December 24, 2012

Pengalaman Bersalin - Qistina

Assalamualaikum...Hari nie comfirm2 ramai yang menyambung cuti kan...Almaklumlah esok Raya Krismas...Yang tak beraya pun menyambung cuti gak...Menghabiskan saki baki cuti tahun 2012 nie...Betul tak?  

Khamis nie genap usia kandungan Lynn 36 minggu...Makin hari makin dah nak dekat tarikh due...Sekejap jer masa berlalu...Dan semakin berdebar-debar la Lynn nak menantikan saat kelahiran si comey la yang berada didalam rahim Lynn nie...

Jadi hari nie Lynn ingat nak share dengan korang semua tentang pengalaman bersalin Lynn waktu Qistina dan Qaleesya...Sebenarnya dah nak dapat anak ketiga nie la baru Lynn share dengan korang semua pengalaman bersalin Lynn...Sebelum nie Lynn memang tak pernah buat entry tentang pengalaman bersalin...Jadi korang mana yang sudi nak baca boleh ler baca yer...

Pengalaman Bersalin - Qistina

Lynn masih ingat lagi pagi Isnin, 2 Julai 2007 tu Lynn ditemani Mr. Hubby ke Hospital Sultanah Aminah (HSA)...Ke HSA pagi tu sebab ada darah kuar...Nak kata tanda nak bersalin tak comfirm juga sebab due date Qistina pada 11 Ogos 2007...Means waktu tu baru 34 minggu ++...Baru nak masuk 35 minggu ler kiranya...Terlalu awal kan...

Bila doc check kat Bilik Saringan, doc cakap uri ke bawah sket...Type 1...Sebelum nie memang x der pernah timbul pun kes uri bawah ke apa...Tapi hari tu doc leh cakap uri bawah sket...Jadi dia suruh Lynn stay dua tiga hari kat wad...Suruh rest la katanya...Okey la...Disebabkan tak der apa2 yang perlu difikirkan...Maka dengan relanya masuk jer la wad hari tu...

Datang pun sehelai sepinggang...Jadi Mr. Hubby ler yang balik semula ke rumah dan amek barang-barang kelengkapan...Dalam masa yang sama minta juga Mr. Hubby bawa baju baby 2 helai dan beberapa kelengkapan bayi yang lain...

Darah still kuar sket walaupun Lynn dah duk baring jer atas katil tu...Dan kadang kala ada gak rasa perut mengeras...Kakak yang kat sebelah katil tu cakap itu tanda biasa sebab kandungan pun dah banyak minggu jadi Lynn buat2 okey jer la...Tapi malam makin lama makin kerap perut tu rasa mengeras...Lynn jadi pelik dan tanya lagi kat kakak sebelah...Kenapa la perut saya nie rasa mengeras jer ek...Kerap plak tu...Sekali kakak tu cakap...Agaknya tu contraction tu...Awak dah nak nak bersalin kut...Cakap kakak tu...

Huhuhuhuh...Serius sih tak pernah rasa contraction kan...Jadi Lynn pun inform la kat nurse yang Lynn rasa sakit...Kiranya kecoh juga la Lynn kat nurse waktu tu...Mengadu yang Lynn rasa sakit...Then ada sorang nurse kat HSA tu leh cakap...Due awak nie lama lagi tak kan la nak bersalin plak...Dia suruh Lynn rehat jer kat katil...Tapi tak lama lepas tu dia datang semula ke katil Lynn...Dia kata nak bagi ubat tahan sakit...Jadi Lynn nie rela jer la...

Entah macam mana dalam pada dia nak bagi ubat tahan sakit tu, time tu juga darah kuar dengan banyaknya...Ya ALLAH...Tuhan jer la yang tahu betapa sakitnya Lynn waktu tu...Kat wad tu dah kelam kabut dan diorang dah terus tolak Lynn ke satu sudut kat mana ada kawasan tertutup...Selalunya kat situ diorang buat ujian untuk tengok jantung baby...Kat situ juga diorang seluk dan tengok-tengok bukaan dah 7cm...Haaaaaa...Kelam kabut la semua nurse kat wad tu...Lynn terus kena tolak ke Labour Room...

Memang waktu tu termanggu-manggu...Handphone pun tak sempat nak amek...Sebab dah emergency sangat dah...Memang betul rupanya sakit mengeras tu tanda nak bersalin...Lynn ingat lagi masuk Labour Room dalam kul 1 lebih pagi...Air ketuban pecah waktu kat dalam Labour Room...Dan tepat kul 3.08 pagi 3 Julai 2007 Lynn bersalinkan Qistina...Tanpa Mr. Hubby menemankan Lynn di sisi...Haaaaa...Bayangkan la...Macam mana keadaan Lynn waktu tu...

Lepas jer staff nurse jahit dan uruskan apa yang patut Lynn dihantar semula ke wad...Qistina plak ke wad kanak-kanak sebab under observation...Lahir tak cukup bulan la kiranya...Jadi memang kena tahan kat wad la dulu...Then bila dah stay kat katil sendiri, Lynn pun contact la Mr. Hubby...Dalam kul 5 lebih pagi rasanya...Waktu tu Mr. Hubby masih tido lagi...

Lynn inform ngan dia yang Lynn dah bersalinkan Qistina...Dia boleh tak percaya la plak...Stress Lynn waktu tu...Huhuhuhuh...Dah ler sakit bersalin Mr. Hubby leh plak tak percaya...Sebenarnya Lynn pun tak percaya gak dah deliver Qistina...Tapi itu la kenyataannya...So pagi tu terus ler Mr. Hubby dapat CTR 7 hari...Dan tengahari tu Lynn dah boleh kuar dari HSA...Tapi Qistina x leh nak balik...Kena tahan wad sehari lagi...

Ramai yang cakap waktu bersalinkan Qistina tu Lynn kembar darah...Which means kuar darah dulu baru pecah air ketuban...Memang arr sakit...Masih terasa sakitnya dan terbayang situasinya hingga hari nie...Huhuhu....Tapi itulah yang dikatakan pengalaman...Betul tak? 

Dah panjang lebar entry nie...Nanti Lynn buat satu entry lain la ceritakan tentang pengalaman bersalinkan Qaleesya...Tak mau arr buat satu entry jer...Nanti panjang berjela plak entry nie...Hehehehe...

Tepek sekeping gambar Qistina waktu kecik2...Gambar waktu baby semuanya hilang sebab handphone kena Virus...Huhuhuhu...Sedih betul...

Okey la semua...Take care yer...

6 comments:

abah khalisha said...

Pengalaman yang pasti diingati..nanti dah besar ceritakan pada anak.hehe

Lynn Hamzah said...

abah khalisha : huhuhuhu...memang betul tu...sebab tu coretkan dalam blog...nanti dah besar diorang leh baca...

~MommyAida~ said...

wahh..aida pon baru nak buat entry bersalin kan Aqil jugak..tp dok karang2 tak publish lagi..hihihi..tup tup Lynn pon dah buat jugak..sbg kenang kenangan kan..Awl betul Qistina keluar kan..mesti sayu time tu sbb emergency labor...Husb Lynn pon tak sempat tgk..takpe2,janji lynn n Qis dah selamat dah..Alhamdulillah..

Lynn Hamzah said...

mommyaida : itu ler pasal...memang emergency waktu tu...hope yang kali nie lebih teratur la...teringin nak ditemani mr hubby waktu bersalin tu...

Update said...

Pengalaman yang pasti diingati..nanti dah besar ceritakan pada anak.hehe

kunjungan balik ya :
http://police-web.blogspot.com/

akmil said...

sy bru je terjumpe blog ni..thanks sbb sy da 34 weeks++ n cm da de tande...tp xsure...so kne jage2 la ps ni ps bc entry ni...