December 24, 2012

Pengalaman Bersalin - Qaleesya

Kalau entry pagi tadi tentang pengalaman bersalinkan Qistina, maka petang nie cerita tentang pengalaman bersalinkan Qaleesya plak...Hehehehehe...Semangat betul Mak Yong Lynn bercerita tentang pengalaman bersalin ek hari nie...Dalam pada bersemangat tu hati tetap berdebar-debar juga...Huhuhuhu...

Mengandung dan bersalinkan Qaleesya memang x sama sungguh dengan pengalaman yang dilalui waktu Qistina...Sejak dari awal Lynn mengandungkan Qaleesya, doctor dah bagi tahu yang uri berada di bawah...Jadi doctor dah suruh jangan banyak sangat bergerak dan buat kerja-kerja berat...Waktu 24 minggu gitew Lynn kena admit kat HSA sebab darah kuar...Nie gara-gara berjalan kat Jom Heboh la nie...Sakan sangat kan...Haaa...Tak pasal2 kena admit kat HSA...

Jadi selepas tu Lynn asyik gie check up jer la...Check up kat Klinik Desa Kangkar Pulai, Check up kat Klinik Kesihatan Tampoi dan Check Up kat HSA...Huhuhuhu...Ada banyak appointment dan nasib baik arr bos okey...Dan doc pakar tak bagi Lynn berjalan jauh dan sudahnya Lynn x ler balik ke Rawang mahupun Negeri Sembilan...Sedih jer waktu tu...Huhuhuhu...

Sampai ke satu tahap doc pakar di HSA cakap uri dah naik atas jadi Lynn boleh ler bersalin normal...Maka Lynn rasa seronok ler sket sebab boleh bersalin normal...Tapi bila dah 36 minggu ++ ada darah kuar...Lynn tak ler rasa pelik sebab mengandungkan Qaleesya memang sentiasa ada darah kuar...Memang sentiasa pakai pantyliner ler waktu tu...Then Lynn minta la Mr. Hubby hantar ke Pakar Perbidanan Khor & Loh di Nusa Bestari...Tarikh hari tu 4 Jun 2012...

Pergi ke sana siap bawa Qistina lagi...Sebab just datang untuk scan dan check up jer...Tapi entah macam mana doc suruh naik ke atas...Terus ke bilik saringan...Tapi rasa Lynn tu macam Labour Room jer...Sebab lengkap segala peralatan ada dalam bilik tu..Mula-mula nurse nak seluk tengok bukaan berapa cm...Lum sempat dia seluk Lynn cakap arr Lynn mengandung kali nie ada kes uri bawah...Terus dia x jadi nak seluk dan suruh tunggu doc datang...

Tak lama lepas tu doc pun datang...Doc perempuan Cina tu seluk dan cakap bukaan dah 4cm...Ehhhh...Tiba-tiba kan...Tak ler rasa sakit apa pun...Cuma ada darah kuar jer...Then doc kata lagi bukaan dah 4 cm tapi kepala baby stil tak turun...Jadi dia cadangkan supaya immediate operation...Sebab takut baby kekurangan oksigen...Siap dia cakap lagi kalau Lynn setuju 15 minit urusan dah boleh settle dan boleh jumpa baby...Ehhhhhh...Macam senang betul bunyinya...

Lynn, Mr. Hubby dan doc berdiskus sekejap...Then Lynn dan Mr. Hubby amek keputusan untuk refer kat HSA sebab Lynn memang dah ada kes kat sana...Dan doc pun buat surat minta HSA buat immediate operation...Maka berangkat la plak ke HSA...Ingatnya leh ler terus operation tapi nak tahu apa yang terjadi....

Tiba jer di HSA siap kena masuk Bilik Saringan lagi...Fine, kali nie berdepan dengan doc lelaki India plak...Huhuhuhuh...Kena seluk lagi dan waktu tu memang terasa sakitnya...Huhuhuhu...Korang yang dah ada pengalaman mesti tahu kan macam mana rasa kena seluk tu...Then dia cakap kena masuk wad...Lor...Ingatkan dah nak terus buat operation..Rupanya kena tahan lagi 2 malam kat HSA tu...

Then pada 6 Jun 2012, doc perempuan India seluk dan dia cakap bukaan dah 6cm...Tapi kepala baby tak turun lagi...Jadi nak tak nak kena juga hantar ke Labour Room...Maka bersiap sedia la Lynn fizikal dan mental...Kali nie dapat contact Mr. Hubby dan minta dia datang ke HSA secepat mungkin...Sempat juga nak minta maaf dan minta Mr. Hubby doakan Lynn dan anak yang bakal lahir selamat kedua-duanya...

Masuk jer Labour Room yang attend Lynn adalah nurse praktikal...Tapi tak lama lepas tu ada ler beberapa orang doctor datang...Doc seluk lagi dan dia start confuse...Sama macam doc kat wad cakap...Waktu tu dah start terfikir yang bukan-bukan...Salah satunya tentang uri la...Bukan ke last jumpa doc pakar dia bagi tahu yang kedudukan uri dah naik atas...Tak kan la plak pasal uri kepala baby tak leh turun...

