April 23, 2012

Kita Hidup Ni Bukan Untuk Berlumba-Lumba

Assalamualaikum dan salam ceria...Hari nie, pagi-pagi lagi dah timbul satu isu...Huhuhuhuhu...Sangat sedih tapi i need to be strong...Sebabnya kalau tak strong n positive dah tentu la mood negatif dan sedih tu akan berpanjangan setiap kali berjumpa dengan mereka-mereka itu...

Syukur alhamdulillah, Lynn sekeluarga memang rasa happy dan bahagia sekarang nie...Dengan rahmat dan berkat dari rezeki ALLAH S.W.T berikan, kami sekeluarga dapat menumpang hidup di muka bumi ini dengan segala keperluan yang mencukupi...Dan untuk pengetahuan semua, yang ada sekarang nie adalah dengan hasil titik peluh Lynn dan Mr. Hubby...Bukan dari hasil meminta-minta atau belas ikhsan sesiapa yer...

Jadi bila ada isu orang mengata yang kami nie jealous dengan kekayaan, kejayaan dan apa yang orang lain ada maka hati nie tersentap juga la...Sebabnya baik Lynn atau Mr. Hubby kitorang tak pernah pun nak jealous atau iri hati dengan kejayaan dan keupayaan orang lain nak pakai kereta atau beli rumah besar ke apa...Tak der hati pun nak jealous bila tengok orang lain ada duit berkepuk-kepuk dalam akaun bank tu...Sebab apa yang ada di depan mata kami nie memang mencukupi...

Walaupun berhutang dengan bank, tapi kami punya rumah dan kereta sendiri...Dan bagi kami berdua juga semua nie adalah pinjaman daripada ALLAH S.W.T...Biarpun duit berkepuk-kepuk tapi tak diuruskan dengan betul pun tak guna juga...Bagi kami hidup nie bukan untuk berlumba-lumba...Tapi ada spesis di luar sana yang suka berlumba-lumba...Duk sibuk mengata orang sampai terlupa tentang diri sendiri...Apa la masalah korang ek? Huhuhuhuh...Tepuk dada tanya selera...

Sekian...

April 20, 2012

Nyaris Nak Accident Semalam

Assalamualaikum dan salam ceria di pagi Jumaat...Haaaaa...Dari tajuk pun korang tentu dah dapat agak apa yang Lynn nak strory mory kan pagi nie...Okey...Lets share dari mula kejadian sehingga selesai yer...

Semalam lepas jer Lynn dan Mr. Hubby amek Qistina dan Qaleesya, ingatnya nak terus balik ke rumah...Tapi Qistina duk mengadu lapar dan kalau boleh nak makan terus...Request anak dara nie dah tentu la Nasi Putih + Sayur Chap Chai dia...Restoran yang selalu kitorang gie makan tutup plak semalam...Jadinya kitorang gie makan kat Restoran Mutiara Pulai...


Kat Restoran Mutiara Pulai nie kitorang suka sangat makan Ikan Bakar...Memang best dan recommend kat korang semua untuk try Ikan Bakar kat sini...Korang leh pilih ikan yang korang minat...Ada ikan Caru, Kembong, Pari dan Siakap...Setiap kali makan kat sini kitorang memang akan order Ikan Caru Bakar...Memang terbaaaaeeekkkk la...

Dan kat restoran nie juga ada dijual Tauhu Sumedang...Jarang jumpa restoran yang jual Tauhu Sumedang nie...Lynn kalau beli Tauhu Sumedang nie kat kilang dia...Tapi dah lama juga tak beli dan kebetulan semalam ada jual kat restoran nie maka Lynn pun order la...Tauhu nie digoreng dulu dan disajikan dengan Kuah Rojak dan Kacang Tumbuk...Memang best...


Dan semalam Qaleesya pun suka gak makan Tauhu Sumedang nie...Tu yang dia tak meragam waktu kitorang bertiga makan...Lynn perhatikan Qaleesya nie memang suka makan...Asal kitorang makan mesti dia pun nak juga makan apa yang kitorang makan...Macam dah besar sangat...Hehehehehe...

So lepas jer makan semalam kat Restoran Mutiara Pulai tu...Kitorang pun terus arr gerak balik ke rumah...Jarak dari restoran ke rumah memang tak jauh mana pun...Cuma kena tempuh satu traffic light jer kat simpang masuk Bandar Baru Kangkar Pulai tu...Lebih kurang 200 meter waktu nak masuk simpang Bandar Baru Kangkar Pulai, Lynn perhatikan lampu nak masuk simpang dah hijau...Ingatnya bila dah dekat nak sampai simpang, lampu akan bertukar warna sebab Mr. Hubby bawa slow n steady jer...Tapi lampu tak bertukar-tukar padahal tak der kereta lain pun di depan kami yang masuk ke simpang tu...

