September 11, 2012

Syawal 1433 H - Raya Pertama

Salam 24 Syawal...Sekejap jer masa berlalu kan...Dalam diam blog nie dah sebulan lebih x berusik...Huhuhuh...Dah naik bersawang dah...Jadi hari nie Lynn ingat nak bersihkan la sawang-sawang yang ada nie...Hope lepas ni dah x bersawang lagi la yer...Moga mood berblogging makin baik la lepas nie yer...

Okey la...Mari update tentang citer Syawal tahun nie yer...Tahun nie giliran beraya di belah Lynn...Tapi kitorang tak balik ke Rawang pun sebab keluarga Lynn nak balik beraya di Johor...Jadinya sebelum raya kitorang balik la dulu ke Negeri Sembilan...Tengahari sabtu baru gerak ke Batu Pahat...Dengan harapan dapat la berbuka kat rumah atuk kalau jalan x jammed...Hehehehe...

Family kitorang antara yang awal sampai di Batu Pahat...Preparation untuk makanan di pagi raya memang disediakan berdua oleh ibu Lynn dan atuk sahaja...Memang syok arr sebab dapat gak merasa Ayam Masak Merah yang ibu Lynn masak...Cuma gambar jer tak amek...

Pagi raya lepas jer solat raya, kitorang sekeluarga ke kubur arwah atuk lelaki...Jarang pergi ziarah kan sampai nak dekat 5 minit mencari kubur baru la jumpa...Huhuhuhu...Selalunya pergi ramai-ramai tapi kali nie family kitorang jer yang pergi...Tu yang lambat sket nak jumpa tu...Lepas jer ziarah kubur arwah atuk kitorang balik semula ke rumah...Waktu tu dah penuh dah rumah atuk...Pakcik-pakcik yang duduk berdekatan dengan rumah atuk dah datang bersama ahli keluarga masing-masing...

Maka program hari raya kitorang sekeluarga pun bermula la...First sekali dah tentu la sesi maaf bermaafan di antara satu sama lain...


 



 


 

Kat atas semua nyer anak menantu atuk Lynn...Cuma isteri Pak Uda jer yang x sampai lagi waktu nie...Adik beradik ibu Lynn ada 9 orang...Yang ada pagi raya cuma 4 family jer...Yang lagi 5 family masih belum sampai lagi...Lepas jer yang senior-senior dah bermaafan maka turn kitorang plak anak-anak dan cucu-cucu...Waktu kitorang bermaafan masing-masing dah kelam kabut sebab tersangat la ramai yang beratur tunggu turn...Amek gambar pun dapat lebih kurang jer...









 Haaaa...Korang tengok kan ker kelam kabut nak amek gambar tu...Waktu nie DSLR Lynn entah kat tangan saper la agaknya...Nasib baik arr ada juga terselit gambar tuan punya blog dan keluarga walaupun sipi-sipi jer...Huhuhuhu...

 Lepas bermaafan time bagi duit raya...Syukur alhamdulillah tahun nie ada rezeki lebih...Jadi untuk adik-adik saudara dapat la up sket RM yang dimasukkan dalam sampul raya tu...Dan julung kalinyer dapat juga beri duit raya untuk pakcik makcik...Qistina yang tolong sampaikan duit raya untuk atuk-atuk saudara dia...Untuk atuk pun ada juga serta ibu dan ayah...Cuma x sampaikan waktu tu jer sebab sampul diorang yang special sket...Hehehehehe...

 Yang nie turn Lynn plak minta maaf dengan Mr. Hubby...Moga segala salah silap isterimu ini dimaafkan yer...

 Teringat plak masa akad nikah...Kat rumah nie la juga Lynn dan Mr. Hubby dinikahkan oleh ayah Lynn...

Turn Qistina plak minta ampun dengan papa dia...

 Qaleesya plak duk menangis waktu kitorang duk sibuk bermaafan...Entah apesal agaknya mood dia x berapa okey hari tu...Mungkin sebab panas kut...Budak2 pakai baju kurung kan...Tu yang meragam tu...

Bergambar satu keluarga di pagi raya pertama...Nasib baik ada adik Lynn tolong amekkan gambar...Yang lain-lain semuanya dah standby nak gie beraya kat rumah Atuk Long kat Rengit...Berkonvoi 6 biji kereta kami pagi tu ke Rengit...

 Yang dalam gambar nie cuma 1/3 rombongan yer...Bakinya ada yang kat dapur ada yang kat luar main mercun...

Kat rumah Atuk Long baru la jumpa Mak Uda Lynn...Yang duk kat tengah-tengah tu la Mak Uda Lynn...Rancak betul dia bercerita dengan Mak Anjang Lynn...Sedondon kan diorang nie...Kebetulan cat dinding rumah Atuk Long nie warna hijau macam tema baju raya anak cucu atuk Lynn tahun nie...Heheheh...Kat rumah Atuk Long kitorang merasa makan Burasak dan Asam Pedas...Memang terbaik la...

Owh yer, untuk pengetahuan korang semua atuk Lynn memang sponsor baju raya untuk anak, menantu, cucu, cucu menantu dan cicit-cicit dia...Jadi tahun nie tema hijau...Sebab tu semua pakai baju hijau jer kat gambar yang atas tu...Cuma kitorang sekeluarga jer yang x pakai baju hijau hari raya pertama tu...Kitorang dah plan nak pakai pada hari raya ketiga waktu nak balik Negeri Sembilan...

LEpas beraya kat rumah Atuk Long kitorang balik semula ke Kg. Sungai Suloh...Gie beraya ke rumah atuk-atuk saudara Lynn yang lain...Ada la ke tiga buah rumah...Lepas tu baru la balik ke rumah atuk Lynn...Waktu balik tu semuanya dah kelaparan mencari makanan...Baju raya pun dah ke mana dah waktu tu...Tak sempat nak berposing-posing dah...

Dah panjang sungguh entry nie kan...Nanti esok update entry hari raya kedua pula yer...

No comments: