November 14, 2012

Lawatan ke Cameron Highland Yang Tidak Dirancang

Salam ceria untuk semua...Patutnya hari nie entry WW kan...Tapi tak mau arr ber WW...Hari nie Lynn nak share dengan korang semua tentang lawatan ke CH yang tidak dirancang pada cuti Aidil Adha yang lepas...Kebetulan Aidil Adha hari tu adik-beradik Lynn semuanya balik Rawang...Tapi waktu mula2 sampai (Jumaat malam) di Rawang memang x der rancang nak ke mana-mana pada hari Sabtu tu...Suddenly pagi Sabtu tu, Lynn ler yang gatal cakap dengan Mr. Hubby...Kan best kalau dapat gi Cameron time cuti-cuti gini...

Mr. Hubby yang tengah mamai baru bangun tidur tu terus la cakap kenapa minta camera subuh-subuh nie...Huhuhuhuhuh...Sentap mak yong Lynn sekejap tau...Kita cakap pasal Cameron dia bagi respons pasal camera plak...Sudahnya Lynn cakap kuat sket supaya Mr. Hubby clear sket...Tergelak juga Mr. Hubby waktu tu...Mr. Hubby pun setuju sebab kitorang sekeluarga memang tak pernah ke Cameron tu...So lepas jer solat Subuh terus arr Lynn bagi tahu kat parents dan adik-adik Lynn...

Kebetulan parents Lynn ada majlis gotong royong Qurban kat surau berdekatan rumah kitorang...Jadi agenda untuk ke Cameron tertangguh sehingga la diorang balik...Kitorang gerak dari rumah lebih kurang jam 12.30 tengahari...Dan syukur alhamdulillah selamat tiba di Brinchang lebih kurang kul 4 gitu...Masing-masing dah kelaparan dan agenda pertama gie cari makanan ler...

Lepas jer gie makan, kitorang terus menuju ke Pasar Malam Brinchang...Jalan memang jammed sebab public holiday kan...Ramai ler yang berkunjung ke Cameron nie...Di Pasar Malam Brinchang tu memang macam-macam jenis barang yang dijual...Tapi kitorang tak shopping sangat pun sebab fokus nak berjalan pada keesokkan harinya...Jadi lepas ronda sekejap kat situ terus arr ke Homestay Kg. Sedia...Terletak di antara Brinchang dan Tanah Rata...

Kenapa amek Homestay dan amek hotel?  Salah satu sebab utama amek homestay kerana kitorang datang satu family...Kalau amek bilik di hotel macam terkongkong nak berbual...Di homestay lebih selesa kalau nak berbual dan boleh leh buat kecoh sket berbanding duk kat hotel tu...Dan kebetulan kitorang sampai dah petang...Dan awal pagi esoknya dah nak keluar kan...Jadi lebih prefer stay kat homestay...

Seawal pagi Sabtu kitorang kuar dari homestay tu jam 8.00 pagi...Huhuhuhu...Memang sejuk giler tau...Mengigil juga la tidur malam tu...Perkara pertama yang kitorang buat pagi tu adalah mencari sarapan...Kelaparan sungguh pagi tu...Owh yer...Korang jangan muntah darah plak yer lepas nie...Sebab akan ada banyak gambar yang akan ditepek kat entry nie dan mak yong Lynn malas nak buat entry lain...Sekali gus jer...Huhuhuhu...Korang layankan jer la yer...

 Qistina yang kepochi dah siap sedia untuk mengexplore Cameron Highland...

Rasanya kami ler orang pertama yang makan di kedai tu pagi tu...Kira okey la tu sebab kitorang bukan memilih sangat pun tang makan-makan nie...Sarapan pagi tu tak sampai RM40.00 pun...Untuk 7 dewasa n 2 kanak-kanak...Okey ler tu...

Then kitorang terus gerak ke KEA FARM...Awal-awal Lynn dah pesan dengan ibu...Kalau nak shopping sayur, jagung dan strawberry leh ler shopping kat KEA FARM nie...Harga pun murah dan masih boleh tawar menawar...

 Anak-anak kesayangan yang berposing macam kat oversea sangat okey...Tangan masing-masing sejuk menggiler sehingga Papa diorang decide untuk beli glove...

 Duk merasa jagung permata yang sangat manis dan boleh dimakan begitu sahaja...

 Mak Yong Lynn dan Mr. Hubby yang sibuk bertanya apa perbezaan jagung-jagung yang ada...Dah nama pun orang PELADANG kan...Jadi kalau bertanya tu memang ada banyak songeh sket...Hahahaha...

Strawberry yang sangat fresh...Tapi kitorang cuma amek satu pack jer...Tak mau arr beli banyak-banyak sebab nanti dah turun bawah dah kurang fresh dah...

Lepas jer shopping kat KEA FARM kitorang terus gerak ke BIG RED STRAWBERRY FARM...Fine, tujuan utama nak ke sini adalah nak tengok ladang-ladang strawberry secara live...Tapi bukan sahaja disajikan dengan ladang-ladang strawberry tapi ladang salad pun ada gak...Cuma yang x syoknya x dibenarkan bergambar di kawasan ladang strawberry tu melainkan kita amek pakej memetik strawberry dan terus beli...Tapi untuk ladang salad dibenarkan untuk bergambar sesuka hati korang...