Jadi bila kereta kitorang dah betul-betul sampai kat simpang tu...Lampu still hijau...Mr. Hubby pun teruskan perjalanan...Tapi entah macam mana ada satu malaunnnnnn rempppppiiiiiittttttttttt datang dari depan dan langgar lampu merah dari arah depan sana...Nasib baik tak bertembung sebab Mr. Hubby sempat tekan brek...Nasib baik keadaan terkawal gak dalam kereta...Kebetulan Qistina duk kat belakang dan pegang botol air...Botol air tu jer yang melambung tapi tak ler terkena kat cermin depan...Nasib baik botol air yang melambung...Kalau mamaaaaaaattt tu melabung kat kereta kitorang macam mana? 

Nasib maamaaaaaaaattt tu memang baik arr semalam...Kalau Mr. Hubby laju sket dan tak sempat tekan brek memang dah arwah agaknya mamaaaaaaaattt tu...Sebab cara dia bawa motor tu macam gie merempit kat jalan yang x der kereta...Sesuka hati dia jer...Sudahnya dua-dua berhenti...Mr. Hubby pun berhenti dan mamat tu pun berhenti...Ikutkan Mr. Hubby nak jer dia turun dan jotos kepala mamaaaaaaaattt tu...Bengang sangat sampai tak tahu nak ikut undang-undang...Sampai ke pagi nie Mr. Hubby duk bebelkan mamaaaaaaattt tu...Lynn pun bebel sama gak...Hehehehehe...

Haaaa...Itulah citernya...Jadi untuk semua di luar sana...Tak kisah la korang drive atau tunggang motor ker...Please la patuhi undang-undang di jalan raya...Kalau korang tak fikirkan pasal keselamatan diri korang pun, at least korang fikirkan pasal orang lain yang menggunakan jalan raya nie...Mungkin disebabkan mereka yang tak bertanggungjawab nie orang yang tak bersalah menjadi mangsa keadaan...Huhuhuhuh...

 Take care semua...Selamat bercuti hujung minggu nie yer...

April 19, 2012

Next Vacation : Pulau Pangkor, Perak

Assalamualaikum dan salam sayang untuk semua yang masih setia membaca blog nie...Dah lama sungguh kan Lynn tak update blog...Seriously keadaan memang betul-betul tidak mengizinkan untuk mengupdate dengan lebih kerap di blog yang satu nie...Huhuhuhu...Bukan sahaja tak berkesempatan nak update, nak membaca entry2 kawan-kawan blogger pun Lynn tak berkesempatan juga...

Tapi ingatan dan perasaan tetap membuak-buak nak update...Jadi hari nie terhasil la entry nie...Hehehe...Untuk pengetahuan semua next week kitorang sekeluarga nak gie berjalan-jalan...Tujuan bagi tahu bukan nak menunjuk-nunjuk yer...Cuma nak share dengan korang jer dan kalau boleh nak minta pendapat dari kawan-kawan yang dah pernah pergi ke tempat tu...Almaklumlah dah berusia 31 tahun baru la nie nak jejak kaki kat tempat tu...


Syukur alhamdulillah tahun nie diberi rezeki dan peluang untuk berjalan-jalan ke Pulau Pangkor...Selama nie asyik pergi ke Pulau Langkawi jer...Jadi kali nie ubah pula haluan ke Pulau Pangkor...Tapi tak tahu la apa yang ada kat Pulau Pangkor tu...Ada yang cakap tempat tu cantik dan salah satu aktiviti yang boleh dibuat adalah snorkeling...Tiba-tiba teringat plak aktiviti snorkeling di Pulau Manukan, Sabah...Rasa nak repeat jer ke Sabah lepas nie...Hehehehe...


Jadi di entry kali ini...Nak minta jasa baik kamu semua yer...Untuk jawab persoalan-persoalan di bawah nie...
  • Apakah activity yang boleh kami buat di Pulau Pangkor nie...
  • Makanan yang best dan special yang patut dimakan di sana...
  • Tempat menarik yang boleh dilawati...
  • Jalan yang cepat dan mudah untuk sampai ke Lumut supaya tak meraban dan tercari-cari jalan...(Almaklumlah tak pernah jejak kaki ke Lumut apatah lagi ke Pulau Pangkor)...
Kalau korang ada experience dan cerita best atau tak best tentang Pulau Pangkor nie yang boleh dikongsikan bersama, jangan segan silu untuk share dengan Lynn yer...Thank you so much la yer semua...Sebab sudi baca entry yang nie...Take care...