Then tiba-tiba kat Labour Room tu dikelilingi oleh ramai doctor...Ada la dalam 8 orang kut...Dah macam bahan uji kaji pun ada Lynn waktu tu...Last sekali yang datang Doctor Ramesh...Still remember his name and his face sehingga ke hari nie...Dia seluk lagi dan sudahnya dia minta nurse hantar mesin scan ke Labour Room tu...Dan waktu tu memang darah kuar la...Lynn plak rasa macam dah lemah sangat ditambah plak dengan rasa risau...

Doctor Ramesh scan lagi sekali dan comfirmkan yang uri berada di kedudukan Type 3...Untuk pengetahuan korang kalau kedudukan uri di Type 3 memang comfirm2 arr kena operate...Jangan harap la nak bersalin normal...Waktu tu Lynn rasa stress sangat...Siap boleh tanya yang bukan-bukan la dengan Doctor Ramesh...Sudahnya Doctor Ramesh cakap apa tau...

Hazlinda, awak sekarang berada di HSA...Semua yang ada di sini adalah yang terbaik dan pakar dalam hal nie...So you dont worry okey...Everything will be fine...

(Dalam fikiran Lynn waktu tu, kalau betul yang terbaik dan pakar macam mana boleh terlepas kata uri dah naik ke atas sedangkan kedudukan uri tu still kat bawah...Dan kenapa tak terus jer immediate operation waktu mula2 masuk hari tu...Huhuhuh...)

Itu ler kata-kata Doctor Ramesh yang Lynn ingat sampai sekarang...Sudahnya Lynn kena ubat tidur dan Lynn tak sedar macam mana proses kelahiran tu terjadi...Sedar-sedar jer Lynn dah keluar dari Operation Theater dan terus ler tanya nurse mana anak Lynn...Nak nangis jer rasanya waktu tu tau...Tak lama lepas tu nurse inform yang Lynn dapat baby girl...Rasa seronok sangat dan tak sabar nak jumpa baby...Bila dah sampai kat wad ingatnya dapat ler jumpa baby tapi tak dapat juga...Esoknya baru Mr. Hubby leh amek baby...

Disebabkan operation maka bertambah la hari lagi menginap di HSA...Kawan-kawan yang satu wad dah bersilih ganti tapi Lynn nie tak kuar-kuar lagi...Haaaa...Itu ler pengalaman Lynn bersalinkan Qaleesya...Memang lain pengalaman di antara Qistina dan Qaleesya...

Nie tinggal beberapa minggu jer lagi nak sampai ke tarikh due anak ketiga Lynn dan Mr. Hubby...Semoga kali nie dipermudahkan segala urusan...Tengok orang lain bersalin senang jer...Sakit tak sampai satu jam terus dah bersalin...Tapi Lynn sedar dan redha semuanya adalah ketentuan ALLAH S.W.T...Kita sebagai umatNya cuma mampu berdoa dan berharap agar semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan...Insyaallah...

Okey la...Meh tepek sekeping gambar Qaleesya kat entry nie...

14 comments:

nurul huda jumri said...

bace pon dh gerun..huu..ape pon, semoga smua selamat n berjalan lancar utk kali ke-3 nanti ye kak...=)

Izan Ishak said...

lain orang lain pengalaman bersalinnya kan lynn.. izan doakan lynn dipermudahkan utk bersalin baby yg ke-3 ni ye....

Lynn Hamzah said...

nurul huda : terima kasih dik...lain anak lain pengalamannya...semoga dipermudahkan la segala urusan...insyaallah...

Lynn Hamzah said...

izan ishak : memang betul tu izan...semoga semuanya berjalan dengan lancar...

~MommyAida~ said...

kesiannya Lynn..aida yg baca ni pun rasa seriau sangat..bertambah neves yang ade..huhuhu..Alhamdulillah semuanya selamat kan...

SYANI said...

Kalau c-zer memang kena duduk lama kat wad.. Tu yang boring tu..

Lynn Hamzah said...

mommyaida : itu la tu...memang seriau bila ingatkan balik pengalaman bersalin qaleesya nie...

Lynn Hamzah said...

syani : memang betul tu...nak dekat 5 hari lynn kat hospital...huhuhuh...

Liessa said...

salam kak lynn..takut nye baca pengalaman akak..klu org la, tak tau la camne rasanye..
semoga yg ke3 ni selamat semuanye yer..
sy dah lepas, n tgh berpantang skang..ermm..wlupun org kata dah ade pengalaman tapi prasaan risau tu tetap ade kan..ape2 pun bykkan doa ye kak..

Lynn Hamzah said...

liessa : salam...huhuhuhu...setiap kali preggy memang akan rasa cuak dan berdebar saat menanti kelahiran...kak lynn pun sentiasa berdoa agar ALLAH S.W.T permudahkan segala urusan...tq yer dik kerana turut sama mendoakan...

are_lin@yu said...

murah rezeki akak..dpt anak ramai..moga dipermudahkan untuk baby ke 3 ;-)

Lynn Hamzah said...

are_lin@yu : terima kasih dik...insyaallah dipermudahkan...

~MommyAida~ said...

Lynn: aida punya EDD 24.1.13..sehari selepas Lynn pny EDD kan..haihla..neves terus bila dah masuk 36week ni kan..

ieda said...

pengalaman bersalin ceaser lah nier ye .. alhamdulillah , segala rintangan dpt diatasi dengan baiknya ...

qalieys dah besar dah .. comel dan gebu nyeeeeeeeeee ;)

dan insyaallahh di permudahkan dengan anak kali nie ye lynn