October 2, 2012

Tabungan Anak-Anak

Salam 1 Malaysia...Hari nie Lynn ada check up di Klinik Desa Kangkar Pulai...Dan dah tentu la entry hari nie auto published entry...Tak der maknanya Lynn nie nak update kat klinik tu kan...Heheheheh...Entah berapa la berat Mak Yong Lynn sekarang nie...Sejak dah ada selera makan nie tak pernah tolak kalau ada makanan depan mata...Huhuhuhu...Hope sangat berat badan tak naik mendadak sangat la...Jenuh nanti nak dengar nurse membebel...

Hari nie Lynn nak share sket pasal tabungan anak-anak...Bukan niat nak menunjuk-nunjuk atau berlagak dengan sesiapa...Diingatkan yer, bukan entry untuk menunjuk-nunjuk atau berlagak...Haaaaa...biar kasi clear sket...Jadi sesiapa tak nak baca boleh klik butang X kat atas tu yer...

Korang yang dah ada anak-anak mesti dah ada buat tabungan untuk anak masing-masing kan...Tak kisah la tabungan di bank ataupun tabungan di rumah...Sama la dengan Lynn dan Mr. Hubby...Dulu untuk Qistina, kitorang buatkan buku Tabung Haji...Tapi disebabkan Tabung Haji nie jauh sket dengan tempat kerja maka kitorang hanya masukkan duit ke akaun tu sekali sekala jer...

Tapi sejak Qaleesya lahir, Lynn dan Mr. Hubby terasa betapa pentingnya untuk buat tabungan dalam akaun simpanan anak-anak...Jadi kitorang berdua sepakat untuk buka Akaun Nuri di Bank Rakyat...Kitorang buka akaun anak-anak nie guna duit raya diorang tahun lepas...Cuma sejak awal tahun hari tu kitorang dah start buat tabungan setiap bulan...Disebabkan urusan pindah memindahkan duit sudah senang dengan menggunakan Internet Banking nie, maka kitorang berdua memang tak der alasan la x der masa nak ke bank untuk masukkan duit untuk anak-anak...

(Gambar kredit to Mr. Google)

Mula-mula dulu tak ler banyak mana pun menabung untuk anak-anak nie...Tapi sejak diumumkan naik gaji waktu Pembentangan Bajet 2012 tempoh hari maka tabungan tu pun makin bertambah...Walaupun tak banyak mana tapi itu jer la yang Lynn dan Mr. Hubby mampu untuk anak-anak...

Semoga usaha murni Lynn dan Mr. Hubby nie berjaya hingga anak-anak mencapai umur 18 tahun la yer...Setidak-tidaknya duit tabungan nie nanti boleh la juga menampung yuran pengajian kalau anak-anak sambung belajar nanti...Mana la tahu kan...Rezeki anak-anak dapat gie belajar kat Universiti Oxford atau Universiti Al-Azhar ker...Huhuhuhu...Jenuh gak tu nak cari duit...Betul tak?  Jadi duit tabungan yang ada nie nanti mungkin boleh membantu serba sedikit...

Insyaallah azam kami suami isteri lepas nie nak mulakan semula tabungan akaun bersama kami...Macam dah terlewat tapi tak per la setidaknya ada juga timbul kesedaran untuk kami berdua menabung dalam akaun bersama...Kalau tak masing-masing duk menabung dalam akaun simpanan masing-masing jer...Huhuhuhu...Pun akan bermula dengan amaun yang sedikit dahulu...Ibarat kata pepatah sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan...

 Okey la...Nanti ada masa Lynn update lagi yer...Take care semua...

P/S : Jom share dengan Lynn tentang topik entry kali nie...Korang ada tak menabung untuk anak-anak korang? Akaun bank mana yang jadi pilihan korang?  Meh share meh...

1 comment:

Ina Hashim said...

salam,

akak dedulu menabung utk anak2 kat akaun maybank la, ambank la...pastu start dari few years back, semua akaun tu ditutup dan buka akaun tbg haji utk anak2...now semua diorang dah diregister utk g haji...senang...all in one hehe