 Dua kanak-kanak riang yang suka bergambar...Sabar jer la tengok perangai diorang nie...



 Kalau dah sampai kat BIG RED STRAWBERRY FARM tu memang arr rugi kalau tak singgah ke cafe diorang...Sebab ada bermacam-macam makanan yang berasaskan strawberry yang boleh dimakan kat cafe nie...


Qaleesya yang tidur waktu kami sampai di BIG RED STRAWBERRY FARM nie...Dari mula sampai dan dah nak balik baru la dia jaga...Kepenatan yang amat sangat...

Pai Strawberry nie diorang letak kat kaunter...Mula-mula tu Lynn x amek pun tapi bila dah duduk teringat-ingat...Terus suruh adik Lynn gie beli satu...Kang ngidam kang susah plak...

 Kitorang x makan yang heavy2...Just beli yang ada kat dalam gambar tu jer...Kongsi-kongsi sebab waktu tu baru jer jam 10.30 pagi...Dan kitorang pun baru lepas sarapan kan...Tak kan nak melantak lagi...Huhuhuhu...

 Akhirnya Qaleesya bangun gak tidur...Baru ler dapat gambar berdua dengan Qistina...

 Geram kan tengok salad yang segar bugar kat BIG RED FARM STRAWBERRY nie...Qaleesya suka plak bergambar jelir lidah tau skrg nie...Sabar jer la...


Bergambar kenangan di depan kolam ikan BIG RED STRAWBERRY FARM...Minta tolong dengan sorang mamat cina yang handsome tu amekkan gambar...In return dia minta plak Lynn amekkan gambar dia ngan group dia dia lokasi yang sama...Hehehehehe...

Lepas puas berjimba kat BIG RED STRAWBERRY FARM kami ke area Kg. Sedia balik...Ingatnya nak juga masuk ke MARDI tapi masa tak mengizinkan...Jadi kitorang just singgah kat TAMAN AGRO AL MANSOR...Ada strawberry dan produk-produk yang berasaskan strawberry yang dijual disini...Kitorang datang just makan Ice Cream Strawberry yang sedap tu...Hehehehehe...


Walaupun kecik jer Ice Cream ni tapi rasanya tetap superb...Sedap ko...

Then kami teruskan perjalanan ke Ladang Teh pula...Tujuan adalah untuk bergambar sajer...Then adik Lynn nak beli teh sket untuk keluarga boyfriend dia...Tak sempat pun nak minum teh ke apa...Ramai sangat orang yang singgah minum teh kat situ...

 Pemandangan yang sangat menyejukkan mata...


 Tengok tu...Qaleesya jelir lidah lagi...Huhuhuhu...

Lagi posing jelir lidah dari Qaleesya...Sampai tergelak besar ibu Lynn...

Lepas jer bergambar kat situ kitorang terus gerak balik ke Rawang...Tapi singgah juga kat tepi jalan yang ada orang asli jual petai dan macam-macam lagi hasil kampung...Ibu dan ayah Lynn nak beli petai dan rebung...Lepas tu kitorang terus gerak ke Rawang dan tak singgah mana-mana lagi...Kena rushing sebab malam tu juga nak balik ke JB...Esok dah nak kerja...Hehehehehe...

Sekian sajer cerita tentang lawatan kami yang tidak dirancang...Sekali sekala berjalan tanpa dirancang nie syok juga...Sebab kadang-kadang bila dah puas merancang last minute tak jadi...Huhuhuhuh...Penat jer plan dan mengharap kan...

10 comments:

Gieyana said...

Bestnyer...CH mmg tpt yg sgt best n tak jemu2 peegi kan..mcm2 leh buat..mkn stoberi, jagung n sayur2yg ohsem...:-)

Ada p gak last two week but x sempat nk buat entry ag..:-)

Lynn Hamzah said...

Gieyana : betul...betul...betul...memang best gie CH...x jemu makan strawberry fresh...

♥MAMASYAZA♥ said...

akak ni dah beria bagai nak ajak en. abah pegi CH, tapi ntah bila pun tak tau lg

munna said...

cute sgt qaleesya ambil gambar mcm tu.... qistina maintain berposing bila bergambar ye.... munna pun baru sekali je naik CH...

Azlina bt. Azis said...

tak puas lerr tidur semalam jerk

Waney Zainuddin said...

Seronok nyer.. Tapi mesti x puas sbb g sehari je. Oo jagung tu bleh dimakan begitu saja? Takyah rebus?
Blog Waney

~MommyAida~ said...

Wahh bestnyaa..semua mkanan strawberry based nampak sedap.dah lama tak pg cameron ni...haih bile la nak smpai sana ni..heheee...

Suriza Selamat said...

bestnya dapat pergi CH..

Suriza Selamat said...

bestnya dapat pergi CH..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.