December 26, 2012

Check Up 36 Minggu & Iberet Folic

Assalamualaikum dan salam ceria untuk korang semua...Pagi tadi Lynn gie check up...Kali nie check up kat Klinik Kesihatan Taman Universiti...Dah 36 minggu dah usia kandungan Lynn...Dah nak sampai ke tarikh due pun...

Hasil daripada check up hari nie...

  • Kena makan Iberet Folic (yang kena beli sendiri kat farmasi)...Doc suruh makan sebab nak HB naik sebab last 3 weeks punya HB baru 11 jer...Tadi doc tak plak suruh check HB...Mana tahu dah naik balik HB Lynn...Huhuhuh...

  • Tekanan darah - 100/60...
  • Berat dah naik 76kg yer...Last 3 weeks dah cecah 74kg...Giler ko...Naik 2kg dalam masa 3 minggu...
  • Berat baby hasil daripada scan dah 2.751 gram...(Masih ingat lagi kata-kata Dr Ong waktu check up kat Pakar Perbidanan Khor & Loh - This time baby you akan besar sket dari kakak-kakaknya...)
  • Klinik Kesihatan Taman Universiti akan setkan tarikh appointment dengan pakar di Hospital Sultanah Aminah dalam minggu nie atau minggu depan untuk menentukan sama ada Lynn boleh bersalin normal atau czer lagi kali nie...
Mudah-mudahan segala urusan dipermudahkan la...Lynn betul-betul berharap agar ALLAH permudahkan urusan ketika melahirkan anak ketiga Lynn nie nanti dan anak yang dikandung nie juga sihat dan cukup sempurna sifatnya...
 
Selain tu Lynn juga berharap dapat fully breastfeed anak ketiga Lynn nie sehingga ke usianya 2 tahun...Waktu Qaleesya dulu cuma dapat bf sehingga usia dia setahun jer...Lepas tu doc dah sarankan suruh stop sebab Lynn dah mengandung...

16 comments:

SYANI said...

Tak lama dah tu...Take care ye..

Izan Ishak said...

izan pun masa pregnant makan iberet folic. hb pernah rendah takat 9.5 je lynn... alhamdulillah...dekat nak bersalin semuanya ok.

jaga diri ye lynn~~

Qhaifa Nur said...

lega dah 36 minggu...
moga dipermudahkan segalanya...

Lynn Hamzah said...

syani : memang betul...x lama lagi...

Lynn Hamzah said...

izan ishak : owh memang rendah tu izan...lynn x ler sampai bawah 10 tapi doc sarankan suruh makan juga iberet folic nie...

Lynn Hamzah said...

Qhaifa Nur : huhuhuhu...harapnya biar la lepas 38 minggu baru bersalin...sebab kelahiran anak pertama dan kedua pun awal juga dulu...

~MommyAida~ said...

wahh Lynn dah 36minggu..aida pon esok dh 36 minggu jugak..so kena mkn ubat tu n insyaALLAH lepas ni HB akn naik sbb ubat ni sgt menaikkan HB kita tau..kakak aida pon dah try mkn ubt ni..Semoga kelahiran kali ni di permudahkan dan dijauhkan dari dugaan yang besar2..amin..

Lynn Hamzah said...

mommyaida : harap-harap begitulah...lynn tak pernah makan ubat nie...hope sangat check up sekali lagi hb darah akan okey dan dipermudahkan urusan bersalin nanti...

Mimie said...

rindunye saat pregnant dulu

NM03 said...

berat badan naik kerana anak dalam kandungan takpe noks... hehehe

ieda said...

x lama dah nie

sekejappp je masa berlalu kan lynn , akak lak debar2 dan xcited ...yelah dah lama x ngandung huhu

Lynn Hamzah said...

Mimie : pregnant la lagi...hehehehe...

Lynn Hamzah said...

NM03 : memang arr...tp jenuh nk turunkan berat badan nanti noks...

Lynn Hamzah said...

Kak ieda : memang x lama lagi kak...kalau akak berdebar lynn lagi la...huhuhuhuhu...

Tihara said...

tc, moga dimudahkan segala urusan :)

Nad @ MamaZN said...

Take care k! Moga dipermudahkan segalanya..