hari nie Lynn dan Mr. Hubby pagi2 dah kelam kabut tau...Huhuhuhu...Semuanya gara-gara si kecik Qaleesya...Pagi nie anak dara tu dah bangun seawal jam 6.00 pagi...Lepas jer menyusu satu botol dia pun sibuk la main-main kat ruang tamu...Mr. Hubby ada terperasan yang Qaleesya ada main kunci...Mr. Hubby ignore jer la...Anggap tak der apa-apa yang akan berlaku...

Suddenly bila semua dah siap, Mr. Hubby pun nak start engine kete dan mula tercari-cari kunci kete...Huwarrrgghhhh...Cari punya cari x juga jumpa-jumpa...Sabar jer la...Duk tanya Qaleesya dia buat tak faham jer...Yer la budak baru setahun sebulan kan...Tak kan la boleh menjawab kat mana dia sorokkan kunci kete tu...Betul tak?

Huhuhuhuh...Bertekak juga la kitorang sambil mencari kunci kete...Akhirnya setelah nak dekat 5 minit mencari baru ler terjumpa kunci kete...Yang Qaleesya boleh plak dah standby kat luar rumah sambil tersengih-sengih...Sabar jer la tengok si kecik nie..Bukan dia faham pun kalau kita marah ker apa...Hehehehe...

Khamis nie Tadika Ixora Ria akan mengadakan photo session untuk semua student di sana...Qistina pun akan joint sama dan fees untuk kali nie RM35.00 seorang...Hope gambar this year makin okey dan berkualiti la yer...Sedar tak sedar next year Qistina dah 6 tahun...The next year dah nak bersekolah pula...Cepat kan masa berlalu...

Dan disebabkan kelam kabut yang berlaku di rumah nak dijadikan citer dalam perjalanan pun ke office pun kitorang kelam kabut juga...Dah 2 hari jalan di area rumah kami nie jammed...Tension dan stress di pagi hari tau...Semalam dah lewat 4 minit jadi hari nie tak leh lewat lagi...Huhuhuh...Tengah rushing nak ke office tiba-tiba Mr. Hubby berhenti tepi jalan...Rupa-rupanya Mr. Hubby nak muntah...

Mengalahkan preggy mommy la plak...Kesian tengok Mr. Hubby pagi-pagi dah muntah...Kami berdua tak berapa sihat sangat dua tiga hari nie...Di rumah asyik lawan bersin jer...Kalau makin melarat memang kena juga ke klinik ler...Macam Lynn bukan boleh makan sebarang ubat...Nak kena refer juga dengan doktor sebab tengah preggy kan...

Sudahnya lewat juga Lynn sampai ke office...Huhuhuhu...Dan disebabkan kelam kabut sangat nak kejarkan punch kad boleh plak tertinggal handphone kat dalam kete...Huhuhuhuhu...Memang kelam kabut sungguh arr hari nie...Hope everything will be okey la lepas nie yer...Jadi untuk sesiapa yang nak contact Lynn tu korang pandai-pandai la contact office yer...


Okey la...Nie tepek sekeping gambar utk tatapan korang...Nanti ada masa update lagi...Take care semua...

July 23, 2012

Salam Ramadhan dan Cerita Kami Sekeluarga

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua pembaca blog nie...Huhuhuh...Masih ada ker yang sudi nak baca entry dalam blog yang x seberapa nie? Al maklumlah dah lama sungguh x berupdate...Seingat Lynn last entry pada bulan Mei lepas...Nie dah 3 Ramadhan baru la sempat nak update entry...

Sorry la sangat-sangat yer untuk korang yang menanti-nanti entry dari blog nie...Hari nie pun update sebab nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan untuk semua kawan-kawan blogger dan pembaca blog nie...


Syukur alhamdulillah setakat hari nie Lynn dapat berpuasa walaupun ada rasa loya dan nak muntah...Kandungan Lynn pun dah mencecah 13 minggu sekarang nie...Kalau diikutkan jadual dah pun masuk 2nd trimester...Tapi entah kenapa masih juga loya dan nak muntah...Harap-harap x berpanjangan la yer...

Mr. Hubby pun duk kesian tengok bini dia nie asyik loya dan nak muntah...Dah ler last week 5 hari Lynn outstation ke Langkawi...Gagahkan juga berjauhan dengan dengan Mr. Hubby dan anak-anak...Syukur alhamdulillah anak-anak dapat dijaga oleh MIL di N9...Dan anak-anak pun tak meragam jadi boleh la bekerja dengan senang hati walaupun rasa melepek jer sepanjang di Langkawi tu...

Qaleesya sekarang nie dah pandai berjalan...Kiranya Qaleesya lambat juga berjalan berbanding dengan kakaknya Qistina...Dulu Qistina berjalan waktu usianya belum sampai setahun...Tapi Qaleesya boleh berjalan waktu usianya setahun sebulan...Tapi Qaleesya cepat memahami arahan...Terkedek-kedek berjalan ke sana ke mari bila disuruh...Dan untuk pengatahuan korang semua Qaleesya dah tak menyusu badan dah...Mungkin disebabkan berpisah selama seminggu minggu lepas...Jadi dia dah lupa dan tak mencari2 lagi Cik B...Huhuhuhu...

Qistina pula semakin hari semakin penakut la...Sekarang nie seboleh-boleh nak Lynn atau Mr. Hubby mandikan dia...Macam ada something jer yang dia nampak bila kitorang nie tak ada dengan dia...Huhuhuhu...Risau juga tengok keadaan Qistina macam tu...Nanti kalau ada masa Lynn nak ajak Mr. Hubby balik ke Batu Pahat la...Gie bawa berubat...

Tentang puasa pula alhamdulillah segalanya berjalan lancar...Hari pertama kami bersahur di rumah MIL di N9...Berbuka pula di rumah Rawang...Tapi start semalam kami dah berbuka di rumah sendiri di JB nie...Begitu la berterusan selama sebulan nie...Tiada perancangan lagi nak balik kampung weekend yang akan datang nie...Lagipun penat arr badan nie sebab dah terlalu sibuk sangat tahun nie...Jadi biarlah bulan puasa nie dapat rest dan melakukan ibadah puasa dengan relaks sket...

Okey la...Dah panjang sangat entry nie...Insyaallah ada rezeki Lynn update lagi...Selamat berpuasa yer kawan-kawan dan pembaca semua...Semoga kita semua mendapat keberkatan di bulan mulia ini...Insyaallah...