November 27, 2012

Training Membaca

Hari nie dah masuk 17 hari cuti sekolah kan...Sepanjang 17 hari nie, Qistina memang arr enjoy sakan kat rumah tu...Lebih-lebih lagi di awal cuti persekolahan tempoh hari...Kebetulan dia asyik duk training performance Goyang Bali untuk Graduation Day Tadika Ixora Ria...Jadi Lynn dan Mr. Hubby tak der ler train dia membaca waktu awal-awal cuti sekolah hari tu...

Balik jer dari child care, yang Qistina dah tentu la kepenatan kan...Jadi tak kan nak juga training dia membaca...Kesian tengok anak tu...Maka seawal 2 minggu nie memang Qistina bersenang lenang la kat rumah dengan melakukan aktiviti makan, tengok cartoon, tidur, main dengan adiknya Qaleesya...Memang seronok sakan la anak dara yang sorang tu...

Baru-baru nie sebelum balik kampung Lynn ada juga buka2 buku membaca dia...Duk sajer test dia...Nak tengok dia lupa atau tidak apa yang dia dapat waktu sesi training yang terakhir dengan dia...Syukur alhamdulillah dia dapat membaca perkataan yang mempunyai 2 suku kata dengan baik...Walaupun dia tak berapa nak yakin sangat waktu membaca tu tapi bila dia mengeja dia dapat membaca perkataan tersebut dengan sempurna...

Contohnya:

Ibu cuci baju Abu 
Abu bagi Fifi ubi 



Cuma Lynn risau sebab Qistina nie jenis cepat lupa...Lynn dengan Mr. Hubby mesti kena ajar dia berkali-kali baru la dia akan ingat...Lynn tak pasti sama ada progress anak-anak yang berusia 5 tahun kat luar tu sama dengan Qistina nie...Atau Qistina memang lambat sket dalam membaca nie?  Huhuhuhuh...Please mommy and daddy di luar sana advise Lynn sket...Target Lynn dan Mr. Hubby agar Qistina dapat membaca dengan baik di usia 6 tahun sebelum dia masuk ke Sekolah Rendah...Takut sangat dia ketinggalan berbanding dengan kanak-kanak lain...

P/S : Walaupun Qistina lemah sket dalam membaca, syukur alhamdulillah dia cemerlang dalam mengira...Bakal menjadi businesswoman ke anak dara Lynn dan Mr. Hubby nie nanti?

14 comments:

Azlina bt. Azis said...

cayok cayok

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

insyallah, qistina boleh tu, jangan risau sangat ok..

~MommyAida~ said...

InsyaALLAH lynn..bijak maths ni..selalu mcm tula tau..teror kira tapi lemah sikit in reading..aida rasa belum terlambat lagi tuk Lynn encourage Qis lagi..sbb Qis pn baru nk masuk 6 tahun kan..teruskan berjuang ye..

lieyalatif said...

bagus cara akak...walaupun sesi pembelajaran dah abis tetap ade sesi ulangkaji kat umah...bagus camni kak...so die sentiasa refresh ....

akak jgn risau...qistina tu budak cerdik....

Lynn Hamzah said...

azlina : kak, lynn risau ni...huhuhu...

Lynn Hamzah said...

cik puan mimi : huhuhu...kena risau kak...kalau lynn masukkan dia tuition ok tak kak?

Lynn Hamzah said...

MommyAida : itu yg lynn risau tu aida...hope sgt dia dpt membaca di usia 6 tahun...kena usaha lebih sket nie...

Lynn Hamzah said...

lieyalatif : anak dara ko mesti dah pandai membaca kan lieya...

Ina Hashim said...

Lynn,

Jgn risau sgt...dia baru 5 thn....dan dia boleh mengeja....kebolehan bdk2 ni tak sama...cam Lynn dh nmpk dia lebih pada Maths(calculation) so maybe bab membaca ni dia x selaju Maths tu...tapi insyaAllah,klu skrg dia dah leh mengeja, by thn depan dia dah leh baca

tadika Alysha guna sistem Phonic....so dia mmg terus intro tu 'sounds' instead of ABC...Z...sbb tu rasanya diorang cepat membaca sbb fokus on bunyi phonic tuh

Nad @ MamaZN said...

Anak2 ni berbeza kemahiran dorg.ada lambat ada cepat..tp klu dh berlatih byk2 kali, yg lambat pun boleh seiring dgn yg cepat...
Qistina budak pandai...
Insya-Allah, sblm masuk sek ren dia dh pandai bace =)

Emy Omar said...

Insyallah dia boleh,setiap kanak2 berbeza perkembangan mereka.Anak saya yang no 1 boleh membaca seawal usia 4 tahun tapi adik dia yang no 2,usia 5 tahun baru nak fluent membaca tapi anak dara kecik ni 4 tahun pun masih lagi mengeja huhuhu apa2 pun jangan risau ye Lyn

Lynn Hamzah said...

Ina Hashim : kak, lynn memang berharap sangat dia dapat membaca dgn baik tahun hadapan...lynn dan mr hubby memang kena berusaha lebih untuk memastikan dia boleh membaca...doakan kami berjaya yer...

Lynn Hamzah said...

Nad @ MamaZN : Betul...Anak-anak memang berbeza di antara satu sama lain...Semoga dengan latihan yang Lynn buat bersama dengan Qistina dapat membantu dia untuk menguasai kemahiran membaca tu dengan cepat...

Lynn Hamzah said...

Emy Omar : Owh macam tu plak yer...Baiklah...Lynn akan berusaha bersungguh-sungguh...Insyaallah Qistina boleh membaca dengan baik di usia 6 tahun...